Patizon je výborný na chuť i zdraví. Vyzkoušejte recepty z patizonu, kterým neodoláte!

Patizon je výborný na chuť i zdraví. Vyzkoušejte recepty z patizonu, kterým neodoláte!

Patizon je netradiční zelenina, která si získává stále větší popularitu. A právem. Patizon je velmi chutný a k tomu i zdravý. Snižuje například riziko rakoviny. Připravit patizon není nic těžkého. Poradíme ty nejlepší recepty z patizonu, na kterých si pochutnáte vy, i vaši blízcí.

Čtěte také:

Recepty z cukety

Patizon objevili v Mexiku

Patizon pochází z oblasti mezi Mexikem a Guatemalou. Patří ke stejnému druhu zeleniny, jako třeba okurka a meloun. Je malý a kulatý. Tvarem nám může připomínat házecí talíř anebo UFO. Může mít více barev, jako je třeba světle zelená, bílá anebo žlutá. Vnitřek má patizon bílý. Roste hlavně v létě.

Patizon si lidé někdy pletou s cuketou, nejedná se ale o stejnou zeleninu. Pokud máte rádi cukety, přečtěte si naše recepty z cukety

Patizon uzdravuje cévy a snižuje riziko rakoviny

Patizon je přímo nabitý nejrůznějšími vitamíny i minerály. Třeba draslíkem a hořčíkem, které udržují zdraví srdce a cév. Patizon má málo nasycených tuků, stejně jako málo sodíku. Neobsahuje žádný cholesterol. Jeden hrnek uvařeného patizonu nám dodá pouhých 38 kalorií, ale zato 43 procent doporučené denní dávky vitamínu C. Našemu tělu poskytuje i vitamín B6, vitamín A a folát. Patizon obsahuje opravdu velké množství vlákniny, jedna porce patizonu jí má až 5 gramů

  • Snižuje cholesterol
  • Zlepšuje zdraví cév
  • Snižuje riziko arteriosklerózy
  • Snižuje krevní tlak
  • Snižuje riziko infarktu a mrtvice
  • Snižuje riziko rakoviny střev

Pokud máme nemocné ledviny nebo žlučník, patizonu se raději vyhněme. Patizon totiž obsahuje oxalát, který nemocem těchto orgánů neprospívá.

Patizon: recepty na vaření, pečení i smažení

Patizon si můžeme uvařit, připravit v páře, smažit anebo blanšírovat. Patizon můžeme přidat do vývarů, do chleba anebo dokonce do muffinů. Na přípravu je velmi rychlý, recepty z patizonu jsou navíc chutné a zdravé. Pokud vám chutná cuketa a patizon, jistě milujete i dýni. Podívejte se na recepty z dýně hokaido, které si zamilujete. A jaké má patizon recepty, které chutnají nejlépe?

Recepty z patizonu2

Recepty z patizonu: Patizon se špenátem

Co budeme potřebovat?

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • ½ žluté cibule
  • 4 patizony
  • 3 stroužky česneku
  • 1 a ½ hrnu čerstvého špenátu
  • ¼ hrnku čerstvé petržele
  • 1 lžíce čerstvé bazalky
  • ½ citronu
  • 1 a ½ čajové lžičky parmezánu 
  • Sůl a pepř na dochucení

Jak na to?

  1. Ingredience si naporcujeme. Cibuli nakrájíme na tenké proužky, patizony nakrájíme na zhruba centimetrové kousky, česnek prolisujeme, petržel nakrájíme na drobno a z půlky citrónu vymačkáme šťávu. 
  2. Na pánvi si rozehřejeme olivový olej a máslo. Počkáme, až začnou pěnit. 
  3. Na pánvi pak lehce osmažíme cibuli. Až zesklovatí, přidáme patizon a česnek. 
  4. Necháme na pánvi, dokud patizon nejde zlehka probodnout vidličkou. Takto měkký by měl být po 5 až 6 minutách. 
  5. Poté přidáme špenát, petržel a bazalku. 
  6. Zhruba po minutě přidáme citronovou šťávu a vše posypeme parmezánem. Dobře promícháme. 
  7. Sundáme z pánve a dochutíme solí a pepřem. 

Příprava nám zabere zhruba 15 minut.

Recepty z patizonu: Plněný patizon se slaninou

Co budeme potřebovat?

  • 6 patizonů
  • 6 plátků slaniny
  • ½ hrnku nakrájené cibule
  • 1 a ½ hrnku nadrobeného toustového chleba
  • ¼ hrnku nakrájeného parmezánu 

Jak na to?

  1. Na pánvi přivedeme k varu vodu. Poté do ní přidáme patizon, přikryjeme pokličkou a vaříme asi 10 minut. Uvařené patizony by měly jít lehce probodnout vidličkou
  2. Troubu si mezitím předehřejeme na 175°C. 
  3. Patizony osušíme a odstraníme z nich vrchní část se stopkou. Z patizonu vydlabeme střed, okraje ale ponecháme plné. 
  4. Na pánvi si zlehka osmažíme slaninu. Vezmeme ji z pánve a papírovými utěrkami z ní vysušíme přebytečný tuk. Na pánvi si ale zatím tuk ze slaniny ponecháme. Osmažíme na něm cibuli. 
  5. Zbytky z vydlabaného patizonu si nakrájíme na kousky a přidáme je na chvíli k cibuli na pánev. 
  6. Asi po minutě přidejme směs z pánve do misky k nadrobenému chlebu. 
  7. Slaninu nakrájíme na kousky a také ji přidáme do misky. 
  8. Nakonec do nádivky zamícháme i parmezán. 
  9. Osolíme, opepříme a směsí naplníme připravené patizony. 
  10. Plněný patizon dáme na plech, přikryjeme alobalem a pečeme asi 15 minut.

Příprava nám zabere zhruba 30 minut.

Recepty z patizonu3

Recepty z patizonu: Zapečený patizon s vejci

Co budeme potřebovat?

  • 8 patizonů
  • 1 cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • 8 větších vajec
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 čajovou lžičku čerstvě nasekaného tymiánu
  • Mořskou sůl

Jak na to?

  1. Troubu si předehřejeme na 190°C.
  2. Patizon zbavme vršku se stopkou. Z vnitřku vydlabeme zhruba čtvrtinu patizonu.
  3. Patizon jeden po druhém potřeme olivovým olejem a dáme je na pečící papír na plech. Přikryjeme je odříznutými vršky se stopkou.
  4. Pečeme, dokud nejsou měkké, tedy zhruba asi 15 minut.
  5. Lžíci olivového oleje rozehřejeme na pánvi a osmažíme na ní na jemno nasekanou cibuli. Osolíme a necháme na pánvi, dokud cibule nezesklovatí. 
  6. Poté k cibuli přidáme česnek, promícháme, přidáme tymián, opět promícháme a směs sundáme z pánve.
  7. Z patizonů odděláme vrchní část a rovnoměrně do nich rozprostřeme směs cibule, tymiánu a česneku.
  8. Do každého z patizonů přidáme vejce. Poté patizony posypeme špetkou soli.
  9. Patizony dáme zpět do trouby a pečeme asi 15 až 20 minut, dokud vejce nejsou hotová. 

Příprava nám zabere zhruba 1 hodinu.

Recepty z patizonu: Patizonová polévka

Co budeme potřebovat?

  • 2 patizony
  • 1 cibule
  • Česnek
  • Petržel
  • Majoránka
  • Kmín
  • Pepř a sůl
  • Chleba 

Jak na to?

  1. Cibuli oloupeme a nasekáme na jemno. Poté ji orestujeme na pánvi.
  2. Patizon oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme na kostky. Přidáme jej k cibuli.
  3. Na pánev pak dáme prolisovaný česnek, kmín, sůl a pepř. Směs lehce orestujeme.
  4. Vše podlijeme vodou a necháme vařit, dokud patizon nezměkne. 
  5. Až jde patizon snadno probodnout vidličkou, vezmeme ponorný mixér a směs dobře promixujeme na hustou kaši.
  6. Dokořeníme, zahustíme jiškou a povaříme.
  7. Přidáme majoránku a polévka je hotová.
  8. Chleba si nakrájíme na kostičky a krátce opražíme. Poté ho podáváme společně s polévkou.
  9. Těsně před podáváním polévku posypeme nasekanou petrželkou.

Příprava nám zabere asi 30 minut. 

Patizonova polevka

Recepty z patizonu: Zapečená rýže s patizonem

Co budeme potřebovat?

  • 2 bílé papriky
  • 1 patizon
  • 1 cibule
  • 4 rajče
  • 1 stroužek česneku
  • Rýže
  • Majoránka a sůl
  • Olej

Jak na to?

  1. Zeleninu očistíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. Patizon a papriku nakrájíme na větší kousky. 
  2. Cibuli lehce osmažíme na pánvi, dokud nezesklovatí. Poté k ní přidáme nakrájený patizon a papriku.
  3. Vše dusíme, dokud zelenina není poloměkká. 
  4. Rýži opereme a přidáme k zelenině.
  5. Ke směsi poté přidáme prolisovaný česnek a majoránku. Vše důkladně zamícháme a chvíli necháme na pánvi.
  6. Vymažeme si pekáč a přidáme do něj směs rýže a zeleniny. Na vrch přidáme nakrájená rajčata.
  7. Podlijeme vodou a pečeme v troubě na 190°C, dokud rýže nezměkne. Pečení zabere necelou hodinu.

Příprava nám zabere zhruba 1 hodinu a 20 minut.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PONDĚLÍ 20. 05. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
ÚTERÝ 21. 05. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
STŘEDA 22. 05. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v přibývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte…
více o tomto dni
ČTVRTEK 23. 05. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, dnes je úplněk. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 24. 05. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
SOBOTA 25. 05. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 26. 05. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Barvy aury a jejich význam

Možná jsem vídala auru i dříve, ale chvíle, kdy jsem si uvědomila, že to co vidím je aura, u mne nastala někdy...

Venkovní bouda pro kočku krok za krokem: dopřejte kočce teplý pelíšek i v zimě

chtělo by to nějakej plánek,nákres nebo něco,jinak je to k ničemu,prý krok za krokem

Fika: Originální švédský rituál kávy, bez kterého se od teď už neobejdete

Člověk, který všechno dělá ve spěchu, si vlastně neumí vychutnat život. Je dobré se plně soustředit na to, co ...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Opravdu potřebujete půjčku? Ovlivňuje vás ekonomika?

Opravdu potřebujete půjčku? Ovlivňuje vás ekonomika? Chcete zlepšit své podnikání? VO...

Přrodní látky na zvýšený cholesterol

Výhodně a solidně k financím. Jste ve svízelné finanční situaci a nevíte kam se obr...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Výhodně a solidně k financím. Jste ve svízelné finanční situaci a nevíte kam se obr...
Zobrazit všechna témata

Je to životní láska? Těchto pět indicií vám napoví!

Přemýšleli jste někdy nad tím, o čemže vlastně je ona životní láska? Je to snad naprosté spříznění duší, bezmezná důvěra anebo vzájemná podpora v časech dobrých i zlých? A co vlastně odlišuje věčnou lásku od vz...

Více než jen hra: Proč je společná hra s dětmi tak důležitá

"Kdo si hraje nezlobí," praví staré přísloví, které v sobě skrývá hlubší pravdu než se zdá na první pohled. Společenské hry nejen sbližují a učí, ale také podporují propojení rodinných vztahů. Hra není pouze zá...

Kocovinová úzkost: Zaručené tipy, jak se jí zbavit

Po včerejším popíjení jste se ráno probudili ne ve zcela optimálním stavu. Není vám dobře a navíc máte pocit úzkosti až depresí. Možná cítíte i vinu, hanbu a do toho je vám stále špatně. Tak přesně toto je takz...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Šerm: Historie snoubená se sportem i uměním. Chcete se naučit šermovat?

V šermu je ukryto kus historie a rozhodně má své kouzlo. Jde ale především o sport, při kterém se zapojí do práce celé tělo i naše mysl. Šerm rozvíjí koordinaci, hbitost, rovnováhu, flexibilitu, sílu a podporuj...

Umíte správně dýchat? Hluboké dýchání může vyřešit mnohé zdravotní problémy

Správný jídelníček, snížení nadváhy, cvičení, popíjení bylinek nebo meditace. To všechno jsou metody, které naše zdraví mohou prokazatelně zlepšovat. Pro pevné zdraví je však nezbytné i systematické snižování č...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Pocit vysvobození

Dneska bych si tu dovolila pár řádek o pocitu vysvobození. Každej si pod tim představí něco jinýho, ale já pod tim vidim jediný - vyjdeme ze svazujících myšlenkovejch okovů, který maj podobu strachu, předsudků, zloby, smutku a bůhví čeho ještě. Tyhle okovy si ostatně nasazuje téměř každej člověk zcela dobrovolně a pak mu dá sakra práci s tim něco udělat - respektive se jich zbavit.