/

Recepty z cukety

Cuketa se stává stále více oblíbenou zeleninou na našem jídelníčku. Obsahuje 90% vody, vlákninu, mnoho vitaminů a stopových prvků a svým nízkokalorickým složením (20 kcal na 100 gramů) je to ideální potravina na hubnutí. Recepty z cukety však využijete nejen při redukční dietě.

Historie a pěstování cukety

Cuketa je teplomilná rostlina pocházející z Mexika a střední Ameriky. Počátky pěstování a zpracování cuket se datují do soby 7 000 let před naším letopočtem. Její pěstování je nenáročné, může se zasadit i do chudších půd, potřebuje však slunce a dostatečnou zálivku.

Zdravotní účinky cukety

Cuketa je potravinou, která je vhodná k detoxikaci a pročištění těla. Draslík, který cuketa obsahuje, pomáhá vyloučit toxiny a přebytečnou vodu z organizmu. Proto by recepty z cukety měli využívat především lidé nemocní dnou, revmatismem, cukrovkou a lidé trpící obezitou a bolestmi kloubů. Plody cukety pomáhají čistit trávící trakt, jelikož jsou bohaté na vlákninu. Také příznivě ovlivňují činnost ledvin. Cuketa má lehce projímavé účinky, je tedy vhodná pro lidi trpící zácpou.

Jak cuketu připravit

Tato zelenina se dá připravit skoro na všechny způsoby, recepty z cukety proto můžete obmněňovat dle libosti a nikdy se vám "nepřejí". Lze ji smažit jako řízky, dusit, přidávat do polévek, na pizzu nebo jako přílohu k masu. Cuketa je vhodná i do guláše, můžeme ji použít jako náhražku brambor nebo z ní připravit "zelí", přidává se také do koláčů a buchet. Mladé cukety nemusíme loupat, konzumujeme je syrové, například v salátech nebo v pomazánkách. Cukety se mohou konzumovat zapečené, plněné, grilované, dají se konzervovat jako okurky, hodí se do čalamád i do marmelád. Jemně nastrouhané se používají k zahuštění omáček a polévek. Cuketa se dochucuje aromatickým kořením, například provensálským, dále tymiánem, zázvorem, bazalkou, oreganem a výborně chutná s česnekem, s kari a s cibulí. Níže naleznete inspiraci na oblíbené i méně známé recepty z cukety, které obohatí váš jídelníček.

TIP: Před přípravou cuketu zakápněte trochou olivového oleje, aby se z ní uvolnilo více vitaminu A, který je nepostradatelný pro látkovou přeměnu v buňkách.

CUKETA - RECEPTY

  • CUKETA VAŘENÁ

Suroviny: 1 kg cukety, 8 dkg másla, 4 lžíce strouhanky nebo zelené petrželky, sůl

Příprava: Cuketu oloupeme, nakrájíme na plátky a hodíme do horké slané vodyna 15 až 20 minut. Necháme okapat, dáme na mísu, posypeme opraženou strouhankou nebo nasekanou petrželkou a pojileme horkým máslem.

  • CUKETA PEČENÁ

Suroviny: 8 mladých cuket, 250 ml mléka, 2 vejce, 4 dkg másla, 4 lžíce strouhaného sýra, pepř, sůl

Příprava: Mladé neloupané cukety nakrájíme na menší kousky, dáme do hrnce, zalijeme trochou vody, osolíme, opepříme a dusíme, dokud se voda nevypaří. Potom cukety polijeme mlékem, ve kterém jsme rozšlehali vejce, posypeme strouhaným sýrem, pokropíme máslem a v horké troubě pečeme dorůžova.

  • CUKETOVÉ ZELÍ

Suroviny: 1 kg cukety, 1 cibule, 1 lžíce mouky, 8 dkg tuku, kmín, ocet, cukr, sůl

Příprava: Cuketu oloupeme (mladou nemusíme loupat), zbavíme jadérek a nakrájíme na nudličky nebo nahrubo nastrouháme. Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na tuku, přidáme cuketu a trochu podusíme. Přisypeme kmín, sůl a cukr, přidáme ocet. Zaprášíme moukou a zalijeme do poloviny vodou. Dusíme ještě asi 2 minuty.

  • CUKETY PLNĚNÉ MLETÝM MASEM

Suroviny: 4 cukety střední velikosti, 2 větší cibule, 5 stroužků česneku, asi 500 g mletého masa, lžička mletého nebo čerstvého zázvoru (nemusí být, ale je výborný), 1/2 lžičky chilli, mletý pepř, sůl, 2 rajčata, zelená petrželka, asi 100 g strouhaného sýra, olej

Příprava: Cukety podélně rozkrojíme na polovinu a vydlabeme semeníky. Opečeme na oleji z obou stran, když zvláční, vyndáme a dáme na vymazaný plech. Na oleji osmažíme jemně krájenou cibuli a česnek, přidáme mleté maso a smažíme až zbělá. Přidáme koření (1/2 lžičky chilli, pepře, soli) nakonec vmícháme pokrájenou petrželku (čím víc tím líp) a pokrájená rajčata (přidávám ještě lisovaný česnek) a ještě prohřejeme. Touto náplní naplníme připravené cukety hustě zasypeme strouhaným sýrem a při 210 °C zapečeme 15-20 minut.Podáváme s okurkovým či jiným zeleninovým salátem a nebo pestrou oblohou. Můžeme použít i tatarskou omáčku. Každý dle své chuti.

  • BRAMBORÁKY Z CUKETY

Suroviny: 500 g cukety, 2 větší karotky, 2 vejce, 1 lžíce vegety nebo horalky, špetka mletého pepře, 100 ml mléka, 250 g hladké nebo rýžové mouky, 1 zelený salát, 100 g cherry rajčátek, olej na smažení, špetka mletého muškátového květu, 1 menší cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžička soli

Příprava: Cuketu omyjeme a oloupeme (mladou cuketu nemusíme loupat). Pak ji nastrouháme na hrubém struhadle do větší mísy a necháme chvíli stát, až pustí vodu. Karotku očistíme a nastrouháme najemno. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Česnek utřeme. Vodu z cukety slijeme. Karotku, cibuli a česnek přidáme k cuketě společně s vejci, mlékem a hladkou mouku. Ochutíme vegetou, solí, muškátovým květem a mletým pepřem. Vše dobře promícháme. Z hustého cuketového těsta tvoříme bramboráčky. Pečeme na pánvi na rozpáleném oleji z každé strany asi 5 minut. Hotové placičky pokládáme na papírový ubrousek, abychom je zbavili přebytečného oleje. Podáváme teplé a zdobíme cherry rajčátky a salátem. Můžeme podávat i jako přílohu k masu

  • CUKETOVÁ BUCHTA

Suroviny: 3 hrnky nastrouhané cukety (1 hrnek = ¼ lt), 3 vejce,1 a půl hrnku moučkového cukru, 1 hrnek oleje nebo 250 g tuku na pečení, 3 hrnky polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 1 kávová lžička sody, 3 kávové lžičky mleté skořice, oříšky, rozinky, sušené ovoce

Příprava: Cuketu nastrouháme na hrubém struhadle a necháme na cedníku okapat. Vejce ušleháme s cukrem a přidáme olej nebo tuk na pečení. Do mouky zamícháme vanilkový cukr, prášek do pečiva, sodu a skořici. Přidáme rozmíchaná vejce. Do této směsi vmícháme nastrouhanou cuketu. Můžeme přidat sekané ořechy, různá semínka, rozinky, sušené ovoce. Těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a pečeme v předehřáté troubě na 170°C.

  • CUKETA V SÝROVÉM TĚSTÍČKU

Suroviny: 1 středně velká cuketa, 2 vrchovaté lžíce Solamylu, 3 vrchovaté lžíce hladké mouky nebo rýžové mouky, sůl, 3 stroužky česneku, vegeta, 2-3 vejce, pepř, minerálka bez příchutě, 100 g strouhaného tvrdého sýra, 2 lžíce sojové omáčky, trochu pálivé papriky nebo kousek rozdrcené sušené feferonky, tuk na smažení

Příprava: Cuketu oloupeme, nakrájíme na plátky asi 1/2 cm, potřeme solí s rozdrceným česnekem a necháme odležet. Na těstíčko rozmícháme Solamyl, mouku, sůl, pepř, papriku, sojovou omáčku, vegetu, vejce a minerálkou zaděláme na kašovité (hustší) těstíčko. Nakonec do něj vmícháme strouhaný sýr. V těstíčku obalujeme plátky cukety, smažíme ve vyšší vrstvě tuku do růžova. Usmaženou cuketu necháme okapat na ubrousku. Podáváme jako letní oběd s bramborem a tatarskou omáčkou nebo jogurtovým dresinkem (bílý jogurt, lžíce oleje, sekaná pažitka, lisovaný česnek, hořčice, sůl, pepř).

  • CUKETOVÝ NÁKYP

Suroviny: 1 cuketa, 15 dkg tvrdého sýra, 3 vejce, 3 stroužky česneku, 1 cibule, 1 kypřící prášek, olej, hladká mouka, pepř, sůl, sladká paprika, drcený kmín, majoránka

Příprava: Cuketu omyjeme a nastouháme nahrubo i se slupkou. Přidáme nastrouhaný sýr. Cibulku nakrájíme na jemno a osmahneme na oleji. Zamícháme k cuketě. Přidáme vejce, kypřící prášek a koření. Zahustíme moukou a těsto nalijeme na vymazaný plech. Pečeme při teplotě 180 st.C.

  • CUKETA NARYCHLO

Suroviny: 1 cuketa, 3 lžíce hladké mouky, 1 lžička papriky, 1/2 lžičky pálivé papriky, 1/2 lžičky mletého pepře, 1/2 lžičky mletého kmínu, lžička soli, 1 lžička Horalky

Příprava: Cuketu nakrájíme na 1/2 cm plátky. Necháme asi 1/2 hodiny odpočinout (můžeme potřít s prolisovaným česnekem se solí). Smícháme hladkou mouku, mletou papriku, mletý pepř, mletý kmín, sůl a vše promícháme. Rozpálíme olej a cuketu z obou stran obalíme v ochucené mouce oklepneme přebytečnou mouku, aby se nepřipalovala a rychle dáváme na rozpálený olej. Smažíme tak 1-2 minuty po obou stranách. Výborná příloha je tatarská omáčka a rajčatový salát.

  • PLNĚNÁ CUKETA

Suroviny: 1 cuketa, 250 g mletého vepřového masa, sůl, pepř, 3 stroužky utřeného česneku, menší cibule, koření čubrica - 1 lžička

Příprava: Mleté maso rozmícháme se všemi ingrediencemi. Cuketu podélně v jedné třetině nakrojíme a vydlabeme vnitřek. Cuketu naplníme masovou směsí, dáme na pekáč, pokapeme olejem(rostlinným), a trochu podlejeme vodou. V troubě zapékáme 30-45 minut

  • CUKETA NA CIBULCE

Suroviny: olivový olej, 2 středně velké cukety, malá cibule, stroužek česneku, kmín, sůl, pepř

Příprava: Na olivový olej dáme cibulku a česnek, usmažíme do sklovita, přidáme cukety nakrájené na tenká kolečka, kmín a mícháme. Osolíme opepříme.
Jednoduché, moc chutné a nekalorické. Takto připravené cukety by neměly být v žádném případě rozvařené, ale spíš ještě tvrdkavé! Je to italský recept a je hotov za 10-15 minut. Používá se jako příloha k masu.

  • CUKETA JAKO SLANEČEK

Suroviny: 1 kg cukety, 10 lžiček soli, 6 velkých cibulí, 20 kuliček nového koření, 3 bobkové listy, 2 dcl oleje

Příprava: Cuketu oloupeme, vydlabeme a nastrouháme na tenké plátky. Cibule také nakrájíme na plátky. Dáme do vetší mísy a přidáme sůl, nové koření, bobkový list a olej, všechno důkladně promícháme a dáme do slenice na 7 dní uležet v lednici

  • CUKETA NA KARI

Suroviny: olej, 2 cibule, 2 dílky česneku, 1-2 čerstvé chilli papričky, 4 střední cukety, sůl, kari, 200 ml kokosového mléka

Příprava: Cibuli nakrájíme na drobno, česnek prolisujeme a chilli papričky nakrájíme na kolečka asi do půlky. Zbytek papričky nakrájíme podélně a dáme do vody s ledem na půl hodiny. Paprička se v ledu rozvine a vytvoří takovou kytku, kterou necháme na ozdobu. Ve woku rozpálíme olej a orestujeme na něm cibuli, česnek a nakrájené papričky na kolečka. Přidáme oloupanou a na větší kousky nakrájenou cuketu a orestujeme asi 3 minuty. Potom přidáme polévkovou lžíci kari a asi kávovou lžičku soli a dále restujeme asi 5 minut. Nakonec přidáme kokosové mléko a stále mícháme dalších 7 minut, dokud mléko nezhoustne. Upravíme na talíř s rýží a přidáme rozvinuté papričky jako ozdobu.

 Podívejte se také na skvělé recepty z rajčat

  • CUKETA S BRAMBORAMI

Suroviny: 1 cuketa, brambory, šlehačka, grilovací koření, sýr Eidam, sůl

Příprava: Cuketu oloupeme, vydlabeme a nakrájíme na plátky. Vložíme do zapékací misky, přidáme na kostky nakrájené brambory, posypeme kořením, zalijeme šlehačkou a vrch posypeme strouhaným sýrem. Pečeme asi 45 minut.

  • CUKETA NA SMETANĚ

Suroviny: 1,2-1,5 kg cukety, 2 špekáčky, 1 velká cibule, lžíce sádla, 2 dcl smetany, vrchovatá lžíce hladké mouky, mletá sladká paprika, majoránka, sůl

Příprava: Cibuli nakrájenou na kostičky opražíme na sádle nebo na oleji. Přidáme na kostičky nakrájené špekáčky, přidáme mletou papriku a osmahneme. Přidáme na kostky nakrájenou cuketu (pokud je cuketa mladá, nemusíme ani loupat, ani vydlabávat) a dusíme do měkka. Nakonec přilejeme smetanu, ve které jsme rozmíchali lžíci mouky a chvíli povaříme. Ochutíme solí a majoránkou.Podáváme s pečivem.

  • CUKETA PO ŘECKU

Suroviny: 2-3 střední cukety, 4 rajčata, 2 střední cibule, černé olivy, olivový olej, řecké koření (na gyros), sůl, pepř, nastrouhaný sýr (emmentaler)

Příprava: Cuketu očistíme (starší cuketu oloupeme a zbavíme dužiny), nakrájíme na kolečka, rajčata také nakrájíme na kolečka, cibuli na půlkolečka, olivy rozkrojíme na půl. Do zapékací mísy na sebe střídavě vrstvíme rajčata, cuketu, cibuli a sýr, každou řadu jemně osolíme a okořeníme kořením. Nakonec celé posypeme nakrájenými olivami, pokapeme olivovým olejem a posypeme hodně hustě sýrem. Dáme péct do trouby, dokud cuketa nezměkne. Doba pečení je různá, podle toho, jak kdo má rád.

  • CUKETA S BRAMBOREM A MASEM

Suroviny: 1 menší cuketa, 1 kg brambor, 300 g kuřecího masa, 200 g šunky, 1 smetana na šlehání, 2 vejce, sůl, pepř

Příprava: Cuketu oloupeme a nastrouháme (můžeme i s vnitřkem) na hrubším struhadle, osolíme a opepříme. Maso nakrájíme na tenké nudličky, šunku také a dobře vzájemně promícháme. Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Do vymazaného pekáče poklademe vrstvu brambor, na to cuketu, na to maso, na to cuketu a nakonec brambory. Polovinu smetany rozšleháme s vejci a zalijeme. Přikryté pečeme cca 45 minut, poté odkryjeme, dolijeme zbývající smetanu a ještě 15 minut pečeme odkryté.
Jako alternativu můžeme použít mleté maso ochucené jako na sekanou.

  • CUKETA S KOPREM

Suroviny: 2 cukety, 50 g slaniny, 1 cibule, 1 kelímek zakysané smetany, 1 lžíce hladké nebo rýžové mouky, sůl, mletý kmín, kopr, šťáva z 1 citronu

Příprava: Cuketu oloupeme, pokapeme citronovou šťávou, osolíme a necháme hodinu odležet. Na rozškvařené slanině osmahneme na kostičky cibuli, přidáme kmín a scezenou cuketu. Podusíme doměkka. Zahustíme zakysanou smetanou, ve které jsme rozmíchali mouku, přisolíme, vmícháme větší množství nasekaného kopru a krátce povaříme. Podáváme s rýží nebo pečivem

  • CUKETA S VEJCEM

Suroviny: 1 cuketa, cibule, vejce, sůl, rosovické koření (mleté hořčičné semínko, koriandr, kmín), olej

Příprava: Na kostičky nakrájenou cuketu podusíme na cibuli, přidáme sůl, koření a zalijeme vajíčkem

  • CUKETA ZAPEČENÁ S NIVOU

Suroviny: 1 velká cuketa, 200 g Nivy, 1 dl mléka, 4 vejce

Příprava: Očištěnou cuketu nebo tykev nastrouháme na plátky. Do vymazaného pekáče dáme 1/3 cukety, posypeme polovinou nastrouhané Nivy, rozložíme druhou třetinu cukety, opět Nivu a navrch zbytek cukety. V mléce rozmícháme vejce a zalejeme cuketu. Pečeme při střední teplotě asi 30 minut. Podáváme teplé s brambory a zeleninovým salátem

  • CUKETY PEČENÉ V ALOBALU

Suroviny: 0,5 kg cuket, 4 rajčata, 2 stroužky česneku, 1 lžička bylinek, 100 g tvrdého sýra, 2-4 lžíce olivového oleje, sůl

Příprava: Česnek prolisujeme a utřeme se solí, zamícháme do olivového oleje. Cukety i se slupkou nakrájíme na kolečka, rajčata na půlky a vše potřeme směsí oleje a česneku. Doprostřed alobalu poskládáme rajčata a kolem nich kolečka cuket. Posypeme bylinkami. Alobal dobře uzavřeme, aby nevytékala šťáva a pečeme asi 20 minut. Poté alobal otevřeme, zeleninu posypeme strouhaným sýrem a necháme zapéct, dokud se sýr nerozteče. Pokrm podáváme s opečeným toustem nebo bramborami.

  • CUKETOVÁ ČÍNA

Suroviny: 1 větší cuketa, 250 g měkkého salámu, 2 cibule, sůl, pepř, grilovací koření, orientální koření, worchestrová omáčka, kmín, 2 stroužky česneku, kečup, olej

Příprava: Na oleji zpěníme cibuli, přidáme nakrájenou cuketu, osolíme opepřime, přidáme worchestrovou omáčku, prolisovaný česnek, koření a kmín, podusíme doměkka. Přidáme nakrájený salám na nudličky, kečup a prohřejeme. Podáváme s bramborem nebo s chlebem.

  • CUKETA V ZELNÉM LISTU

Suroviny: Nádivka: 500 g cuket, 200 g uzeniny, 100 g sýra, 2 vejce, vločky, hladká nebo rýžová mouka, cibule, provensálské koření, sůl, česnek
Zelné listy: hlávkové zelí i čínské, grilovací koření

Příprava: Nádivka: cuketu, uzeninu a sýr nahrubo nastrouháme, cibuli nadrobno nakrájíme, přidáme vejce, koření, sůl a případně zahustíme vločkami a hladkou moukou. Nádivku necháme chvíli odstát a mezitím si krátce spaříme zelné listy, aby změkly a daly se zavinout. Nádivku zavineme do zelných listů, vložíme do pekáčku, závitky lehce podlijeme vodou, povrchu posypeme grilovacím kořením, potřeme olejem a upečeme

  • CUKETOVÁ OMELETA

Suroviny: cibule, máslo, cuketa, vařené brambory, uzený sýr, vejce, sůl, pepř

Příprava: Na pánvi na kousku másla zpěníme nakrájenou cibuli, střídavě v jedné vrstvě! Rozložíme cuketu a brambor nakrájené na kolečka, opečeme a zalijeme vejci rozmíchanými se strouhaným uzeným sýrem a kořením.

  • CUKETOVÉ CHLUPATÉ KNEDLÍKY

Suroviny: 400 g cuket, 400 g syrových brambor, 1 vejce, 3-4 lžíce solamylu nebo rýžové mouky, asi 300 g hrubé mouky, 1 lžička mletého kmínu, 1/2 lžičky soli

Příprava: Omyté a oloupané cukety a brambory jemně nastrouháme a necháme chvíli odpočinout. Vymačkáme vodu a v míse promícháme se solí, kmínem, vejcem, solamylem a moukou. Vytvoříme hustší těsto. Mokrýma rukama tvoříme kulaté knedlíky a hned vkládáme do vroucí osolené vody. Dle velikosti vaříme 10-15 minut a občas opatrně promícháme. Hotové knedlíky polijeme sádlem, aby se neslepily a podáváme s cuketovým zelím a osmaženou cibulkou.
Kdo rád maso, může si přidat např. vepřovou pečeni apod.

  • CUKETOVÉ KARBANÁTKY

Suroviny: 400 g směsi mletého masa, 50 g strouhanky, 1 středně velká cuketa, 2 lžíce bramborového škrobu nebo rýžové mouky, 1 vejce, 50 g vepřového sádla, 2 lžíce rajského protlaku, sůl, pepř, česnek, majoránka

Příprava: Vymícháme maso s vejcem, protlakem a kořením do hladké hmoty. Nastrouháme nahrubo oloupanou cuketu, přidáme strouhanku, škrob a vše důkladně spojíme. Tvoříme kulaté placičky, které pečeme na sádle, mírně pokropené vodou. Podáváme s bramborovou kaší a kompotem

  • CUKETOVÝ GULÁŠ

Suroviny: 2 mladé cukety (cca 25 cm), 1 cibule, 3 stroužky česneku, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce sojové omáčky, pepř, sůl, olej

Příprava: Cukety nakrájíme na kostičky (i se slupkou), nasekanou cibuli osmahneme na oleji, přidáme krájenou cuketu, mírně podlijeme a dusíme do měkka. Pak přidáme prolisovaný česnek, kečup, sojovku, opepříme a podle chuti osolíme, příp. trochu zředíme vodou... jinak nezahušťujeme.Nejlepší přílohou je rýže, ale výborné i jen tak s chlebem.

  • CUKETOVÝ GULÁŠ SE ZELENINOU

Suroviny: 1 menší cuketa, 5 brambor, 2 rajčata, 1 paprika, 3 cibule, 4 lžíce oleje, 1 lžíce hladké mouky, kousek masoxu, mletá sladká a pálivá paprika, mletý pepř, majoránka, sůl

Příprava: Omytou, popř. oloupanou cuketu nakrájíme spolu s oloupanými brambory na kostičky (asi 2cm) Na oleji (možno přidat kousek nakrájené anglické slaniny) zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme duketu, brambory a na menší kousky nakrájená rajčata a papriku. Osmahneme, posypeme mletou sladkou a trochou pálivé papriky (dle chuti), přidáme pepř a znovu osmahneme. Podlijeme vodou, přidáme masox a dusíme pod pokličkou až je zelenina téměř měkká. Guláš zahustíme hladkou moukou, rozmíchanou v trošce vody (mléka nebo smetany) a za častého míchání vaříme ještě asi 5-10 minut. Hotový guláš dle chuti dosolíme, přidáme špetku majoránky. Podáváme s chlebem.

  • CUKETOVÉ ŘÍZEČKY

Suroviny: 400 g cukety, 1 vejce, 3 lžíce vody, 100 g sýra parmezán, 75 g strouhanky, 75 g hladké mouky, rostlinný olej na smažení, svazek petrželky, sůl

Příprava: Ke smažení jsou nejvhodnější středně velké a nevyzrálé plody. Cukety omyjeme, odkrojíme stopku, ale neloupeme je. Ostrým nožem šikmo nakrájíme plátky silné asi 5 mm. Řízečky dostatečně osolíme a opepříme. V misce rozšleháme vejce se třemi lžícemi chladné vody. Nasrouháme parmezán a smísíme se strouhankou. Plátky cuket obalíme nejprve v hladké mouce, potom ve vajíčku a nakonec ve strouhance se sýrem. V pánvi rozpálíme olej nebo máslo. Ztlumíme teplotu a smažíme dozlatova asi 2 minuty z každé strany. Všechny kousky vyrovnáme na talíř a ozdobíme petrželkou. Podáváme se smetanovou bylinkovou omáčkou

  • CUKETOVÉ ŠPÍZY

Suroviny: 1 cuketa, salám, sýr eidam (může být i plátkový), cibule, grilovací koření, sůl, hladká mouka, těstíčko na obalení, olej na smažení

Příprava: Cukety, salám, sýr, cibuli (to co máme rádi) střídavě napichujeme na špejle okořeníme grilovacím kořením, obalíme v mírně osolené hladké mouce a ponoříme do zahoustlého těstíčka, celé obalíme (hladkou moukou obalíme protože se lépe těstíčko chytí). Z těstíčka hned dáváme na rozpálený tuk a ze všech stran osmažíme dozlatova. Těstíčko dělám jako na palačinky a ochutím buď česnekem, nebo kečupem, vegetou tak, aby bylo dobře ochucené přidávám do těstíčka i sekanou petrželku nebo pažiku.Podáváme s novými brambory a tatarkou. Dobrá je i cuketová hořčice.

  • CUKETOVÝ KOTLÍK

Suroviny: střední cuketa, 3 papriky, 5 rajčat, 1 velká cibule, několik stroužků česneku, český salám (nebo gothaj) asi 300 g, kečup, tymián

Příprava: Cuketu oloupeme, vydlabeme a nakrájíme na kostičky. Dáme do velkého hrnce. Přidáme proužky papriky, plátky rajčat, kolečka cibule, rozmačkaný česnek, salám na kostičky, kousek ramy a mírně podlijeme. Dusíme do měkka. Nakonec přidáme podle chuti kečup - raději více a tymián. Necháme přejít var. Můžeme přisolit.Podáváme s česnekovými topinkami nebo s chlebem. Ti, co mají rádi lečo, si jistě pochutnají. Výborná lehká a rychlá večeře.

  • RIZOTO S CUKETOU A GORGONZOLOU

Suroviny: 3 lžíce olivového oleje, 100 g slaniny, nakrájené na kostičky , 1 cibule, 300 g krůtích prsou nakrájených na kostičky, 2 malé cukety - neloupané a nakrájené na kostičky, 250 g kulatozrnné rýže, 500–700 ml masového nebo zeleninového vývaru z kostky, 100 ml smetany, 120 g gorgonzoly (nebo jiného sýra s modrou plísní)

Příprava: Ve větším hrnci rozehřejte olej a pak do něj vhoďte slaninu a cibuli. Jakmile cibulka změkne, přisypte nakrájené maso a cuketu a za stálého míchání vše osmahněte; trvá to asi pět minut. Potom přisypte propláchnutou rýži a promíchejte ji tak, aby se všechna zrníčka obalila olejem a tukem z vysmažené slaniny. Do hrnce přilijte zhruba třetinu vývaru, přiklopte poklici, stáhněte plamen a počkejte, až se tekutina odpaří. Pak rýží zamíchejte a ochutnejte. Pokud je ještě tvrdá, přilijte vývar a postup opakujte. Těsně před koncem do hrnce přisypte rozdrobený sýr a zjemněte rizoto smetanou. Okamžitě podávejte.

  • CUKETA NA KARI

Suroviny: 1 cuketa, 1 cibule, 3 stroužky česneku, kari koření, sůl, pepř, čerstvá saturejka, olivový olej

Příprava: Cuketu oloupeme,nakrájíme na kostky asi 1x1 cm. Do kastrolu dáme trochu olivového oleje, nakrájenou cibuli osmahneme do sklovata. Vložíme cuketu, osolíme, opepříme a restujeme, až je cuketa ze všech stran opečená (taková jako průhledná) přidáme nakrájený česnek a trochu kari a pokrájenou saturejku. Ještě krátce opečeme. Pokrm je hotový, když cuketa "zesklovatí", ale nesmí se rozvařit! Nepodlévá se ani nezahušťuje. Podáváme s pečivem nebo bramborem.

Příprava: Ve větším hrnci rozehřejte olej a pak do něj vhoďte slaninu a cibuli. Jakmile cibulka změkne, přisypte nakrájené maso a cuketu a za stálého míchání vše osmahněte; trvá to asi pět minut. Potom přisypte propláchnutou rýži a promíchejte ji tak, aby se všechna zrníčka obalila olejem a tukem z vysmažené slaniny. Do hrnce přilijte zhruba třetinu vývaru, přiklopte poklici, stáhněte plamen a počkejte, až se tekutina odpaří. Pak rýží zamíchejte a ochutnejte. Pokud je ještě tvrdá, přilijte vývar a postup opakujte. Těsně před koncem do hrnce přisypte rozdrobený sýr a zjemněte rizoto smetanou. Okamžitě podávejte.

  • STERILOVANÁ CUKETA á la OKURKY

Suroviny - množství do 1 zavařovací sklenice (0,7 l): 300-400 g cukety, snítka kopru, několik koleček cibule a mrkve, 3 zrnka pepře, 2 zrnka nového koření, 1 hřebíček, 1 bobkový list, 1 lžička hořčičných semínek

Nálev: 750 ml vody, 250 ml octa, 70 g cukru krystal, 1 a půl lžíce soli, 9 tablet umělého sladidla, špetka tymiánu

Příprava: Cukety nakrájíme na proužky, pokud jsou plody větší, tak je oloupeme a zbavíme jader. Svaříme vodu s octem, cukrem, solí, sladidlem a tymiánem. Do sklenic vložíme kopr, a střídavě vkládáme cukety, mrkev, cibuli a koření. Zalijeme nálevem, uzavřeme a sterilujeme 20 minut při 80 st.C.

  • STERILOVANÉ CUKETY PO ORIENTÁLSKU

Suroviny: 600 g cukety, 400 g cibule, 1 palička česneku, 1 lžíce oleje, 1 lžíce mletého zázvoru, 1 lžíce pálivé papriky, 300 g rajčatového protlaku, 5 lžic sojové omáčky, 1 lžíce worcesterové omáčky, 1 lžíce polévkového koření, sůl

Příprava: Na oleji osmahneme plátky cibule a česneku. přidáme oloupané a na kostičky nakrájené cukety, koření, protlak, omáčky a dosolíme. Zvolna dusíme do změknutí. Směs rozdělíme do skleniček 1 cm pod okraj, uzavřeme a sterilujeme 30 minut při 80 st.C. Směs použijeme při přípravě pokrmů z masa nebo jakou omáčku na těstoviny či pizzu.

a sterilujeme 20 minut při 80 st.C.

  • CUKETOVÁ HOŘČICE

Suroviny: 1,5 kg oloupané cukety, 3 cibule, 1/4 l oleje, 250 kg spařených a sloupaných rajčat, 250 g vyčištěných paprik, 2-3-lžíce soli, 1 lžička pepře, dle chuti špetka ostré papriky nebo chilli, 1 palička česneku, 150 g cukru, 1 dl octa

Příprava: Osmahneme na oleji pokrájenou cibuli, pak přidáme nakrájenou zeleninu, podlijeme naběračkou vody, osolíme a vaříme do zhoustnutí. Pak přidáme prolisovaný česnek, cukr a dle chuti přisladíme, okyselíme a přisolíme. Směs můžeme nechat tak nebo ji rozmixujeme dohladka. Ještě krátce povaříme a vařící vlijeme do skleniček. Uzavřeme s sterilujeme 10 minut při 80 st.C.

a sterilujeme 20 minut při 80 st.C.

  • PEPŘENKY Z CUKETY

Suroviny: 5 kg cukety, 1 kg cibule, 5 lžiček soli, 1/2 l octa, 1/4 l oleje, 5 lžic cukru, 1/2 balíčku mletého pepře

Příprava: Cukety zbavené jader nastrouháme, cibuli nakrájíme, přidáme sůl, promícháme a necháme přes noc uležet. Druhý den propasírujeme, přidáme ostatní suroviny, promícháme a sterilujeme.

DALŠÍ TIP NA RECEPTY Z CUKETY:  v případě, že jste si nevybrali, připravili jsme pro vás dalších skoro čtyřicet receptů s cuketou, které máte rádi a které nejvíce hledáte.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 547776x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Mým velmi oblíbeným receptem z cukety je zapečená cuketa se sýrem feta. Rozpůlím podélně, vydlabu semínka, pokladu bylinkami (bazalka a vše možné, co mi roste na zahrádce) a vložím hodně sýra feta. Případně lehce zakápnu olivovým olejem, ale to není… celý příspěvek

Pokud to není tajné, chtěla bych také požádat o recept na norskou cuketu.
Právě jich několik čeká na zahradě na uříznutí, tak by se mi to velmi hodilo.
Předem děkuji. Irena

Má někdo zkušenost se zavařováním cuket? Pokud nejsou na kyselo jako okurky vždy vykvasí. :-(
Díky za radu jak je uchovat.

Cuketový kompot.
4 kg cukety na kostky,
1,2kg cukru
3 káv.lžičky kyseliny citronové
2 ananasové tresti
Cuketu,kyselinu a cukr dáme do hrnce,zalijeme vodou a necháme do druhého dne.Druhý den uvaříme do sklovata a vychladíme. Přidáme tresti a dáváme do… celý příspěvek

Předpokládám, že cuketu loupete a odstraňujete jadérka, nebo necháváte prostě jen tak? Cuketový kompot zní náhodou docela dobře, asi dnes vyzkouším, jen se sháněním tresti tady na naší vesničce střediskové budu mít asi trošku problém.

Ano cuketu oloupu a zbavím jadérek.Určitě Vám to zachutná. Jinak zní dělám většinou zelí. Přeji mnoho zdaru.

Všechny cuketáře zdravím, cuketu jsem si přivezl z Norska a od té doby
ji děláme jak Norové. Jeto fantastické a opravdu dobré. Celá rodina si pochutnáváme na cuketovém zelí. Opravdu to nemá konkurenci.

Dobrý den,také bych chtěla poprosit o recept na cuketové zelí po Norsku. Předem děkuji. Jana

… všechny příspěvky

cuketové zelí nemá konkurenci...N.1 :-)

Prosim, pošlete mi recept na norské zelí z cukety.Děkuji.

Zdravím všechny, já dělám z cukety "chlupaté knedlíky".Naučil mě je můj otec a jsou fakt výborné. Postup je stejný jako u knedlíků z brambor. Cuketu umyjeme, NELOUPEME! Nastrouháme nahrubo, osolíme, nehcáme aspoň hodinku zpotit, abychom mohli vymačkat přebytečnou vodu. Přidáme 1 vejce, hr. mouku podle potřeby a lžící vykrájíme koule, vaříme asi… celý příspěvek

DOBRÝ VEČER, MÁTE TU SPOUSTU RECEPTŮ.JÁ ZROVNA DNESKA CUKETY DĚLÁM NA SLADKO JAKO ANANAS.4 KG CUKETY NA KOSTIČKY ZALÉT VODOU A ZASYPAT KYSELINOU CITRONOVOU-NECHAT PŘES NOC, PAK VODU SLÉT DÁT 2 L ČISTÉ VODY, 1 KG CUKRU, SŤávu ze 4-5 CITRONŮ,PALIČKU CELÉ SKOŘICE, 10 HŘEBÍČKŮ, PŘIVÉST K VARU A POVAŘIT DO SKLOVITA.KE KONCI TAM VLEJU JEDNU TRESŤ… celý příspěvek

Cuketový guláš nemá chybu moc sem si pochutnala :)

Ahoj,dnes jsem zkusila zelí z cukety. Nemělo chybu a slavila jsem velký úspěch :-). Určitě vyzkoušejte.

Dobrý den, vyzkoušela jsem recept " cuketa pečená." Přidala jsem tam na vylepšení pažitku, petrželku, šunku a červenou řepu a bylo to výborné, můžu vřele doporučit. A cukety jsem měla dvě větší a žluté.

… všechny příspěvky