Kysané zelí jako bohatý zdroj vitamínů v zimě. Připravte recepty se zelím a posilte si imunitu!

Kysané zelí jako bohatý zdroj vitamínů v zimě. Připravte recepty se zelím a posilte si imunitu!

Zelí je součástí české kuchyně po generace a naše babičky a prababičky věděly proč. Chutná zelenina má mnohé využití a je bohatá na velké množství vitamínů. Kysané zelí předchází nemocem, posiluje imunitní systém, a navíc není vůbec těžké si ho připravit doma. Zelňačka i segedínský guláš pak budou chutnat ještě lépe.

Čtěte také:

Kysané zelí – delikatesa, která léčí

Kysané zelí je vitaminovou bombou. Zelí jako takové je zelenina bohatá na množství vitaminů a zdraví prospěšných látek. Kvašením vzniká kysané zelí, které je konzervované a vydrží vám tak dlouhé týdny a měsíce. Kysané zelí navíc neztratí nic ze svého bohatého obsahu užitečných látek. Konzervované kysané zelí působí jako prevence proti rakovině jater, plic, tlustého střeva nebo prsu. Výživná zelenina je navíc oblíbenou pochoutkou a součástí tradičního českého jídelníčku.

Proč si však kupovat kysané zelí, když si ho můžete kvalitně připravit doma stejně, jako to dělaly hospodyňky již po generace? Kupované kvašené zelí není tak kvalitní a obsahuje často chemické konzervanty. Podzimní sklizeň je ideální pro hlávkové zelí ke kvašení a doma si pak můžete dopřát knedlo-zelo-vepřo s domácím kysaným zelí plným vitamínů.

Příprava domácího kysaného zelí

Základem je hlávkové zelí, které je třeba očistit od špinavých a potrhaných listů, oprat ve studené vodě a následně nakrouhat na hrubší nudličky na struhadle. Na pětilitrovou nádobu budete potřebovat:

Ingredience:

  • 5,5 kg zelné krouhanky
  • 100 g soli (nejlépe bez jódu)
  • kmín
  • nakrájená cibule

Domácí kysané zelí - postup

Zelnou krouhanku postupně sypte do nádoby, solte, kořeňte a poté utlačujte tak, aby nad vrstvou zelí bylo několik centimetrů šťávy. Tím dojde ke správnému procesu kvašení. Koření můžete přidávat podle vlastní chuti – lze přidat kmín, cibuli, kopr, křen, koriandr nebo třeba plátky jablek. Postupně tak vrstvíme zelí s kořením a průběžně stlačujeme pro vypuštění šťávy. Naložené zelí musí být neustále zatopeno, ale ne příliš, proto se buněčná šťáva v případě potřeby odebírá.

Když je nádoba naplněná těsně pod okraj a krouhanka je ponořená ve šťávě, stačí už jenom nádobu zatížit těžkým kamenem nebo uzavřenou zavařovací sklenicí naplněnou vodou. Potom je potřeba nádobu uzavřít víkem a uskladnit. Při nakládání by mělo mít zelí teplotu kolem 20 °C, po dobu kvašení je třeba udržovat teplotu 12-15 °C. Po 4 až 6 týdnech čekání a intenzivního kvašení si pak můžete pochutnat na domácím kysaném zelí. Po vykvašení je potřeba zelí udržovat v chladné místnosti a kontrolovat, aby zelí bylo stále pod vodou a bez přísunu vzduchu.

Zelí

Kysané zelí jako lék

Kysané zelí obsahuje velké množství vitamínů a blahodárně působí na metabolismus. Kysané zelí dokonce obsahuje více vitamínu C než zelí čerstvé, nadto také draslík, železo, zinek nebo hořčík. Konzumace kysaného zelí uvolňuje napětí, aktivuje imunitní systém, podporuje hubnutí a odvádění odpadních látek z těla. Kvašené zelí můžete použít jako přílohu jídel nebo surovinu pro přípravu tradičních českých a slovenských pokrmů. Zelí je nedílnou součástí poctivé podzimní a zimní kuchyně, která zahřeje, dodá potřebnou energii, a navíc podpoří imunitu. Vařené kysané zelí je základem pro husté polévky, zelné knedlíky, segedínský guláš nebo slouží jako příloha k tradiční svatomartinské kachně.  

Recepty se zelím 3x jinak

1. Valašská kyselica

Valašská kyselica je tradiční polévkou, která nechybí v receptáři žádné moravské hospodyňky. Hutná zelňačka z kysaného zelí navíc vystačí místo celého oběda.

Ingredience:

  • 400 g kysaného zelí
  • 300 g brambor
  • 100 g klobásy
  • 100 g slaniny
  • 200 ml zakysané smetany
  • 1 cibule
  • 20 g másla
  • 50 ml mléka
  • 1 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • pepř
  • bobkový list
  • nové koření
  • kmín

Valašská kyselica - postup

Do většího hrnce dáte vařit kysané zelí i s nálevem a hrnkem vody. Zároveň ve druhém hrnci začnete vařit na kostičky nakrájené brambory v osolené vodě s kmínem. Do hrnce se zelím přidáte pár lístků bobkového listu a několik kuliček nového koření. Když brambory skoro změknou, je na čase je přidat do velkého hrnce k zelí.

Na pánvi orestujte na kostičky nakrájenou slaninu, cibuli a klobásku nakrájenou na kolečka. V trošce mléka rozmíchejte lžíci mouky, vlijte do hrnce, důkladně rozmíchejte, čímž polévku krásně zahustíte. Přidejte osmaženou cibulku, klobásku a křupavou slaninu. Za občasného míchání celou polévku 15 minut povařte a nechte odpočinout. Na závěr přidejte zakysanou smetanu a v případě potřeby dochuťte solí, pepřem. Podávejte s čerstvým chlebem nebo jen tak.

Recepty se zelím (1)

2. Halušky se zelím a uzeným

Halušky se zelím neboli správně slovensky střapačky se zelím a uzeným jsou slovenským národním jídlem. S domácím kysaným zelím si ho ale můžete připravit jednoduše i doma.

Ingredience:

  • 1 kg syrových brambor
  • 500 g kysaného zelí
  • 200 g hladké mouky
  • 200 g uzené slaniny
  • 50 g polohrubé mouky
  • 1 velké vejce
  • 1 cibule
  • 1 zarovnaná lžička soli
  • slanina

Halušky se zelím a uzeným - postup

Slaninu nakrájejte na kostičky, cibuli nadrobno a slaninu pořádně vyškvařte. Slanina po chvilce krásně pustí tuk a začne se opékat. Cibuli osmahněte zvlášť na druhé pánvi a po chvíli k ní přidejte dvě vrchovaté lžíce hladké mouky, čímž vytvoříte zásmažku. Zelí dejte vařit do hrnce, odeberte přebytečnou vodu, která se z kvašeného zelí vypustí a místo toho postupně přidávejte připravenou zásmažku, dokud vám kysané zelí dostatečně nezhoustne. Zelí následně podle potřeby dochuťte solí nebo troškou cukru pro zvýraznění chuti.

Na haluškové těsto si nejprve oloupejte brambory a nastrouhejte na jemném struhadle. Vymačkejte přebytečnou vodu, ale ne všechnu. Přidejte hladkou a polohrubou mouku, sůl, vejce a těsto rychle promíchejte. Je dobré pracovat rychle, aby brambory nezčernaly. Ideální konzistence těsta by měla být poměrně hustá, ne příliš tekutá. V případě potřeby přidejte trochu hladké mouky na zahuštění nebo vodu na zředění.

Hotové těsto pak propasírujte přes haluškovací sítko do vroucí neosolené vody. Pokud haluškovač nemáte, můžete použít například cedník na noky nebo struhadlo s velkými otvory. Halušky jsou hotové velmi rychle během minuty až dvou, to poznáte tak, že vyplavou na povrch vody podobně jako noky. Hotové halušky vytáhněte sítkem, propláchněte studenou vodou a nechte odkapat přebytečnou vodu. Halušky můžete pokapat tukem ze slaniny, aby se nepřilepily a dále je promíchejte s hotovým uvařeným zelím a uzenou slaninou s cibulkou.

Recepty se zelím (3)

3. Segedínský guláš

Poctivý segedínský guláš je receptem původem z Maďarska. Ozvláštněte vepřový guláš kysaným zelím, který dodá vašemu tělu vitamíny a guláš navíc zahustí.

Ingredience:

  • 1 kg vepřového plecka
  • 400 g kysaného zelí
  • 200 ml vývaru
  • rajčatové pyré
  • zakysaná smetana
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 cibule
  • rostlinný olej
  • sladká paprika
  • kmín
  • bobkový list
  • sůl a pepř

Segedínský guláš - postup

Maso nejprve nakrájejte na malé kostky a stejnoměrně obalte v hladké mouce. Přebytečnou mouku oklepejte a maso nechte připravené na talíři. Mezitím v kastrolu rozehřejte olej a připravené maso zprudka osmahněte ze všech stran. Hotové maso vyndejte z hrnce a část oleje slijte.

Do hrnce dejte nadrobno nakrájenou cibuli a za stálého míchání dozlatova osmahněte. Cibulku posypte 3 lžícemi sladké papriky, trochou kmínu a odstavte z plotny, aby vám paprika nezhořkla. Přidejte zpátky maso, jednu lžíci rajčatového pyré nebo protlaku a důkladně promíchejte. Směs podlijte vývarem a dochuťte solí, pepřem, pár lístky bobkového listu. Vařte na středním plamenu, postupně přiveďte k varu a pod pokličkou duste přibližně 15 minut.

Následně přidejte scezené kysané zelí a celou směs ještě dalších 15-20 minut duste, až bude maso úplně křehké. Na závěr přidejte zakysanou smetanu a můžete podávat s čerstvým chlebem nebo houskovým knedlíkem.

Recepty se zelím (2)

Vyzkoušejte také další recepty se zelím na posílení imunity

Salát z kysaného zelí

Nakládané zelí s koprem

Kysané zelí jako příloha


Jak na imunitu - seriál 

Cibule a česnek na 10 způsobů

Jitrocel a šalvěj na nachlazení

Recepty z hlívy ústřičné na imunitu

Kysané zelí pro dobrou imunitu

Zázračné účinky aloe vera

Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 06. 05. 2021
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
PÁTEK 07. 05. 2021
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 08. 05. 2021
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
NEDĚLE 09. 05. 2021
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 10. 05. 2021
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
ÚTERÝ 11. 05. 2021
býk
Měsíc putuje ve znamení Býka, dnes je novoluní. Něco si přejte, v novoluní se přání plní. Udělejte si očistný den. Pozor na nachlazení, chraňte si…
více o tomto dni
STŘEDA 12. 05. 2021
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni

Zdraví a krása

Je libo mandle? 6 pádných důvodů, proč byste je měli jíst

Mandle patří k nejoblíbenějším ořechům na světě. Skvěle chutnají, jsou zdravé a bohaté na cenné látky. Dají se jíst “jen tak” nebo si z nich můžeme připravit spoustu dobrot. Slaných i sladkých. Dejte si s námi!...

Láska a vztahy

Partner má dítě z předchozího vztahu

Vztah dvou lidí je výzvou samo pro sebe. Pokud do vztahu vstoupí děti, dostává vztah naprosto nové rozměry. Pokud navíc jeden z partnerů má dítě z předchozího vztahu, pak má vztah skutečně speciální příchuť. Na...

Bydlení, zahrada

Týká se vás daň z nemovitosti? Blíží se termín platby, nezapomeňte na to!

Daň z nemovitosti se týká všech, kteří nemovitost vlastní. Nebo ji v minulém roce nabyli, prodali či darovali. Ani v takovém případě se letos povinnému papírování a řešení daní nevyhnete. Přitom termín, do kter...

Těhotenství, děti

Co pořídit, když čekáte miminko?

Příchod miminka v životě rodiny mnohé změní. A to nejen po psychické stránce a získání nových rolí. Do domácnosti přibude řada fyzických věcí, které tam jednoduše dříve nebyly. Některé pomůcky jsou potřebné, ji...

Psychologie

Smutek jako součást našeho života? Zkuste to změnit

Smutek je něco, co v životě nechceme, Avšak provází nás prakticky od narození až do smrti. Do života nám vstupují radostné i smutné události, které většinou relativně intenzivně prožíváme. Což je naprosto normá...

Ezoterika

Astromedicína: Jak funguje spojení astrologie a medicíny?

Astrologie není jen věda o tom, jak číst z hvězd. Pod tímto názvem se skrývá mnohem víc. Například i léčení pomocí astrologie čili astromedicína. Dokonce nám může pomoci některé naše zdravotní potíže rozkrýt a ...

Academy

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Wellness

Domácí pěna do koupele přispěje k dokonalé relaxaci

Domácí pěna do koupele je produkt levný a stejně tak efektivní, jako ten kupovaný. Během jeho přípravy se zabavíte v dlouhé chvíli a zpříjemníte si den aromatickými éterickými olejíčky. Ostatně můžete si vyrobi...

Fitness

Jak se zbavit bolesti za krkem? Pravidelně zařazujte tyto cviky

Bolesti za krkem dokáží náš den pořádně prodloužit. Paradoxem zůstává, že za bolesti za krkem si zpravidla můžeme sami. Jak se vyhnout nepříjemnému a bolestivému omezení našeho pohybu? Začněte tím, že si pohyb ...

Rozvoj osobnosti

Fobie, které se tváří velmi kuriózně: Jaké strachy si lidé dokázali vybudovat?

Fobie komplikují životy lidí již po stovky let. Tyto stavy se vyznačují až chorobným strachem z konkrétní věci anebo činnosti. Někdy mohou dotyčného doslova paralyzovat. Mezi nejčastější příznaky fobií patří úz...

Recepty

Velikonoční mini mazance

Upečte si voňavé velikonoční mini mazanečky podle našeho jednoduchého receptu s tvarohem a ořechy.

Mazlíčci

Americký mini kůň je přítulný a aktivní společník, který pomáhá zvládat stres

Americký mini kůň je přítulným společníkem, kterého si oblíbíte hned na první pohled. Jeho roztomilý vzhled a povaha vás učaruje. Především v Americe patří mezi vyhledávané mazlíčky. Pomáhá překonávat stres, dí...

První pomoc

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Blogeři

Nějaký ty filozofický pindy aneb zamyšlení nad bytím a nebytím

Při příležitosti prvního máje jsem se rozhodla, že vás opět obšťastnim svýma filozofickýma pindama (jak říkával kdysi můj otec). Dneska to bude jen takový malý zamyšlení nad mym bytim a nebytim. Je to s tvrdym y, takže buďte v klidu, nikdo mě nijak nikdy netejral. Bych se ani nenechala, slíznul by to zpátky! Sice se na mě dá dříví štípat, ale všechno má svý hranice, že jo.