img

KICHADI - harmonické jídlo z Indie

Na přípravu Kichadi potřebujeme:

  • Moongdall (loupaný žlutý hrách)– ½ hrnku (Můžete použít také mungo fazole nebo červenou čočku)
  • Rýže Basmati (1 menší hrnek)
  • Olivový olej nebo máslo nebo ghí – 1 lžíce
  • Hořčičná semínka černá – 1 lžička
  • Kurkuma mletá – 1/2 lžičky
  • Římský kmín drcený – ½ lžičky
  • Špetka mletého hingu (čertovo lejno - není nutné)
  • Sůl (nejlépe himalájská kamenná)
  • Hřebíček – 1 ks
  • Zázvor -  ½ lžičky
  • Citrónová šťáva
  • Voda (4-5 šálků)

Postup:

Luštěninu je lepší namočit přes noc do vody. Ráno vyměňte vodu za čerstvou a před vařením znovu propláchněte. Připravte si pánev s pokličkou. Rýži namočte na 10 minut do vody,  moongdall dvakrát propláchněte vodou. Na pánev nalijte 3 lžíce olivového oleje, másla nebo ghí a na něm orestujte římský kmín a hořčičná semínka. Jakmile začnou semínka praskat, přidejte kurkumu, hřebíček a zázvor. Do tohoto základu vmíchejte rýži a trochu ji orestujte. Poté přidejte moongdall a restujte asi 2 minuty. Přilijte 4 hrnky vody a nechte 5 minut dusit pod pokličkou. Poté trochu zmírněte oheň a duste dalších 20 minut pod pokličkou, dokud rýže nezměkne. Podle potřeby můžete dolít vodu. Během vaření nesolte, sůl použijte až ke konci, pokrm by vám jinak mohl ztuhnout.  Po uvaření dochuťte citrónovou šťávou a popř.posypte nasekanou čerstvou petrželkou nebo celerovou natí, čerstvým koriandrem či strouhaným kokosem. Kichadi můžete jíst samotné nebo jako přílohu k zelenině či masu.

Dobrou chuť!

Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Zdraví a krása

Trápí vás mastné vlasy? Co na to psychosomatika?

Vlasy jsou jedním z informátorů o stavu naší duše. Navzdory všem změnám v módě jsou vlasy také symbolem krásy a síly. V celostním přístupu ke zdraví jsou vlasy také ukázkou, jaký vztah máme ke své minulosti, ke...

Psychologie

Proč intuice potřebuje myšlení a myšlení intuici?

Zvykli jsme si žít v protikladech. Věci, názory, lidi, situace zpravidla považujeme za dobré anebo špatné. To, co je v našem světě dobré, se snažíme podporovat, a to špatné vymýtit. Už zde však narážíme na prob...

Academy

Onemocnění koronavirem, COVID-19

COVID-19 je označení onemocnění způsobené odhaleným typem koronaviru. Jelikož jde o zcela nově objevený virus, onemocnění se nejčastěji označuje jako onemocnění koronavirem. Je nutné podotknout, že existuje mno...

Řemesla

Jak zabalit dárek? Buďte letos originální!

Jak zabalit dárek pro manželku, manžela, maminku, tatínka, nebo děti? To v posledních dnech řeší snad každý z nás. Ti, co dostali do vínku více kreativity a zručnosti, jsou na koni. Nápady z nich padají, jako b...

Rozvoj osobnosti

Tvorba vize aneb silvestrovské oslavy nově a jinak

Silvestr jsme ještě v loňském roce slavili často ve společnosti širší rodiny, přátel a nebo v nějakém hotelu či horské chatě. Letošní rok je v mnohém jiný, a tak i silvestrovská oslava pravděpodobně bude jiná, ...

Mazlíčci

Jak používat klikr pro psy? Jednoduchý trénink naučí vašeho psa poslušnosti

Sedni, lehni, dones nebo zůstaň. Základní povely, které musí umět každý pes. Ne vždy si je dokáže mazlíček snadno osvojit. Existuje však výborný trik, díky kterému psa naučíte snadno povely i další psí kusy. Př...

První pomoc

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské okénko

Domácí perníkové koření ve třech různých kombinacích

Domácí perníkové koření dodá vašemu pečivu nenahraditelnou vůni i chuť. Piškot nebo medové perníčky si s voňavou směsí skořice, hřebíčku, badyánu, nového koření a třeba i zázvoru můžete připravit kdykoliv v roc...