Žlučníková dieta - co jíst a jaké recepty vařit?

Žlučníková dieta a recepty (1)Žlučníková dieta je poměrně přísná na stravovací zásady.

Žlučníkovou dietu musí dodržovat každý, kdo podstoupil operaci žlučníku, jejími zásadami by se ale měli řídit všichni, které žlučník občas potrápí nebo mají problémy s trávením některých druhů potravin. Žlučníková dieta je totiž nejlepší prevencí proti žlučníkovým kolikám a tvorbě kamenů. V našem článku zjistíte, co během ní můžete a nesmíte jíst a na konci najdete i recepty při žlučníkové dietě.

Žlučníková dieta a kdy ji dodržovat

Možná si říkáte, že se vás žlučníková dieta netýká. Žlučníkovou dietu je ale třeba dodržovat nejen po operaci žlučníku nebo při prokázané přítomnosti žlučových kamenů. Žlučníková dieta vám udělá dobře i tehdy, pokud se u vás projevuje některý z následujících příznaků:

  • Po jídle často pociťujete nevolnost.
  • Bolí vás břicho zejména po mastném a tučném jídle.
  • Špatně trávíte pečivo, mléčné výrobky a ořechy.
  • Po jídle vás často pálí žáha.
  • Vaše stolice je pomalá nebo dokonce nazelenalá a mastná.

Pokud se u vás některý z příznaků objevuje, pravděpodobně váš žlučník volá o pomoc. Díky dodržování diety můžete předejít horším následkům.

Žlučníková dieta a její zákazy

Žlučníková dieta se v podstatě příliš neliší od běžného zdravého stravování, jen navíc důrazně zakazuje některé druhy potravin a způsoby jejich úpravy. Při dodržování diety je třeba pamatovat na to, že každý reaguje na problémy se žlučníkem jinak a jídlo, které někomu nedělá dobře, může být pro druhého bez problému. Proto se snažte k dietě přistupovat do určité míry individuálně a pokud vám některé povolené potraviny vadí, raději je nejezte. Jaké jsou hlavní zásady a zákazy při žlučníkové dietě?

Žlučníková dieta a recepty (2)Žlučník může potrápit mladší i starší lidi.

1. Jezte a pijte pravidelně

Snažte se jíst pravidelně, nejlépe vždy menší porce po třech hodinách. Hladovění i přejídání totiž žlučník může podráždit. Zároveň dodržujte pravidelný pitný režim, který je ke zdravému fungování trávení nezbytný.

2. Žádný cholesterol a tuk

Braňte se vysokému cholesterolu a na minimum omezte příjem tuků. Zejména se vyhýbejte nasyceným živočišným tukům, ze kterých v játrech cholesterol vzniká. Co na váš dietní jídelníček rozhodně nepatří?  Máslo, sádlo, vejce, tučná masa a výrobky z nich jako například bůček, slanina, škvarky, paštiky, uzeniny, dále tučné mléčné výrobky včetně smetany, smetanových jogurtů a tučných sýrů. Žlučníková dieta povoluje maximální množství 30–60 g tuku na den (podle hmotnosti těla i vážnosti problému).

3. Žádná mastná jídla

Přepálený tuk je pro nemocný žlučník katastrofou. Rozhodně se proto vyhýbejte smaženým jídlům a při přípravě pokrmů používejte minimum oleje. Volte raději jiné druhy přípravy jídla, nabízí se vaření, dušení, pečení nebo grilování. Jídlo opékejte na sucho a malé množství tuku můžete přidat až na konci přípravy.

4. Žádná nadýmavá jídla

Vyvarujte se všech luštěnin a některých druhů zeleniny – konkrétně nesmíte jíst zelí, kapustu, cibuli, česnek a papriku. Dobře vám neudělá ani čerstvé pečivo nebo výrobky z kynutého těsta.

5. Žádné sladkosti

Jako každá jiná dieta i žlučníková dieta zakazuje sladkosti a zákusky všech druhů, od sušenek přes čokolády až po dorty.

Další zákazy

Rozhodně nepoužívejte ostrá koření a omáčky, z jídelníčku vynechejte i hořčici. Vyhýbejte se perlivým nápojům, alkoholu a kávě. Nedoporučuje se konzumace uzených ryb, sardinek, lososa, kaviáru, máku nebo ořechů. Ovoce obecně zakázáno není, některým ovocným druhům se ale vyhýbejte, vhodné nejsou např. datle, fíky, meloun, rybíz, ostružiny, maliny, švestky, hrušky, kokos nebo jablka se slupkou.

Žlučníková dieta a recepty (3)Při žlučníkové dietě nejsou vhodná ostrá koření.

Co jíst můžete?

Říkáte si, co vlastně máte jíst, když je téměř vše zakázáno? Je pravda, že zákazů má žlučníková dieta hodně, ale nebojte se, ani tak nemusí být vaše strava o nic ochuzená. Jen se nad tím, co jíte, musíte více zamyslet, zapojit kreativitu a naučit se nové recepty.

Libové maso

Dopřát si můžete libová masa, tedy kuřecí, krůtí, králičí a netučné hovězí a telecí. Dopřát si můžete i netučné druhy ryb. Uzeninám se vyhýbejte, ale dopřát si můžete kvalitní šunku.

Tuky

Jak už jsme zmiňovali výše, tuky jsou během žlučníkové diety váš nepřítel číslo jedna. V malém množství (do 30–60 g na den) a vhodné úpravě si ale můžete dopřát olivový olej nebo margaríny. Na váš jídelníček můžete zařadit i netučné mléčné výrobky – nízkotučné mléko, jogurty se sníženým množstvím tuku, netučný tvaroh nebo méně tučné sýry bez pikantních příchutí.

Pečivo a obiloviny

Můžete jíst běžné pečivo, ale pokud vám po čerstvém pečivu nebude dobře, raději se mu vyhýbejte. Vhodný pro vás je i toustový chléb, netučné sušenky, dětské piškoty a suchary. Žlučníková dieta také umožňuje do sytosti si dopřát ovesných vloček, rýže a těstovin.

Ovoce a zelenina

Zelenina, která není zakázaná, je povolená. V hojném množství můžete připravovat pokrmy například z mrkve, celeru, petržele, kedlubny, květáku, brokolice, cukety, listových salátů, rajčat a brambor. Pro ovoce platí to samé, dopřát si můžete jablko bez slupky, banány, broskve, meruňky, pomeranče, mandarinky, grep nebo třeba třešně.

Koření

Nebojte se, že by veškeré vaše pokrmy byly bez chuti. Pálivým kořením se sice vyhnout musíte, zbývá ale dlouhý list povolených koření – mezi ně patří: skořice, anýz, kmín, sladká červená paprika a zelená koření (petrželová nať, kopr, pažitka, bazalka, majoránka, kmín, bobkový list).

Recepty při žlučníkové dietě

Které potraviny můžete jíst, už víte. Co si ale máte dát na oběd či večeři? Jak jídla si umožňuje připravit žlučníková dieta? Inspirujte se v našem vzorovém jídelníčku, který si můžete sami různě obměňovat. Uvidíte, že vaření při žlučníkové dietě není nijak složité, a nakonec si výborně pochutnáte.

Snídaně

Snídaně během žlučníkové diety se pravděpodobně tolik nebudou lišit od snídaní, na které jste zvyklí. Co si můžete například dopřát?

  • pečivo s vhodnou přílohou (marmeláda, libová šunka, pomazánka z tvarohu a bylinek, netučný sýr)
  • ovesnou či jáhlovou kaši s ovocem
  • domácí přesnídávku 
  • nízkotučný tvaroh, ochucený medem s nakrájeným ovocem

Žlučníková dieta a recepty (4)Snídat můžete ovesnou kaši, ovoce volte podle uvážení.

Svačina

Nezapomínejte na pravidelný režim a rozhodně nevynechávejte svačinu. Na dopolední svačinku se skvěle hodí ovoce, doplnit ho můžete piškoty. Na odpolední svačinu si zase naopak můžete dát zeleninu ve formě lehkého salátku, tvaroh nasladko nebo s bylinkami, případně kefír.

Oběd a večeře

Pokrmy k obědu i večeři se příliš neliší, proto je uvádíme společně. Ideální je kombinace libového masa a zeleniny nebo jiné přílohy.

  • Pstruh vařený na páře s bramborovou kaší
  • Pečené králičí maso s rýží
  • Dušená nebo grilovaná kuřecí prsa se zeleninovým salátem
  • Rizoto s krůtím masem, mrkví, hráškem a brokolicí
  • Kuře na kořenové zelenině s rýží
  • Krůtí plátek na bylinkách s bramborem
  • Špagety s rajčatovou omáčkou a kousky kuřecího masa
  • Zeleninový vývar
  • Brokolicová polévka bez smetany
  • Vepřová panenka s opečeným bramborem
  • Vařené hovězí maso se zeleninovým salátkem a bramborem

Vyzkoušejte tyto recepty při žlučníkové dietě

Krůtí plátek na bylinkách s bramborem

  • Krůtí plátky
  • Čerstvé bylinky – bazalka, tymián, libeček, petrželka
  • Sušená sladká paprika
  • Olej
  • Sůl a pepř

Krůtí plátky naklepejte, osolte a opepřete a naložte nejlépe přes noc do směsi nakrájených bylinek a papriky. Jen lehoučce vše zakápněte olejem, aby se suroviny lépe spojily. Krůtí plátky opékejte i se směsí bylinek na suché pánvi do zlatova. Je dobré použít grilovací pánev, ke které se maso bude méně připékat. Maso podávejte například s bramborovou kaší bez smetany. 

Žlučníková dieta a recepty (5)Libové krůtí a kuřecí maso je základem žlučníkové diety.

Kuře na kořenové zelenině s rýží

  • 1 menší celer
  • 400 g kedluben
  • 2 středně velké petržele
  • 1 mrkev
  • 4 kuřecí prsa
  • Drcený kmín
  • Šalvěj
  • Tymián
  • Pepř a sůl

Všechnu zeleninu nakrájejte na kostičky velké dle vašeho uvážení. Rozprostřete vše do pekáče lehce vymazaného olivovým olejem. Vše posolte, opepřete a promíchejte. Na mřížce v horní části trouby pečte asi 30 minut na 180 °C. Mezitím si připravte maso – lehce naklepejte, osolte, opepřete a posypejte ze všech stran bylinkami. Zeleninu promíchejte, maso na ni položte a pečte další půl hodiny. Kuře se zeleninou podávejte s uvařenou rýží.


Stáhnout v PDF

Přečteno: 2932x

array(2) { [0]=> object(stdClass)#1021 (1) { ["value"]=> string(6) "164986" } [1]=> object(stdClass)#1022 (1) { ["value"]=> string(6) "165311" } } array(0) { } array(0) { }

Chcete se zeptat na cokoliv k tématu? Obraťte se na naše poradce.

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Doporučujeme k tématu

Oreganový olej 25mg, 80 tob.

Pro normální trávení, funkci jater a žlučníku Oregano (Origanum vulgare)…

Cena: 398 Kč

Hořec kořen 50g

Surovina pro přípravu bylinného čaje podporuje normální trávení vhodný…

Cena: 70 Kč

Pampeliška list 50g

Surovina pro přípravu bylinného čaje Pampeliška lékařská - list je obvykle…

Cena: 33 Kč

Švédské kapky MAURERS 250ml

Bylinné švédské kapky MAURER‘S jsou vyrobeny podle staré tradiční rakouské…

Cena: 152 Kč

Mladý ječmen v prášku 250g

100% rostlinný, v prášku. Doplněk stravy. Výhonky mladého ječmene jsou pro…

Cena: 279 Kč  390 Kč 

PROTEKTIN krém XXL, Energy 250ml

Bioinformační bylinný regenerační krém Protektin je bioinformační…

Cena: 1156 Kč

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte