Živá neboli raw strava jako životní styl

jarní detoxikaceTrend a způsob výživy, ve kterém se potraviny konzumují jen v jejich přirozené podobě, tedy tak, jak vzešly z přírody, se nazývá raw strava, živá strava nebo také syrová strava. Základem tohoto způsobu stravovaní jsou především rostlinné zdroje – zelenina, ovoce, obiloviny, luštěniny, semínka, houby, ořechy, řasy a veškeré rostliny, které se konzumují syrové, čerstvé, naklíčené či tepelně upravené do 42 - 45 °C. Tato teplota umožňuje, aby v potravě zůstaly zachovány jejich veškeré cenné látky. Při užití vyšší teploty k přípravě se ničí enzymy, které jsou pilířem pro veškeré procesy v organismu. Pokud tyto enzymy nedodáváme tělu prostřednictvím stravy, je nuceno si je vyrobit samo.

Principem raw stravy je dodat organizmu kvalitní potraviny v jejich přirozené formě. Tím tělu dopřáváme dostatečný přísun živin, minerálů, vitamínů, antioxidantů, enzymů a mnohých jiných našemu organismu velmi prospěšných látek.

Jakmile teplota přípravy přesáhne 42 °C, pak se raw strava mění na "mrtvou stravu". Při konzumaci vařených jídel se navíc tělo k pokrmům chová jakožto ke svému nepříteli, zvětší množství bílých krvinek v oběhu člověka a bojuje. Takovémuto jevu se říká leukocytóza. Strava nám tedy pak nedodává energii a potřebné látky pro náš život, ale zatěžuje naše tělo a také jej unavuje.

Jak nám raw strava prospívá

Raw strava napomáhá tomu, že udržuje v našem těle zásadité prostředí, které je zapotřebí k našemu plnému zdraví. Dodává nám dostatek energie i výživných látek pro přirozenou detoxikaci těla. Samočistící procesy se spustí již v případě, že rostlinná strava tvoří alespoň polovinu našeho jídelníčku. Díky raw stravě Vám bude stačit i méně hodin k spánku, přesto se budete cítit plní energie a svěží. Všeobecně bývají tzv. vitariáni vitálnější a méně často trpí různými nemocemi a neduhy. Celkově je jejich tělo pružnější a ohebnější, svalstvo není zaneseno odpadními látkami, a tak i subjektivní pocit vnímání svojí kondice a síly je u vitariánů lepší.

Raw strava nezatěžuje náš organismus a nezanáší jej látkami, které by ho unavovaly a obíraly o potřebnou energii. Živá strava zaručuje plnohodnotnou výživu, která nám zaručí dostatek veškerých látek, které pro zdravý život potřebujeme.

zelenina

Přechod na raw stravu

Přechod z běžné stravy na tzv. raw food mohou často doprovázet nepříjemné příznaky, které jsou způsobeny detoxikačními procesy v našem těle. Organismus má snahu dostat rychle pryč vše škodlivé, co se v něm nachází, a tak se nám může stát, že se najednou budeme potýkat s bolestmi hlavy, vyrážkami na kůži, únavou, naše nedoléčené zdravotní potíže se začnou projevovat akutně a podobně. V tomto období je zcela nezbytné zásobovat tělo dostatkem čisté pitné vody, které následně z těla odvádí odbourané škodliviny. Navíc vláknina, na kterou je rostlinná strava bohatá, pomůže s očistou střev.

Abychom se pokud možno vyhnuli nepříjemným detoxikačním příznakům, způsobeným přechodem na raw stravu, je výhodné měnit svůj jídelníček postupně. Zařazujeme čím dál více čerstvých surovin na úkor těch živočišných a tepelně zpracovaných produktů a pokrmů. Nezapomínejte však jíst pestře!
Nedostatku bílkovin ve stravě není třeba se obávat. Raw strava obsahuje průměrně 1 - 2% bílkovin, poskytuje i dostatek jednotlivých aminokyselin pro regeneraci našeho těla. Snížením konzumace koncentrovaných živočišných bílkovin snížíme rizika onemocnění civilizačními chorobami, ať už jde o zvýšený výskyt kardiovaskulárních onemocnění či rakovinu tlustého střeva.

Mnozí začínající vitariáni si k jídlu připravují různé mixy zeleniny nebo ovoce, ke kterým přidávají ořechy, semínka nebo klíčky a často též kapku panenského olivového oleje, za studena lisovaného. Jídla si často také připravují tak, aby připomínalo vařené jídlo a oni tak uspokojili psychickou potřebu po starých zvycích.

Největšími úskalími začínajících vitariánů jsou detoxikační příznaky, které se mohou někdy projevit i zhoršenou náladou a depresemi, dalším velkým úskalím během přechodu na raw stravu je psychická závislost na vařené stravě, nejhůře se obvykle zbavuje závislosti na pečivu.

Pocity touhy po „pořádném" jídle se obvykle dostavují po týdnu po přechodu na raw stravu. I proto je vhodnější přecházet na změnu stravy pomalu a postupně a vytvořit si nějaký systém, podle kterého budeme postupovat.

Z naší stravy bychom na počátku měly postupně vylučovat především tyto potraviny:

  • Červené maso: touhu po výrazných chutích můžeme uspokojit avokádem, olivami, ořechovými a semennými pastami. Dočasnou náhradou červeného masa se mohou stát mořské ryby.
  • Bílé maso: Můžeme nahradit také avokádem, ořechy, semeny a nepasterizovanými olivami.
  • Kravské mléko a sýry: Kompromisem je kozí mléko, které je nejlépe stravitelné. Avokádová pasta nebo humus jsou výbornou volbou, která nám nahradí sýr.
  • Pečivo: Pečené výrobky jsou silně kyselinotvorné, namísto rohlíku či chleba zkuste sáhnout po velmi dobrých lněných krekrách.
  • Rafinovaný cukr: Cukr je jedním z největších konzumních jedů. Používá se při výrobě mnoha dortů, sladkostí, jako přislazovalo do kávy, čaje, limonád a dalších. Skvělou náhradou cukru je med, který je lehce stravitelný a na rozdíl od cukru nám dodává hodně tělu prospěšných látek.
  • Sladké nápoje: Nejen, že jsou tyto nápoje slazené rafinovaným cukrem, navíc jsou ještě dochucovány chemickými sladidly, dobarvovány chemickými látkami a chuťově doupravovány nejrůznějšími dochucovadly, která nemají v žaludku co dělat.

Při začátcích s raw stravou se také budete dostávat pod tlak a vliv okolí, které Vás – často bez dostatečných informací – bude od vitariánství zrazovat. Důležité je tedy, pokud chcete pokračovat, mít kolem sebe další vitariány, spřízněné duše nebo i další vitariány začátečníky.

avokádo_1

Raw strava a 10 tipů, jak na to

  1. Domácnost plná raw stravy: Čím méně vařeného jídla doma budete mít, tím lépe. Zásobujte svoji ledničku i spíž živou stravou – ovocem, zeleninou, semínky a ořechy. Zvýšíte tím svoji šanci, že spíše sáhnete po zdravé syrové stravě, než po té vařené.
  2. Začínejte svůj den džusem nebo smoothie: Svůj nový den začínejte čerstvě vymačkanou ovocnou či zeleninou šťávou, džusem nebo smoothie. Zkoušejte různé raw recepty a experimentujte.
  3. Udělejte si z oběda příjemný zážitek: Připravte si k obědu pořádnou porci čerstvého a krásně vypadajícího raw jídla a obědvání si užijte.
  4. Duhový salát k večeři: Připravte si k večeři „duhový" salát obsahující hodně barevné zeleniny a ovoce.
  5. Stále se vzdělávejte: Čtěte a vzdělávejte se v ohledu raw stravy a novinek, inspirujte se novými recepty, navštivte restauraci živé stravy,...
  6. Nezapomínejte na pohyb a cvičení: Dělejte takový druh pohybu, který Vás baví, choďte cvičit, tancovat, na jógu, běhat – alespoň 20 minut denně.
  7. Získejte podporu i povzbuzení v komunitě dalších vitariánů: Vyhledejte ve svém okolí další vitariány, nebo vitariány začátečníky, biofarmy ve svém okolí, hledejte spřízněné duše na internetu. Podpora a sdílení informací o raw stravě jsou důležité.
  8. Dopřávejte si odpočinek i kvalitní spánek: Meditujte, odpočívejte, dostatečně spěte a ke spánku si vytvořte příjemné a zdravé podmínky.
  9. Jezte dostatečně: Připravujte si dostatečné porce jídla, aby Vás nepřepadal hlad a nehonila mlsná. Nejvíce energie je právě v ovoci. Pokud jíte dostatečně, tak je větší pravděpodobnost, že u raw stravy vydržíte.
  10. Mějte se rádi a buďte sami sobě přítelem: Buďte k sobě přátelští, dobře se starejte o svoji duši i tělo. V jídle i v životě si dopřávejte pestrost a pohodu. Užívejte si svoji vitalitu, kterou díky živé stravě získáte.

 

ovoce

Raw strava - recepty

Green smoothie banánové

Do mixéru dejte půl hrnku studené vody, zralý banán a hrst nebo velký list salátu – možné výběry viz níže. Vše řádně rozmixujte a smoothie je hotovo.

Z výběru salátů můžete použít – polníček, baby salát, mangold, hlávkový salát, ledový salát nebo římský salát, vyzkoušet můžete i přírodnější variantu s obsahem listů pampelišky a jitrocele.

Pokud vyrábíte koktejl pro větší počet lidí, musíte samozřejmě navýšit dávkování. Dle vlastní chuti si časem upravíte poměry tak, jak vyhovují Vaší chuti, někdo má raději více obsahu salátu, někdo méně, jiný preferuje koktejl hustší či řidší.

Rychlá raw celerová pomazánka

Připravíme si polovinu celerové bulvy, asi půl polévkové lžíce citronové šťávy, čajovou lžičku panenského olivového oleje, dva stroužky česneku a mořskou nerafinovanou sůl. Pro lepší a zajímavější chuť pomazánky přidáme i kešu ořechy a konopná semínka dle chuti. Ořechy a semínka namočíme přes noc do studené až vlažné vody, slijeme poté do hrnečku a necháme stranou. Umixujeme si je např. v mlýnku na ořechy do husté kašovité hmoty. Přidáme citronovou šťávu, olivový olej, česnek, trochu soli a znovu umixujeme. K naředění použijeme trochu vody, kterou jsme slili z ořechů a semínek. Hmotu dáme do misky, stranou najemno nastrouháme připravený celer. Vše promícháme a ještě případně dochutíme. Pomazánku uchovávejte v lednici a zkonzumujte nejpozději do druhého dne.

Raw polévka z červené řepy, mrkve a kešu oříšků

Tato polévka je rychlá, výživná a bez lepku, laktózy, bez éček a podobně. Červená řepa obsahuje hodně železa a draslíku, křemíku, hořčíku, zinku, dále vitamínů C a E, kyseliny listové a dalších významných látek. Červená řepa navíc podpoří činnost trávicích šťáv, jater i žlučníku, detoxikuje organismus a má i protinádorové účinky, čistí krev, podporuje krvetvorbu a látkovou výměnu. Na jednu porci polévky budete potřebovat jednu červenou řepu, tři větší mrkve, hrst kešu ořechů – přes noc namočených ve vodě a bylinky pro dochucení. Použít můžete třeba medvědí česnek, červenou papriku apod. Červenou řepu a mrkev odšťavníme, šťávu přelijeme do mixéru. (Zbytek mrkve a řepy můžeme použít do pomazánky.) Do mixéru přidáme kešu ořechy, trochu studené vody, přidáme špetku nerafinované soli, bylinek a rozmixujeme.

Arabský Tabouleh

Připravíme si 5 středních rajčat, půlku cibule, trochu olivového oleje a citronové šťávy, trochu máty, sůl a pepř a několik snítek petržele, nejlépe tzv. kudrnky. Rajčata nejprve pokrájíme, pokrájíme i kudrnku a cibuli na menší kousky, vše smícháme a pro přípravu zálivky slijeme veškeré ostatní suroviny a přimícháme.

Raw avokádová pomazánka

Tři zralá avokáda namixujeme společně s hrstí sušených rajčat a trochou česneku, slunečnicovými a dýňovými semínky. Směs je vhodné trochu naředit vodou. Avokádovou pomazánku můžeme namazat třeba na plátky cukety a ještě dochutit semínky navrch.

Jednoduchý raw mangový puding

Budeme potřebovat dva až tři zralé banány a jedno mango. Mango oloupeme a rozmixujeme společně s banány. Na ozdobení pudingu využijeme další ovoce, třeba na čtvrtky nakrájené jahody apod.

Raw cuketové koláčky

Připravíme si jeden šálek nastrouhané cukety, půlku nastrouhaného manga, dva šálky namletých mandlí a rozmačkaný pomeranč. Přidáme si ještě lžičku vanilky, lžičku skořice a nasekané vlašské ořechy. Z přísad (kromě ořechů) si zpracujeme těsto, které necháme půl hodiny tuhnout v ledničce. Rukou pak z těsta vytvoříme kuličky, které obalíme ve vlašských ořechách. Navrchu každé kuličky vytvoříme důlek, koláčky takto sušíme v sušičce max. na 35°C 3 - 4 hodiny. Plnit lze různými náplněmi, ať už oříškovou, jablečnou, makovou atd. Navrch dozdobíme drobným ovocem.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 3205x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Člověk přestal jíst takovou stravu v momentu, kdy si podmanil oheň, což je nějakých 790 000 let zpětně !!!. Samozřejmě, že jedl zároveň i mnoho věcí, takových, jak je někde natrhal, či vyhrabal. Ale to nic nemění na faktu, že pouze taková strava je pro člověka nepřirozená.

Po letitých zkušenostech mohu odvážným lidem, kteří touží nejen po zdraví, ale i bohatším životě, vitariánství vřele doporučit.