Zázvor a jeho účinky hravě nahradí lékaře

ZázvorZázvor je koření oblíbené po celém světě, které se získává z oddenků rostliny zvané zázvor pravý (Zingiber officinale). Pro svou výraznou chuť a vůni má široké využití zejména v exotických kuchyních, ale zázvor a jeho účinky je vyhledávaný také jako lék na celou řadu zdravotních obtíží.

Zázvor a jeho účinky znali již ve starověku

Zázvor a jeho účinky využívali Indové a Číňané již před více než třemi tisíci lety, odkud však přesně pochází, není známo. Díky výpravám mořeplavců se toto zázračné koření rozšířilo po celém světě, v období středověku byl zázvor dokonce jedním z nejpoužívanějších dochucovadel na území Evropy.

Zázvor a jeho účinky na naše zdraví

Typickou intenzivní vůni dodávají zázvoru esenciální oleje, kromě nich má však v sobě také celou řadu vitamínů, např. vitamín A, B1, B2, C, E, a minerálních látek – sodík, hořčík, fosfor, draslík, vápník, železo. Jednou ze stovek látek prospěšných pro naše zdraví obsažených v zázvoru je gingerol, jenž má na svědomí typickou pikantní chuť. Gingerol je svým chemickým složením velmi podobný kapsaicinu, tedy složce obsažené v chilli papričkách. Při tepelné úpravě se gingerol přeměňuje na zingeron, který je hojně využívaný například v potravinářství a při výrobě parfémů.

V nejrůznějších podobách má zázvor pozitivní účinky na trávicí trakt (potlačuje pálení žáhy a nadýmání, podporuje trávení a chuť k jídlu), využívá se jako prevence proti rýmě a chřipce, pomáhá proti nevolnosti a migréně a v neposlední řadě podporuje organismus v boji proti rakovině. Horké zázvorové obklady ulevují od bolesti za krkem a uvolňují ztuhlé svaly.

Zázvor a jeho další účinky:


  • působí protizánětlivě a posiluje imunitní systém
  • stimuluje krevní oběh, snižuje cholesterol
  • pomáhá při redukci váhy
  • prohřeje celé tělo a má relaxační účinky
  • předchází vzniku chronických onemocnění dýchacích cest
  • zmírňuje nevolnost při cestování i v těhotenství
  • působí jako afrodiziakum

Zázvor v mnoha podobách

Zázvor a jeho účinky je v kuchyni nenahraditelným pomocníkem. Používá se k ochucení pokrmů z mořských živočichů, kachního a vepřového masa, k lepší stravitelnosti těžkých jídel, ale také jako přísada do sladkých moučníků a cukroví nebo jako hlavní složka ochucených limonád.

  • Sušený zázvor: vaření, pečení, polévky, omáčky, sladké pečivo, přísada do kořenících směsí.
  • Čerstvý zázvor: vaření, pečení, limonády, čaje, zmrzlina, jogurtové nápoje, příloha k sushi.
  • Nakládaný zázvor: zázvor se nakládá do medu, cukru nebo etanolu a má využití např. jako součást bonbónů, lízátek a žvýkaček, ale také jako potravinový doplněk nebo přísada do alkoholických nápojů. I nakládaný zázvor je velmi používaný jako příloha k sushi.

Kdo by se měl zázvoru raději vyhnout

Zázvor a jeho účinky je zcela nevhodný pro děti do dvou let a pro dlouhodobě nemocné, např. diabetiky. V kombinaci s jinými léky může zázvor způsobit zdravotní potíže, proto je lepší se o této kombinaci informovat přímo u lékaře nebo lékárníka.

Denní množství zázvoru by nemělo přesáhnout 1 gram v sušené formě a 4 gramy v čerstvém stavu, a to i u zcela zdravých jedinců. V případě požití většího množství se mohou objevit příznaky předávkování: nevolnost, zvracení, pálení žáhy, průjem nebo srdeční poruchy.

Zázvor recepty


Pečené kuře na zázvoru

1 celé kuře
3 lžíce strouhaného zázvoru
4 lžíce medu
2 lžíce sójové omáčky
chilli paprička
4 stroužky česneku
šťáva z ½ citronu
olej
sůl

Smícháme nastrouhaný zázvor, med, sójovou omáčku, nadrobno nakrájenou chilli papričku, prolisovaný česnek, šťávu z citronu, asi 4 lžíce oleje a trochu soli. Vše důkladně promícháme, aby se ingredience spojily. Kuře omyjeme a osušíme, na boku stehen jemně oddělíme kůži od masa a připravenou marinádu vetřeme pod kůži. Na několika místech povrch kuřete propícháme nožem a marinádou potřeme kuře i zvenku. Necháme marinovat minimálně 3 hodiny. Pečeme v troubě asi hodinu podle velikosti kuřete, během pečení potíráme marinádou nebo vzniklým výpekem a podle potřeby podléváme vodou.

Zázvorový čaj

Čerstvý zázvor (max. 4 gramy)
citronová nebo pomerančová šťáva
med
skořice
hřebíček

Čerstvý oddenek zázvoru nastrouháme, přesypeme do konvice a zalijeme vařící vodou. Necháme asi 5 minut vylouhovat a zázvor z čaje odstraníme. Přidáme podle chuti citronovou nebo pomerančovou šťávu a necháme mírně vychladnout. Po zchladnutí přidáme lžíci medu a špetku skořice a hřebíčku.

Zázvorový čaj příjemně prohřeje celé tělo, pročistí organismus a povzbudí chuť k jídlu.

Pozor! Kousky vylouhovaného zázvoru nejsou určeny k požití, mohly by podráždit žaludeční stěnu.

Kandovaný zázvor

1 díl čerstvého zázvoru
1 díl vody
1 díl cukru

Čerstvý zázvor oloupeme a nakrájíme na tenčí kolečka nebo na kostičky. Zázvor dáme do hrnce, zalijeme vodou tak, aby byl zcela ponořený, přisypeme cukr a necháme vařit asi půl hodiny. Po vychladnutí slijeme zázvorový sirup do skleničky a můžeme později využít například pro dochucení nápojů. Kousky zázvoru ještě smícháme s trochou pískového cukru, aby se obalily, a kandovaný zázvor je hotový.

Kandovaný zázvor můžeme přidávat do cukroví, pečiva nebo konzumovat samotný.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 176477x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Se zázvorem mam skvěle zkušenosti v těhotenství my hodně pomohl při nevolnosti a při pálení žahy , koupila jsem si čerstvý zazvor a vždycky když jsem potřebovala jsem si maličký plátek odkrojila a za pila ale chce opravdu toho zázvoru jen kousíček jinak my bylo ještě více špatne.

Můžu konzumovat zázvor při vysokém krevním tlaku? Někde jsem se dočetla,že zázvor tlak zvyšuje a jinde zase psali že tlak snižuje.Jak to tedy vlastně je?

Nevím.

jak často se má čaj pít??nikde to není napsané

Čaj pijte podle potřeby, začněte ráno na prohřátí a povzbuzení organizmu a v zimním období popíjejte klidně během celého dne. V létě bych pití zázvorového čaje omezila spíš jen na ráno. Ale záleží na každém, jak na koho zázvor působí..

Dočetla jsem se, že se zázvor nemá konzumovat večer, může prý vyvolat nespavost. Máte s tím někdo zkušenost? Mám ho moc ráda a piju z něj čaj celou zimu, zahřívá mě. Večer ho opravdu vynechávám.
Zkouším ho luhovat jen vodou teplou, mám pocit, že se látky, které obsahuje vařící vodou zničí.

Právěže vroucí voda pomůže, aby se ze zázvoru vyplavilo ono silné, zdraví přinášející kouzlo... Obecně většina kořenů (ženšen, lotos, křen, ...) se vaří právě k uvolnění všeho potřebného :)

A když si zázvor povaříte se skořicí a hřebíčkem, po zchladnutí osladíte medem.....pak je to lahoda!

Se zázvorem mám výborné zkušenosti. Prosím o radu, zda se může používat i v těhotenství.

Dobrý den, pokud vím, tak v těhotenství se právě zázvor používá proti nevolnostem, takže zřejmě vhodný je, ovšem jde o to, v jakých dávkách..

Tento příspěvek byl smazán,
neboť porušil etiku diskuze na portále Spektrum Zdraví.

Redakce

4 gramy?....tak to jsem uz 10x pozvraceny, mam nepretrzity prujem, zaha mne pali jak po poziti Habanera a puklo mne srdce...Kde jste na ty 4 gramy prislï? Nebo lost in translation?

No tak to je gól. Já si včera koupil cca 150 g zázvoru, udělal sem si vývar tak 2,5 litru a ten sem popíjel. Za den sem ho vypil. To znamená, že jsem se trochu předávkoval zázvorem? 4 g denně je hrozně málo, já zázvor miluju

… všechny příspěvky

Trošku mě zaráží, že je u receptu na čaj uvedeno, že kousky vylouhovaného zázvoru nejsou určeny k požití, mohly by podráždit žaludeční stěnu. V dalším receptu je napsáno, že zázvor povaříme s vodou a cukrem půl hodiny.... a konzumujeme. Copak se při… celý příspěvek

S tím podrážděním žaludku je to trošku pitomost. Maximálně u osob s hodně citlivým žaludkem. Ale těm by vadil i ten čaj, protože je trochu ostřejší. Je vidět. že autor článku něco natahal z různých pramenů a pak to spojil, aniž by se nad tím zamyslel. Pokud by se ho snědlo moc, mohlo by to žaludek podráždit, stejně jako kořeněné jídlo. Já ten čaj… celý příspěvek

Chtěla bych s zeptat, když mě bolí v krku při polykání pomůže ten zázvorový čaj??

Určitě pomůže, mám to odzkoušené. Pomůže i při teplotě, jakémkoliv nachlazení - rýma,kašel,bolení v krku a krásně prohřeje, když je vám zima.

So zázvorom mám dobré skúsenosti, je to tradičný povzbudzovač imunity vhodný na rôzne neduhy.

… všechny příspěvky