Zahrada v říjnu

Říjen je měsíc, kdy se v zahradě věnujeme především sklízení podzimní úrody, rytí, shrabování listí, a postupné přípravě zahrady na zimu. Rytí jsme rozebírali podrobně v jednom z dřívějších článků, doporučujeme si jej přečíst. Možná přehodnotíte význam rytí a tuto zbytečnou dřinu si ušetříte.

Sklízíme ořechy

Každý den sbíráme popadané ořechy a sušíme je na vzdušném místě. Nepomůžeme si, pokud je budeme předčasně srážet, podléhají pak dříve zkáze. Z ořechů můžeme vyrobit různé pochutiny a nápoje, viz. článek Vlašské ořechy – recepty, účinky na zdraví.

Uskladňujeme a zpracováváme ovoce a zeleninu

Sklízíme pozdější odrůdy ovoce, konzervujeme je a uskladňujeme je do sklepa. Z popadaných a potlučených plodů lisujeme mošt nebo je hned vykrájíme a zpracujeme. Je dobré se občas podívat do lunárního kalendáře, kdy je pro tyto činnosti vhodné datum, můžete tak předejít pozdějšímu plesnivění a hnilobě plodů.

Sklízíme listovou a kořenovou zeleninu, nedozrálá rajčata uložíme k uskladněným jablkům, kde postupně dozrají. Sklidíme poslední cukety, dýně a patizony. Sklízíme kapustu a zelí, které krouháme a nakládáme. Řežeme květiny na sušení.

Vhodný čas na sázení sromů

Je vhodná doba na sázení jehličnanů a stálezelených rostlin. Můžeme vysazovat i ovocné stromy s vyjímkou broskvoní, ty by zimu nepřečkaly, proto je sázíme až na jaře. Vysazujeme také zeleninu - ředkvičku, kerblík, petržel, mrkev, černý kořen. Vysadíme rostliny, které kvetou na jaře, a to narcisy, lilie a osúny. Choulostivé cibuloviny vyjměte z půdy a zazimujte v místnosti o teplotě 4-6 st.C.

Veškeré uvolněné záhony zamulčujeme, půdu tím udržíme kyprou, bude chráněná před mrazem a udržíme v ní bohatý půdní život. Zbytky rostlin použijeme jako mulč nebo je zkompostujeme, pálíme jen ty, které jsou napadené chorobami.

Sbíráme šípky

Dozrávají šípky, které sbíráme a sušíme na čaj. Čaj z šípků je nakyslé chuti a dříve býval pro lidi cenným zdrojem vitamínů v podzimním a zimním období. Šípky sušíme v sušičce na ovoce nebo na plechu v troubě při teplotě 60 st.C. Jestli chcete připravit čaj z čerstvých šípků, musíte je nejdříve rozpůlit nebo rozdrtit. Nechte je před vařením hodinu louhovat ve studené vodě.Pokud nechcete přijít o drahocenné vitaminy, nenechte čaj přijít do varu, zamezte jeho styku s kovem a nenechávejte ho dlouho stát na světle. K přípravě čaje s léčivými účinky na onemocnění močového měchýře a ledvin se využívají i samotná jadérka z šípků. Po prvním přemrznutí jsou šípky měkčí a sladší a v kuchyni se s nimi lépe pracuje. Z jejich červené dužiny se získává šípková dřeň na marmeládu. Z šípků se připravuje také šípkové víno i likér, známá je i šípková omáčka. Šípky můžeme po odstranění jadérek a chloupků konzumovat i syrové.

Šípkový likér – recept

Suroviny:

  • Šípky – 20 dkg (nejlépe přemrzlé)
  • 2 dl cukrového sirupu (svařený cukr s vodou, hustota dle chuti)
  • 4 dl vody
  • 1 dl koňaku
  • 2 dl 96% lihu

Postup: Čerstvé šípky rozmačkáme a přelijeme horkou vodou. Po vychladnutí přidáme líha a necháme macerovat 3 dny, pak scedíme a prolisujeme. Přidáme cukrový sirup a koňak. Po ustátí likér scedíme přes jemnou tkaninu a slijeme do lahve.

Další recepty z šípků najdete ZDE..

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 3228x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

jj, Brno nic. bohužel :-(

to teda zavidim.. my bydlime v lese.. a nikde vubec nic.. tento vikend.. pred Brne v blasti kolem udoli Bileho Potoka

taky mám rád procházky. ale když žije člověk ve velkém městě, tak to není ono. ještě, že jezdíme na chalupu. osobně ale tento rok nemám na houby moc štěstí.

Kde rostou houby? toť otázka. my chodíme na houby do lesa, ale někdy už při cestě taky hodně nasbíráme. takže když se zamyslím - kam na houby - tak si myslím, ž eto je jedno. stačí se procházet pěknou krajinou a koukat se. :-)

My jsme našli u garáže u keřů křemenáče.