Vegetariánské grilování - recepty a tipy na bezmasé pochoutky, které mile překvapí i masožravce

Vegetariánské grilováníJste vegetarián, maso nejíte, ale o grilování s přáteli na zahradě nebo terase se připravit nechcete, jelikož grilování k létu zkrátka patří? I v případě, že maso jíte, ale rádi byste na letní grilovačku na zahradě pozvali vegetariána či vegana a udělali mu radost jeho oblíbeným pokrmem, se vám jistě bude hodit inspirace. I pro vegetariány se při grilování nabízí celá řada možností, od grilované cukety přes tofu až po hermelín. Vyzkoušejte některý z našich receptů na grilování a uvidíte, že si na nich pochutnají i milovníci masa a grilovaný hermelín nebo grilovaná cuketa vám budou z grilu mizet rychlostí blesku. 

Vegetariánské grilování - tipy a zásady

  • Pamatujte na to, že většina potravin vhodných na vegetariánské grilování, je sama o sobě chuťově dost nevýrazná. Proto je důležité dbát na jejich ochucení. Nakupte kvalitní koření nebo použijte čerstvé bylinky, hrubozrnnou či mořskou sůl a kvalitní oleje, které dodají zelenině či tofu skvělou výraznou chuť. Na vegetariásnké grilování myslete předem, abyste stihli zeleninu, tofu nebo třeba robi maso předem naložit, aby se marináda dostatečně nasákla a výslednému pokrmu dodala výrazější chuť. 
  • Pokud budete pořádat grilovačku, kam pozvete i kamarády, kteří jsou vegetariáni či vegani, berte ohledy na to, že by jim mohlo vadit, pokud by bylo jejich jídlo připravováno společně s masem. Proto připravujte vegetariánské pokrmy jako první, na čistém grilu, nebo je dávejte alespoň na okraj grilu, aby nepřišly do přímého kontaktu s masem. 
  • Vegetariánké grilování nabízí spoustu možností a nápadům se meze nekladou. Nemusíte se omezovat pouze na grilování zeleniny a tofu. Vyzkoušejte i vegetariánské grilování na sladko, třeba v podobě grilovaného ananasu s trochou třtinového cukru, který krásně vytvoří jemnou krustu. 
  • V prodejnách se zdravou výživou a větších supermarketech seženete různé varianty vegetariánských pokrmů vhodných ke grilování - vyzkoušejte třeba tofu párky, tofu medailonky nebo sojové “burgery”
  • Vegetariánské recepty na grilování můžete vylepšit nejen přílohou - čerstvým pečivem a salátem, ale i domácím dipem. Pro vegany je na trhu i sojová “majonéza”, takže si může domácí tatarku nebo různé omáčky užít ke grilování skutečně každý. 
  • Vegetariánské grilování ocení i každý, kdo usiluje o hubnutí. Přece jen, grilovaná cuketa je v počtu kalorií nesrovnatelná s tučným vepřovým masem nebo klobásou. Výhodou je, že grilované zeleniny můžete sníst veliké množství, aniž byste si museli dělat starosti se štíhlou linií. 

Vegetariánské recepty na grilování

Grilovaná zelenina

Ne všechny druhy zeleniny se hodí na grilování, což je pochopitelné - grilovat okurku, která má v sobě veliké množství vody, by nebylo možné, nebo alespoň rozhodně ne chutné.

Velké množství vody v sobě mají ale i rajčata, která jsou v grilované formě výborná, obzvlášť (pro nevegany) ve spojení s mozzarellou nebo třeba balkánským sýrem. Vhodnější je volit cherry rajčata, případně menší a co nejčerstvější kousky, aby se rajčata na grilu nerozpadla. Rajčata před grilováním do marinády nenamáčejte, stačí je posolit a opepřit, a po grilování případně pokapat balsamikovým octem.

Nejvhodnější zelenina na grilování je ale asi cuketa, lilek a paprika. Na grilu je možné připravit i dýni nebo řepu, ale je třeba počítat s delší dobou grilování, než zelenina dostatečně změkne. Výborná je také kukuřice, kterou stačí posolit, případně lehce potřít máslem. 

Grilovaná cuketa

Grilovaná cuketa se dá připravit dvěma způsoby. Buď můžete cuketu nakrájet na silnější plátky a jen ji pokapat olejem a posypat kořením a solí, a nebo ji předem naložit do marinády připravené z oleje a oblíbeného koření, případně i s medem, balsamikovým octem nebo dalšími přísadami. Při marinování získá cuketa výraznější chuť, při grilování “za čerstva” bude mít pro změnu lepší konzistenci. 

Na 2 menší grilované cukety (nakrájené na silnější kolečka nebo plátky) si připravte:

  • 100ml olivového oleje
  • 1 lžíci oblíbeného koření 

Cuketu naložte do marinády minimálně na 3 hodiny a poté připravte na rozpáleném grilu. Sůl do marinády nedávejte, dosolte až hotový pokrm podle chuti. 

Grilované tofu

Tofu je skvělou alternativou masa. Je levné, k sehnání v každém supermarketu a nabízí spoustu možností přípravy. K sehnání je v mnoha variantách - uzené tofu, bylinkové tofu, nebo třeba tofu s chilli či zeleninou. Pro vegetariánské grilování je asi nejvhodnější klasické tofu bez příchuti, které nejlépe převezme chuť z marinády.

Tofu naložte do marinády alespoň na 3 hodiny, ale ideálně přes noc, aby získalo výraznější chuť.

Na 1 balení (cca 200g) tofu si připravte:

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky oblíbeného koření (sušená bazalka, tymián, oregano...)
  • případně několik lístků čerstvých bylinek 

Kromě přírodního tofu v marinádě lze grilovat i uzené tofu. To není třeba předem nakládat, stačí jej lehce pokapat olivovým olejem a umístit na rozpálený gril. 

Grilované houby

Na vegetariánské grilování se nejlépe hodí houby pevnější, málo vodnaté - tedy žampiony, hřiby, případně holubinky. Houby je třeba nejprve důkladně očistit, a před vložením na gril je potřít olejem, do kterého předem přidáte bylinky - například rozmarýn, tymián a nebo třeba česnek. Před grilováním houby nenakládejte do marinády, jemné potření ochuceným olejem bohatě postačí.

Houby ale potírejte olejem ideálně i během grilování. Grilované houby dosolte až na talíři podle chuti. 

vegetariánské recepty na grilování

Grilovaný hermelín

Grilovaný hermelín je pochoutka, které neodolá ani žádný z milovníků masa. Vegani si sice grilovaný hermelín dát nemohou, ale pro řadu vegetariánů patří grilovaný hermelín mezi oblíbená jídla. Grilovaný hermelín je obzvlášť snadný i rychlý na přípravu. Hermelín pokapejte troškou olivového oleje, navrch položte čerstvé bylinky a nebo posypejte kořením. Poté jej zabalte do alobalu a na pár minut vložte na rozpálený gril.

Grilovaný hermelín se skvěle hodí k rozpečené bagetce s bylinkovým máslem nebo grilované zelenině

Grilované sojové párky

Jsou vegetariánské/veganské potraviny, které se pro grilování nehodí - například samotné sojové maso. To však není případ oblíbené vegetariánské alternativy, sojových párků. Ty mají svou chutí i strukturou velmi blízko ke klasickým párkům, a stejně dobře se dají i grilovat.

Párky není třeba před grilováním nijak připravovat, stačí je vložit na rozpálený gril a podávat s čerstvým pečivem a hořčicí. 

Grilovaný sýr halloumi

Další pochoutkou, na které si sice vegani nepochutnají, ale vegetariáni si budou na grilovaččce rádi přidávat, je sýr halloumi. Halloumi je polotvrdý řecký sýr, původně vyráběný převážně na Kypru (kde je spotřeba tohoto sýru údajně 8kg ročně na osobu). Je vyroben z ovčího a kozího mléka, a skvěle se hodí na grilování, jelikož se při zahřívání neroztéká.

Tip Spektra Zdraví: Sýr před grilováním jemně potřete olivovým olejem a posypte jemným bílým pepřem, případně bylinkami. 

Grilovaný ananas

Vegetariánské grilování se nemusí omezovat pouze na zeleninu a různé alternativy masa. Každý po slaném jídle jistě ocení menší dezert, a obzvlášť v případě, že grilovaný ananas doplníte kopečkem zmrzliny.

Na 2 porce si připravte:

  • 4 silnější kolečka ananasu
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 2 lžíce másla

Třtinový cukr smíchejte s mletou skořicí (místo skořice lze použít i semínka z vanilkového lusku). Rozpustíme máslo spolu se skořicí a cukrem a ananas lehce potřeme. Poté jej vložíme na rozpálený gril. Podáváme s vanilkovou zmrzlinou a posypkou z nasekaných oříšků. 

Grilované brambory

Brambory nejprve důkladně omyjte a nožem udělejte několik zářezů, aby se vytvořil “vějířek”. Do zářezů dejte pár kapek oleje, vložte plátky česneku, špetku rozmarýnu a oblíbeného sýra - skvěle se hodí mozzarella nebo uzený eidam. Poté brambory zabalte do alobalu a grilujte minimálně 30 minut.

V případě, že budete připravovat brambory jako přílohu, vynechejte sýr. 

Grilované robi maso

Další alternativou masa, vhodnou pro vegetariánské grilování, je robi maso. Robi maso se vyrábí ze směsi rostlinných bílkovin, pšeničných klíčků a červené řepy. Před grilováním jej můžete naložit do marinády stejným způsobem, jako tofu, nebo jej jen potírat ochuceným olejem tak, jako v případě grilovaných hub.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 487x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.