Tvarohový štrúdl, tažený štrúdl, vídeňský štrúdl nebo štrúdl s pudinkem. Vyzkoušejte jablečný štrúdl 4x jinak

Jablečný štrůdl recept1Vyzkoušejte jablečný štrúdl podle našeho receptu.

Jablečný štrúdl neboli závin patří ke stálicím české kuchyně. Se šlehačkou nebo zmrzlinou, s rozinkami nebo ořechy, z taženého těsta nebo těsta listového. Existuje téměř nekonečné množství variací, z nichž si každý vybere to své. Najděte si svůj oblíbený recept na jablečný štrúdl a zjistěte, kde a kdy se vlastně v českých kuchyních objevil.

Jablečný štrúdl – kde se vzal?

Jablečný štrúdl je prostě klasika a k české kuchyni patří. Nejedná se ale o recept původní český, jablečné záviny se začaly péct u našich sousedů v Rakousku. Vždyť i slovo štrúdl má původ v němčiněder Strudel v překladu znamená vír. Jablečná pochoutka tak své jméno dostala zřejmě podle svého zatočeného tvaru. První zmínky o štrúdlu najdeme v rakouských kuchařkách z počátku 19. století. Nejprve se jablečná pochoutka pekla jen v panských a měšťanských kuchyních, až s rozšířením kamen a sporáků s troubou se závin dostal i na venkov. To, že v Rakousku byli se štrúdly popředu dokazuje i to, že zatímco v českých kuchařkách 19. století se zmiňují dva až čtyři druhy závinů, v těch rakouských a německých jich je na dvacet – namátkou rýžový, jablečný, bylinkový, třešňový, rozinkový, citrónový, mandlový nebo čokoládový.

Jablečný štrúdl 4x jinak

My ale zůstaneme u jablečné klasiky. Vyzkoušejte některý z výborných receptů na jablečný štrúdl ve variacích s pudinkem, tvarohovým či taženým těstem nebo klasický vídeňský štrúdl. Jablkové záviny krásně provoní celý byt, skvěle se hodí ke snídani i odpolední kávě.

Štrúdl s pudinkem

štrúdl s pudinkem a jablky je úžasně osvěžující a chutný. Není na něm nic složitého, k základní jablečné náplni jen přidáte vanilkový pudink s piškoty a pochoutka je na světě.

Těsto

  • 500 g listového těsta
  • 5 cukrářských piškotů
  • 1 vejce na potření

Náplň

  • 0,5 l mléka
  • 2 vanilkové pudinky v prášku
  • 2 lžíce cukru do pudinku
  • 4 větší jablka
  • 2-3 lžíce cukru na jablka
  • 1 sáček skořicového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička rumu
  • 120 g nasekaných vlašských ořechů
  • hrst rozinek

Z jednoho balení listového těsta vytvoříte dva záviny, proto těsto i připravenou náplň rozdělte na poloviny. Z mléka, pudinku a cukru uvařte hustý pudink podle návodu a nechejte ho vychladnout. Jablka nastrouhejte nahrubo, vymačkejte z nich šťávu, přidejte cukr a rozinky, které předem namočte do horké vody s rumem, skořicí a skořicovým cukrem. Těsto rozválejte na asi 5 mm silný plát. Na celý povrch těsta namažte vrstvu pudinku, posypejte rozdrcenými piškoty a na závěr pokryjte jablky. Těsto opatrně sviňte do závinu a okraje přimáčkněte. Přeneste na tukem vymazaný plech a potřete rozšlehaným vejcem. štrúdl s pudinkem pečte na 180 °C asi 15-20 minut. Na závěr ho poprašte moučkovým cukrem a podávejte.

Tvarohový štrúdl s jablky

Jablečný štrúdl to není jen klasické listové těsto, ale třeba i těsto z tvarohu. Vyzkoušejte tvarohový štrúdl s jablky a strouhaným perníkem. Chutná odlišně, ale přesto je výborný.

Těsto

  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g tuku (máslo, hera)
  • 250 g měkkého tvarohu
  • špetka soli

Náplň

  • 8 jablek
  • strouhanka
  • 50 g strouhaného perníku
  • skořice
  • cukr krystal
  • rozinky
  • nasekané oříšky
  • 1 vejce na potření
  • olej

tuku, tvarohu, mouky a soli ručně vypracujte těsto. Nechte ho odpočinout nejlépe přes noc. Poté ho rozdělte na tři stejné díly. Z každé části vyválejte tenký plát, který posypejte opraženou strouhankou a strouhaným perníkem. Na takto připravené těsto naskládejte nastrouhaná jablka, posypte cukrem, skořicí, rozinkami a ořechy. Těsto zaviňte a přeneste na vymazaný plech. Před vložením do trouby závin potřete vejcem a pečte na 175 °C asi 30 minut. Tvarohový štrúdl podávejte posypaný cukrem.

Jablečný štrůdl recept2Štrúdl musí být křupavý a vláčný zároveň.

Tažený štrúdl

Ačkoli se v dnešní době záviny pečou převážně z listového těsta, tažený štrúdl je klasikou, kterou znaly už naše babičky a prababičky. Tažený štrúdl je lahodně křehký a příprava těsta vůbec není náročná, tažený štrúdl proto směle můžete upéct, i když jste dosud dávali přednost těstu listovému.

Těsto

  • 300 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 150 g rozpuštěného másla
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 120 ml vlažné vody
  • mouka na pomoučení

Náplň

  • 750 g jablek
  • 1 hrst vlašských ořechů
  • 125 g másla
  • 100 g nastrouhaného perníku
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžička mleté skořice

Do mísy prosejte většinu mouky, osolte, oslaďte, rozklepněte vejce, vlijte 2 lžíce másla, vinný ocet a vodu. Zpracujte v hladké těsto. Zbylou mouku vysypte na pracovní plochu a ručně ji zapracovávejte do těsta, aby bylo hladké pružné. Nechte odpočinout na teplém místě asi 30 minut.

Jablka nakrájejte na tenké plátky a ořechy nasekejte. Na pánvi rozehřejte máslo a orestujte na něm perník, aby začal vonět (asi 5 minut). Přidejte jablka, ořechy a cukr a dále zahřívejte, až cukr téměř zkaramelizuje. Přisypejte skořici a nechejte zchladnout.

Těsto rozválejte na co nejtenčí plát přes celý stůl (můžete válet na poprášené utěrce nebo ubrusu, štrúdl se vám pak bude lépe přenášet na plech). Pomozte si také rukama a těsto roztahujte, aby bylo téměř průsvitné. Jednu polovinu těsta potřete trochou másla a přeložte ho. Překládání opakujte dvakrát až třikrát. Poté doprostřed poskládaného těsta rozprostřete náplň. Těsto nerolujte, ale obě strany přes náplň přehněte a okraje podhrňte. Opatrně štrúdl přemístěte na plech vyložený pečícím papírem, potřete máslem a pečte na 175 °C asi 35 minut dozlatova.

Vídeňský štrúdl

Pravý vídeňský štrúdl vás v okamžiku přenese do historické atmosféry rakouské metropole. Těsto na vídeňský štrúdl je trochu pracnější než kupované listové, ale výsledek bude stát za to. Vídeňský štrúdl je typický svou náplní, ve které je kromě nakrájených jablek i opražená strouhanka.

Těsto

  • 150 g světlé pšeničné chlebové mouky
  • špetka soli
  • 80 ml vlažné vody
  • 20 g rozpuštěného másla
  • ½ lžičky citrónové šťávy

Náplň

  • 550 g jablek bez jadřinců
  • Šťáva z poloviny citrónu
  • 100 g strouhanky
  • 100 g másla ke strouhance
  • 80 g másla na potírání
  • 100 g cukr krupice
  • ½ lžičky skořice
  • 50 g rozinek namočených ve 4 lžicích rumu
  • 2 hrsti nasekaných vlašských ořechů

Všechny ingredience na těsto smíchejte a propracujte na pracovní ploše. Vše mačkejte asi 15 minut, aby se vše dobře spojilo. Těsto nechejte alespoň hodinu odpočívat v teple.

Jablka zbavte jadřinců, ale neloupejte je, jen nakrájejte na malé kousky. Jablka pokapejte citrónem a přidejte naložené rozinky.

V pánvi rozpusťte 100 g másla, přidejte strouhanku a opékejte dozlatova. Sundejte z plotny a přimíchejte skořici s cukrem. Nechejte vychladnout.

Vytáhněte těsto a na poprášené pracovní desce ho vyválejte dotenka do tvaru obdélníku. Můžete si pomoci rukama a těsto opatrně natahujte. Plát těsta položte na pečící papír, potřete rozpuštěným máslem a posypejte opraženou strouhankou. Na strouhanku dejte jablka. Při nanášení náplně nechejte okraje těsta volné a poté je přehněte směrem do středu. Vše smotejte a během motání pevně přitiskujte. Potřete máslem a pečte v předem vyhřáté troubě na 170 °C asi 40 minut. Poté závin znovu potřete máslem a pečte další tři minuty na 200 °C.


Stáhnout v PDF
array(0) { } array(0) { } array(0) { }
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte