Recepty z tofu – obohatí jídelníček a prospějí vašemu zdraví

bigstock-tofu-cheese-on-white-backgroun-32070875Zájem lidí o zdravou výživu v posledních několika letech výrazně roste. I do českých kuchyní se tak dostávají nové a zdravější potraviny, jako například tofu. Tofu je pro své výživové hodnoty velmi oblíbené u vegetariánů a veganů, díky množství lehce stravitelných bílkovin totiž dokáže skvěle nahradit živiny, které nám dává maso.

Tofu má ale mnohem širší využití, a to při přípravě pomazánek, chlebíčků, dezertů i hlavních jídel.

Kouzlo tofu znají v Číně již tisíce let

Ačkoli by se mohlo zdát, že tofu je relativně novou potravinou, kterou moderní svět poznal teprve nedávno, opak je pravdou. Tento „sójový sýr“ totiž objevili v Číně již ve druhém století před naším letopočtem. V sedmém století se pak tofu začalo objevovat v Japonsku a i v dalších východních zemích jako je Vietnam, Korea nebo Thajsko. V asijských zemích má tak tento pokrm dlouholetou tradici a dodnes patří k hojně využívaným a oblíbeným potravinám. Toto „maso bez kostí“ se zde běžně používá pro přípravu slaných i sladkých jídel.

Tofu vzniklo podle legendy náhodou, když se do rybářovy misky se sójovou polévkou dostala slaná voda. Vařící polévka se díky tomu srazila a vzniklo tofu. Ať už je legenda pravdivá nebo ne, výroba tofu se od pradávných dob příliš nezměnila. Tofu se vyrábí z uvařených sójových bobů, respektive ze sójového mléka, které se z nich vylisuje. Podmínkou vzniku dobrého a kvalitního tofu je tak výběr těch nejlepších sójových bobů.  Aby vzniklo tofu, musí se sójové mléko správně srazit. Právě proces srážení je na celé výrobě tofu nejsložitější. Je k tomu třeba speciální srážedlo – sůl z mořské vody zvaná Nigari. Vzniklá směs se následně uzavře do nádoby a zatíží, čímž se ze směsi dostane přebytečná voda. Velikost zátěže a délka jejího působení potom určí konečnou konzistenci tofu.

IMG_1182

Tofu dodá tělu bílkoviny i důležité vitamíny

Tofu je potravina, která má ve zdravém stravování beze sporu své zasloužené místo. Obsahuje totiž množství lehce stravitelných bílkovin a jen minimální množství sacharidů a tuků. Je to tedy výživová bomba pro naše tělo. Najdeme zde také zdraví prospěšný vápník, hořčík a železo, z vitamínů potom především vitamíny skupiny B a E.

Tofu neobsahuje žádný cholesterol a díky lehké stravitelnosti je vhodný i pro všechny skupiny lidí. Dopřát si ho můžou lidé s citlivým žaludkem, těhotné ženy i malé děti. Tofu je navíc doporučováno i pro své preventivní účinky. Je vhodné pro ženy jako prevence proti rakovině prsu, osteoporóze nebo problémech při menopauze, vyhledávat by jej měli také lidé s vysokým tlakem, cukrovkou nebo sklonem k srdečním onemocněním.

Tofu nabízí široké možnosti využití

Možností, jak tofu zpracovat je opravdu mnoho. Na trhu můžeme sehnat dvě základní varianty této potraviny. „Tvrdé tofu“ připomíná vzhledem sýr a používá se především jako náhražka masa do nejrůznějších směsí, salátů nebo při smažení. „Měkké tofu“ připomínající puding zase využijeme při přípravě desertů, omáček nebo polévek.

Tofu můžeme krájet, strouhat, drolit, mixovat i smažit a ochutit ho na tisíc způsobů. Právě schopnost nasát do sebe chuť koření a všech použitých ingrediencí dělá z tofu všestrannou surovinu. Začátečníci jistě ocení již ochucené tofu, které je v obchodech se zdravou výživou k dostání. Vybrat si tak můžete tofu uzené, marinované, česnekové a mnoho dalších variant, které využijete pro přípravu chlebíčků, pomazánek, salátů, ale i v teplé kuchyni. Pokud toužíte po exotičtějších chutích, zvolte například tofu s mořskou řasou, které obsahuje jód a další minerály, které nejsou pro středoevropskou kuchyni běžné. Výrobci v dnešní době nabízí také speciální tofu výrobky jako paštiky, nebo salámy, které mají nabídnout zdravější variantu, těchto masových pochoutek.

IMG_1185

Tofunéza poslouží jako náhražka nezdravé majonézy

Tofunéza by se dala označit jako zdravější verze populární majonézy. Chuťově téměř dokonale nahradí majonézu v salátech, pomazánkách i dalších pokrmech a vašemu zdraví neuškodí. Je totiž vyrobena ze sójových bobů a tudíž neobsahuje žádný cholesterol. Na rozdíl od klasické majonézy je navíc příjemně lehká a osvěžující. Chutnou tofunézu si můžete vyrobit i doma podle následujícího receptu.

Tofunéza

Ingredience

  • 1 balení tofu
  • 1 velká cibule
  • sůl
  • olej
  • sójová omáčka
  • citronová šťáva
  • kysané okurky nebo zelí

Tofunéza – postup přípravy

Na pánvi si předehřejeme dostatečné množství oleje, ve kterém následně osmahneme cibulku. Mezitím dáme do solené vody na 5 – 10 minut vařit tofu. Usmaženou cibuli osolíme a společně s uvařeným tofu rozmixujeme tyčovým mixérem. Dle potřeby přidáme vývar z tofu a mixujeme, dokud nedosáhneme krémové konzistence. Podle chuti přidáme citronovou šťávu, sójovou omáčku a nadrobno nakrájené okurky. Pro pikantnější chuť tofunézy je možné přidat lžíci hořčice nebo zázvorové šťávy.

Recepty z tofu

Pomazánka z tofu

Ingredience na 4 porce

  • 200 g tofu (pro výraznější chuť uzené tofu)
  • 100 ml vody
  • 2 cibule
  • sezamový olej
  • mořská sůl

Na dochucení

  • česnek
  • křen
  • oříšky
  • chilli pasta
  • bylinky
  • sójová omáčka

Pomazánka z tofu – postup přípravy

Na rozpáleném oleji nejdříve dozlatova osmažíme najemno pokrájenou cibuli. Osolíme a přidáme tofu rozlámané na menší kousky. Vše zalijeme vodou a povaříme asi 5 minut. Vzniklou směs následně do hladka rozmixujeme ponorným mixérem. Základ pomazánky z tofu musí být krémovitý a hladký, proto v případě potřeby zředíme olejem nebo sójovou omáčkou.

Hotový základ tofu pomazánky můžeme dochucovat dle libosti. Milovníci netradičních chutí mohou zvolit kombinaci s ořechy a bylinkami, ti co mají rádi ostré, zase zvolí dochucení křenem, nebo česnekem. Hotovou pomazánku podáváme vychlazenou nejlépe s čerstvým celozrnným pečivem.

Salát s tofu

Ingredience

  • 1 balení tofu
  • 10 cherry rajčat
  • 1 žlutá paprika
  • ½ salátové okurky
  • ½ cibule
  • menší hlávkový salát nebo čínské zelí
  • 1 lžička pepře
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce olivového oleje
  • špetka strouhaného zázvoru
  • oregano podle chuti

Salát s tofu – postup přípravy

Cibuli, papriku a tofu nakrájíme na menší kostky a osmahneme na rozpálené pánvi. Poté odstavíme a necháme vykapat přebytečný olej. Hlávkový salát, rajčata a okurku nadrobno nakrájíme. Vše smícháme, osolíme, opepříme a podle chuti přidáme oregano. Na závěr přidáme nastrouhaný zázvor. Zeleninu v salátu můžete měnit dle chuti nebo aktuální sezóny. Salát je vhodný jako lehký oběd či večeře.

Těstoviny s tofu

Ingredience

  • 200 g těstovin (nejlépe celozrnných)
  • balení uzeného tofu
  • 4 mrkve
  • 1 menší pórek

Na dochucení

  • mletý pepř
  • sůl
  • kari koření
  • sójová omáčka
  • olivový olej

Těstoviny s tofu – postup přípravy

Nejdříve nakrájíme tofu na menší kostky, naložíme ho do sójové omáčky a soli a necháme odpočinout. Mezitím nastrouháme mrkev nahrubo a pórek pokrájíme na kolečka. Zeleninu osmahneme na olivovém oleji a necháme změknout. Můžeme přidat i další čerstvou či mraženou zeleninu dle chuti. Vhodné jsou například cukety nebo papriky. Následně přidáme tofu a dvě minuty osmahneme. Uvařené těstoviny smícháme s připravenou směsí a dle chuti dosolíme a ochutíme kari kořením. Ozdobíme čerstvou petrželkou a ihned podáváme.

Rizoto s tofu

Ingredience

  • 250 g rýže
  • 200 g tofu
  • 200 g sterilizovaných žampionů
  • 25 g hrášku
  • 1 mrkev
  • větší cibule
  • olivový olej
  • sójová omáčka
  • sůl
  • kmín
  • mletá červená paprika
  • sýr

Rizoto s tofu – postup přípravy

Najemno nakrájenou cibuli osmahneme společně s tenkými proužky mrkve a kousky tofu na rozpáleném oleji. Přidáme žampiony, hrášek a kmín. Směs podle chuti osolíme a ochutíme mletou paprikou. Vše zalijeme trochou vody a krátce podusíme. Když jsou žampiony dostatečně měkké, přimícháme rýži, kterou jsme uvařili dle návodu na obalu. Hotové rizoto s tofu můžeme ještě ozdobit nastrouhaným sýrem a ihned podáváme.

Guláš z tofu

Ani českého guláše se nemusíte jako vegetariáni vzdát. Vyzkoušejte náš recept na tofu guláš a posuďte sami, jak guláš bez masa chutná.

Ingredience

  • 1 balení přírodního tofu
  • 1 balení uzeného tofu
  • 2 cibule
  • sladká paprika
  • sójová omáčka
  • olej
  • sůl
  • majoránka
  • lžička plnotučné hořčice
  • česnek
  • horká voda
  • kukuřičný škrob

Guláš z tofu – postup přípravy

Tofu nejdříve nakrájíme na kostičky a naložíme od marinády z hořčice, prolisovaného česneku, sójové omáčky a majoránky. Tofu v této směsi marinujeme alespoň 15 minut. Cibuli nakrájíme a osmahneme ji na rozpáleném oleji s trochou soli a sladké papriky. Přidáme tofu a chvíli společně restujeme. Směs pak zalijeme horkou vodou a provaříme. Pro výraznější chuť můžeme použít také zeleninový vývar. Tofu guláš nakonec zahustíme kukuřičným škrobem, nebo strouhanou bramborou.

Tofu dezert

Měkké tofu skvěle poslouží také k přípravě chutných dezertů. Jednoduše vytvoříte například tofu krém, který můžete dle libosti obměňovat a doplňovat nejrůznějšími ingrediencemi. Získáte tak zdravý bezlepkový dezert, který navíc neobsahuje laktózu a mohou si ho tak vychutnat i ti, co si smetanové dezerty nemohou běžně dopřát.

Tofu krém

Ingredience

  • 200 g tofu
  • 30 g sušeného sójového nápoje s příchutí (například vanilkovou)
  • 50 ml teplé vody
  • 1 lžíce medu
  • 3 kapky pomerančového nebo citronového oleje¨

Tofu krém – postup přípravy

Kostku přírodního tofu opláchneme, nalámeme na menší kousky a vložíme do mixéru. V 50 ml teplé vody rozmícháme sušený sójový nápoj a vytvoříme hmotu s podobnou konzistencí, jako má mléko. Tuto směs nalijeme k tofu, přidáme lžíci medu a mixujeme dohladka. Vzniklý krém můžeme obarvit kakaem, karobem nebo kurkumou. Na závěr krém dochutíme citronovým olejem. Podáváme v pohárku dozdobené libovolným čerstvým ovocem, sušenými plody nebo oříšky.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 7661x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Dobrý den, zajímalo by mě jak dlouho vydrží ta tofunéza?

Děkuji za tipy na recepty s tofu, které ráda brzy vyzkouším. Tofu budu vařit poprvé. Vždy jsem si myslela, že bude problém cena a dostupnost, ale v obchodě mě vyvedli z omylu :-)