Recepty na netradiční a zdravé vánoční cukroví. Oslňte hosty a zůstaňte fit!

Zdravé vánoční cukroví (6)Zdravé vánoční cukroví nemusí obsahovat kila cukru nebo bílé mouky.

Vánoce jsou svátky, které se svými blízkými trávíme často u stolů plných dobrých pokrmů, cukroví i nápojů. Hodování k Vánocům prostě patří. Pokud se ale už nyní děsíte nabraných kalorií, může vám přijít vhod pár tipů na zdravé vánoční cukroví. Pokud chcete tradiční nabídku cukroví hlavně ozvláštnit, inspirujte se recepty na netradiční vánoční cukroví z různých surovin.

Zdravé vánoční cukroví – tradiční, ale zdravější

Pokud chcete letošní vánoční svátky prožít zdravěji, ale zároveň si je nedokážete představit bez klasických perníčků nebo lineckého, vyzkoušejte jejich zdravější varianty. Stačí nahradit bílou mouku pohankovou nebo celozrnnou a místo cukru sladit třeba sirupem z agáve.

Perníčky z žitné mouky

Vůně perníčků neodmyslitelně patří k Vánocům, vyzkoušejte jejich zdravou variantu z žitné mouky a sirupu agáve.

  • 250 g žitné mouky hladce namleté
  • 50 g másla
  • 1 vejce
  • 3 lžíce agáve sirupu (nebo medu)
  • 2 lžíce mléka
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička citrónové kůry (chemicky neošetřená)
  • Špetka mletého hřebíčku a skořice

Máslo nechejte změknout a utřete ho s agávovým sirupem (či medem), mlékem a vejcem. Přidejte mouku, do které nejprve přimíchejte koření, citrónovou kůru a prášek do pečiva. Vypracujte v hladké těsto, vložte do svačinového sáčku a nechte přes noc odležet v chladu. Z těsta vyválejte plát silný asi 3-5 mm a vykrajujte libovolné tvary. Pečte asi 10 minut na 170°C. Hotové perníčky uložte v uzavřené krabici na chladné místo alespoň na týden, ideálně 14 dní, aby se pěkně uležely a změkly.

 perníčkyZdravé perníčky můžete ozdobit klasickým způsobem.

Javorové zázvorky

Zdravější varianta zázvorek s javorovým sirupem a pohankovou moukou má lehce odlišnou chuť, pokud ale patříte mezi milovníky tohoto cukroví, určitě nebudete zklamaní.

  • 90 g javorového sirupu
  • 60 g másla
  • 125 g pohankové mouky
  • 2 lžičky mletého zázvoru
  • ½ lžičky prášku do pečiva

V hrnci rozpusťte máslo, přidejte javorový sirup a na mírném plameni dobře promíchejte. Sundejte z plotýnky a nechejte vychladnout. V míse smíchejte pohankovou mouku, zázvor a kypřící prášek. K sypkým surovinám přidejte vychladlý tuk se sirupem a vypracujte hladké těsto. Z těsta válejte kuličky velké přibližně jako ořech a naskládejte je na plech s pečícím papírem. Kuličky opatrně zploštěte lžící a pečte asi 15 minut v troubě vyhřáté na 180°C.

Zdravé linecké

Linecké patří mezi stálice mezi vánočním cukrovím. Vyzkoušejte variantu se dvěma druhy mouky a sezamovým olejem jako zdravé vánoční cukroví.

  • 150 g celozrnné pšeničné mouky
  • 100 g sójové mouky hladké plnotučné
  • 100 g oleje např. sezamového
  • 60 g sirupu agáve
  • Citrónová kůra (chemicky neošetřená)
  • Několik lžic vody

Všechny suroviny smíchejte a vypracujte vláčné těsto. Nechejte ho alespoň půl hodiny odpočívat v lednici a pak z něj vyválejte plát silný asi 5 mm. Pak už se můžete pustit do vykrajování. Pečte do růžova v troubě vyhřáté na 160°C.

Zdravé vánoční cukroví (2)Vyzkoušejte linecké cukroví s celozrnnou moukou.

Karobové pracny

Karob je zdravější varianta kakaa a z vánoční klasiky vám vytvoří netradiční vánoční cukroví, které zaujme všechny vaše hosty.

  • 350 g celozrnné pšeničné mouky
  • 200 g másla
  • 1500 g třtinového cukru
  • 140 g mletých oříšků
  • 20 g karobu
  • Několik lžic vody
  • ½ lžičky skořice

Smíchejte všechny sypké suroviny, přidejte změklé máslo a vodu a vypracujte těsto. Nechte jej alespoň hodinu odležet v lednici a pak jím naplňte pracnové formičky. Pečte na plechu asi na 165°C.

Jáhlové kuličky Rafaelo

Jáhlové kuličky nejen vzhledem připomínají oblíbené kuličky Rafaelo. Pokud na ně nedáte dopustit, určitě vyzkoušejte zdravé vánoční cukroví z jáhlů a kokosu.

  • 100 g jáhel
  • 2 lžíce medu
  • 30 g mletých ořechů
  • 30 g kokosu
  • Mandle k obalení

Jáhly uvařte do měkka a rozmixujte na kaši. Přidejte med, kokos a mleté ořechy tak, aby vzniklo těsto. Správné konzistence dosáhnete přidáním kokosu nebo trošky vody. Těstem obalte spařené mandle a vzniklou kuličku vyválejte v kokosu.

Zdravé vánoční cukroví netradičně

Zdravé vánoční cukroví má ale mnoho dalších variant, nebojte se vyzkoušet něco úplně nového. Oslňte všechny vánoční hosty a předveďte jim, že i zdravé vánoční cukroví může být lahodné.

Švestkovo-jablečné kuličky

Sušená jablka a švestky obsahují řadu vitamínů a cukroví promění ve zdravou pochoutku.

  • 100 g ovesných vloček
  • 100 g sušených jablek
  • 60 g sušených švestek
  • 100 g rozemletých dětských piškotů
  • 80-100 g másla
  • Špetka skořice a mletého hřebíčku
  • Šťáva a kůra z citrónu (chemicky neošetřeného)

Sušená jablka nejprve naložte na pár hodin do vody a opražte rozemleté ovesné vločky. Poté jablka sceďte, namelte a smíchejte s vločkami. Přidejte piškoty, švestky nasekané na malé kousky, koření, citrónovou šťávu s kůrou a máslo. Vypracujte těsto, přesné množství másla odhadněte dle konzistence těsta. Z těsta vytvarujte kuličky.

Zdravé vánoční cukroví (9)Do těsta na kuličky můžete přidat libovolné sušené ovoce.

Špaldovo-kukuřičné sušenky

Výborné špaldové sušenky slazené ječmennou sladěnkou můžete klidně péct po celý rok.

  • 300 g špaldové celozrnné hladké mouky
  • 200 g rostlinného tuku
  • 100 g sladěnky ječmenné nebo rýžového sirupu

Všechny suroviny smíchejte a vypracujte z nich těsto. Nechte alespoň hodinu odpočívat v lednici a následně rozválejte a vykrajujte tvary dle libosti. Pečte v troubě asi 15 minut na 150°C.

Zdravé vánoční cukroví (4)Zdravé vánoční cukroví může mít jakékoliv tvary.

Mrkvové vánoční hvězdičky

I malé děti ví, že mrkev je zdravá, proč ji tedy nevyužít při vánočním pečení? Toto zdravé vánoční cukroví vás okouzlí.

  • 180 g jemně nastrouhané mrkve
  • 300 g celozrnné mouky
  • 250 g tuku
  • ½ sáčku prášku do pečiva
  • moučkový cukr s vanilkou na obalení
  • mandle na plátky

Tuk utřete s nastrouhanou mrkví, ke směsi přisypte mouku a prášek do pečiva a vytvořte těsto. Těsto vyválejte a vykrajujte hvězdičky nebo jiné tvary. Vykrojené cukroví ozdobte plátky mandlí a pečte asi 10 minut na 180°C. Ještě horké cukroví můžete obalit v moučkovém cukru.

Netradiční zdravé vánoční cukroví

Pokud vás netrápí kalorie, ale lámete si hlavu, jak vánoční menu ozvláštnit, inspirujte se naší nabídkou a upečte si netradiční vánoční cukroví.

Fíkový salám s vlašskými ořechy a mandlemi

Fíkový salám ocení i vegetariáni, netradiční vánoční cukroví je chuťově lahodné a jeho příprava je opravdu jednoduchá.

  • 200 g fíků
  • 180 g moučkového cukru
  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • 50 g nahrubo nasekaných mandlí
  • 2 syrové žloutky

Fíky a vlašské ořechy pomelte společně na masovém strojku. Ke vzniklé směsi přidejte mandle, cukr a žloutky. Vše smíchejte a z těsta vytvořte čtyři až pět válečků. Zabalte je do potravinové fólie a nechejte do dalšího dne ztuhnout v lednici. Podávejte nakrájené na plátky jako salám.

Sušenky se zeleným čajem

Zdravé vánoční cukroví s netradiční surovinou – zeleným čajem – ozvláštní vánoční tabuli, křehké sušenky ale můžete péct po celý rok.

  • 280 g hladké mouky
  • 2 lžíce prášku z namletého zeleného čaje (matcha)
  • ½ lžičky soli
  • 250 g másla
  • 100 g moučkového cukru

Mouku, čaj a sůl prosejte do mísy. Máslo ušlehejte do pěny a přidejte cukr, pokračujte ve šlehání asi 2 minuty, aby byla směs nadýchaná. Vsypte sypké suroviny a promíchejte při nízkých otáčkách mixéru. Hotové těsto vyválejte na pečícím papíru asi na 3 mm silný plát, který dejte asi na půl hodiny vychladit. Poté z těsta vykrajujte tvary dle libosti a pečte podložené pečícím papírem asi 15 až 20 minut na 160°C. Cukroví by se mělo zpevnit, ale zůstat světlé.

Medovníkové kuličky

Pokud milujete medové dortíky, medovníkové kuličky jsou právě pro vás. Jednoduché na přípravu a přitom výborné.

Těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 60 rozpuštěného másla
  • 4 lžíce medu
  • 200 g moučkového cukru

Krém:

  • 1 karamelové kondenzované mléko
  • 1 máslo

Všechny ingredience na těsto promíchejte mixérem, vytvarujte nepravidelné placky a pečte je asi 10 minut na 180°C. Zatímco se těsto peče, připravte si krém: máslo utřete s karamelovým kondenzovaným mlékem. Pláty po upečení nechte zchladnout, nalámejte je a rozmixujte v mixéru na drobečky. Část drobečků si odložte, zbytek smíchejte v míse s krémem. Vzniklou hmotu nechte asi 2 hodiny odpočívat v lednici, následně z ní tvarujte kuličky, které obalte ve zbytku drobečků.

Vyzkoušejte další recepty na zdravé vánoční cukroví:

Bezlepkové vánoční cukroví

Vánoční cukroví bez cukru

Recepty na nejlepší tradiční vánoční cukroví

Zdravé vánoční cukroví (10)Zdravé vánoční cukroví si zamiluje každý!


Stáhnout v PDF

Přečteno: 1384x

array(0) { } array(0) { } array(0) { }
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Doporučujeme k tématu

Solná LED lampička STROM růžový

Solný krystal z Himaláje z růžové soli, vybroušený do tvaru stromu, s…

Cena: 299 Kč

VÁNOČNÍ hvězdy k pískování ZELENÉ

 6 různých vzorů v krabičce Formát 10x10 cm 6 motivů, 4 písky, 2 třpytky,…

Cena: 155 Kč

Vánoční papírové kostky - Zlaté…

Kostka ve slavnostním viktoriánském stylu 16 x 6 různých příchutí, 96…

Cena: 365 Kč

Vánoční papírové kostky - Červené…

Kostka ve slavnostním viktoriánském stylu 16 x 6 různých příchutí, 96…

Cena: 365 Kč

Dětský vánoční čaj PERNÍČEK

Limitovaná vánoční edice - 40 sáčků Balení obsahuje: 40 sáčků v kanystru…

Cena: 155 Kč

VÁNOČNÍ ČAJ "Coffee Cream" - plechovka 15…

Vánoční čaje s kávou a kakaem, vhodné pro celou zimní sezónu SLOŽENÍ:  …

Cena: 238 Kč

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte