Nejlepší omáčky na těstoviny, které zvládne každý

Nejlepší omáčky na těstoviny, které zvládne každý

Omáčky na těstoviny – smetanové, zeleninové i masové

Omáčky na těstoviny jsou výborné, poměrně rychlé a mohou být samozřejmě i zdravé. Pokud patříte k milovníkům italské kuchyně a těstovin obecně, jistě si rádi pochutnáte na domácích omáčkách, které nejsou plné konzervačních látek a solí, jako ty ze supermarketů.

Čtěte také:

Houbová omáčka - recept ve 3 variantách

Výhodou omáček na těstoviny však není jen jejich snadná a rychlá příprava, ale i veliká rozmanitost. Pokud máte chuť na maso, potěší vás jistě některá s masitých omáček, jestli dáváte přednost bezmasé stravě, zvítězí pravděpodobně omáčka zeleninová či sýrová. Skvěle chutná i obyčejná rajčatová, popřípadě jakkoli dochucená smetanová omáčka na těstoviny. Záleží jen na tom, jestli máte chuť na svěží zdravé jídlo, nebo si chcete dát pořádně do nosu. 

Obecně bychom omáčky na těstoviny mohli rozdělit do následujících kategorií:

  • zeleninové omáčky na těstoviny
  • masové omáčky na těstoviny
  • smetanové omáčky na těstoviny

V každé z těchto kategorií existuje obrovský počet různých variant omáček, z nichž si některé níže představíme.

Omáčka na těstoviny – jeden ze zázraků gastronomie

Naštěstí už je dávno pryč doba, kdy si při slově těstoviny kde kdo uměl představit pouze těstoviny polité kupovaným kečupem a posypané sýrem. Není divu, že se při takové představě ve spoustě lidí zakořenil pocit, že těstoviny jsou pouze jídlem poslední záchrany. Tedy jídlem, které si dají jen v případě, kdy je málo času a prázdná lednička.

Naopak dnes už i u nás patří všelijaká jídla z těstovin k nejoblíbenějším pokrmům. Není divu, jsou poměrně jednoduché na přípravu, zdravé, výživné a vynikající. Tedy pokud jim dáte něco navíc. V tomto článku si představíme nejoblíbenější a nejchutnější omáčky na těstoviny, díky kterým si italskou kuchyni zamilují ženy, muži i děti.

Kromě omáčky mají na výslednou chuť jídla vliv ale samozřejmě také těstoviny. Aby nebyla vaše snaha o perfektní omáčku nakonec zbytečná, je proto nutné i těstoviny uvařit správně. Přidáváme tedy pár tipů, jak na jejich správnou přípravu.

Dobře uvařené těstoviny – základ úspěchu

Než se vůbec pustíte do přípravy omáčky na těstoviny, je potřeba si uvědomit, že základem chutného těstovinového jídla jsou, jak jinak, právě samotné těstoviny. Pokud tedy těstoviny neosolíte, rozvaříte, nebo naopak nedovaříte, ani nejlepší omáčka vám situaci nezachrání.

Čas

Neřiďte se pouze pokyny na obale, ty jsou pouze orientační. Doba vaření je proměnlivá v závislosti na spoustě faktorů, jako je například druh sporáku, velikost a typ hrnce, množství těstovin a tak dále. Je tedy potřeba během vaření občas jednu těstovinu z hrnce vytáhnout a ochutnat. Jakmile jsou na skus téměř hotové, ale uprostřed ještě lehce tuhé, je ten pravý čas vypnout sporák, nechat maximálně dvě minuty dojít v horké vodě a následně slít.

Sůl

Velmi důležité je těstoviny také nepřesolit, ale na druhou stranu nesmí být ani nedosolené. Těstoviny, které uvaříte v neosolené vodě, už nikdy nebudou chutnat tak, jak mají. Doporučuje se tedy na 500 g těstovin dát 1,5 lžíce mořské soli.

Voda

Těstoviny se vaří ve vodě, a ta má na jejich výslednou podobu tudíž velký vliv. Nevyplácí se mít v hrnci málo vody a moc těstovin. V tomto případě se vám těstoviny téměř jistě slepí. Uvádí se, že na 500 g těstovin by se mělo počítat minimálně s pěti litry vody. Těstoviny se do vody přidávají až ve chvíli, kdy je osolená a vře. Následně je potřeba přikrýt hrnec pokličkou, a jakmile voda opět začne bublat, lehce stáhnout plamen, aby nevyvřela. Na přidávání oleje do vody můžete klidně zapomenout. Na slepování kupovaných těstovin totiž ve skutečnosti stejně žádný vliv nemá.

Recepty na nejlepší omáčky na těstoviny 

Boloňská omáčka na těstoviny

Suroviny

  • 400 g mletého hovězího masa
  • 1 velká konzerva krájených a loupaných rajčat
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • ¼ celeru
  • 5 stroužků česneku
  • 350 ml suchého bílého vína
  • 200 ml mléka
  • olivový olej
  • parmezán na posypání
  • sůl, pepř, oregano, šalvěj, muškátový oříšek, tymián, bazalka

Boloňská omáčka na těstoviny – recept

Očištěnou cibuli, mrkev a celer nakrájíme na drobné kostičky, česnek na plátky. Na olivovém oleji lehce osmahneme cibulku, následně přidáme mrkev, celer a česnek a společně restujeme do chvíle, než cibule zesklovatí. Přidáme mleté maso, dobře promícháme a restujeme tak dlouho, než trochu zhnědne. Dále přilijeme mléko, zeslabíme plamen a zvolna vaříme. Jakmile se mléko zredukuje, přilijeme víno a necháme vařit opět tak dlouho, než se i to z většiny vyvaří. Jakmile se tak stane, přidáme loupaná rajčata, dobře vše promícháme, ochutíme solí, pepřem, všemi bylinkami a muškátovým oříškem podle chuti. Společně povaříme ještě asi půl hodiny, aby se chutě spojily. V případě potřeby přilijeme v průběhu horkou vodu, aby se směs nepřipálila.

Boloňská omáčka na těstoviny patří asi k jedné z nejznámějších. Základem jsou kvalitní mleté hovězí maso a rajčata.

Sýrová omáčka na těstoviny

Suroviny

  • 100 g eidamu
  • 100 g nivy
  • 50 g čerstvého sýra 
  • 50 g parmezánu
  • 1 šlehačka na vaření
  • mléko na ředění
  • 3 stroužky česneku
  • sůl, pepř, oregano

Sýrová omáčka na těstoviny – recept

Nejprve si v hrnci na slabém plamenu rozehřejeme smetanu a necháme v ní rozpustit čerstvý sýr (pokud to půjde). Jakmile je rozpuštěný, přidáme postupně nastrouhaný eidam, nivu, parmazán a prolisovaný česnek. V případě, že je omáčka příliš hustá, ředíme mlékem. Jakmile jsou sýry rozpuštěné a dobře promíchané, přidáme sůl, pepř a oregano. Promícháme a povaříme.

Houbová omáčka na těstoviny

Suroviny

  • 200 g hub
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • kousek celeru
  • 100 ml rajčatového protlaku
  • 100 ml vývaru
  • 100 ml bílého suchého vína
  • 100 ml smetany
  • máslo, olivový olej
  • sůl, pepř, muškátový oříšek, bazalka

Houbová omáčka na těstoviny – recept

Houby nakrájíme na plátky, cibuli, mrkev a celer na kostičky. V hluboké pánvi si necháme rozpálit máslo společně s olejem a restujeme pár minut cibuli. Přidáme houby, celer a mrkev, promícháme a společně restujeme 5 – 10 minut. Vše podlijeme vínem, promícháme, přidáme připravený vývar, rajčatový protlak a pod pokličkou dusíme cca půl hodiny. Poté dochutíme solí, pepřem, bazalkou a muškátovým oříškem. Přimícháme smetanu, dobře promícháme a pár minut necháme povařit.

Smetanová chilli omáčka na těstoviny

Suroviny

  • 1 velká konzerva loupaných rajčat
  • 200 ml smetany na vaření
  • sušená rajčata v olejovém nálevu
  • 3 stroužky česneku
  • 1 nasekaná chilli paprička (popř. lžička nasušeného chilli)
  • 100 g parmazánu
  • čerstvá bazalka, sůl, pepř

Smetanová chilli omáčka na těstoviny – recept

Rajčata z konzervy povaříme a přidáme do nich nadrobno nakrájená sušená rajčata (popřípadě pesto z nich). Promícháme, přidáme nasekanou chilli papričku a prolisovaný česnek. Poté přilijeme smetanu a necháme chvíli povařit. Ochutíme solí a pepřem podle vlastní chuti, přidáme nasekanou bazalku a nastrouhaný parmazán. Promícháme, krátce spolu povaříme a můžeme podávat.

Bylinková omáčka na těstoviny s parmazánem

Suroviny

  • 150 g parmazánu
  • 200 ml smetany na vaření
  • 150 ml zeleninového vývaru
  • čerstvá bazalka, pažitka, rozmarýn, tymián, koriandr, petržel (popřípadě jiné bylinky dle možností)
  • sůl, pepř

Bylinková omáčka na těstoviny s parmazánem – recept

Připravíme si zeleninový vývar a přidáme do něj všechny bylinky nasekané nadrobno. Čím víc bylinek máme, tím výraznější omáčka bude. Promícháme, přilijeme smetanu a povaříme. Poté přidáme parmazán a dobře ho vmícháme do základu. Jakmile se sýr rozpustí, dochutíme solí a pepřem.

Zeleninová omáčka na těstoviny

Suroviny

  • 500 g rajčat
  • 2 ks papriky (různé barvy)
  • 1 rajčatový protlak
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • olivový olej
  • sůl, pepř, oregano, chilli

Zeleninová omáčka na těstoviny - recept

Zeleninu očistíme a nakrájíme na malé kousky. Cibuli nakrájíme nadrobno a česnek prolisujeme. V hluboké pánvi necháme rozpálit olej, přidáme cibuli a restujeme tak dlouho, než zesklovatí. Poté přidáme nakrájenou papriku a rajčata a společně orestujeme. Následně podlijeme připraveným zeleninovým vývarem (může být i bujón). Promícháme, přidáme protlak, sůl, pepř, oregano a chilli podle chuti. Společně vaříme asi 15 minut. 

Omáčka na těstoviny s kuřecím masem a nivou

Suroviny

  • 300 g kuřecích prs
  • 150 g nivy
  • 250 ml smetany na vaření
  • 1 malá cibule
  • olivový olej
  • sůl, pepř, bazalka, koření na drůbež

Omáčka na těstoviny s kuřecím masem a nivou – recept

Kuřecí prsa očistíme a nakrájíme na malé kousky, cibuli nakrájíme nadrobno a nivu nastrouháme. V hluboké pánvi necháme rozpálit olivový olej a na něm osmahneme cibuli. Přidáme lehce posolené a okořeněné kuřecí maso a ze všech stran jej orestujeme doměkka. Následně přilijeme smetanu, dobře promícháme a povaříme. Poté přisypeme nastrouhanou nivu a necháme ji, aby se rozpustila. Dochutíme pepřem a bazalkou, promícháme a pár minut společně povaříme.

Omáčka na těstoviny zvaná Puttanesca

Suroviny

  • 1 velká plechovka loupaných rajčat
  • 50 g parmazánu
  • 6 větších stroužků česneku
  • 2 lžíce kaparů
  • 3 lžíce nasekaných černých oliv
  • 2 lžíce nasekaných ančoviček
  • olivový olej
  • sůl, pepř, chilli, čerstvá bazalka

Omáčka na těstoviny zvaná Puttanesca – recept

Na rozpáleném olivovém oleji krátce osmahneme najemno nasekaný česnek (asi půl minuty), přidáme nakrájená loupaná rajčata, dobře promícháme a společně za občasného míchání asi 10 minut vaříme. Poté přidáme špetku chilli koření, trošku soli a pepře, nasekané černé olivy, nasekané kapary i ančovičky a společně povaříme dalších 10 minut. Na závěr přidáme hrst nasekané bazalky a nastrouhaný parmazán.



Diskuse k článku

  • Petr

    18:49 16. 3. 2018 +3
    Super recepty, děkuji..
  • Alena

    11:58 13. 4. 2016 +3
    Já mám asi nejradši špagety aglio olio. Sice to asi nejde zařadit mezi klasické "omáčky na těstoviny" jako takové, ale prostě je to moje oblíbená kombinace. V jednoduchosti je prostě krása a česnek je zdravý!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 16. 05. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PÁTEK 17. 05. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
SOBOTA 18. 05. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
NEDĚLE 19. 05. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 20. 05. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
ÚTERÝ 21. 05. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
STŘEDA 22. 05. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v přibývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Zdravá výživa Ivančice
Obchůdek Spektrum Zdraví …
NATUR LIFE - zdravá výživa, Uherský Brod
Prodejna Zdravá výživa v Uhersk…
ProHeq: nerezové výrobky pro profesionální gastronomii
Firma proHeq je celosvětovým dodavatelem pro…

Barvy aury a jejich význam

Možná jsem vídala auru i dříve, ale chvíle, kdy jsem si uvědomila, že to co vidím je aura, u mne nastala někdy...

Venkovní bouda pro kočku krok za krokem: dopřejte kočce teplý pelíšek i v zimě

chtělo by to nějakej plánek,nákres nebo něco,jinak je to k ničemu,prý krok za krokem

Fika: Originální švédský rituál kávy, bez kterého se od teď už neobejdete

Člověk, který všechno dělá ve spěchu, si vlastně neumí vychutnat život. Je dobré se plně soustředit na to, co ...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Opravdu potřebujete půjčku? Ovlivňuje vás ekonomika?

Opravdu potřebujete půjčku? Ovlivňuje vás ekonomika? Chcete zlepšit své podnikání? VO...

Přrodní látky na zvýšený cholesterol

Výhodně a solidně k financím. Jste ve svízelné finanční situaci a nevíte kam se obr...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Výhodně a solidně k financím. Jste ve svízelné finanční situaci a nevíte kam se obr...
Zobrazit všechna témata

Je to životní láska? Těchto pět indicií vám napoví!

Přemýšleli jste někdy nad tím, o čemže vlastně je ona životní láska? Je to snad naprosté spříznění duší, bezmezná důvěra anebo vzájemná podpora v časech dobrých i zlých? A co vlastně odlišuje věčnou lásku od vz...

Více než jen hra: Proč je společná hra s dětmi tak důležitá

"Kdo si hraje nezlobí," praví staré přísloví, které v sobě skrývá hlubší pravdu než se zdá na první pohled. Společenské hry nejen sbližují a učí, ale také podporují propojení rodinných vztahů. Hra není pouze zá...

Chcete se naučit létat? Návod, jak získat pilotní průkaz

Máte rádi létání a toužíte po tom, že byste se jednou mohli sami prolétnout nad svojí domovinou? Případně, že by se létání stalo vaším zaměstnáním? Všechno je možné a téměř v jakémkoliv věku. Láká-li vás předst...

Kocovinová úzkost: Zaručené tipy, jak se jí zbavit

Po včerejším popíjení jste se ráno probudili ne ve zcela optimálním stavu. Není vám dobře a navíc máte pocit úzkosti až depresí. Možná cítíte i vinu, hanbu a do toho je vám stále špatně. Tak přesně toto je takz...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Šerm: Historie snoubená se sportem i uměním. Chcete se naučit šermovat?

V šermu je ukryto kus historie a rozhodně má své kouzlo. Jde ale především o sport, při kterém se zapojí do práce celé tělo i naše mysl. Šerm rozvíjí koordinaci, hbitost, rovnováhu, flexibilitu, sílu a podporuj...

Umíte správně dýchat? Hluboké dýchání může vyřešit mnohé zdravotní problémy

Správný jídelníček, snížení nadváhy, cvičení, popíjení bylinek nebo meditace. To všechno jsou metody, které naše zdraví mohou prokazatelně zlepšovat. Pro pevné zdraví je však nezbytné i systematické snižování č...

Krémová polévka s krůtím masem a divokou rýží – vhodné pro diabetiky

Ve velkém hrnci (na středním plamenu) rozehřejte olej. Přidejte pokrájené houby (žampiony), celer, mrkev a šalotku. Vše promíchejte a restujte asi 5 minut. Dále vsypte do hrnce hladkou mouku, sůl, pepř a opékej...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Pocit vysvobození

Dneska bych si tu dovolila pár řádek o pocitu vysvobození. Každej si pod tim představí něco jinýho, ale já pod tim vidim jediný - vyjdeme ze svazujících myšlenkovejch okovů, který maj podobu strachu, předsudků, zloby, smutku a bůhví čeho ještě. Tyhle okovy si ostatně nasazuje téměř každej člověk zcela dobrovolně a pak mu dá sakra práci s tim něco udělat - respektive se jich zbavit.