Podlehněte kouzlu česneku. Poradíme, jak na jeho pěstování, sklizeň, i oblíbené recepty

Fotolia_69286967_XSČesnek, to je jedna ze základních surovin české kuchyně. Není divu, tato zázračná rostlina nejen skvěle dochutí každé jídlo a výrazně voní, ale je také plná cenných vitamínů a prospívá našemu zdraví. Tvoří základ pomazánek a oblíbených polévek, přidat se dá ale i k masu, nebo ho můžete naložit do sklenic.

Co je další výhoda česneku? No přece to, že si ho můžete vypěstovat doma. Stačí trochu štěstí a základní znalosti.

Pěstování česneku se vyplatí

Asi každý milovník česneku si už všiml, že pravý český česnek se skutečně silnou chutí už se v obchodě téměř nevyskytuje. A pokud ano, musíte si sáhnout hluboko do kapsy. Jaké je řešení? Pusťte se do pěstování česneku sami a vypěstujte si skutečně silný česnek na vlastní zahrádce.

První, co byste měli před začátkem pěstování česneku vědět je, že výsledky nikdy nejsou zaručeny. O vaší úspěšnosti rozhoduje mnoho faktorů, jako například druh sazenice, složení půdy, nebo geografické umístění. Za zkoušku to ale rozhodně stojí a při dnešních cenách česneku se vám jeho pěstování skutečně vyplatí.

Úspěšné pěstování česneku? Vyberte si vhodné sazenice

Je dost těžké dopředu odhadnout, jak úrodná vaše půda bude. Při prvním pěstování česneku proto doporučujeme vyzkoušet alespoň tři různé druhy sazenic. A že je z čeho vybírat. Tuzemští pěstitelé nabízí mnoho variant sazenic a můžete si tak vybrat česnek paličák i nepaličák nejrůznějších velikostí i výsledné chuti. Mezi nejvíce adaptabilní odrůdy česneku u nás pak patří česnek Lukana a Vekan. Pokud nevíte, jak na tom vaše půda je, zvolte tyto odrůdy.

Dalším důležitým krokem při pěstování česneku je pak výběr vhodné půdy. Pro váš česnekový záhon zvolte ideálně slunné místo, na kterém dobře proudí vzduch. Půda by měla být předem dobře zpracovaná a dostatečně propustná. Doporučujeme také zjistit, co se na pozemku v minulosti pěstovalo. Zaplevelené předplodiny jako cibule, pór nebo hrách, by totiž mohly vaši pěstitelskou úspěšnost ohrozit.

Kdy a jak česnek zasadit?

Způsobů, jak česnek zasadit, je několik. Nejrozšířenější metodou sadby česneku je ale sázení jednotlivých stroužků. Ty však musíme na sadbu náležitě připravit a zavčasu je namořit. Jak? Je to jednoduché. Česnek rozdělíme na jednotlivé stroužky, a ty neoloupané ponoříme do mořící kapaliny (nejčastěji přípravek SULKA). Stroužky česneku necháme v kapalině zhruba 2 - 3 hodiny a následně je důkladně osušíme. Takto připravený česnek poté uchováváme až do doby výsadby na suchém a dobře větraném místě. Těsně před výsadbou pak stroužky česneku namočíme na hodinu do vody a po jejich oschnutí sázíme.

Chcete být při pěstování česneku skutečně úspěšní? Pak je velmi důležité, abyste trefili vhodnou dobu pro jeho výsadbu. Jarní česnek můžete sázet téměř kdykoli od podzimu do jara. Nemusíte tak skoro nic řešit a můžete bez problému zasadit česnek téměř kdykoli. Druhá možnost je pak podzimní výsadba, která je sice trochu složitější, slibuje ale větší výnos česneku. Takzvaný ozimý česnek sázejte, když teplota půdy klesne pod 9 °C, předejdete tak napadení česneku houbovou chorobou a navíc se ujistíte, že česnek nezačne růst příliš brzy a jeho listy se nepoškodí mrazem. Ať už se rozhodnete pro jarní nebo podzimní výsadbu, jednotlivé stroužky vždy sázejte tak, aby nad jejich vrcholky zbylo aspoň 5 cm půdy.
Kdy je vhodná doba pro sklizeň česneku, poznáte snadno.

Sklizně česneku se obvykle dočkáte v letních měsících, tedy v červenci nebo srpnu. Sklizeň česneku ale nezávisí až tak na době, jako spíše na tom, jak česnek vypadá. Paličáky se sklízejí ve chvíli, kdy jim zbývá už jen pět dužnatých listů. Sklizeň česneku nepaličáku pak nastává, pokud jeho nať leží na zemi. Co dělat potom, co česnek sklidíte? Nejvhodnější je ho usušit, a to společně s natí, která dobře odvádí vlhkost. Česnek s natí i kořeny jednoduše svažte do snopů a zhruba na měsíc zavěste na stinné, dobře větrané místo. Při menším množstvím česneku můžete zvolit i sušení v bednách či na podlaze, dejte ale pozor, aby zde proudil dostatek vzduchu.

Skladování česneku je velmi důležité. Nesprávný postup vám může zničit celou úrodu

Fotolia_5060457_XSNajít správné místo pro skladování česneku je poměrně složitý úkol. Prostory by měly být vzdušné a ne příliš teplé. Ideální je tak suché místo s teplotou kolem nuly, jedině tak totiž předejdete vysychání stroužků a napadení česneku roztoči. Skladování česneku v lednici ale nedoporučujeme, lepší bude česnek umístit do sklepa, na půdu nebo do větrané stodoly. Existuje mnoho triků a zaručených receptů, jak na skladování česneku, které můžete vyzkoušet. Jednotlivé palice například můžete vyskládat na plata od vajec, ty pak umístit do větší bedýnky s otvory a uskladnit do sklepa. Naše babičky zase česnek skladovaly na sítech s vrstvou hrubého písku. Na ten správný a pro vaše podmínky ideální způsob skladování si ale budete muset nakonec přijít sami.

Pokud si nevíte se skladováním česneku rady, nebo nemáte vhodné podmínky pro jeho dlouhodobé uchování, máte i jiné možnosti. Očištěné stroužky česneku můžete například nechat odstát v hrnci s teplou vodou, zbavit je všech slupek a pak je zamrazit. Další možností je nakrájet česnek na plátky a nechat ho sušit zhruba 2 – 4 dny. Usušený česnek pak jednoduše pomelete. Tato mletá směs perfektně ochutí vaše jídlo, ušetří vám práci a navíc vám vydrží až dva roky.

Recepty z česneku

Česneková pomazánka

Ingredience

  • česnek – dle chuti
  • majonéza (nebo tavený sýr, bílý jogurt, lučina...)
  • tvrdý sýr
  • Na dochucení: pepř, sůl, vlašské ořechy, chilli, bylinky, jarní cibulka

Česneková pomazánka – postup přípravy

Tvrdý sýr nastrouháme, dle chuti utřeme potřebné množství česneku a vše přimícháme k majonéze. Pro jemnější chuť můžeme nahradit část majonézy bílým jogurtem, lučinou, tvarohem nebo taveným sýrem. Všechny ingredience důkladně promícháme. Dochutíme solí a pepřem. Dle chuti můžeme přidat vlašské ořechy, nivu, jarní cibulku nebo další bylinky a koření. Česneková pomazánka se skvěle hodí na jednohubky, chlebíčky nebo obložené bagety.

Česneková polévka

Ingredience

  • česnek (1 palice nebo dle chuti)
  • 1 cibule
  • kořenová zelenina – dle chuti
  • 2 větší brambory
  • 2 litry vývaru
  • 1 vejce
  • 2 lžíce sádla
  • sůl, pepř, majoránka
  • Na ozdobu: chléb, šunka, tvrdý sýr

Česneková polévka – postup přípravy

Na sádle osmahneme na jemno pokrájenou cibuli, přidáme utřený česnek a zalijeme vývarem. Brambory pokrájíme na kostky a přidáme do polévky. Dle chuti můžeme přidat i trochu pokrájené mrkve, petržele nebo celeru. Osolíme, opepříme a vše vaříme do měkka. Česnekovou polévku ochutíme drcenou majoránkou. Před koncem vaření přidáme rozšlehané vejce a odstavíme. Pro lepší chuť a obohacení polévky můžeme přidat pokrájenou šunky a strouhaný sýr. Vhodné je také použití chlebových krutonů, které osmažíme na trošce oleje, nebo je necháme vysušit v troubě.

Nakládaný česnek

Ingredience

  • 500 g česneku
  • nové koření
  • hřebíček
  • celý černý pepř
  • bobkový list
  • olej
  • feferonky

Nálev:

  • sůl
  • 4 lžíce cukru
  • 1 dl vody
  • 2 dl bílého vína
  • 1 dl octa

Nakládaný česnek – postup přípravy

Čerstvý česnek rozebereme na stroužky, ty pak oloupeme, očistíme a vložíme do sklenic. Jednotlivé vrstvy česneku střídáme ve sklenicích s kořením, pro výraznější chuť pak přidáme do každé sklenice jednu feferonku (pokud nemáte rádi pikantní chutě, můžete pálivou papričku vynechat). Svařením vína, octa, a vody s cukrem a solí získáme nálev. Po naplnění sklenic přelijeme česnek lžičkou oleje a dostatečně zalijeme nálevem. Sklenice pevně zavíčkujeme a sterilujeme zhruba 20 minut. Při zaváření naloženého česneku hlídáme teplotu, ta nesmí překročit 85 °C, jinak se česnek rozvaří. Naložený česnek podáváme jako pochoutku k vínu či pivu, nebo ho můžeme použít při přípravě pokrmů.

Hovězí na česneku

Ingredience na 6 – 8 porcí

  • 800 g hovězího vysokého roštěnce
  • 4 stroužky česneku
  • ½ cibule
  • 50 ml oleje
  • 50 -100 g másla
  • sůl
  • pepř

Hovězí na česneku – postup přípravy

Hovězí roštěnec očistíme, nakrájíme na plátky a naklepeme. Naporcované maso pak osolíme a opeříme dle chuti. V kastrolu rozpálíme olej a opékáme maso z obou stran. Když se nám maso dostatečně zatáhne, vyjmeme ho a dáme stranou. Na oleji, který nám zbyl po smažení masa, opečeme na jemno pokrájenou cibuli. Cibuli necháme zezlátnout, poté vrátíme maso do hrnce, přidáme utřený česnek a zhruba 50 g másla. Až se máslo rozpustí, podlijeme vodou, tak aby bylo maso dostatečně zakryté. Přiklopíme poklicí a dusíme od měkka. Na závěr můžeme omáčku ještě zjemnit máslem dle chuti. V případě, že chceme dosáhnout hustší šťávy, smícháme si lžící hladké mouky s dostatkem vody a jíšku postupně vmícháváme do omáčky tak, aby nevznikly hrudky. Hovězí na česneku podáváme ideálně s bramborovým knedlíkem a špenátem.

Králík na česneku

Ingredience na 6 porcí

  • 1 králík (bez hlavy)
  • 20 dkg slaniny
  • 10 stroužků česneku
  • sůl
  • kmín
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • pepř celý černý
  • nové koření
  • bobkový list
  • tymián
  • voda

Králík na česneku – postup přípravy

Očistěného králíka prošpikujeme slaninou, osolíme, pokmínujeme a potřeme hořčicí. Takto připraveného králíka vložíme do pekáčku, přidáme posekaný česnek a zbylé koření dle chuti (doporučujeme zhruba 10 kuliček celého pepře, 4 kuličky nového koření a 2 bobkové listy). Podlijeme vodou, přiklopíme a pečeme do měkka zhruba 1,5 hodiny na 200 °C. Posledních 20 – 30 minut dopékáme odkryté. Během pečení podléváme dle potřeby vodou a poléváme maso výpekem. Když je maso měkké, vyjmeme ho a doděláme omáčku. Vypečenou šťávu mírně zaprášíme moukou, promícháme a chvilku provaříme, poté vrátíme maso a servírujeme. Králíka na česneku podáváme s vařeným bramborem, knedlíkem nebo bramborovými špalíčky. Vhodnou přílohou je zelí či dušený špenát.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 4340x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Tento příspěvek byl smazán,
neboť porušil etiku diskuze na portále Spektrum Zdraví.

Redakce