Nechte rozkvést talíře! Poradíme, které jedlé květy z vás udělají mistry kuchyně

Fotolia_71575751_XSKrásné květy vám mohou ozdobit stůl, a to nejen ve váze, ale také na vašem talíři. Nejen, že vám tedy ozvláštní oběd vizuálně, ale také díky úžasným neobvyklým chutím jsou rovněž gurmánským zážitkem. Již po staletí lidé využívají květy na ozvláštnění aromatu, chuti a vzezření různých pokrmů. V současné době se květy na talíři vrací do módy hlavně díky používání v kuchyních luxusních restaurací. Květy jsou bohaté na minerály, antioxidanty, vitamíny a enzymy.

Pokud si chcete sváteční pokrm ozdobit květem, používejte jen ty, které opravdu znáte, tedy jste si jistí, že jsou jedlé. Ty, které jsou ve vrcholném květu a také pěstované bez chemických zásahů a použití pesticidů. Krásný nepovadlý květ je zárukou dobrého kulinářského zážitku, protože i on, stejně jako další suroviny, musí být akorát dozrálý, jinak by mohl být trpký či hořký.

Kdy a jak sbírat jedlé květy?

Ideální dobou sběru květu je dopoledne, kdy mají květy nejvyšší obsah vody, díky čemuž vydrží déle čerstvé. Dejte pozor na to, abyste konzumovali pouze okvětní lístky, pestíky ani tyčinky ke konzumaci určené nejsou. Právě tyto části květiny je lepší odstranit. Obsahují pyl, který by mohl znepříjemnit konzumaci, ale mohou mít také výrazně hořkou chuť a zničit tak zážitek z pokrmu. Pozor také pokud jste alergici. Květy by vám alergii mohly zhoršit. Proto s konzumací květin začněte postupně, abyste zjistili, jestli vám nezhorší zdravotní potíže. Určitě si na talíř neservírujte jakýkoli květ. Je důležité vědět, které můžete konzumovat.

Vyhněte se jedovatým květům, jakými jsou například: hrachor, oleandr, narcis, azalka, verbena, rododendron a také šalvěj. Naopak velmi oblíbenými květy, patřícími do kuchyně, jsou například fialka, levandule či růže. Pokud natrháte květy, ale nemůžete je použít ten samý den, vezměte vzduchotěsnou nádobu, do které na vlhké papírové ubrousky květy pokládejte. Takto vám uchované vydrží i déle než týden.

Na své talíře jedlé květy přidávali již v Číně a Japonsku v době až tři tisíce let před Kristem. Evropa je poprvé okusila v době starého Říma a další zlatou éru zažily v době viktoriánské Anglie a nyní se opět vrací jako oblíbená surovina v mnoha luxusních restauracích i domovech, kde se kulinářské umění snaží přiblížit variantám bio a přírodního vaření.

Pojďme se nyní podívat na konkrétní květy, které se hodí při přípravě pokrmů, nápojů nebo jsou krásnou jedlou dekorací.

Jedlé květy

  • Levandule je květinou, která již z dálky krásně voní. Může se použít například jako doplněk ke zmrzlinám či jiným dezertům. Krásně vypadá zamrzlá v kostce ledu. Možné je také dát vyluhovat levanduli a vyrobit si tak krásně voňavý olej do salátu. Chuť levandule je nasládle pikantní, a tak se hodí jak ke sladkým, tak také ke slaným pokrmům. Můžete si z ní připravit třeba také džem. Kvítek použijte těsně po rozkvětu.
  • Růže, tolik oblíbená k obdarování žen, je také perfektní jako ozdoba jídla. Její překrásné okvětní lístky vám nemusí jen krášlit ložnici při romantickém večeru, můžete je také použít do salátů nebo k ozdobení ovocných limonád. Obsahuje nemalé množství vitaminu C a polyfenol, který je obranou proti nemocem kardiovaskulárního systému. Právě růže je hojně užívaná v indické kuchyni. U těchto květů se nemusíte obávat užití. Okvětní lístky všech druhů jsou jedlé. Platí u nich pravidlo, že čím sytější barva, tím výraznější chuť. Pozor ale při užití odkrojte bílé spodní části okvětního lístku, protože jsou hořké.
  • V našich domácnostech oblíbená fialka může být také skvělým doplňkem k dezertům díky své nasládlé chuti. Krásné doplní například pudinkové dezerty, sorbety nebo zmrzlinu. Dokonce lze květ fialky i kandovat. Stačí je namočit do rozšlehaného bílku a obalit cukrem, Po oschnutí je můžete jíst jako cukroví. Je také možné nasekat květy do salátu a ozvláštnit jej tak. Ve květu fialky je obsažen rutin, positivně působící na křehkost kapilár, zvyšující pružnost cév a zlepšující krevní oběh. V Rakousku jsou dodnes velmi oblíbené fialkové bonbony, které si velmi oblíbila císařovna Sisi.
  • Máte na zahradě měsíček lékařský a přemýšlíte, jak jej využít jinak, než do čaje? Otrhejte jeho kvítky a přidejte je jako ozvláštnění rýže, těstovin či polévek nebo jej můžete také zapéct do koláčů. Přídavek květu měsíčku má blahodárný vliv na trávení. Jeho chuť je příjemně kořeněná. Dá se také použít při přípravě domácího másla, kdy květ měsíčku krásně obarví máslo na přirozeně žlutou barvu. Příjemnou barvu nedodá ale jen máslu, ale také může prodloužit dobu vašeho opálení díky obsaženému betakarotenu. Pokud je květ měsíčku žlutý, je také plný luteinu, který je velmi prospěšný pro zdravý zrak. Další zdraví prospěšné látky obsažené v tomto květu jsou například vitamín C či také lykopen, další kartenoid, významný antioxidant chránící tělo před volnými radikály, a je také považován za bojovníka proti rakovině.
  • Květy karafiátu možná nejsou díky své oblibě v minulé éře zrovna nejpopulárnější květinou, ale dokáží skvěle ozvláštnit ovocné saláty nebo ovocné šťávy. Můžete z nich připravit skvělý sirup. Stejně jako v případě růže určitě doporučujeme odkrojit bílé části květu kvůli jejich hořkosti.
  • Výborná šťáva z bezového květu nemusí být jeho jediné využití v kuchyni. Věřte, že si z něj ale můžete udělat i skvělou polévku nebo v trojobalu či těstíčku usmažené řízky z opraných květů.
  • Květ ibišku je krásný na pohled a také vám může krásně zpestřit přípitek šampaňským. Když květ ponoříte na dno sklenice, uvidíte krásnou hru bublinek kolem kvítku, stejně poslouží také krásný a exotický květ orchideje. Pokud ibišek zasypete třtinovým cukrem a zalijete vodou, vznikne vám sirup s příjemnou chutí připomínající rebarboru doplněnou lehkou kyselostí.
  • Sedmikrásky se dají použít jako doplněk do salátů či koktejlů, nebo jimi jen můžete ozdobit chléb s máslem. Přidat se dají také do vývarů. Službu vám udělají nejen jako oku lahodící detail, ale jsou také zdrojem mnoha vitamínů a minerálů a pomohou vám očistit organismus. Jejich květ je nahořklý, obsahují stopy hořčin a třísloviny.
  • Také jste si jako děti pletli z pampelišek čelenky? Vězte, že tento plevel nemusí nadělat parádu jen jako ozdoba hlavy, ale také může zpestřit kulinářské umění. Chuť květu je medově nasládlá a právě pampeliškový med je oblíbenou pochutinou připravovanou z této květiny. Sladká chuť se dá využít také na přípravu sirupu a otrhané okvětní lístky také mohou ozvláštnit chuť rýže či salátů. Nerozvité květy pampelišky můžete osmažit na másle. Výborné je pampeliškový květ naložit do vína, kde dá plně rozvinout své zdraví prospěšné vlastnosti jako pročistění krve či schopnost zlepšit látkovou výměnu. V kuchyni lze použít i listy pampelišky, které obsahují vápník, železo a fosfor. U těch je však třeba dávat pozor na stáří květinky. Čím starší, tím více jsou listy hořké, takže doporučujeme používat spíše mladé rostliny.
  • Téměř všelékem je možné nazvat po ředkvičce chutnající lichořeřišnici. Tu najdete na velkém množství našich zahrad. Právě díky svému rozšíření je zřejmě nejznámější z květů k užití v kuchyni. Dík své chuti se přidává do zeleninových salátů. K léčení se používá tinktura z lichořeřišnice, konkrétně z jejich poupat a semen, a funguje jako přírodní antibiotikum. Krom antibiotických má také antiseptické účinky. Květy, respektive poupata, se mohou také naložit do octa jako kapary, kterými pak můžete doplnit přílohu k jídlům či jako samotnou chuťovku.

Fotolia_33017745_XS

Pokud jsme vás nalákali na jedlé květy, můžete si na následujících jednoduchých receptech vyzkoušet, jak skvěle se tyto neobvyklé suroviny hodí k použití v kuchyni.

Salát ze sedmikrásek

  • hrst sedmikrásek
  • 200 g hutného bílého jogurtu
  • 2 větší nastrouhané mrkve
  • pár kapek citronové šťávy
  • 2 lžičky javorového sirupu
  • hrst slunečnicových a dýňových semínek

Smíchejte jogurt se sirupem a citronovou šťávou přidejte sedmikrásky, mrkev a zasypte semínky.

Tvarohová bábovka s levandulí

  • hrst levandulových květů – lze použít i sušené
  • 4 vajec
  • 250 g másla
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 300 g polohrubé mouky
  • 220 g cukru
  • půlka vanilkového lusku
  • 1 kypřící prášek
  • 4 lžíce mléka

Cukr, vanilku, změklé máslo a žloutky společně utřete, z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Přidejte tvaroh a poté mouku, kterou jste již předtím smíchali s práškem do pečiva. Na závěr opatrně přidejte sníh z bílků a květy levandule. Pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C ve formě předem vymazané a vysypané moukou nebo i strouhankou.

Po vyklopení bábovky se rozline krásná vůně vanilky a levandule a chuť fialového zázraku jí dodá punc neobvyklosti. Přejeme dobrou chuť.

Nebojte se jedlých květů

Ideálně konzumujte květy, které sklidíte z vlastní zahrádky, kde víte, jak o ně bylo pečováno a jste si jisti jejich stářím. Určitě ale opravdu konzumujte jen uvedené květy a dejte pozor na jedovaté. Stejně jako u hub, konzumujte jen ty, jejichž určením na talíř jste si jisti. Nebojte se použít tyto krásné doplňky stravy a zalahoďte oku i ústům. Již nyní se tedy můžete těšit na jaro, kdy se začnou plně rozkvétat tyto gurmánské skvosty.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 2036x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.