Staročeské jidáše nesmí chybět na vašem velikonočním stole

 jidáše2Jidáše můžete také drobně posypat mákem.

Jidáše patří mezi tradiční velikonoční recepty. Jejich původ je již podle názvu provázán s křesťanstvím – jejich tvar symbolizuje provaz, na kterém se Jidáš oběsil. Kynuté těsto na jidáše je podobné tomu na vánočku nebo velikonoční mazanec, ale je ještě o něco bohatší jako symbol konce předvelikonočního půstu.

Jidáše – kdy a proč je jíst?

Jidáše bychom měli upéct a sníst na Zelený čtvrtek, tj. v den, kdy Jidáš zradil Ježíše. Podle tradice, kdo sní jidáše ještě ráno před svítáním, bude se těšit dobrému zdraví. Navíc tím bude ochráněn před zradou, uštknutím hadem nebo popícháním včelami.

Stejně jako další velikonoční recepty i ten na jidáše zahrnuje mimo jiné vejce, máslo a smetanu. Díky kynutému těsto jsou jidáše symbolem hojnosti a medem se potírají na znamení plodnosti. Hodí se tak na velikonoční stůl kterýkoliv den a můžete jimi potěšit i pondělní koledníky. Přečtěte si, jak na kynuté těsto

Jidáše se jí samotné nebo rozkrojené a pomazané medem nebo medovým máslem. A pokud vás zaujalo sladké velikonoční pečení, přečtěte si také jak na velikonoční cupcakes a velikonoční perníčky

jidáše1Kynuté těsto je snadné, nebojte se ho.

Jidáše – recept

Na jidáše budeme potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 300 ml 12% smetany na vaření
  • 70 g másla
  • 80 g cukru krupice
  • 25 g droždí
  • špetku soli
  • trochu kůry z citrónu

Volitelně můžeme do receptu na jidáše přidat rozinky, nasekané mandle nebo část cukru nahradit medem. Citrónovou kůru můžeme nahradit špetkou strouhaného muškátového květu nebo muškátového oříšku.

Na potření budeme ještě potřebovat:

  • 1 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíci másla
  • Podle chuti můžeme k potření přidat i trochu rumu

Jidáše – postup

  1. Máslo necháme povolit při pokojové teplotě, žloutky by také měly mít pokojovou teplotu. Smetanu lehce přihřejeme, aby byla vlažná. Droždí promícháme se lžičkou cukru a vytvoříme kvásek spolu s třetinou smetany a lžící mouky. Kvásek necháme asi 15 minut pracovat.
  2. V míse mezitím připravíme ostatní ingredience, mouku do mísy prosejeme. Zbytek smetany přidáme jako poslední opět vlažný, aby nám těsto lépe kynulo. Na závěr do mísy přidáme kvásek a vše důkladně prohněteme.
  3. Pokud těsto hněteme ručně, budeme na důkladném propracování těsta pracovat asi 10 minut. S kuchyňským robotem bude proces rychlejší. Výsledkem má být hladké a pružné těsto, které nelepí. Pokud přidáváme rozinky a/nebo mandle, uděláme to nyní.
  4. Z těsta vytvoříme bochánek, který vložíme do mísy, přikryjeme potravinovou fólií nebo utěrkou a necháme asi hodinu kynout, až zdvojnásobí svůj objem. Poté těsto ještě jednou opatrně prohněteme.
  5. Z hotového těsta oddělujeme menší kousky, ze kterých tvoříme válečky tlusté asi 1 cm a dlouhé cca 25 cm. Z válečků tvarujeme spirály, esíčka nebo uzlíky a pokládáme je na pečící plech vyložený pečícím papírem. Mezi jednotlivými kusy necháváme dostatečný odstup, ještě nakynou.
  6. Připravené jidáše necháme ještě 20 minut kynout a mezitím předehřejeme troubu na 180 stupňů Celsia. Jidáše potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut dozlatova.
  7. Mezitím si připravíme medovou polevu.
  8. Med ohřejeme, do horkého medu vložíme máslo a vše promícháme tak, aby se máslo rozpustilo. Ještě horké jidáše ihned po vytažení z trouby potíráme medovou směsí a poté je necháme vychladnout.

Stáhnout v PDF
array(0) { } array(0) { } array(0) { }
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte