Staročeské jidáše nesmí chybět na vašem velikonočním stole

Staročeské jidáše nesmí chybět na vašem velikonočním stole

Jidáše patří mezi tradiční velikonoční recepty. Jejich původ je již podle názvu provázán s křesťanstvím – jejich tvar symbolizuje provaz, na kterém se Jidáš oběsil. Kynuté těsto na jidáše je podobné tomu na vánočku nebo velikonoční mazanec, ale je ještě o něco bohatší jako symbol konce předvelikonočního půstu.

Čtěte také:

Bez mazance nejsou Velikonoce! Dokonalý velikonoční mazanec krok za krokem

Jidáše – kdy a proč je jíst?

Jidáše bychom měli upéct a sníst na Zelený čtvrtek, tj. v den, kdy Jidáš zradil Ježíše. Podle tradice, kdo sní jidáše ještě ráno před svítáním, bude se těšit dobrému zdraví. Navíc tím bude ochráněn před zradou, uštknutím hadem nebo popícháním včelami.

Stejně jako další velikonoční recepty i ten na jidáše zahrnuje mimo jiné vejce, máslo a smetanu. Díky kynutému těsto jsou jidáše symbolem hojnosti a medem se potírají na znamení plodnosti. Hodí se tak na velikonoční stůl kterýkoliv den a můžete jimi potěšit i pondělní koledníky. Přečtěte si, jak na kynuté těsto

Jidáše se jí samotné nebo rozkrojené a pomazané medem nebo medovým máslem. A pokud vás zaujalo sladké velikonoční pečení, přečtěte si také jak na velikonoční cupcakes a velikonoční perníčky

jidáše1

Jidáše – recept

Na jidáše budeme potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 300 ml 12% smetany na vaření
  • 70 g másla
  • 80 g cukru krupice
  • 25 g droždí
  • špetku soli
  • trochu kůry z citrónu

Volitelně můžeme do receptu na jidáše přidat rozinky, nasekané mandle nebo část cukru nahradit medem. Citrónovou kůru můžeme nahradit špetkou strouhaného muškátového květu nebo muškátového oříšku.

Na potření budeme ještě potřebovat:

  • 1 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíci másla
  • Podle chuti můžeme k potření přidat i trochu rumu

Jidáše – postup

  1. Máslo necháme povolit při pokojové teplotě, žloutky by také měly mít pokojovou teplotu. Smetanu lehce přihřejeme, aby byla vlažná. Droždí promícháme se lžičkou cukru a vytvoříme kvásek spolu s třetinou smetany a lžící mouky. Kvásek necháme asi 15 minut pracovat.
  2. V míse mezitím připravíme ostatní ingredience, mouku do mísy prosejeme. Zbytek smetany přidáme jako poslední opět vlažný, aby nám těsto lépe kynulo. Na závěr do mísy přidáme kvásek a vše důkladně prohněteme.
  3. Pokud těsto hněteme ručně, budeme na důkladném propracování těsta pracovat asi 10 minut. S kuchyňským robotem bude proces rychlejší. Výsledkem má být hladké a pružné těsto, které nelepí. Pokud přidáváme rozinky a/nebo mandle, uděláme to nyní.
  4. Z těsta vytvoříme bochánek, který vložíme do mísy, přikryjeme potravinovou fólií nebo utěrkou a necháme asi hodinu kynout, až zdvojnásobí svůj objem. Poté těsto ještě jednou opatrně prohněteme.
  5. Z hotového těsta oddělujeme menší kousky, ze kterých tvoříme válečky tlusté asi 1 cm a dlouhé cca 25 cm. Z válečků tvarujeme spirály, esíčka nebo uzlíky a pokládáme je na pečící plech vyložený pečícím papírem. Mezi jednotlivými kusy necháváme dostatečný odstup, ještě nakynou.
  6. Připravené jidáše necháme ještě 20 minut kynout a mezitím předehřejeme troubu na 180 stupňů Celsia. Jidáše potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut dozlatova.
  7. Mezitím si připravíme medovou polevu.
  8. Med ohřejeme, do horkého medu vložíme máslo a vše promícháme tak, aby se máslo rozpustilo. Ještě horké jidáše ihned po vytažení z trouby potíráme medovou směsí a poté je necháme vychladnout.


Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ÚTERÝ 19. 03. 2024
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
STŘEDA 20. 03. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 21. 03. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PÁTEK 22. 03. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
SOBOTA 23. 03. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
NEDĚLE 24. 03. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 25. 03. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah, dnes je úplněk. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni

Umělý odchov kachen: Jak inkubovat vejce a postarat se o mláďata

jak si může kachna do líhně nanést 15 vajec když se píše že starší 8 dnu jsou na nic

Černé fazole chrání srdce a rýsují štíhlou postavu. Chutnají božsky a jsou rychle připravené

Vážená paní Ellen,

děkujeme, že jste naší věrnou čtenářkou a zároveň jsme vděční za upozornění na chybu. V...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Jarní očistná hladovka

Rád bych v březnu držel 3-4 dnní očistnou hladovku jen o vodě. Kdy začít a kdy končit?...

Výklad karet

Ahoj, človíčku :)) Následující řádky zaujmou spíše někoho, kdo je nějakým způsob...

potřebujete finanční pomoc, pokud ano, kontaktujte tuto legitimní společnost

Solidní půjčka Potřebujete úvěr na konsolidaci dluhu, hypotéku, nákup nemovitosti, zah...
Zobrazit všechna témata

Pití alkoholu a jeho účinky na fyzické i duševní zdraví

Pití alkoholu je ošemetné téma, na které bylo napsáno již mnoho vědeckých i zdravotních článků. Ve společnosti jde zpravidla o tolerované chování, obzvlášť v době narozeninových či jiných oslav. Anebo se může j...

Afrodiziaka k jídlu. Které potraviny vám zaručí dokonalý večer ve dvou?

Vkrádá-li se do vašeho milostného života šeď, nuda a všednost, pak je nejvyšší čas s tím něco udělat. To samé platí i v případě, že se objevily potíže s libidem nebo impotencí. Možností, jak stávající stav řeši...

Děti a paměť: Jak účinně procvičovat paměť u dětí?

Dětství je obdobím, během kterého lidské tělo prochází obrovskými změnami. A to nejen vzhledově, ale také v oblasti orgánů. Jedním z takových orgánů je i mozek, který při narození není plně vyvinutý. Je složitý...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Krémová polévka s krůtím masem a divokou rýží – vhodné pro diabetiky

Ve velkém hrnci (na středním plamenu) rozehřejte olej. Přidejte pokrájené houby (žampiony), celer, mrkev a šalotku. Vše promíchejte a restujte asi 5 minut. Dále vsypte do hrnce hladkou mouku, sůl, pepř a opékej...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

Kvasinková infekce u psa bývá poměrně častým problémem. Když se včas a adekvátně neléčí, může se rozšířit a způsobovat nejedny nepříjemné kožní potíže. Ty zpravidla zasahují uši pejska, tlapky, kožní záhyby neb...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Žít svý sny...

Znám hodně lidí, který celej život jen dřou nebo všechen svůj čas věnujou dětem a svýmu okolí... A na sebe zapomínaj. Anebo ztratěj smysl svýho bytí a hledaj útěchu v chlastu, jinejch drogách, nakupování, půjčování si a bůhví v čem ještě. Když nám něco vnitřně chybí, snažíme se to někde jinde najít. Neuvědomujeme si ale, že odpovědi máme v sobě po celou tu dobu. Kdy jste naposledy naslouchali sobě samým? Nemáte pocit, že děláte hodně věcí jen proto, abyste se někomu nebo něčemu zavděčili?