Jidáše

250 ml mléka
100 g másla
500 g hladké nebo polohrubé mouky
3 žloutky
40 g droždí
50 g medu
špetka soli
citrónová kůra z 1/2 citrónu
vejce na potírání


Jidáše – postup přípravy

Mléko zahřejeme a rozmícháme v něm droždí, špetku soli a část mouky se lžičkou cukru nebo trochou medu. Tak vznikne řídké těstíčko - kvásek, který se nechá přikrytý na teplém místě vzejít. Do rozpuštěného másla (ne však horkého) zašleháme žloutky a med. Po chvíli nám vznikne hutná pěna, přidáme citrónovou kůru, vzešlý kvásek a postupně zapracujeme do těsta mouku. Tu si předem prosejeme přes síto aby se provzdušnila. Vzniklé těsto hněteme tak dlouho až se začne odlepovat od stěn a bude pružné a hladké. Lehce poprášené moukou aby neosychalo, ho necháme pod plátnem či utěrkou vykynout.

Vykynuté těsto důkladně prohněteme a poté rozdělujeme na malé kousky, ty rozválíme do stejnoměrných pramenů. Prameny volně stáčíme do spirál, esíček a podobně, ukládáme na plech (pomaštěný nebo vyložený pečicím papírem), potírámte rozšlehaným vejcem a necháme ještě vykynout.

Jidáše pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 170 - 180 stupňů asi dvacet minut. Pečené jidáše se nejčastěji podávají pomazané medem.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 721x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.