Polévky

Obohaťte svoje menu o výborné vegetariánské polévky ze zeleniny, luštěnin, hub a dalších běžně dostupných surovin. Přinášíme vám recepty na polévky nejen notoricky známé, ale i ty, které mají svůj původ v cizokrajných kuchyních.


Bramborová polévka

3 brambory 1,5 l vody 150 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer) 1 hrst sušených hub (nejlépe hřibů) 1 cibule 1 lžíce hladké mouky 2 stroužky česneku majoránka kmín, sůl, pepř olej máslo petrželová nať Bramborová polévka – postup přípravy Sušené houby namočíme asi na 1...

Česneková polévka

2 větší brambory 2 vejce kmín česnek zeleninový bujón chléb sůl pepř Česneková polévka – postup přípravy Brambory nejdříve oloupeme, pak je nakrájíme na malé kousky a dáme vařit do většího hrnce. Přidáme kmín a vaříme do měkka. Do jiného hrnce...

Cizrnový krém

400 g cizrny 100 g cibule 30 g česneku 0,15 l šlehačky 40 g ovesných vloček sůl olivový olej provensálské bylinky Cizrnový krém – postup přípravy Cizrnu den předem propláchneme a namočíme do studené vody. Druhý den vodu slijeme a cizrnu vaříme ve...

Čočková polévka s kysaným zelím

150 g čočky 250 g kysaného zelí 1 kostka zeleninového bujónu 1 cibule 2 lžíce oleje 2 lžíce mouky 1 špetka soli 1 špetka pepře 1 špetka cukru 2 stroužky česneku Čočková polévka s kysaným zelím – postup přípravy Čočku dáme do hrnce, propláchneme...

Dýňová polévka

900 g dýně 1 větší cibule 1 mrkev 1 řapíkatý celer 5 šálků vývaru sůl 1/4 lžičky sušené šalvěje čerstvě mletý pepř lžíce másla Dýňová polévka – postup přípravy Dýni oloupeme a vyndáme semínka. Dužinu nakrájíme zhruba na centimetrové kostičky....

Hrachová polévka

olej cibule česnek hrách hladká mouka zeleninový vývar nebo bujón sůl pepř majoránka orestovaná houska Hrachová polévka – postup přípravy Hrách vložíme do osolené vody a vaříme doměkka. Část hrachu vyjmeme a rozmixujeme na kaši. Rozmixovaný hrách...

Kedlubnová polévka

2 větší kedlubny 1 mrkev 1 cibule snítka kopru 1 lžíce másla 1 lžíce hladké mouky sůl pepř zeleninový bujón Kedlubnová polévka – potup přípravy Kedlubnu a mrkev oškrábeme, omyjeme a nastrouháme na hrubém struhadle. V hrnci rozehřejeme máslo, osmahneme na...

Krémová brokolicová polévka

1 brokolice 2 brambory 1 cibule 1 obdélníček taveného sýra 1,5 l vody 2 lžíce zakysané smetany olej sůl pepř Krémová brokolicová polévka – postup přípravy Cibuli nakrájíme nadrobno a na rozehřátém oleji osmažíme. Přidáme na kostky nakrájené...

Krémová chřestová polévka

máslo zelený chřest cukr zakysaná smetana hladká mouka sůl bílý pepř Krémová chřestová polévka – postup přípravy Omytý chřest rozdělíme na dvě části. Spodní část chřestu oloupeme a společně s hlavičkami uvaříme v osolené a ocukrované vodě. Po...

Kulajda

400 g brambor 250 g čerstvých hub 50 g másla 0,15 l kysané smetany 60 g hladké mouky 5 vajec drcený kmín bobkový list mletý pepř sůl cukr krupice ocet čerstvý kopr Kulajda – postup přípravy Na kostky nakrájené brambory uvaříme v osolené vodě s...


Stáhnout v PDF

Přečteno: 16002x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.