Mungo fazole se slaninou

Vynikající pochoutka z Mungo fazolí. Bude zaručeně chutnat i zatvrzelým odpůrcům zdravé výživy!

mungo fazole se slaninou

Suroviny na naši mungo fazole pochoutku:

  • Mungo fazole naklíčené (půl sáčku – asi 250 g)
  • Špek 50 g  (půl menšího prkýnka)
  • Anglická slanina 100 g (6 plátků)
  • Kukuřice 140 g  (půl konzervy)

Fazole mungo recept - postup:

Mungo klíčky - nejdříve musíme nechat naklíčit mungo fazole, viz.dole.*

Nakrájíme špek na nudličky, vložíme na rozpálenou pánev a necháme vysmažit do zhnědnutí. Nakrájíme nahrubo velkou cibuli a přidáme do pánve ke špeku. Necháme cibuli zesklovatět a přisypeme na kousky nakrájenou anglickou slaninu. Do mísy s naklíčenou mungo fazolí vmícháme kukuřici, lehce osolíme, kdo má rád výraznější chuť, doporučuji opepřit. Směs munga a kukuřice smícháme s ostatním v pánvi (doporučuji pánev typu Wok  s vyšším okrajem) a krátce orestujeme. A nyní je pochoutka hotová.  Můžete si k ní dát chléb, opečený toust nebo cokoli jiného dle vaší individuální chuti. Přeji dobrou chuť!

mungo (8)mungo (8)

TIP k fazole mungo: sám jsem byl překvapený, ale když jsem dal první sousto do úst, okamžitě mě napadlo….   „bylo by k tomu fantastické pivo, taková jedenáctka ideální.“ Doporučuji.

Jinak po zběžném spočítání nákladů zjistíte, že nasytíte 3 lidi k prasknutí do 50 Kč, přitom jste originální, pochutnáte si a přinesete do svého jídelníčku zajímavou změnu díky mungo fazolím.

mungo (1)mungo (1)

* Mungo fazole je ideální plodinou k nakličování. Naklíčené obsahuje mimořádně mnoho bílkovin, železa a téměř všechny hlavní vitamíny skupiny B. Můžeme je konzumovat v syrovém i vařeném stavu. Chutí připomíná vařený hrášek. Naklíčené mungo fazole lze také použít do pomazánek, do salátů i samotné.

Návod ke klíčení mungo fazolí

  • Mungo namočit na 12 h do vody ve skleněné nádobě
  • Uchovat v lednici, nejlépe přes noc, ráno pak scedit
  • Vrátit jej do nádoby a ponechat je v pokojové teplotě, nyní již v suché nádobě bez vody
  • Proplachovat dvakrát denně pro zachování vláhy a čerstvosti
  • Mungo fazole by měla začít klíčit během 3-5 dnů
  • Ideální délka klíček činí 2 cm

Autor receptu: René Libiš


Stáhnout v PDF

Přečteno: 11680x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Zajímalo by mne,jak se co nerychleji zbavit slupek po naklíčení munga.

Zajímavý recept i přístup k němu. Zajímaly by mne i jiné recepty od autora receptu na mungo fazole.

Dobrý den po několika letech milá Januše :-). Ještě Vás zajímají jiné recepty ode mě?. V každém případě jich zase pár na Spektru Zdraví zveřejním.


Doporučujeme k tématu

VEGA BEZ SOLI a glutamanu 100g DNM

Sušená zelenina s kurkumou Kořenící přípravek VEGA je zdravou variantou…

Cena: 58 Kč

Káva Žaludovka BIO 200g

Čistá žaludová BIO kávovina z pražených žaludů Žaludová káva byla…

Cena: 105 Kč

Amarant BIO 200g Wolfberry

Amarant je vynikající bezlepková potravina Výborně se hodí jako alternativa…

Cena: 65 Kč

Mléčná čokoláda BIO na vaření VIVANI…

BIO mléčná čokoláda je vhodná k přípravě kvalitní polevy na zdobení dortů…

Cena: 94 Kč

Hořec kořen 50g

Surovina pro přípravu bylinného čaje podporuje normální trávení vhodný…

Cena: 70 Kč

Kitchen King Masala 50g DNM

Směs koření na zeleninu Směs koření Kitchen King Masala je určena…

Cena: 52 Kč

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte