Kuskus

Jednoduchý na přípravu, chutný a hlavně zdravý. Kuskus nám pomůže shodit nadbytečná kila a zlepšit zažívání. Blahodárně působí na srdce, cévy a urychlí i hojení ran. Oceníme také rychlost jeho přípravy a široké využití v kuchyni. Kuskus se totiž hodí téměř ke všemu. V neposlední řadě nám dodá spoustu zdraví prospěšných živin jako je vitamín B, vitamín E, selen, železo a fosfor. Je také silný antioxidant.

Léčivé účinky kuskusu

Napomáhá při hubnutí

Pokud se snažíme zhubnout, sáhněme po kuskusu. Má velmi malé množství tuků a je tak výborný do redukčních diet. Obsahuje dostatek bílkovin, proto naše tělo vyživí, ale nezatíží. Zároveň nás kuskus dostatečně zasytí. Kuskus také urychluje metabolismus.

Pro lepší zažívání

Kuskus je lehce stravitelný a tělo nezatěžuje. Pomůže nám, pokud máme rozhozené zažívání. Kuskus navíc zlepšuje činnost střev. Pouhý hrnek kuskusu obsahuje 10 % doporučené denní dávky vlákniny. Pokud trpíme celiakií anebo alergií na lepek, na trhu existuje i bezlepková varianta kuskusu.

Proti cévním a srdečním chorobám

Kuskus působí jako prevence srdečních a cévních onemocnění. Jeho velkou výhodou je vysoký obsah selenu. Ten zbavuje naši krev škodlivého LDL cholesterolu. Zabraňuje vzniku srdečního infarktu, srdeční arytmie a aterosklerózy. Draslík zase působí blahodárně na krevní plazmu a snižuje krevní tlak. Kuskus si proto můžeme hojně dopřávat, i když trpíme hypertenzí nebo vysokým cholesterolem v krvi. Celkově zlepšuje zdraví našeho srdce a cév.

Antioxidační a proti rakovinotvorné účinky

Kuskus obsahuje antioxidanty. Ty naše tělo pomáhají chránit před nejrůznějšími nemocemi. Zabraňuje vzniku nemocí jak s virovým tak bakteriálním původem. Pomáhá při očistě organismu, ničí volné radikály a dokonce působí preventivně proti rakovině, zejména rakovině prostaty a rakovině plic.

Lepší hojení a silnější svalstvo

Studie prokázaly, že nedostatek selenu je jednou z hlavních příčin ochabnutí svalstva. Kuskus ho má dostatek, jeho konzumací tak přispíváme k silnějším svalům. Kuskus také urychluje hojení ran a modřin. Obsahuje totiž vysoký podíl bílkovin, které jsou k hojení nezbytné. Kuskus reguluje rovnováhu tekutin v našem těle. 

Věděli jste o kuskusu?

  • Je jednou ze základních potravin africké kuchyně. Pochází ze severní Afriky a Blízkého východu.
  • Označení „kuskus“ má arabský původ.
  • Vyrábí se ze semoliny, což je druh tvrdé bílé pšenice.
Rozbalit všechny příspěvky
Vložit příspěvek

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Další léčivé potraviny

Tip na recept

všechny recepty >

Kuskus s kuřecím masem

Maso nakrájíme na kousky, osolíme a opepříme. Na pánvičce rozehřejeme olej a maso na něm orestujeme. Po chvíli přidáme špenát a nadrobno nakrájenou papriku a restujeme ještě 3 minuty. Kuskus přelijeme vroucím kuřecím...

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte