Kedlubna

Kedlubny jsou prospěšné našemu zdraví zejména v případě problémů s trávením, srdcem a játry. Konzumace kedlubny posiluje imunitu, je vhodná při redukci hmotnosti a pro krásné vlasy a pleť. Kedlubny jsou chutné, jednoduché na pěstování a lze z nich připravit spoustu skvělých pokrmů. 

Léčivé účinky kedlubny

Zdravější trávení a prevence zácpy

Kedlubna zlepšuje trávení. Obsahuje totiž vysoký podíl vlákniny, čímž také účinně bojuje proti zácpám a podílí se na prevenci rakoviny tlustého střeva. Mimo to nám dodá sloučeniny síry, které ničí škodlivé bakterie střevní flóry a podporují vznik žluči.

Silnější vlasy a krásná pleť

Kedlubna obsahuje biotin, který má přímo zázračné účinky pro naše vlasy. Porostou rychleji, a budou silnější, zdravější a lesklejší. Kedlubna má také dobrý vliv na pigmentaci vlasů. Výborný je biotin i na pokožku, udržuje ji zdravou a pevnou.

Pomůže zhubnout

Kedlubna nám pomůže shodit nadbytečná kila. Pokud si sestavujeme redukční dietu, nezapomeňme na ní zařadit kedlubnu. Obsahuje totiž minimum kalorií, povzbuzuje náš metabolismus a urychluje látkovou výměnu.

Pravidelnější a slabší menstruace

Ženy se silnou menstruací ocení kedlubnu díky její schopnosti zmírnit silné menstruační krvácení. Kedlubna má také schopnost zlepšovat pravidelnost menstruačního cyklu. Je dobrým pomocníkem při léčbě gynekologického onemocnění endometriózou.

Na krvetvorbu, cholesterol i srdce

Kedlubna díky svým živinám účinně snižuje cholesterol. Tato zelenina také podporuje tvorbu krve. Působí i účinně proti ateroskleróze. Posiluje srdce a podporuje správné okysličování organismu. Pomáhá se správným fungováním ledvin a jater.

Lepší nálada i imunita

Kedlubna posiluje imunitu, zabraňuje infekcím a zajišťuje hormonální rovnováhu. Dobrý vliv má kedlubna i na soustředění a celkovou mentální svěžest. Tuto zeleninu bychom si měli dopřávat, když se potýkám se stresem, kedlubna ho snižuje a zlepšuje náladu.

Kdy si dát na kedlubnu pozor?

Kedlubnu si můžou dopřát i diabetici. Opatrní bychom ale měli být s konzumací kedlubny, pokud trpíme záněty žaludeční sliznice nebo vředy. Kedlubna totiž obsahuje éterické oleje, které žaludek s těmito onemocněními dráždí.

Rozbalit všechny příspěvky
Vložit příspěvek

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Další léčivé potraviny

Tip na recept

všechny recepty >

Kedlubnová polévka s bramborem

Oloupané kedlubny, brambory a mrkev nakrájíme na menší kostičky, zeleninový vývar ohřejeme, smetanu necháme v pokojové teplotě. V hrnci na troše oleje rozpustíme máslo a zeleninu na něm orestujeme do světle hněda....

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte