Co je střevní chřipka a jak proti ní bojovat?

23. 12. 2011

Zvracení, průjem, celkový pocit slabosti a horečka, to jsou hlavní projevy nemoci, které se lidově říká střevní chřipka. I když zpravidla během několika dnů při dodržování vhodné diety a dostatečného pitného režimu sama odezní, nedoporučuje se ji podceňovat. Rizikovou skupinou jsou především děti a starší lidé.

Střevní chřipka se odborně nazývá gastroenteritida, kterou způsobují viry nebo bakterie různých původů. Postihuje žaludek a střeva. S chřipkou jako takovou nemá nic společného, možná jen některé podobné příznaky, jako zmiňovaná horečka nebo malátnost a nadměrná únava. V tomto článku se na střevní chřipku podíváme blížeji, abychom uměli toto onemocnění včas rozpoznat a začít proti němu bojovat, protože způsobuje odvod tekutin z těla a ztrátu důležitých minerálů, což je stav, jehož následky mohou být velmi závažné.

Střevní chřipka a inkubační doba

Inkubační doba, tak je nazýváno období, které uplyne od chvíle, kdy se nákaza dostane do organismu, až do okamžiku, kdy u člověka propukne. Střevní chřipka ji má různě dlouhou, vždy záleží na původci onemocnění, a tak může trvat několik hodin i několik dní, zpravidla ne více než 4 až 5. Pro střevní chřipku je typický velmi náhlý nástup.

Střevní chřipka – příznaky

Hned v úvodu byly připomenuty vůbec nejčastější a nejzákladnější příznaky, kterými je střevní chřipka charakterizována. Příznaky střevní chřipky jsou tedy následující:

  • pocity na zvracení/zvracení
  • nadměrná únava
  • nechutenství
  • malátnost
  • průjem
  • bolesti a křeče v břiše
  • zvýšená teplota/horečka
  • nadýmání a plynatost
  • bolest svalů a kloubů
  • pálení žáhy

Jak se střevní chřipka léčí?

V případě, že se nemocný rozhodne jít k lékaři, což by měli učinit všichni, u nichž střevní chřipka neustupuje ani po týdnu, bude podroben vyšetření, které bude mít za úkol zjistit původce tohoto onemocnění. Na základě získaných údajů se pak zvolí medikamenty, které zmírní projevy, ale také pomohou nastolit opětovnou rovnováhu v trávicím traktu. U virové nákazy se musí dodržovat víceméně jen přísná dieta, u bakteriální střevní chřipky se k ní musí přidat i desinfeciencia (především známé živočišné uhlí), někdy se také mohou zvolit antibiotika.

Dieta je velmi důležitá

Stěžejním bodem léčby střevní chřipky je dieta. Pokud je pečlivě dodržována, dosáhne se požadovaných výsledků velmi rychle. Důležité je ale vytrvat s úsilím, i když už je člověku trochu lépe. Podrážděný trávicí trakt je zpravidla po střevní chřipce velmi citlivý, a tak určitě není vhodné dopřávat si týden po prodělání této nemoci mastná, smažená a jinak dráždivá jídla, především tučná. Dieta u střevní chřipky má při domácím léčení obecné zásady:

  • 1. den: nemělo by se jíst vůbec
  • 2. a 3. den: přijde vhod suchá strava v podobě pečiva, sucharů nebo piškotů, případně neochucená rýže
  • 4. a 5. den: je možné zařadit do dietního jídelníčku některé druhy ovoce
  • 5. den a dále: postupně a opatrně se lze vracet k běžně konzumovaným pokrmům (s výjimkou tučných, mastných, slaných a smažených jídel)

Do diety lze zahrnout i pitný režim, který je třeba důkladně dodržet. Střevní chřipka totiž odvádí z těla spoustu vody, a tak se velmi často stává, že nemocný trpí dehydratací. Nejlepším nápojem je v tomto případě neslazený černý nebo bylinný čaj, který je třeba pít po douškách a opatrně. Mimo to je možné pít minerální vody, vždy však v neperlivé podobě.

U dětí je střevní chřipka zvláště nebezpečná

Dětský organismus, který schvátila střevní chřipka, je ve velkém ohrožení, a proto je třeba reagovat na onemocnění pružněji než u dospělých. Jelikož u malých dětí dochází k odvodňování mnohem rychleji, je třeba zajistit, aby byl příjem tekutin opravdu dostačující. Riziko dehydratace je v takových případech opravdu velmi vysoké. Pokud střevní chřipka trápí kojence, pak je třeba ho nechat hospitalizovat, aby mohl dostávat výživu nitrožilně.

Nejlepší obrana je prevence

Kdo někdy střevní chřipku zažil, jistě ji hodnotí jako hodně nepříjemné onemocnění, které postihnutého jedince zcela vyřadí z běžného fungování. I proto je úplně nejlepší obranou prevence, která spočívá v dodržování základních hygienických návyků (časté mytí rukou, omývání syrové zeleniny a syrového ovoce apod.) a také vyvarování se konzumaci zkažených pokrmů nebo surovin, které neprošly řádnou tepelnou úpravou, i když to jejich vlastnosti vyžadují. Vhodné je také posilovat imunitní systém a zvyšovat jeho odolnost, a to nejlépe přírodní cestou (bylinné doplňky stravy apod).

Střevní chřipka, onemocnění, kterému je rozhodně lepší se vyhnout, vyžaduje trpělivost a vůli dodržet dietu, která je často jediným účinným prostředkem, jak funkci trávicího traktu obnovit a zbavit se zánětu, co se v žaludku nebo střevech rozvinul. V rámci prevence je samozřejmě doporučením dodržovat zdravý životní styl a uchovávat pestrý a vyvážený jídelníček, který nebude tělu upírat žádné důležité látky, co jsou jednou z podmínek fyzické i psychické kondice. Na závěr se podívejte na stručný výčet dostupných potravin, které lze zařadit do kategorie léčivých a které se rozhodně vyplatí zařadit do našeho stravování, protože ovlivňují právě trávicí soustavu:

  • květák
  • papája
  • cuketa
  • ječmen
  • olivy



Stáhnout v PDF

Přečteno: 43206x

Rozbalit všechny příspěvky
Změnit pořadí komentářů
Lucie Myslilová
18. 04. 2014 15:51:28

Vcera me to chytlo na dovolene v Dominikane a prochazim si peklem!!!! Jeste jsem to v zivote nikdy nemela, takze me to dost vydesilo. Za dva dny mame odletat domu a ja nevim, jestli budu toho schopna! Je to nejhorsi nemoc, co jsem kdy mela!!!!

Jan
10. 02. 2014 14:08:11

Ta nemoc člověka zcela drasticky paralyzuje a úplně ochromí.Pomáhá snad jedině studený černý čaj, vše ostatní jde okamžitě horem nebo spodem ven.Chytnu to cca 1x za dva roky ale stojí to za to.A to si myslím že umím snášet bolest.

David
06. 02. 2014 19:12:15

Dnes začala dcera dosti zvracet tak je jasné odkud vítr vane mazec.Já to měl na vánoce hruza vrchem spodem zárověn myslel sem že umřu a večer sem neodolal sálátu a kapru a pak mi bylo mnohem hůř:-)

Olga
22. 10. 2013 14:07:36

Tak já si ji prošla včera od půlnoci do 9 do rána šloto prvně horem pak už i spodem a asi tak seděla jsem na wc a před sebou kýbl opravdu zážitek a ty křeče fakt super dneska už je to lepš,í ale moc nevydržím stát pořád ležím jsem hrozně unavená… celý příspěvek

Lenka
13. 10. 2013 22:25:37

Já ji měla naposledy před dvěma rokama a bylo to šílený. Byla jsem u přítele, dali jsme si večeři a mě se po ní udělalo zle. Myslela jsem si, že mi nesedlo jídlo, ale do půl hodiny mi teplota vylezla skoro na 39st., asi po 2 hodinách od prvních příznaků horečky už jsem trávila veškerý svůj čas zvracením na záchodě - cca 6x a pak mě čekala úžasná… celý příspěvek

katka m
08. 09. 2013 18:49:31

včera to na mě přišlo,dělám ve školce,takže asi odtud vítr vane. .. včera dopoledne jsem dostala periodu a začalo mi být divně od žaludku, byla jsem unavená. přikládala jsem to menstruaci. bylo mi ale pořád hůř asi ve 13h mi začal průjem... motání hlavy... myslela jsem,že s sebou šlehnu cestou z WC. začalo mi být hůř od žaludku. manžel mne… celý příspěvek

eliska rado
15. 08. 2013 15:27:31

moje dcera ji ma uz od pondeli nechali si nas ve spitale do stredy ma pit jen caj po lzickach ,porad spinka vzbudi semi jen na curani a na piti ,vcera snedla 1piskot a 4lzicky vyvaru z ryze dnes vubec nic,uz sem ztoho na mrtvici ,dnes jednou zvracela a prujem mela 2x

Věruška
29. 05. 2013 09:09:49

Střevní právě prožíváme. Před dvouma měsícema to byla smršť. A teď ji máme zase všichni. Máme dvě děti a jedno chodí do školky. Takže to dotáhne vždycky domů a my máme radost, protože jak začne zvracet už víme která bije. Samozřejmě do tří dnů a… celý příspěvek

Věruška
29. 05. 2013 09:09:46

Střevní právě prožíváme. Před dvouma měsícema to byla smršť. A teď ji máme zase všichni. Máme dvě děti a jedno chodí do školky. Takže to dotáhne vždycky domů a my máme radost, protože jak začne zvracet už víme která bije. Samozřejmě do tří dnů a… celý příspěvek

Alex
08. 04. 2013 09:15:59

Mám za sebou úžasný víkend. V pátek mě nic nebylo a v sobotu ráno kolem šesté jsem myslel, že vypustím duši. Na záchodě jsem se v podstatě usídlil, protože nemělo cenu odcházet a zvracel jsem tolikrát, že to snad nepokryje mé veškeré opice v součtu… celý příspěvek

… všechny příspěvky
Nový komentář
Zpracovávám...

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.



bylinna-smes

Jančův čaj Bylinná směs

Bylinná čajová směs známého léčitele Jiřího Jan...

Cena: 69 Kč



Psali jsme před rokem

mořské plody 3

Mořské plody v kuchyni 3. část - chobotnice, langusty a ježovky

Přinášíme Vám další díl článku o pochoutkách vylovených z moře. A čemu bude věnována pozornost tentokrát? V prvním díle jsme psali o humrech a krevetách, druhý díl se věnoval slávkám, sépiím a ústřicím, dnes si pochutnáme na chobotnicích, langustách a ježovkách. Mořské plody s...


Dnes jsme pro Vás vybrali

mrkvová maska_1

Mrkvová maska s olivovým olejem

Co budeme potřebovat: 1 mrkev struhadlo 2 lžíce olivového oleje pšeničné otruby       Jak na to: Nastrouháme 1 mrkev, promícháme se 2 lžícemi olivového oleje a zahustíme pšeničnými otrubami. Masku naneseme na obličej a dekolt a necháme 30 minut působit. Na oči si mezitím můžem...

Ostropestřec mariánský /Silybum marianum/

čeleď: hvězdicovité Ostropestřec mariánský – popis Ostropestřec mariánský je jednoletá až dvouletá, 30 až 200 cm vysoká léčivá bylina. Lodyha přímá, žebernatá, v horní polovině větvená. Lodyžní listy střídavé, dolní přisedlé, horní poloobjímavé, všechny podél žilek bíle ...

Rizoto z pohanky

400 g pohanky 200 g žampionů 1 brokolice olej 1 cibule sůl česnek kmín muškátový oříšek směs bylinek Rizoto z pohanky – postup přípravy Pohanku propláchneme studenou vodou, poté ji vložíme do vroucí, osolené vody, zamícháme a přivedeme k varu. Vody ...

Houžovec hlemýžďovitý /Lentinellus cochleatus/

▪ Houžovec hlemýžďovitý - vzhled Klobouk má v průměru 2-7 cm, je nálevkovitý, škeblovitý až lopatkovitý, s podvinutým okrajem, pružný, lysý, masově nahnědlý až okrový. Lupeny daleko sbíhající na třeň. Jsou úzké, se zoubkatým ostřím, bělavě až masově nahnědlé. ...