Zařaďte chia semínka do vašeho jídelníčku. Získáte zdraví a sílu!

Chia pudink z chia semínekChia semínka jako zázračná superpotravina, slibující lepší výkonnost nejen pro sportovce. Těchto pozoruhodných vlastností využívali již staří Aztékové a indiánské kmeny, které chia semínka zužitkovávaly především při zvýšené fyzické námaze. Dnes se sláva šalvěje hispánské, ze které chia semínka pochází, opět navrací. V současné kuchyni je běžně využijete, sehnat lze semínka chia nejen v obchodech se zdravou výživou. Vyzkoušejte i vy tento unikátní zdroj bílkovin a omega 3 masných kyselin a zařaďte jej do svého jídelníčku.

Co jsou to chia semínka?

Za vším stojí rostlina jménem šalvěj hispánská (latinsky salcia hispanica) z čeledi hluchavkovitých, dříve rostoucí jako jednoletá planá bylina, jejíž výška je asi jeden metr. Na konci každého stonku má fialové nebo bílé květy. A co má chia s touto rostlinou společného? Jsou to její drobná semínka. Rostlina pochází ze střední Ameriky a v období Aztéků se řadila i s kukuřicí, fazolemi a amarantem mezi potraviny tvořící základ jídelníčku tamějších obyvatel. Tehdy také chia semínka získala přezdívku „potrava běžců" a to proto, že dokáží poskytnout energii k extrémním fyzickým výkonům.

Složení chia semínek

Složení semínek chia opravdu stojí za to. Ač by se to na první pohled nemuselo zdát, tato maličká semínka v sobě nesou velkou spoustu vlákniny, bílkovin a nenasycených omega 3 mastných kyselin. Právě tyto omega 3 mastné kyseliny jsou pro naše tělo velice přínosné, my sami si je vytvořit nedokážeme. Proto je třeba jejich přísun zajistit prostřednictvím pestré stravy. Pro naše zdraví hrají důležitou roli, vzhledem k jejich skvělým účinkům. Chia semínka jsou silným antioxidantem, účinkují protizánětlivě, zlepšují paměť a koncentraci a mají blahodárný vliv na srdce a cévy.

Chia semínka mají hydrofilní charakter

Zdá se vám to jako malý zázrak? To ale zdaleka není vše. Neopomenutelný je u chia semínek také obsah vápníku, železa, manganu, fosforu a zinku. A z vitamínů především ty ze skupiny B. Nemyslete si ale, že tato semínka můžete pouze křoupat ke svačině jako třeba oříšky. Mezi jejich úžasné vlastnosti se totiž řadí hydrofilní charakter – jsou schopná na sebe vázat vodu a tím až desetinásobně zvětšit svůj objem. Pomocí tohoto navázání vytvářejí hustý gel, který je následně využitelný ke konzumaci v podobě tzv. pudinku. Nemusíte je ale mísit pouze s obyčejnou vodou, můžete je dát do kravského, kokosového, mandlového či rýžového mléka a dát si k snídani nebo svačině zmiňovaný pudink. Stejně tak si díky nim můžete ozvláštnit například džus, který vám tak poskytne nejen osvěžení, ale také více výživných hodnot.

Historie chia semínek

Chia semínka se začala pěstovat už v době 3500 let před naším letopočtem. Původní obyvatelé amerického kontinentu - Aztékové, Mayové a Indiáni, neměli svůj život jednoduchý. Drsné přírodní podmínky a válečné výpravy jim pomáhala překonat právě semínka chia, která nosili všude s sebou, aby měli vždy po ruce okamžitý zdroj energie. Není náhodou, že slovo chia znamená v překladu z mayštiny síla. Kromě rozmíchávání v potravě se také chia semínka (ostatně jako dnes) mlela na mouku, lisoval se se z nich olej nebo se z nich vyráběly nejrůznější léčebné směsi. Mouka z této suroviny vydržela i několik let a právě při dlouhých výpravách sloužila jako výborný zdroj k nabrání další síly.

Chia semínka tmavá a světlá

Chia semínka byla pro americké domorodce současně velmi vzácná. To dokazuje také fakt, že je používali jako platidlo, ale byli také součástí náboženských obřadů. Právě tento náboženský význam vedl Španěly v době kolonizace k potlačení jejich pěstování. Postupně je tak začali nahrazovat evropským obilím a zeleninou, tudíž chia semínka začala pomalu mizet ze světa. Udržela se pouze v regionálních lokalitách Jižní a Střední Ameriky. Až v 90. letech 20. století se pomalu dostala znovu na scénu. Tým jihoamerických odborníků a vědců v oblasti výživy a zemědělství je začal zkoumat a díky tomu se jejich pěstování opět rozšiřuje. A to především v Argentině, Mexiku, Peru a Bolívii. Do našich kuchyní se tak dostává jedinečný přírodní produkt.

Deset důvodů proč zařadit chia semínka do vašeho jídelníčku

Chia semínka jako potravina vhodná při redukci hmotnosti

Někdo by se mohl domnívat, že velký obsah kalorií u chia semínek je jasný důvod k tomu je do jídelníčku nezařazovat. Kalorie = přibírání na váze. Opak je však pravdou. I přestože sto gramů semínek přinese vašemu tělu zhruba 490 kcal, vysoký obsah kvalitní bílkoviny způsobí, že váš žaludek se naplní a vy tak nejen rychle přestanete mít hlad, ale pocit sytosti vám současně dlouho vydrží. A kdo je sytý, nepotřebuje tolik jíst a zastaví přibírání na váze.

Také pro diabetiky jsou chia semínka vhodná

Konzumace chia semínek dokáže znatelně snížit negativní projevy u cukrovky druhého typu. Při každodenní konzumaci 37 g se u nemocných znatelně snížil krevní tlak, také ukazatele zánětlivosti organismu a další rizikové faktory. Podle výzkumu diabetiků, které byly provedené v Torontu se krev stala méně náchylnou ke vzniku sraženin po pouhých třech měsících užívání chia semínek.

Obsah kvalitní rostlinné bílkoviny v chia semínkách

Naše tělo si každý den žádá porci bílkovin, a proto bychom se mu měli snažit dodávat ty co nejvíce kvalitní, kupříkladu právě prostřednictvím semínek chia. Bílkoviny tvoří celých 16 gramů jejich váhy, což předčí i některé druhy masa. Současně je v nich obsaženo velké množství esenciálních aminokyselin, což nebývá u rostlinných zdrojů zcela běžné.

Vysoký obsah vlákniny

Řadí se mezi potraviny s největším obsahem vlákniny vůbec. Výčtem je to na 100 g semínek až 38 g vlákniny. K naplnění doporučeného denního příjmu vlákniny by vám tak stačilo pět až šest polévkových lžic semínek chia.

Nechybí ani Omega-3 nenasycené kyseliny

Tento druh tuků v jídelníčku mnoha lidí budete hledat marně. Problémem totiž je, že se v mnoha běžně konzumovaných potravinách nenacházejí, ovšem tělo je ke svému správnému fungování potřebuje alespoň jeden gram denně. Dopřát mu je tak můžete ve formě chia, které sice obsahuje pouze rostlinnou formu ALA, i přesto jsou však jejich cenným zdrojem.

Mangan

Tento minerál je pro lidské tělo nepostradatelným antioxidantem, je součástí při tvorbě antioxidačního enzymu superoxid dismutáza 2. Je také důležitý z hlediska stavby kostí a při metabolických procesech. Denní dávku manganu obsahuje zhruba 90 gramů chia semínek.

Fosfor

Kromě minerálu manganu zde najdeme také fosfor, který hraje nenahraditelnou roli při energetickém metabolismu. Je tedy nutné jej pravidelně doplňovat. Ve 100 g chia semínek najdeme zhruba devadesát pět procent denní doporučené dávky tohoto minerálu.

Vápník a hořčík

Dostatek vápníku je velice důležitý pro naše kosti, aby byly silné a zdravé. Chia semínka se hravě vyrovnají i mléčným výrobkům, jelikož 100 g chia obsahuje okolo šedesáti procent doporučeného denního příjmu vápníku. Podobně je na tom i hořčík. Potřebujeme ho pro zdravé zuby a kosti, ale stejně jako například fosfor sehrává roli i v metabolických procesech. Především pro sportovce je hořčík nezbytným.

Vitamín B

Jako zdroj vitamínů se chia semínka neřadí mezi přední potraviny, ovšem některé druhy přece jen obsahují. Jedním z nich jsou právě ty ze skupinu B, především B1 a B3. Pokud se budeme opět soustředit na doporučenou denní dávku, 100 g chia semínek vám poskytne polovinu doporučené denní dávky příjmu vitamínu B.

Snadné zakomponování chia semínek do jídelníčku

Člověk má k dispozici mnoho zdravých potravin, ovšem problémem bývá nesnadné zařazení do jídelníčku. Semínka chia jsou však v tomto ohledu pravým opakem. Jejich chuť není nijak výrazná, proto je můžete přidat téměř kamkoliv. Ať už je to jogurt, šťáva, kaše nebo domácí pečivo. Pokud je pomelete nebo si je zakoupíte již namletá, mohou v receptech nahradit díky podobným vlastnostem vejce.

Jak se užívají chia semínka? Seznamte se s recepty

Chia puding

  • 15 g chia semínek
  • 150 ml mléka (kravské, kokosové, mandlové, rýžové)
  • 1 lžíce ovesných vloček
  • ½ banánu
  • 1 lžíce medu
  • ½ lžíce skořice

Všechny ingredience kromě samotných chia semínek rozmixujte do hladka. Poté přidejte chia a dejte na deset minut do lednice. Následně vyndejte, promíchejte ještě jednou a nechte v lednici alespoň čtyři hodiny, ideálně však přes noc. Pokud se vám nechce ingredience mixovat, můžete zvolit jiný postup. Pouze banán rozmačkejte vidličkou, přimíchejte ostatní přísady a uložte do ledničky tak jako v případě rozmixovaných surovin.

Chia noční energie

Máte před sebou dlouhou noc plnou učení nebo vás čeká noční v práci? Zkuste tento nápoj a zvyšte tak svoji koncentraci.

  • 1 dcl horké vody
  • 1 díl práškové guarany
  • 1 díl chia semínek
  • 1 dcl pramenité vody
  • 1 díl javorového sirupu nebo 1 díl třtinového cukru

Smícháme horkou vodu, guaranový prášek a javorový sirup (třtinový cukr). Poté necháme lehce vychladnout a přidáme chia semínka, která jsme předem namočili ve vodě na 10 až 15 minut.

Chia konopné tyčinky

Že se chia semínka dají užívat nejen ve formě koktejlů nebo pudingu se přesvědčíme v následujícím receptu.

Budeme potřebovat tyto suché přísady:

  • 3 ½ šálku ovesných vloček (případně bezlepkových)
  • ½ šálku konopného semínka
  • ½ šálku chia semínek
  • ¼ šálku lněného semínka
  • ¾ šálku mandlí

Mokré přísady:

  • ½ šálku medu (agáve sirup)
  • ½ šálku jablečného kompotu, přesnídávka, jablka rozemletá na smoothie
  • ¾ šálku mléka (například mandlového)
  • ½ kokosového oleje v tekutém stavu
  • 1 ½ lžičky vanilkového extraktu

Nejdříve si rozemelte lněné semínko, aby se z něj uvolnily živiny. Bude pak lépe stravitelné. Mandle rozmixujte na malé kousky a všechny suché přísady smíchejte ve velké míse. Ve druhé míse propojte mokré suroviny a poté je vezměte a zapracujte ji do přísad suchých. Pořádně hněťte, dokud nejsou složky propojené, v případě potřeby si pomozte rukama. Tuto směs pak dejte do skleněné zapékací mísy nebo na plech na pečící papír a pořádně ji rozprostřete. Takto nachystanou směs dejte do mrazáku nebo lednice, aby ztuhla. Nakrájejte ji na tyčinky nebo čtverečky a podávejte. Uchovávejte v ledničce, při pokojové teplotě změknou.

Tropické chia smoothie

  • 100 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
  • 1 menší mango
  • ½ šálku kvalitního bílého jogurtu
  • 1 lžíce chia semínek

Všechny přísady společně rozmixujte a ihned podávejte. Díky tomuto oranžovému letnímu drinku se rázem přenesete do tropických krajin.

Zelené smoothie

Nedaří se vám do jídelníčku zakomponovat klasický špenát? A co ho takhle vyzkoušet v lahodném smoothie? V této podobě je neutrální, nijak výrazně neovlivní výslednou chuť a vám se podaří přidat si trochu zelené energie. Chia samozřejmě také nesmí chybět!

  • 1 šálek mléka (mandlového)
  • 1 velká hrst listů baby špenátu
  • 1 banán
  • 1 oloupané kiwi
  • 2 lžíce chia semínek

Baby špenát nejdříve opereme, následně všechny přísady smícháme a dáme do mixéru. Ihned podáváme.

Pokud byste i vy měli zájem obohatit svou každodenní stravu o tato zázračná semínka, seženete je v prodejnách zdravé výživy, v biopotravinách nebo ve specializovaných internetových obchodech.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 3484x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.