Zahrádkářské rady I.

17. 6. 2011

Nabízíme vám několik rad pro přírodní zahradničení, na které se v dnešní době, kdy se ze zahrádkáře stává spíše chemik, už možná zapomnělo.

Pravidla pro setí

Všeobecně platným pravidlem pro setí je, že semena přikrýváme jen takovou vrstvou zeminy, jaká je jejich velikost. Pouze semena cibule a česneku se zastrkují do země o něco hlouběji. Pokud chcete semena zbavit choroboplodných zárodků, vykoupejte je před setím ve vychladlém heřmánkovém odvaru asi 20 minut. Po koupeli je však musíte hned vysévat. Starší semena mají nižší klíčivost, můžete je však aktivovat tak, že je promnete s pískem nebo se zeminou. Tím setřete olejový film, který brání vyklíčení.

Aby bylo ovoce velké

Postříkejte občas navečer stromy odstátou vodou a samozřejmě plody protrhávejte, aby zbylé ovoce lépe rostlo. To udělejte do  20. června, do té doby totiž stromy sami část úrody shazují. Na patnácti centimetrech větve bychom měli nechat jeden dobře vyvinutý plod.

Pro rychlý růst rajčat

Opatřete si nepotřebné rajčatové sazenice, např.ty, které zahradník nestihl prodat nebo které vám přebývají a připravte z nich jíchu. Potřebujete 2 hrsti rostlinek na dva litry vody, ve které je necháte 14 dní odstát. Potom roztok zředíte odstátou vosou v poměru 1:10 a postříkáte a zalijete s ním rajčata. Ty pak lépe porostou a budou odolnější. Jakmile rostliny nasadí plody, tak je již nestříkáme, pouze zaléváme.

Kopřivy si s bylinkami rozumí

Obsah silic v léčivých bylinách můžete zvýšit , když v jejich bezprostřední blízkosti vysadíte kopřivu. Ocení ji také motýlí housenky, které se jejími listy živí a navíc ji budete potřebovat pro kopřivovou jíchu. Kopřiva má  ráda výživnou a humózní půdu, ovšem velmi rychle se rozrůstá, proto je dobré její růst, podobně jako u máty, vymezit ohrádkou nebo záhonem, zábranou v zemi apod.

Vylézá vám cibule ze země?

Někdy i pečlivě zasazená cibule sazečka jakoby vyskočí ze země a nemůže pak již správně zakořenit a špatně roste. Na vině je do určité míry nabobtnání cibule a hlavními viníky jsou žížaly a jejich čilá půdní aktivita. Předejít se tomu dá rozsypáním cibulových slupek po záhonu a jejich lehkým zapravením do půdy. Žížaly se raději začnou volnými slupkami, zatáhnou si je do půdy a tam si na nich pochutnávají. Nabobtnání sazečky předejdete tak, že den před sázením sazečku namočíte do čisté dešťové vody. Tak si cibulka v půdě rychleji vytvoří kořeny a nevylézá ze země.

Hojnost salátu

Stálý přísun čerstvého salátu si zajistíte tak, že při sklizni necháme kořen v zemi a na stonku nejspodnější listovou růžici. Zanedlouho se na pahýlu začnou tvořit nové lodyhy s lístky. Tak si prodloužíte sklizeň salátu o několik týdnů.

Kdy zalévat?

Nejlepší dobou na zalévání jsou zpravidla dopolední hodiny, tj. do 10 hodin a pozdně odpolední až večerní hodiny do příchodu tmy. Pokud je příliš velké horko, nezalévejte před 18. hodinou a ráno nejvýše do 8 hodin. Brzy na jaře při prvních teplejších dnech naopak zaléváme v době, kdy je nejtepleji. V pařeništi zaléváme ráno. Rostliny ocení pravidelnou zálivku, to znamená vždy ve stejnou denní dobu. Nejlepší pro zálivku je odstátá dešťová voda s co nejmenším obsahem železa a vápna, pokud však máte pouze studenou, zalévejte s ní, rostliny si zvyknou, nestřídejte však studenou a odstátou vodu! Lehké postřikování a kropení prospívá stonkům a listům, nenahradí však zalévání a může poškodit květy a plody. Kropení květů znesnadňuje opylování, proto v době květu zaléváme jen do půdy.

TIP: Stará moudrost praví, že vše, co se  vytrhne 18.června do 13. hodiny, již více nevyroste. Využijte tedy toto datum pro vytrhání plevele.

Při všech zahradnických pracích spolupracujte s naším Lunárním kalendářem!



Stáhnout v PDF

Přečteno: 6432x

Rozbalit všechny příspěvky
Diskuse je zatím prázdná. Nový komentář
Zpracovávám...

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.





Psali jsme před rokem

5987798472_b500ba5687

Italská kuchyně - 2. část - hlavní jídla

Italská kuchyně je typická jednoduchostí, lehkostí a svěžestí. Italové se zaměřují především na pokrmy z těstovin, zeleniny, ryb, mořských plodů a masa, asi nejvyhlášenějšími italskými pochoutkami jsou: pizza, špagety a rizoto. V tomto článku se zaměříme na hlavní jídla, ale m...


Dnes jsme pro Vás vybrali

med_1

Odvar z ječných krup proti zánětu močového měchýře

Co budeme potřebovat: 1 lžíce ječných krup 1 l vody med       Jak na to: Asi hodinu vaříme kroupy ve vodě. Poté odvar scedíme a pijeme několikrát denně. Můžeme ochutit medem. Tento ječný odvar snižuje kyselost moči a pomáhá tak proti pálení při zánětu močových cest.

Ostružiník křovitý /Rubus fruticosus/

čeleď: růžovité Ostružiník křovitý – popis Ostružiník je robustní keř až 3 metry vysoký, větve obloukovitě převislé, tvarem oblé nebo pětihranné. Po celé délce s mnoha ostny. Listy jsou střídavé, složené, řapíkaté, eliptického tvaru se zubatým okrajem. Květy se začínají ...

Špagety pomodoro

1 balíček italských špaget ¼ kg cherry rajčat 200 g parmazánu 4 stroužky česneku olivový olej bazalka sůl pepř Špagety pomodoro – postup přípravy Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky nebo rozdrtíme. Cherry rajčata omyjeme a nakrájíme nadrobno (skoro ...

Bedla červenající /Macrolepiota rachodes/

▪ Bedla červenající - vzhled Klobouk je široký 6 - 16 cm, nejdříve kulovitý, později klenutý až plochý s malým hrbolkem ve středu. Velké šupiny, u mladých plodnic bledě hnědé, u starších tmavohnědé, jsou uspořádané soustředně. Hrbolek uprostřed klobouku je tmavší. Třeň j...