Vaření v rýžovaru je hračka! Poradíme vám, jak na to, a prozradíme vynikající recepty pro rýžovar

I při vaření v rýžovaru je třeba zvolit kvalitní rýži, aby byl výsledek podle vašich představ.Zajímá vás tajemství dokonalé rýže? Je velmi jednoduché – vaření v rýžovaru. Pokud jste si oblíbili takovou rýži, jakou dělají v asijských restauracích, pravděpodobně se ji doma budete snažit napodobit marně. Teda pokud nevlastníte rýžovar. Ten je totiž nedílnou součástí každého asijského podniku, který rýži nabízí, ať už se jedná o bistro na nádraží, nebo luxusní restauraci na náměstí. Jestli chcete vědět, jak vařit v rýžovaru, abyste vyrobili takovou rýži, jakou mají ve vaší oblíbené čínské restauraci, přečtěte si následující článek.

Jak vypadá ideální rýže?

Rýže z čínských či vietnamských restaurací je vždy chuťově výborná, nadýchaná, má ideální konzistenci a je zkrátka radost ji jíst. Mnozí lidé ani doma rýži nejedí, protože jim zkrátka ta pytlíková z obchodu nechutná. Jenomže není rýže jako rýže. Pokud pořídíte kvalitní rýži a správně ji upravíte, můžete si i doma pochutnat stejně jako v asijské restauraci. Chce to jen koupit rýžovar, vědět, jakou rýži potřebujete a hlavně si nastudovat, jak vařit v rýžovaru správně.

Navíc je třeba si uvědomit, že neexistuje pouze jedna rýže. Rýží je několik druhů, a ne každá je samozřejmě vhodná na vše. Některá rýže se hodí na rizoto, některá k masu, jiná zase na sushi a tak dále. V základu se rozlišuje rýže setá (nejznámější, nejrozšířenější) a horská. Rýže setá je kvalitnější a vhodná k vaření, nicméně náročnější na zavlažování. Rýže horská je nenáročná, ale její zrno zase tak kvalitní není. I při vaření v rýžovaru je třeba zvolit kvalitní rýži, aby byl výsledek podle vašich představ.

Rýže se však dělí hlavně podle tvaru a velikosti zrna. Z tohoto pohledu se nedá říct, že některá rýže je ideální, jiná k ničemu. Je však možné říct, která rýže je ideální (nebo naopak špatná) pro různé účely. Záleží zkrátka na tom, jaký pokrm hodláte připravit. Dle toho byste se měli rozhodovat, jestli zvolíte rýži dlouhozrnnou, krátkozrnnou či kulatozrnnou. V kuchařkách najdete recepty jak klasické, tak i recepty pro rýžovar, které pracují s různými typy rýže. Pokud tedy chcete rýžová jídla uvařit chutně a správně, je třeba si uvědomit základní věc – skutečně velmi záleží na dodržení požadovaného druhu a odrůdy rýže. Nyní si ve zkratce představíme ty u nás nejprodávanější a nejznámější.

Rýže Basmati

Rýže Basmati je jednou z nejznámějších a nejrozšířenějších dlouhozrnných odrůd vůbec. Pěstuje se především na úpatí Himalájí a považuje se za vůbec nejušlechtilejší odrůdu rýže. Má velmi lahodnou chuť a výraznou vůni s lehce oříškovým nádechem. Jedná se o rýži, která se při vaření nelepí, avšak není ani úplně sypká, jako rýže Parboiled. Doba její přípravy je kratší i díky tomu, že po sklizení asi rok a půl až dva leží v temnu a suchu a nabírá na kvalitě. Neobsahuje lepek. Hodí se do indických jídel, k přípravě exotických pokrmů, ale také jako příloha k masům.

Rýže Parboiled

Další z oblíbených nelepivých rýží je také rýže Parboiled. Tato rýže je známá především tím, že se při vaření v žádném případě neslepí, je kyprá a má velmi sypkou konzistenci. Neslepí se ani když déle stojí v chladu, ani když se déle vaří. Je pevnější na skus a z výživového hlediska velmi hodnotná. Není však vhodná na pokrmy, kde je zapotřebí lepkavost či kašovitější konzistence. Například dobré rizoto z ní tedy nečekejte. Je vhodná do polévek či jako příloha k masům. Stejně tak sypká je například i rýže Panta.

Rýže Arborio

Tato rýže je typickou rýží pro přípravu pravého italského rizota. Jedná se o rýži kulatozrnnou, vytvářející po uvaření krémovitou hmotu. Přesto, že je na povrchu jemná, mazlavá a měkká, uvnitř zůstává pevná. Rizoto z této rýže je pak tedy velmi lahodné, a jak se říká, al dente. Vhodná je také na přípravu rýžových kaší či mléčné rýže.

Rýže jasmínová

Jasmínová rýže je dlouhozrnná rýže, podobně jako rýže Basmati. Na rozdíl od ní je však lepkavá. Pěstuje se v Thajsku a je to nejčastěji používaná rýže v čínské a thajské kuchyni. Je známá svou výraznou vůní a jemnou chutí. Je velmi vhodná pro lidi s vysokým cholesterolem. Díky její konzistenci nemusí být pouze přílohou, ale je možné z ní uvařit nákypy, rizota a další.

Indiánská rýže

Indiánská rýže je zajímavá nejen svým tmavým zbarvením, ale i vysokým obsahem vitamínu B. Je známá také pod názvem divoká rýže či planá rýže. Jedná se o dlouhozrnnou rýži, o semena severoamerické vodní trávy. Díky své konzistenci, složení, ale i chuti je vhodná do salátů či jako příměs do všelijakých zdravých pokrmů.

Rýže Carnaroli

Tato rýže je krátkozrnná, po uvaření baculatá. Hodí se perfektně na přípravu rizot či rýžových kaší. Pokud máte zájem uvařit si opravdu pravé italské rizoto, můžete po ní s klidným srdcem sáhnout.

Sushi rýže

V posledních letech i u nás spousta lidí propadla sushi mánii. Není divu, tento japonský pokrm je nejen neskutečně chutný, ale také velmi zdravý. Speciálně v tomto případě je však volba rýže zcela klíčová a z nevhodně vybraného druhu zkrátka sushi nikdy neuděláte. Pokud se tedy rozhodnete tvořit sushi, je nutné koupit si rýži, která je k tomu určena. V obchodech se dá sehnat rýže, která je přímo označena jako sushi rýže. Musí mít především krátká, kulatá zrna a vysoký obsah škrobu kvůli potřebné lepivosti.

Těmito druhy rýže však samozřejmě výčet nekončí. Na světe existuje obrovské množství všelijakých typů rýže, říká se, že jich je snad dokonce až 8000. Je na každém, aby si našel ten druh, který mu nejvíce vyhovuje, jak stran chuti, tak i stran způsobu přípravy. Stále však platí, že pokud chcete rýži dovést k dokonalosti, pomůže vám k tomu rýžovar. Jestli vás zajímá, jak vařit v rýžovaru a jaké recepty pro rýžovar jsme si pro vás připravili, čtěte dál.

Rýže se však dělí hlavně podle tvaru a velikosti zrna.

Vaření v rýžovaru přináší řadu výhod

Vaření v rýžovaru rozhodně není jen pro líné nebo rozmařilé osoby, jak by se mohlo na první pohled zdát. Ano, samozřejmě je možné každou rýži uvařit i v klasickém hrnci. Jenomže tak přicházíme o řadu výhod, které vaření v rýžovaru přináší. Kromě toho existují velmi rozmanité a nápadité recepty pro rýžovar, které jsou opravdu snadné, ale přitom báječné.

Pravděpodobně jste zvyklí vařit rýži buď pytlíkovou, nebo sypkou přímo v hrnci. Obě varianty jsou sice poměrně rychlé, nenáročné, a pokud zvolíte kvalitnější produkt, tak i celkem chutné, avšak tyto pro nás klasické způsoby přípravy rýže se nevyrovnají vaření v rýžovaru. Pokud zvolíte sypkou rýži, vystavujete se riziku, že se vám připálí. Pokud tu pytlíkovou, nejspíše si zase tolik nepochutnáte a v průběhu vaření ani nevyzkoušíte, jestli už je hotová. Naopak pokud se naučíte pár zásad, jak vařit v rýžovaru, odměnou vám bude vynikající rýže, za kterou by se nemusel stydět ani kuchař v Číně.

Vaření v rýžovaru má nepochybně výhody, pro které si jej oblíbily spousty lidí po celém světě. Tak například rýže vařená v tomto přístroji má lepší chuť, zachovány veškeré živiny a optimální konzistenci. V rýžovaru se vám navíc rýže nikdy nepřipálí, ani nepřevaří. Při vaření v rýžovaru se zkrátka můžete spolehnout na skvělý výsledek a svoji pozornost věnovat po dobu přípravy jídla něčemu jinému.

Vaření v rýžovaru funguje na jednoduchém principu

Uvařit rýži v rýžovaru je skutečně snadné – ten totiž udělá téměř všechnu práci za nás. Stačí do něj jen nasypat rýži a nalít vodu ve správném poměru (jeden díl rýže na jeden a půl až dva díly vody) a zapnout. Rýžovar si dokonce i sám hlídá, kdy je většina vody vypařená či vsáknutá do rýže, a v té chvíli sám přestává vařit a pouze rýži udržuje při správné teplotě. Takto udržovaná rýže je pak skvělá a její kvalita nezměněná i za několik hodin.

Vařením v rýžovaru tedy ušetříte nejen čas, ale i starosti. Některé typy rýžovarů navíc umožňují společně s rýží vařit i maso, zeleninu a další suroviny. V tomto případě je příprava skvělého jídla už skutečně hračkou.

Samotný rýžovar není vůbec nijak složitý stroj. Jedná se o přístroj složený ze dvou nádob – vnější a vnitřní, topné spirály a termostatu. Je to nekomplikovaný doplněk do vaší kuchyně, který se navíc velmi dobře čistí. V případě, že v rýžovaru vaříte kompletní jídlo, vám kromě času a nervů ušetří také hromady špinavého nádobí.

I když každý rýžovar funguje na stejném principu automatického hrnce, existuje jich na trhu velká spousta. Sehnat se dá rýžovar za pár stovek, ale i za pár tisíc. Ani tady samozřejmě nemusí platit, že čím dražší, tím lepší, a je proto žádoucí výběr nepodcenit. V první řadě si musíte ujasnit, co od rýžovaru očekáváte. Pokud tento hrnec chcete využívat pouze na vaření přílohové rýže, není moudré nakupovat složité produkty se spoustou dodatečných funkcí. Naopak jestli se chcete naučit, jak vařit v rýžovaru kompletní jídlo, bude dobré zvolit některý propracovanější model. S konkrétní představou a požadavkem se pak můžete obrátit na zaměstnance elektra, který vám rád poradí a nabídne pro vás optimální řešení.

Jak vařit v rýžovaru?

Jak vařit v rýžovaru se samozřejmě nejlépe dozvíte z konkrétního návodu přímo u vašeho produktu. Různé hrnce se mohou lehce lišit, ale princip vaření v rýžovaru vždy zůstává stejný.

K vaření v rýžovaru můžete použít jakýkoli druh své oblíbené rýže. Dopředu si nachystejte suroviny, které váš recept vyžaduje (recepty pro rýžovar najdete níže v tomto článku). Potom už postupujte dle několika jednoduchých kroků:

  1. Odměřte potřebné množství vody a rýže (cca 1 díl rýže na 1,5 – 2 díly vody).

  2. Rýži propláchněte či namočte (pouze v případě volby takového typu rýže, který to vyžaduje – řiďte se pokyny ke konkrétnímu druhu rýže).

  3. Přidejte koření a další přísady.

  4. Zavřete rýžovar a uveďte jej do chodu.

  5. Čekejte, než se rýžovar sám vypne a přejde do udržovacího režimu (v této době s rýží nic nedělejte, nemíchejte, ani rýžovar neotevírejte).

  6. V této chvíli je vaše rýže hotová, avšak pro lepší rozložení chuti a vůně se doporučuje nechat dojít ještě cca 10 minut.

  7. Vypněte, otevřete rýžovar a podávejte.

Vaření v rýžovaru má tu výhodu, že i když ji nekonzumujete ihned po její přípravě, zůstane nadýchaná, teplá a výborná. Rýžovar má totiž vlastnosti, díky nimž v něm zůstane rýže bez změny kvality klidně i několik hodin po uvaření.

Recepty pro rýžovar, které zvládne každý

Ve zkratce už jsme si popsali, jak vařit v rýžovaru. Nyní ještě přidáme pár receptů, které vám usnadní a zpříjemní život.

Rýže vařená ve vývaru

  • jasmínová rýže
  • vývar z libovolného masa
  • 1 malá cibule
  • sůl

Tento recept je velmi jednoduchý a jeho výsledkem je v podstatě normální rýže, kterou můžeme použít jako přílohu. Jen je zkrátka lahodnější a více ochucená díky tomu, že není vařená v obyčejné vodě, ale ve vývaru. Začneme tím, že si propereme rýži a vložíme ji do rýžovaru. Přikrájíme na jemno malou cibuli (můžeme vynechat, nebo nahradit například česnekem). Vše zalijeme vývarem ve správném poměru (1,5 - 2 díly vývaru na 1 díl rýže – vždy podle počtu porcí, počítá se cca půl hrnku rýže na osobu), zlehka posolíme, rýžovar zapneme a počkáme, než se rýže uvaří.

Hnědá rýže s kešu oříšky a ovocem

  • hnědá rýže basmati (250 g)
  • voda (600 ml)
  • 1 malá cibule
  • sušené meruňky a brusinky (cca 150 g celkem)
  • kešu ořechy (cca 70 g)
  • 2 lžičky oleje
  • špetka mletého zázvoru
  • špetka skořice
  • lžíce koriandru

Nejprve si cibuli, meruňky a brusinky nakrájíme najemno, kešu ořechy na půl. Poté na oleji osmahneme cibulku do měkka, nikoli však do hněda. Přidáme zázvor a skořici a povaříme asi minutu. Mícháme. Rýží propláchneme, dáme do rýžovaru a přidáme vodu ve správném poměru a nachystanou osmahnutou cibulku, nakrájené brusinky a meruňky. Rýžovar nastavíme na odpovídající program (hnědá rýže) a zapneme.

Mezitím si v rozehřáté troubě na 180 °C upečeme kešu oříšky do zlatova. Nebude to trvat dlouho a je potřeba kešu oříšky při pečení promíchat, aby se opekly rovnoměrně. Až je rýže hotová a rýžovar se vypne, lehce promícháme, přidáme kešu a koriandr a můžeme servírovat.

Rizoto s chřestem, citronem a krevetami

  • jasmínová rýže (250 g)
  • 1 malá cibule
  • horký vývar (kuřecí nebo rybí, 600 ml)
  • nevaření loupané tygří krevety (200 g)
  • čerstvý chřest (ořezané stonky, cca 130 g)
  • 1 stroužek česneku
  • 4 lžičky olivového oleje
  • 15 g másla
  • opražené červené papriky (30 g)
  • lžička šťávy z citronu
  • čerstvá máta
  • 2 lžičky citronové kůry
  • 2 lžičky citronového pepře

Nejprve opět propláchneme rýži ve studené vodě a dáme ji do rýžovaru. Přidáme vývar a najemno nakrájenou cibuli. Rýžovar nastavíme na odpovídající program, zapneme a čekáme 15 minut. Poté rýži promícháme a do rýžovaru přidáme parní koš. Do něj nakrájíme čerstvý chřest, opět zavřeme a zapneme.

Když se chřest s rýží vaří, nachystáme si zbytek surovin. Na olivovém oleji osmahneme krevety s citronovým pepřem a najemno nasekaným česnekem. Smažíme cca 3 minuty z obou stran, než jsou tmavé.

Po cca 20 minutách vyjmeme z rýžovaru chřest, nakrájíme, vmícháme do rýže spolu s opraženou paprikou, máslem nakrájeným na malé kousky, citronovou kůrou (trochu si necháme ještě na ozdobení), citronovou šťávou, s nasekanou mátou a vše promícháme. Necháme ještě chvíli společně prohřát a spojit chutě.

Nyní už můžeme servírovat. Na talíř vždy dáme porci rizota z rýžovaru a na ni klademe připravené krevety. Ozdobíme lístky máty a posypeme citronovou kůrou.

Začneme klasicky tím, že si propláchneme rýži pod vodou a vložíme do rýžovaru. Přidáme takové množství vody, aby voda jen lehce přesahovala nad rýži, přidáme špetku soli a zapneme. Jakmile rýže začne vařit, rýžovar otevřeme, přidáme cukr a mléko, opět zavřeme a vaříme do úplného změknutí. Mezitím si v rendlíku připravíme polevu. Smícháme máslo, čokoládu a trochu smetany, vše necháme rozpustit a spojit. Jakmile je rýže měkká, můžeme ji servírovat politou čokoládou. Výborně také chutná, pokud do kaše přidáte sušené ovoce.

Mléčná rýže s čokoládou

  • jasmínová rýže (na litr mléka 2 hrnky)
  • 1 l mléka
  • voda
  • špetka soli
  • cukr moučka (dle chuti, cca 7 lžic)
  • čokoláda na vaření
  • 1 lžíce másla
  • smetana

Začneme klasicky tím, že si propláchneme rýži pod vodou a vložíme do rýžovaru. Přidáme takové množství vody, aby voda jen lehce přesahovala nad rýži, přidáme špetku soli a zapneme. Jakmile rýže začne vařit, rýžovar otevřeme, přidáme cukr a mléko, opět zavřeme a vaříme do úplného změknutí. Mezitím si v rendlíku připravíme polevu. Smícháme máslo, čokoládu a trochu smetany, vše necháme rozpustit a spojit. Jakmile je rýže měkká, můžeme ji servírovat politou čokoládou. Výborně také chutná, pokud do kaše přidáte sušené ovoce.

Sushi rýže

  • krátkozrnná, kulatozrnná rýže (500 g)
  • voda
  • 8 lžic rýžového octa
  • 8 lžic cukru moučka
  • 2 lžíce soli

Sushi rýže chce pečlivou přípravu. Zde je víc než kdekoli jinde nutné rýži skutečně důkladně propláchnout. Klidně desetkrát, aby byla opravdu čistá. Pokud tento krok vynecháte, nikdy z rýže nevytvoříte opravdové sushi, jaké znáte z restaurací. Když je rýže čistá, můžeme ji vložit do rýžovaru. Přidáme tolik vody, aby přesahovala cca centimetr nad hladinu rýže. Když je rýže hotová, přesuneme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme stát.

Mezitím si připravíme neméně důležitou součást sushi rýže, a sice „zálivku“. Vinný ocet zahřejeme společně s cukrem a solí, až vznikne speciální soudržná směs. Necháme zchladnout a postupně vmícháme do rýže. Je důležité, aby byl roztok opravdu všude, ne jen na jednom místě. Necháme chvilku odležet a můžeme tvořit sushi.

Rýže se zeleninou a uzeným tofu

  • jasmínová rýže (250 g)
  • voda (600 ml)
  • 1 balení uzeného tofu
  • fazolové lusky
  • 1 mrkev
  • hrášek nebo kukuřice
  • česnek
  • 1 lžíce olivového oleje
  • chilli, pepř, sůl
  • hřebíček, muškátový květ

Rýži propláchneme, vložíme do rýžovaru a zalijeme vodou. Přidáme hřebíček (asi 5 kusů) a muškátový květ (špetku). Zapneme rýžovar a necháme vařit.

Mezitím si na rozehřátém oleji osmahneme fazolové lusky, mrkev, hrášek či kukuřici a tofu. Přidáme chilli, pepř a sůl podle chuti, případně i další oblíbené koření. Nakonec přidáme prolisovaný česnek a malou chvilku vše společně povaříme. Tuto zeleninovou směs s tofu pak přimícháme do rýže uvařené v rýžovaru. Pokud máme chuť, můžeme posypat parmazánem.

Osvojte si recepty pro rýžovar a usnadníte si život

Na vaření v rýžovaru je skvělé i to, že se v něm dá připravit velká spousta jídel, a to nejen z rýže. Existují totiž i recepty pro rýžovar například na palačinky, chléb nebo i vaječné pokrmy. V podstatě je na vaší kreativitě a zkoušení, jaké dobroty si v rýžovaru připravíte. Musíte znát pouze jednoduchý fígl, jak vařit v rýžovaru, a potom už jde příprava rodinné večeře jako po másle.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 3416x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.