Umíte si čokoládu vychutnat?

cokolada 1Dobrá čokoláda, stejně jako dobré víno, je smyslový požitek, který si zaslouží být vychutnáván pomalu a se zavřenýma očima.  My vás naučíme, jak se to správně dělá, abyste čokoládu dokázali vychutnat naplno  a ocenit tak její vyjímečné kvality.

Udělejte si čas

Čokoláda může mít desítky chutí a vůní, které se uvolňují postupně, nespěchejte tedy a na ochutnávku si udělejte dostatek času. Najděte si příjemné a klidné místo, kde nebudete rušeni a kde se budete moci plně soustředit na nadcházející zážitek.

Vyčistěte chuťové pohárky

Abyste měli v ústech čistou chuť, vypijte doušek vody nebo si kousněte jablka či chleba. Kousek čokolády, který budete ochutnávat, by měl mít hmotnost  alespoň 5 g a pokojovou teplotu, aby vám umožnil všimnout si všech chuťových tónů při rozpouštění v ústech.

Zkontrolujte vzhled

Čokoládu si nejdříve prohlédněte, jestli nemá skvrny či mapy. Mapy poukazují na špatně provedené temperování. Čokoláda má mít povrch sametově lesklý. Pokud je pokryta bílým povlakem, znamená to, že prošla tepelným šokem, což ale není chuťově na závadu.  Také si všimněte barvy. Je nádech do růžova, purpurova, oranžova..?

Jakou má vůni?

Nyní vzorek rozlomte napůl. Slyšeli jste jasný a čistý „snap“?  Tak by to mělo být. Okraje zlomu nesmí být rozdrolené, zlom musí být čistý, jasně definovaný. Přivoňte si k rozlomenému místu.  Vychutnávejte vůni, popusťte uzdu své fantazii. Cítíte suchou trávu, květiny, vlhký les, houby, kouř nebo tabák..?

ChocolateVnímejte všechny chutě

Vložte si kousek čokolády na jazyk a nechte ji na něm roztát. Je dovoleno ji rozkousnout na pár menších kousků, ale nežvýkat.  Jak čokoláda taje, pozorujte hru chutí, jež se zvolna rozbalují na vašem jazyku. Na různých místech jazyka vnímáte trochu jiné chuťové odstíny. Tání postupně uvolňuje různé těkavé složky, jež vnímáme jako měnící se aroma.

Nechte se unést

Zavřete oči a plně si vychutnejte tento okamžik blaženosti. Jaké máte dojmy z chuti čokolády? Je hořká, sladká, těžká, lehká..? Všímejte si také textury čokolády. Je hladká, nebo zrnitá? Dobře připravená čokoláda,  která prošla dlouhým konšováním je tak hlaďoučká, že nerozeznáte jednotlivé částečky, z nichž se skládá.

Závěrem si všimněte, jak rychle vás čokoláda opouští. Mizí „bez rozloučení“, nebo její chuť v ústech přetrvává?

Tak co, dali byste si čokoládu? :) Vyberte si na http://www.cokobanka.cz

cokolada s chili.JPG


Stáhnout v PDF

Přečteno: 4659x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Doporučujeme k tématu

Prášek z nepraženého kakaa 150g

Kakaový prášek se sníženým obsahem tuku z nepražených kakaových bobů.…

Cena: 61 Kč

CHIA SHAKE SPORT 500g

Vyvážený koktejl, kompletní výživné jídlo, vynikající chuť vitaminy…

Cena: 420 Kč

Mléčná čokoláda BIO na vaření VIVANI…

BIO mléčná čokoláda je vhodná k přípravě kvalitní polevy na zdobení dortů…

Cena: 94 Kč

Kakaový prášek z Peru BIO 250g

BIO kakaový prášek z kakaových bobů EXPIRACE 30.4.2017! Popis:Kakaový…

Cena: 99 Kč  119 Kč 

Kakaový prášek nepražený BIO RAW 200g

Kvalitní kakaový prášek  BIO a RAW  Kakaový prášek není pražený ani…

Cena: 139 Kč

Kakaové boby nepražené drcené 100g

100% BIO RAW nepražené drcené kakaové boby Kakaové kousky se získávají…

Cena: 60 Kč

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte