Umíte si čokoládu vychutnat?

cokolada 1cokoladaDobrá čokoláda, stejně jako dobré víno, je smyslový požitek, který si zaslouží být vychutnáván pomalu a se zavřenýma očima.  My vás naučíme, jak se to správně dělá, abyste čokoládu dokázali vychutnat naplno  a ocenit tak její vyjímečné kvality.

Udělejte si čas

Čokoláda může mít desítky chutí a vůní, které se uvolňují postupně, nespěchejte tedy a na ochutnávku si udělejte dostatek času. Najděte si příjemné a klidné místo, kde nebudete rušeni a kde se budete moci plně soustředit na nadcházející zážitek.

Vyčistěte chuťové pohárky

Abyste měli v ústech čistou chuť, vypijte doušek vody nebo si kousněte jablka či chleba. Kousek čokolády, který budete ochutnávat, by měl mít hmotnost  alespoň 5 g a pokojovou teplotu, aby vám umožnil všimnout si všech chuťových tónů při rozpouštění v ústech.

Zkontrolujte vzhled

Čokoládu si nejdříve prohlédněte, jestli nemá skvrny či mapy. Mapy poukazují na špatně provedené temperování. Čokoláda má mít povrch sametově lesklý. Pokud je pokryta bílým povlakem, znamená to, že prošla tepelným šokem, což ale není chuťově na závadu.  Také si všimněte barvy. Je nádech do růžova, purpurova, oranžova..?

Jakou má vůni?

Nyní vzorek rozlomte napůl. Slyšeli jste jasný a čistý „snap“?  Tak by to mělo být. Okraje zlomu nesmí být rozdrolené, zlom musí být čistý, jasně definovaný. Přivoňte si k rozlomenému místu.  Vychutnávejte vůni, popusťte uzdu své fantazii. Cítíte suchou trávu, květiny, vlhký les, houby, kouř nebo tabák..?

ChocolatecokoladaVnímejte všechny chutě

Vložte si kousek čokolády na jazyk a nechte ji na něm roztát. Je dovoleno ji rozkousnout na pár menších kousků, ale nežvýkat.  Jak čokoláda taje, pozorujte hru chutí, jež se zvolna rozbalují na vašem jazyku. Na různých místech jazyka vnímáte trochu jiné chuťové odstíny. Tání postupně uvolňuje různé těkavé složky, jež vnímáme jako měnící se aroma.

Nechte se unést

Zavřete oči a plně si vychutnejte tento okamžik blaženosti. Jaké máte dojmy z chuti čokolády? Je hořká, sladká, těžká, lehká..? Všímejte si také textury čokolády. Je hladká, nebo zrnitá? Dobře připravená čokoláda,  která prošla dlouhým konšováním je tak hlaďoučká, že nerozeznáte jednotlivé částečky, z nichž se skládá.

Závěrem si všimněte, jak rychle vás čokoláda opouští. Mizí „bez rozloučení“, nebo její chuť v ústech přetrvává?

Tak co, dali byste si čokoládu? :) Vyberte si na http://www.cokobanka.cz

cokolada s chili.JPGcokolada s chili.JPG


Stáhnout v PDF

Přečteno: 4792x

array(0) { } array(0) { } array(0) { }
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Doporučujeme k tématu

Hmoždíř mramor

Mramorový hmoždíř v lososové barvě

Cena: 230 Kč

BIO hořká čokoláda 75% s kokos. cukrem EG…

BIO hořká čokoláda slazená kokosovým cukrem. Popis:Jemná hořká čokoláda…

Cena: 61 Kč

BIO mléčná čokoláda 50% s kokos. cukrem…

BIO mléčná čokoláda s velmi vysokým obsahem kakaa, slazená cukrem z…

Cena: 61 Kč

BIO hořká čokoláda 99% s kokos. cukrem EG…

BIO hořká čokoláda s velmi vysokým obsahem kakaa 99 %. Popis:Čokoláda…

Cena: 61 Kč

BIO hořká čokoláda 92% s kokos. cukrem EG…

BIO hořká čokoláda s velmi vysokým obsahem kakaa nejméně 92 %.…

Cena: 61 Kč

BIO mléčná čokoláda 37% s kokos. cukrem…

BIO mléčná čokoláda slazená cukrem z kokosových květů. Popis:Mléčná…

Cena: 61 Kč

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte