Topinambury - sladké brambory s léčivými účinky jsou vhodné i při dietě

hlízy topinamburuTopinambury jsou hlízy, podobné našim klasickým bramborám, které se mohou stát zajímavým zpestřením našeho jídelníčku. Vzhledově tyto hlízy připomínají skutečně brambory, avšak druhově je rostlina, která je plodí, bližší a příbuznější slunečnicím. Jedná se o bylinu z čeledi hvězdicovitých, její nať dorůstá výšky až dvou až tří metrů nad zemí. Na mohutném, někdy rozvětveném stonku s velkými celokrajnými listy rozkvétají na podzim žluté květy. Pěstuje se pro hlízy, které jsou podobné bramborám, mají však odlišnou nasládlou chuť a chutnají i mírně po oříškách.

Podle ranosti se topinambury řadí mezi jarní zeleninu, výborně mohou v naší kuchyni nahradit také například ředkvičku.

Někdy se topinamburu říká také jeruzalémský artyčok nebo židovské brambory. Topinambury znali a využívali lidé od pradávna. Původem je tato rostlina ze Severní Ameriky, do Evropy se dostaly topinambury někdy v průběhu sedmnáctého století. Existuje jich vícero odrůd a jejich hlízy se odlišují obsahem některých látek. Mívají i různou chuť a odlišnou barvu.

Složení a účinky

hlízách topinamburu je obsažen kvalitní olej, vláknina, aminokyseliny, vitamín C a další vitamíny, draslík a především inulin. Ten je vhodný nejen pro diabetiky, ale i pro všechny ostatní, neboť snižuje hladinu cukru v krvi a ničí volné radikály. Jsou skvělou dietní potravinou napomáhající redukci nadváhy, i potravinou vhodnou pro osoby v rekonvalescenci a pro osoby starší. Zlepšují nejen činnost trávicí soustavy, ale i jater a ledvin, podporují látkovou výměnu obecně, také působí protirevmaticky a proti astmaticky. Jsou vhodné pro těhotné ženy, neboť jejich požívání zmírňuje těhotenské křeče i nevolnosti a působí proti potratu. Pozitivně působí na snižování hladiny cholesterolu v krvi, mají i detoxikační a antistresové účinky.

Topinambur – znovuobjevená plodina

Slunečnice topinambur, to je krásná květina a chutná a zdravá plodina. Pochází z oblasti Severní Ameriky, je nenáročná na podmínky, ve kterých roste. V Evropě je jejím největším pěstitelem Francie, jinak se vyskytuje v malém množství na území prakticky celé Evropy. Pěstuje se obdobně jako brambory. Její hlízy jsou nepravidelného tvaru obvykle s bílou nebo načervenalou slupkou. Dříve se topinambur užíval v našich krajinách především pro krmení hospodářských zvířat, nyní ho však znovuobjevujeme pro jeho léčivé účinky a obsah látek lidskému zdraví velice prospěšných. V zahraničí se extrahováním inulinu z topinamburové šťávy vyrábí sladidlo pro diabetiky.

Topinamburu se také říká jeruzalémský artyčok nebo židovské brambory

Topinambury v kuchyni

Topinambury lze připravovat na spoustu způsobů, je možné je konzumovat jak za syrova, tak je tepelně upravovat. Jejich chuť je mírně nasládlá s jemně oříškovým nádechem. Hlízy topinambur ze všeho nejdříve očistíme kartáčkem. Konzumovat je můžeme vcelku, nakrájené na plátky nebo na kostičky, lze je i strouhat na struhadle. Můžete je smíchat s další zeleninou nebo je vařit, dusit, zapékat nebo smažit. Za syrova v salátech nahradí ředkvičku, mají obdobnou chuť a za tepla je lze užít všude tam, kdy bychom použili jakožto přílohu k jídlu brambory. Z topinamburů si můžete připravit v odšťavňovači i čerstvou šťávu, pro vylepšení chuti ji doplňte třebas o šťávu z čerstvých mrkví.

Pěstování topinamburu

Topinambur je rostlina poměrně nenáročná a odolná. Stačí mu i půda, která je poměrně chudá na živiny. Dobře snáší vlhko i zimu. Topinambur lze pěstovat na záhonech, je dobré dát rostlinám rozestupy mezi sebou 20 – 30 cm, ale můžete jej pěstovat dokonce i v prostorné nádobě. Hlízy se vysazují na jaře do hloubky 10 – 15 centimetrů. Rostliny potřebují pro růst oporu v podobě kůlu. Rostlina vyrůstá do výšky cca dva metry nad zemí, někdy i vyšší a kvete žlutými květy. S příchodem zimy nadzemní část rostliny umírá. Z jedné rostliny sklidíte cca 1 – 1,5 kg hlízy. Úlomek hlízy můžete pak znovu zasadit a z něj vyroste nová rostlina. Topinambur se množí velice rychle.  

Recepty z topinamburů

Salát z topinamburů

Ingredience

  • cca 20 kusů topinamburů
  • 1 menší celer
  • 60 g čerstvého nebo sterilovaného hrášku
  • 1 mrkev
  • 1 lžíce oleje
  • 1 citron

Salát z topinamburů – postup přípravy

Topinambury očistíme a nastrouháme na jemném struhadle. Nastrouháme si rovněž mrkev a celer a vše promícháme. Přidáme hrášek, olej, zakapeme citrónovou šťávou a promícháme. Podáváme s pečivem nebo opečenými tousty.

Pochoutka z topinamburů a rajčat

Ingredience

  • 500 g rajčat
  • 500 g na kostičky nakrájených topinamburů
  • 50 g másla
  • 1 cibule nakrájená na kostičky
  • 2 stroužky jemně posekaného česneku
  • 1 lžička sekané bazalky
  • sůl
  • mletý pepř
  • 1 lžíce pokrájené petrželové natě na posypání

Pochoutka z topinamburů a rajčat – postup přípravy

Rajčata na chvíli vložíme do horké vody, vyjmeme je a necháme ochladnout. Mezitím si v hrnci rozpustíme máslo, přidáme cibuli, česnek, bazalku a vše opražíme. Přidáme topinambury, směs promícháme a dusíme na mírném ohni. Rajčata oloupeme, trochu je rozmělníme vidličkou, přidáme k topinamburům, zamícháme a dochutíme mletým pepřem a solí. Ještě asi 10 minut směs podusíme ve vlastní šťávě na velmi mírném plameni. Podáváme v hlubokých talířích a posypeme posekanou petrželkou.

Topinamburová polévka

Ingredience

  • ½ šálku nasekané cibule
  • 3 šálky vařených topinamburů
  • 6 šálků netučného kuřecího vývaru
  • 2 šálky smetany
  • sůl
  • pepř
  • nakrájená pažitka

Topinamburová polévka – postup přípravy

Vývar přivedeme k varu a vložíme do něj cibuli. Topinambury oloupeme a nakrájíme na jemné plátky. Vše vaříme po dobu asi 15 minut. Pak přidáme smetanu a ochutíme vše solí, pepřem a trochou pažitky. Tuto polévku můžeme podávat i za studena.

Krémová polévka s topinambury

Ingredience

  • 500 g topinamburů
  • 1 citron nakrájený na silnější plátky
  • 60 g másla
  • 2 pokrájené cibule
  • 1 rozetřený stroužek česneku
  • 1,25 l vývaru
  • 2 bobkové listy
  • špetka muškátového květu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1,5 dl smetany
  • sůl
  • pepř
  • jarní cibulka
  • hrubě nastrouhaná mrkev a petržel (na ozdobení polévky)

Krémová polévka s topinambury – postup přípravy

Topinambury očistíme, oloupeme a nakrájíme na kostičky, vložíme je do mísy s vodou a s plátky citronu. Rozpustíme si na pánvi máslo, přidáme ještě cibuli a česnek a smažíme po dobu přibližně 3 minut na mírném plameni, jen zlehka a tak, aby nezměnila barvu. Topinambury necháme okapat (plátky citronu již odstraníme) a vložíme k cibuli. Promícháme a smažíme 2 minutky, aniž by došlo ke změně barvy. Přidáme vývar, sůl, pepř, bobkový list, muškátový květ a citronovou šťávu. Přivedeme k varu a vaříme 30 minut, aby nám zelenina dostatečně změkla. Odstraníme bobkový list. Polévku rozmixujeme, vmícháme ještě smetanu a pokrájenou jarní cibulku, vše povaříme. Nakonec ozdobíme mrkví a petrželkou a můžeme podávat.

„Bramborák“ z topinamburů

bramboráky z topinamburuIngredience

  • 500 g topinamburů
  • 2 vejce
  • 4 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • polohrubá mouka
  • olej na smažení

„Bramborák“ z topinamburů – postup přípravy

Topinambury si očistíme, nastrouháme na struhadle a vmícháme ostatní suroviny, až vznikne těsto konzistence jako na bramboráky. Placky smažíme z obou stran dorůžova na rozpáleném oleji na pánvi.

Topinamburový salát s avokádem

Ingredience

  • 1 menší cuketa
  • 1 avokádo
  • několik kusů topinambur
  • ½ červené cibule
  • kousek celeru
  • snítka čerstvého rozmarýnu a tymiánu
  • 1 malá mrkev
  • svazek petrželky
  • pepř

Topinamburový salát s avokádem – postup přípravy

Cuketu, topinambur i avokádo si nakrájíme na kostičky. Mrkev a celer si nahrubo nastrouháme. Cibuli nakrájíme na půlky koleček a petrželku nadrobno. Přidáme bylinky a trošku pepře, zalít můžeme ještě zálivkou a promícháme. Chutnou zálivku si můžeme připravit z 1 lžičky tahiny, citronové šťávy, špetky mletého kmínu, lžičky vody, mořské soli a chilli. Dochutit tuto zálivku můžete třeba i troškou medu.

Jednoduchý salát z jablek a topinambur

Ingredience

  • jablka a stejné množství topinamburu
  • čerstvou citronovou šťávu
  • hrozinky
  • vlašské ořechy

Jednoduchý salát z jablek a topinambur – postup přípravy

Jablka a topinambury nakrájíme na přibližně stejné plátky, vše zalijeme čerstvě vymačkanou šťávou a doplnit můžeme namočenými hrozinkami. Salát na závěr ještě posypeme nasekanými vlašskými ořechy.

Gratinované topinambury s cibulí

Ingredience

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 cibule, na tenké plátky + 4 lžíce hnědého cukru
  • 4 lžičky sekaného čerstvého tymiánu
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • 20 g rozpuštěného másla
  • 125 ml 40% smetany ke šlehání + 125 ml zakysané smetany
  • ¼ lžičky strouhaného muškátového oříšku
  • 600 g topinamburů či brambor, oloupaných, nakrájených na tenké plátky
  • 2 stroužky česneku, prolisované + sůl a černý pepř
  • 150 g měkkého kozího sýra
  • 6 snítek tymiánu

Gratinované topinambury s cibulí – postup přípravy

Troubu si zahřejeme na 160 - 180°C a pánev zahřejeme na mírném ohni. Cibuli opékáme na oleji asi 10 minut. Přidáme ke směsi ještě cukr, tymián, balzamikový ocet a vše 2 minuty prohříváme. 6 zapékacích nádobek vymažeme máslem, smetanu a muškátový oříšek přivedeme k varu a ihned odstavíme. Do zapékací nádoby navrstvíme topinambury, zapékací směs, česnek, sůl a pepř. Vše přelijeme smetanovou směsí, poklademe navrch kozím sýrem a tymiánem. Pečeme po dobu asi ¾ hodiny, aby topinambury změkly.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 25057x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.