Stévie sladká

1295041034stevia3Stevia rebaudiana je zdravou přírodní alternativou za řepný cukr a jiná sladidla. Její výhoda je v tom, že nemá téměř žádné kalorie a proto ji se po ní netloustne! Pro toho, kdo chce pár kil shodit a přitom se nechce vzdát sladkého, je stévie ideálním řešením. Stévie má však ještě spoustu dalších úžasných účinků na naše zdraví!

 

Stevia rebaudiana

Stevia rebaudiana Bertoni (stévie sladká, stévie cukrová, sladká tráva, medové lístky) je jedním z více než 150 druhů rostlin rodu Stevia, z nichž pouze dva druhy vykazují výraznou sladkost, která stévii zařadila mezi přední přírodní sladidla. Stévie obsahuje steviosid, který je až 300 x sladivější než řepný cukr. Steviosid je uložen v listech a nati. Dalšími účinnými látkami jsou rebaudiosid A, který je ještě 1,5 x sladivější než steviosid a rebaudiosidy B, C, D a E. Potravinové produkty slazené stévií se velmi rychle rozšířili do mnoha zemí až na Evropskou unii, kde použití stévie jako sladidla není dosud povoleno. Stévii je zde k dostání pouze jako produkt pro ústní hygienu. V mnoha zemích se steviosid používá ke slazení potravin, nápojů, v cukrářském a konzervárenském průmyslu (DIA výrobky), při výrobě zubních past a žvýkaček. Více jak 30 let se v Japonsku stevie přidává do chleba, do ovocných šťáv, piva, čokolády, žvýkaček atd. aniž by byl znám nějaký negativní vliv. Slazení stevií není zdravotně závadné a je lékaři v zahraničí doporučováno i pro předškoláky. Dosud nebyl zaznamenán žádný případ alergické reakce.

 

Vzhled Stevie

Stevia rebaudiana Bertoni je rostlina vysoká asi půl metru. Její lístky jsou sytě zelené, kopinaté, v mládí jemně ochlupené. Stévie kvete oboupohlavně. Ve spodních částech rostliny se tvoří úbory jemných bílých květů, ve vrchních částech 3-5 trubkovitých kvítků. Plodem stévie je tmavá nažka, roznášená větrem.

Původ a rozšíření stévie

Přirozeným prostředím stevie je severovýchod Paraquaye. Je hojně rozšířená na kultivovaných plochách a planě rostoucí ji nalezneme zřídka. V Brazílii se nachází v oblasti Pantanal v bažinatém ekosystému. Stevii používají místní obyvatelé již několik století. Je zde vysoce ceněna nejen pro léčivé účinky, ale zejména kvůli své výrazně sladké chuti. Indiánský kmen Guarán z Paraquaye používal sušené lístky stévie ke slazení čaje maté nebo ke slazení tereré a potravin a označovali ji kaá-heé.Bylinu povaří s čajem nebo zamýšleným nápojem, případně ji předem svaří s vodou, čímž získají sladkou tekutinu, kterou lze využít ke slazení.

Do Evropy se rostlina dostala v 16.století, když španělští dobyvatelé zjistili, že domorodé obyvatelstvo používá stévii ke slazení bylinných čajů. Do Japonska byla dovezena až v roce 1971. Paraquyaská vláda semena rostliny před vývozem velmi důrazně chrání. Dnes je stévie pěstována nejvíce v Japonsku, dále v Číně, Koreji, Thajsku, Vietnamu, USA, Brazílii, Paraquay, Uruquay, Střední Americe, Izraeli, Thajsku, Japonsku, Bulharsku, Německu a na Filipínách. A šíří se nejen pro svou sladkost, ale také pro dobrý vliv na zdraví lidí.

Pěstování stévie

stevia-6Pěstování stevie je poměrně jednoduché. Stevie není příliš náročná rostlina, má ale ráda dostatek světla a tepla. Na východní straně se jí bude dařit. Její přirozené prostředí je bažinatá půda, proto ji musíme dostatečně zalévat, aby půda byla stále vlhká. V zimě ji postavíme do místnosti o teplotě 5-10°C, stevie nesmí namrznout. V zimě shodí téměř všechny listy, přezimují pouze kořeny.

Množí se nejlépe zelenými řízky, řízky kořenů, odnožemi, metodou in vitro. Na vyklíčení semen se nespoléhejte. Sklízí se nať 2 – 3 krát za sezónu seřezáním. Ta se většinou suší. Rostlina zanedlouho opět obrazí novými stonky a listy.

Co se ze stévie používá

Ze stévie se dají využít lístky nebo nať a to buď čerstvé, sušené, mražené nebo výluhy a tekuté či práškové extrakty.Těmito si můžete osladit kávu nebo čaj a dokonce se dá stévie použít i při pečení přímo do těsta, jelikož, steviosidy jsou stálé i při vysokých teplotách. Čerstvé lístky můžete použít například do ovocných salátů nebo je přímo žvýkat. Stačí pouze jeden lístek na to, abyste v ústech pocítili její mimořádnou sladkost.

Zdravotní účinky stévie

Protože má stevie velmi nízkou kalorickou hodnotu, používá se nejčastěji jako náhradní sladidlo pro diabetiky, kardiaky, obézní lidi a pro osoby trpící vysokou kazivostí zubů. 
V přírodním léčitelství se stévie používá jako kardiotonikum, proti obezitě, vysokému tlaku, únavě, depresím, infekcím, ke snížení kyselosti moči a zlepšení trávení. Podporuje buněčný metabolismus,  Rozšiřuje cévy, snižuje krevní cukr a krevní tlak, má močopudné účinky, podporuje pankreas. Z dalších efektů se deklarují antibakteriální, antifungální, antivirové a protizánětlivé. Je blahodárná pro hypoglykemiky. Narozdíl od sacharózy nezatěžuje stevia organismus přebytečnými kaloriemi a cukry, poněvadž steviosid naše tělo nevstřebává.

Vliv stévie na zuby a ústní dutinu

stevia-8Sledováním populace z kmene indiánů Guarani se zjistilo, že téměř netrpí kazivostí zubů. Vědci tak mohli potvrdit, že stévie dokáže zničit celou řadu nebezpečných bakterií ústní mikroflóry. Omezuje tvorbu ústního plaku a zubního kamene, hlavně u dětí. Stačí pár kapek stevie rebaudiany do vody na výplach úst a kloktání. Ústní voda ze stevie omezuje záněty dásní a podporuje prevenci paradentózy, omezuje nepříjemný zápach z úst. Stevia rebaudiana je podpůrným přípravkem s příznivým s antibakteriálním a protivirovým účinkem nejen v ústní dutině, nýbrž působí proti infekcím, způsobené bakteriemi a viry jako například afty, záněty dásní a počáteční stadia paradentózy.

Stévie a pokožka

Stevie rebaudiana působí jako uklidňující prostředek na pokožku při poštípání nebo bodnutí hmyzem, popáleninách a jiných kožních problémech jako např. akné, dermatitis, ekzém atd. Stačí dát pár kapek na vatičku a místo potřít. Úspěšně se dá stevie použít jako pleťová voda. Do sklenice vody dáme několik kapek a pleť potíráme namočenou vatičkou. Stévie je též vynikající hojivý prostředek na různá poranění kůže, protože urychluje hojení a nezůstává jizva.

Stévie na hubnutí a cukrovku

Při žvýkání čerstvých lístků vydrží sladká chuť v ústech velice dlouho a snižuje se také pocit hladu. Pro tento efekt je použití stévie žádoucí u lidí, které honí večer mlsná. Neohrožují svoje tělo zbytečnými kaloriemi. Posedlost po sladkém utlumí několik kapek extraktu do citronády nebo jiného nápoje. Látku zapříčiňující sladkost naše tělo nevstřebává, proto kávu, čaj a jiné nápoje můžeme sladit bez obav z tloustnutí.  Z literatury doporučený přepočet sladivosti: 1 kapka extraktu = 1 větší kostka řepného cukru

Se stévií proti únavě

Stevia rebaudiana prokazatelně snižuje únavu a únavový syndrom a snižuje touhu po tabáku a alkoholických nápojích. Zvyšuje mentální aktivitu.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 2538x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Tento příspěvek byl smazán,
neboť porušil etiku diskuze na portále Spektrum Zdraví.

Redakce