Slzovka obecná: tradiční léčivka v čínské medicíně přezdívaná Bílá perla východu nebo Jobovy slzy

Fotolia_47559471_XSSlzovka obecná je jednou z nejdéle pěstovaných obilovin na světě. Byla základem stravy ve starém Egyptě, Palestině či Řecku. Tato semena divoké trávy mají silné čisticí účinky a používají se v tradičním léčitelství k detoxikaci organismu. Podporuje také funkci sleziny, pomáhá trávení masa a tuků a má příznivý vliv na zdraví pokožky celého těla.

Slzovka obecná je jednoletá tropická travina a obilovina, které se říká též Slzovka porcelánová, Perličkový ječmen nebo Jobovy slzy (čínsky Yi yi ren, japonsky Hatomugi). Tato rostlina má rozvětvený stonek s výraznými kolínky (podobně jako u bambusů). Dorůstá obvykle do výšky 1 - 2 metry, její listy jsou tmavozelené, 20 - 50 cm dlouhé a široké 5 cm, jejich okraje jsou mírně vlnité. Květenstvím je lata, květy jsou poměrně nevýrazné, ale dozráváním se jejich semeník mění v lesklé bílé až modrošedé kuličky, o průměru 6 - 12 mm. Právě toto jsou ony charakteristické „slzy“, které vznikají ztvrdnutím pochvy listenů, uzavírajících samičí květy. Tato semena mají značnou klíčivost a úroda dozrává v tropických oblastech přibližně 4 - 5 měsíců po vysetí.

Původně slzovka obecná pochází z oblasti tropů východní Asie a Malajsie, pěstuje se však v celé tropické a subtropické oblasti.

Jedná se o rostlinu poměrně hodně přizpůsobivou, roste v lehkých písčitých, i těžkých jílovitých půdách. Je pro ni vhodné slunečné stanoviště, má ráda stálé a mírné závlahy, snáší však i silně zamokřené půdy. Daří se jí jak v půdách velmi kyselých, tak neutrálních i mírně alkalických.

Proč se pro slzovku používá název Jobovy slzy

Semena této traviny svým tvarem připomínají právě slzu. Jobovy slzy se jim říká dle utrpení biblického Joba. Příběh Joba ukazuje, že na otázky po smyslu života a utrpení nemohou dát odpověď lidské úvahy. Utrpení si lidsky nevysvětlíme, ale tuto otázku je možné řešit z hlediska víry, a v tom je Job příkladem. Zlo, které zasáhlo Joba, nebylo v žádném případě trestem, ale spíše zkouškou odvahy a víry. 

Někdy se  také můžete setkat s dalšími možnými názvy, jako slzy Panny Marie, Davidovy slzy či Ježíšovy slzy.

Legenda o slzovce z čínského pohraničí

Dle čínské legendy postihly oblasti jihozápadního čínského pohraničí v 1. století našeho letopočtu velká sucha. Horké a dusné počasí již trvalo poměrně dlouho a místní obyvatelstvo se začínalo bouřit, císař do daných oblastí vyslal tedy armádu. Vlivem počasí se v kraji šířily nejrůznější nemoci a vojáci začali umírat. Někteří si ale povšimli, že v oblastech, kde místní pojídají bílá kulatá zrnka slzovky, tam nemoci nejsou. Pro vojáky to byla naprosto neznámá rostlina, ale když pochopili její účinky, i sám generál armády jim nakázal, aby je konzumovali také. Nemoci začaly ustupovat…

Po třech letech, když se vracel zpět do své domoviny, vezl sebou i náklad těchto bílých zrnek, chtěl, aby je lid mohl pěstovat a sklízet i v jeho zemi. Lidé si ale mysleli, že to co veze, jsou skutečné perly a ze závisti císaři oznámili, že generál si veze jako válečnou kořist vůz plný perel a císaři je nechce odevzdat. Císař se velice rozhněval a nebýt toho, že generál brzy po návratu zemřel, zřejmě by ho i sám nechal popravit. Panovníkův hněv zapříčinil, že pozůstalí se ani neodvážili generála pohřbít do rodinné hrobky, ani neuspořádali pohřební obřady. Namísto ocenění se mu tak dostalo po smrti pohany a této rostlině se od té doby začalo říkat v čínštině YiYiren – „zrno za dobrotu na žebrotu“.  

Použití slzovky  obecné

Tato rostlina je pěstována jakožto pícnina a její semena se užívají k výrobě mouky. Rozšířena byla hojně v Indii, kde ji však nahrazuje v současné době spíše kukuřice. Slzovka obecná je známá v Číně, kde se zase používá do polévek. Pražená s cukrem se pojídá jako cukrovinka, nebo loupaná podobně jako burské oříšky je pochutinou. Z pražených loupaných semen se připravuje kávová náhražka, používá se rovněž jako náhrada prosa.

V oblasti svého výskytu se využívá i v lidovém léčitelství, je prostředkem proti průjmům, zánětům močového měchýře, otokům, proti horečce, zápalu plic i proti střevním cizopasníkům. Užívá se i proti různým druhům zhoubných nádorů, v jeho semenech se vyskytuje coixenolid, který má skutečně protirakovinné účinky. Používána je též proti avitaminóze. Tvrdá semena se používají také k výrobě různých ozdobných předmětů, třeba náramků a řetízků, v křesťanských oblastech růženců. V mírném pásu se slzovka obecná pěstuje v zahradách a sedech jako ozdobná travina.

Účinky slzovky obecné

Kromě již výše uvedených účinků se tato obilovina užívá k detoxikaci organismu, podporuje funkci sleziny, pomáhá při trávení masa a tuků.

Podpůrné léčby slzovkou obecnou se užívá především při:

  • detoxikaci organismu
  • celkovém zahlenění
  • zánětech močového měchýře
  • otocích a bolestech kloubů i svalů
  • bradavicích a akné
  • střevních parazitech a zažívacích obtížích
  • nedokonalostech pleti

Slzovka obecná je jednou z nejdéle pěstovaných obilovin na světě. Byla základem stravy ve starém Egyptě, Palestině či Řecku.

Slzovka obecná v čínské medicíně

Slzovce obecné se přezdívá pro její účinky a vzhled také bílá perla východu a je jednou z léčivek v tradiční čínské medicíně. Dle čínské medicíny je slzovka antioxidantem, který čistí organismus od všech nánosů, očišťuje organismus od zahlenění, léčí dnu, žlučníkové a ledvinové kameny a písek, revmatická onemocnění, artrózu, vysoký krevní tlak, obezitu, potíže s cholesterolem a aterosklerózou. Může být užitečným pomocníkem při celiakii nebo Crohnově chorobě.

V čínské medicíně je velmi uznávaná i pro svoji schopnost uvolňovat zatuhlá ložiska škodlivin z organismu, například cysty, myomy, strumy, fibromy, různé nádory i otoky.

Slzovka obecná posiluje žaludek i slezinu a z organismu odvádí přebytečnou vodu, její účinky jsou močopudné.

Při kašli a různých respiračních onemocněních pomáhá posílit plíce.

Pokožku udržuje hebkou a vláčnou, chrání před ekzémy, pomáhá léčit zánětlivá onemocnění kůže – např. lupénku, akné, bércové vředy atd. Dle čínské tradice se věří i tomu, že zpomaluje šedivění vlasů a užívá se pro jakýsi „restart“ organismu, zbavení se únavy a všeho přebytečného.  

V Číně se slzovka užívá na začátku podzimu pro posílení obranyschopnosti (především dětské imunity organismu). Pojídá se pak po dobu 3 týdnů každý večer jedna malá miska kaše připravené ze slzovky a mrkve.

  • lishi jianpi – odvádí vlhkost a posiluje slezinu
  • lishi chubi – odvádí vlhkost a odstraňuje blokády
  • qingrepainong – pročišťuje horkost a vytlačuje hnis

Fotolia_62181479_XS

Slzovka a její uplatnění v kuchyni

Slzovka obecná má v kuchyni široké uplatnění, v Indii se z ní vyrábí mouka, v Číně se přidává do polévek a různých směsí, podává se jako příloha a je možné ji připravovat i na sladko jako pochutinu. Slzovka obecná neobsahuje lepek!

Jobovy slzy koupíte i u nás, a proto je neváhejte vyzkoušet v kulinářském umění. Zkuste je přidat do polévky, rozmixovaná směs může sloužit jako základ pro pomazánku, nebo z nich vyrobte placičky, které potom osmažíte. Zapečená směs je obdobou sekané či nákypu. Vynikající je slzovka obecná s houbami.

Využití slzovky v kuchyni je tedy následující:

  • vařená jako příloha
  • odvar do zdravotních čajů
  • do polévek
  • uvařená rozmixovaná jako přídavek do kaší, placek, pomazánek, nákypů a sekaných
  • umletá - na zahuštění omáček
  • obdobné použití jako s běžnou moukou

Vyzkoušejte třeba i některé z následujících inspirativních a chutných receptů.

Karbanátky ze slzovky

Ingredience

  • 4 lžíce slzovky obecné
  • 1 malá cuketa
  • 2 jarní cibulky
  • 2 mrkve
  • 1 stroužek česneku
  • 1 vejce
  • 1 lžíce strouhaného sýra
  • 200 g mletého masa nebo sojového granulátu
  • pepř, sůl, kmín a pažitka, petrželka (nejlépe čerstvé)

Karbanátky ze slzovky - postup přípravy

Ve vodě necháme slzovku asi půl hodiny odležet, pak ji asi hodinu vaříme doměkka. Scedíme ji a rozmačkáme. Na jemném struhadle si nastrouháme mrkev a cuketu, vodu z nich slijeme. Cibulku a bylinky i česnek nakrájíme najemno. Vše smícháme, směs okořeníme a vytváříme z ní placičky. Ty potom zprudka osmahneme na rozpáleném oleji a poté zlehka dopečeme. V případě, že se směs jeví jako příliš řídká, je možné přidat trochu strouhanky. 

Vynikající čínská polévka se slzovkou

Ingredience

  • 1/2 kuřete
  • 5 polévkových lžic slzovky obecné
  • 5 nasekaných plátků čerstvého zázvoru
  • 200 g pokrájených čerstvých hub
  • 2 nasekané natě jarní cibulky
  • 2 polévkové lžíce rýžového vína
  • 2 polévkové lžíce kustovnice čínské
  • sůl, pepř

Čínská polévka se slzovkou - postup přípravy

Do hrnce s vodou vložíme vykostěné a na kousky nakrájené kuře, přivedeme k varu, přidáme ještě zázvor a slzovku, kterou předtím alespoň 30 minut máčíme ve vodě. Vaříme na lehkém varu cca něco přes hodinku. Všechny ostatní ingredience přidáme a vaříme po dobu dalších 15 minut. Na závěr dosolíme a pepříme. 

Několik rad a tipů pro vaření slzovky na závěr

  • Slzovku vždy řádně propláchněte pod tekoucí vodou a poté máčejte. V receptech bývá uvedeno minimálně 30 minut, nic však nezkazíte, když si slzovku namočíte den předem.
  • K slzovce připravované na slano je vždy dobré přidat při vaření kořenovou zeleninu, kterou na konci vaření vyjmete, či rozmixovanou do jídla můžete přidat.
  • Pro obohacení o minerály, přidejte k slzovce při vaření ještě některý druh mořské řasy.

Zdravé recepty z čínské medicíny

Mrkev se slzovkou pro posílení imunity 

Ingredience

  • 500 g mrkve nakrájené na kostky
  • 1 kg slzovky
  • trocha třtinového cukru

Mrkev se slzovkou  - postup přípravy

Mrkev nejprve nakrájíme na kostky a horkou vodou spaříme či lehce povaříme. V dalším hrnci pak uvaříme 1 kg slzovky, vaříme ji po dobu hodiny a půl, až se změní na lepivou a hustou kaši. Poté mrkev a slzovku smícháme dohromady a ještě chvíli povaříme, můžeme přidat i trochu třtinového cukru. Ideálně užívejte misku této směsi denně - 250 ml - jako prevenci před nachlazeními a pro zvýšení obranyschopnosti organismu. Lze užívat i při nemoci, odstraňuje vlhkost a hleny z organismu. V čínské medicíně se užívá i proti začínajícímu šedému zákalu (velmi účinné).

Kaše ze slzovky

Na 2 díly slzovky přidejte 1 díl vody a dejte povařit na mírném ohni cca na dobu 1 hodiny, dokud se voda ze směsi nevyvaří. Směs odstavte a promíchejte. Protože se jedná o zrninu, je možné slzovku uvařit jak ve vodě, tak v páře. Výborná je jako příloha – poslouží jako kaše anebo se do kaše dá přidat.

Yimishui, slzovková voda

Před vařením slzovku opláchněte a na hodinu namočte do vody. Na 1 šálek slzovky potřebujete 20 šálků vody. Po hodině slzovku vařte ve stejné vodě bez pokličky po dobu 60 minut. Odvar se dá pít horký i zchladlý. Ledový slzovkový nápoj můžete obohatit o trochu čerstvé citrónové šťávy. V Koreji se pije v koncentrovanější podobě (méně vody) při trávicích obtížích charakterizovaných absencí chuti k jídlu a s pocity na zvracení.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 7109x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.