Recepty z hrušek: Vyzkoušejte hrušková povidla nebo koláč pro zlepšení nálady

HruškyJablka a hrušky patří mezi základní české ovoce, které je dostupné každému. Zatímco jablka konzumuje téměř každý, na hrušky se často zapomíná. Hrušky jsou přitom bohaté na vitamin C a pomáhají zlepšovat náladu. Rádi byste hrušky zařadili do jídelníčku, ale omrzela vás jejich konzumace v syrovém stavu? Pak si přečtěte tento článek, dozvíte se v něm zajímavé recepty z hrušek například na hrušková povidla, či hruškový kompot.

Hrušky znali již naši předkové ve starověkém Řecku. I když od té doby uplynulo spoustu času, tyto sladké plody z našich stolů nevymizely. Léčivých účinků hrušek se dříve využívalo například na snížení horečky nebo při zimnici. Dnes se jejich konzumace doporučuje lidem, kteří mají obtíže s ledvinovými kameny, či trpí obtížemi s močovou soustavou.

Vyzkoušejte recepty z hrušek, je to lék na špatnou náladu

Co má společného vitamín B6, B12 a kyselina listová? Je to účinný lék špatnou náladu. Kyselina listová je obsažená právě v hruškách. Hrušky mají na naše zdraví i jiné blahodárné účinky. Je v nich obsažený například draslík, který pomáhá posilovat nervy a svalové buňky. Hrušky jsou také ideální doplněk stravy pro jedince, kteří mají problémy s dodržováním pitného režimu. Obsahují totiž až 80% vody. Hrušky jsou zdravé, chutné a lehce stravitelné.

Základní české ovoceČeské hrušky? Na supermarket zapomeňte

A jak je to s pěstováním hrušek u nás? Počet českých pěstitelů hrušek v posledních letech výrazně klesá. Může za to nízká poptávka po českém ovoci a silná konkurence v podobě velkých supermarketů. Ovocnáři potřebují do začátku velký vstupní kapitál, s vidinou nejisté budoucnosti se jim proto pěstování příliš nevyplatí. Snad i proto najdete v českých obchodech hrušky, které pocházejí až z osmdesáti procent z dovozu. Pokud chcete na svém stole mít jen české hrušky, zkuste se pro ně vypravit na trh, či ve svém okolí vyhledejte drobné pěstitele.

Recepty z hrušek, to je nekonečně mnoho variant

Hrušek známe desítky druhů, některé jsou tvrdší a dřevité, jiné měkké s výrazně sladkou chutí. Koupit se dají rozmanité druhy a je jen na vás, které si oblíbíte více. Z hrušek se dá vykouzlit spousta zajímavých receptů. Můžete je použít k přípravě pečeného čaje, vyrobit z nich šťávu a pro dlouhé zimní večery se vám bude hodit domácí pálenka.

Hrušky lze také použít do mnoha koláčů a buchet, vyrobit z nich můžete přesnídávky i kompoty. V zimě zase využijete sušené hrušky, skvělá je i ovesná kaše se sušenými nebo zavařenými hruškami sypaná kokosem. Hrušky se také skvěle hodí ke kozímu sýru a také kuřecímu nebo krůtímu masu, variant je nekonečně mnoho. My vám nabízíme zajímavé recepty z hrušek, které můžete využít každý den a zpestřit si tak snadno váš jídelníček. Nechte se inspirovat.

Recepty z hrušek

Rychlý hruškový koláč s tvarohem

Ingredience:

  • 4 velké hrušky
  • 450 g polohrubé mouky
  • 5 vajec
  • 500 g polotučného tvarohu
  • 250 g másla
  • 2 lžíce kakaa
  • 150 g cukru
  • 125 ml teplé vody

Rychlý hruškový koláč s tvarohem - postup přípravy:

Přes noc necháme v teple změknout máslo. Druhý den ho ve velké míse smícháme s kakaem, vodou a přidáme 130 gramů cukru krystal. Směs dobře promícháme. Mezitím v jiné míse vyšleháme 4 vejce, ke kterým postupně přidáme mouku a rozmíchanou máslovou směs.

Na náplň v míse rozmícháme tvaroh, 20 gramů cukru a jedno vejce. Připravíme si plech, který potáhneme pečící fólií. Na tu vložíme těsto, které potřeme tvarohovou směsí. Hrušky důkladně umyjeme, nakrájíme na plátky a rovnoměrně poklademe po celém koláči. Pečeme na 180 °C necelou hodinu.

Zdravý hruškový koláč s ořechovou drobenkou

Ingredience:

  • 100 g polohrubé mouky
  • 150 g špaldové mouky
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 150 g másla
  • 50 g třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 700 g hrušek
  • šťáva z poloviny citrónu

 Na drobenku:

  • 100 g másla
  • 100 g polohrubé mouky
  • 100 g pomletého třtinového cukru
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 2 lžíce rumu

Zdravý hruškový koláč s ořechovou drobenkou - postup přípravy:

V míse zpracujeme těsto z mouky, másla, vejce a cukru. V lednici ho necháme hodinu a půl odpočinout. Hrušky očistíme, oloupeme, nakrájíme na plátky a pokapeme šťávou z citrónu. Mezitím si rozválíme těsto, vložíme na plech, propícháme ho vidličkou a dáme do trouby na deset minut péct při 180 °C.

Z ořechů, másla, mouky, cukru a rumu si vyrobíme drobenku. Těsto vytáhneme z trouby, poklademe hruškami, posypeme drobenkou a pečeme dalších 40 minut do zezlátnutí.

Hrušková přesnídávka

Ingredience:

  • 1 kg hrušek
  • 2 střední jablka
  • šťáva z půl citrónu
  • 3 velké skořice
  • 2 hřebíčky
  • cukr krystal podle chuti

Hrušková přesnídávka - postup přípravy:

Ovoce zbavíme slupky a společně s citrónovou šťávou a kořením vložíme do středního hrnce. Přidáme cukr podle chuti a vaříme do změknutí. Rozmixujeme, konzumujeme buď hned, případně plníme do sklenic a sterilujeme. 

 Hrušková marmeláda

Hrušková povidla

Ingredience:

  • 3,5 kg hrušek
  • 250 ml octa
  • 750 g cukru krystal
  • 2 hřebíčky
  • 3 celé skořice

Hrušková povidla - postup přípravy:

Hrušky nakrájíme na čtvrtky, vložíme do hrnce, zalijeme octem, zasypeme cukrem krystal a přidáme koření. Hrnec necháme přes noc na chladném místě. Druhý den obsah hrnce přivedeme k varu a poté na mírném ohni vaříme do zhoustnutí. Nakonec vyjmeme koření, důkladně rozmixujeme, přidáme lžíci rumu a plníme do čistých sklenic.

Hruškový kompot

Ingredience:

  • 2 kg hrušek
  • 500 g jedlých jeřabin
  • 5 celých skořic
  • citrón
  • cukr krystal podle chuti

Hruškový kompot - postup přípravy:

Hrušky i jeřabiny důkladně omyjeme, hrušky poté zbavíme tvrdé slupky a nakrájíme je na měsíčky. Ovoce dáme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme do změknutí. Pokud jsou hrušky méně zralé, přidáme do hrnce podle chuti i cukr. Podle chuti přidáme plátky citrónu a celou skořici. Kompot je určený k okamžité spotřebě.

Jeřabiny

 

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 4941x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.