Recepty pro děti od našich čtenářek

Fotolia_40253342_XSNechte se inspirovat recepty pro děti, které nám poslaly naše čtenářky do soutěže o knížky pro děti. Výherkyním gratulujeme a ostatním děkujeme za účast. 

 

Recepty na jídla pro děti

Kokosová mléčná rýže

  • 200 g rýže (kulatozrnná)
  • 700 ml mléka
  • 500 ml rýžového mléka (např. Provamel nebo NaturGreen)
  • 200 ml kokosového mléka (pokud chcete ušetřit na kokosovém mléce, které se pohybuje ve vyšší cenové relaci, použijte místo kokosového a rýžového mléka 700 ml BIO Provamel rýžovo-kokosového nápoje)
  • 1 vanilkový lusk
  • špetka soli
  • 7 lžic třtinového cukru
  • na ozdobu ovoce nebo čokoláda

 

Postup přípravy kokosové mléčné rýže

6 Kokosová mléčná rýže-400Rýži propláchneme ve studené vodě a necháme jí okapat. Do hrnce se silným dnem nasypeme rýži, zalijeme "obyčejným" mlékem, osolíme a na mírném ohni vaříme asi 15 minut, dokud se mléko nevstřebá. Poté přilijeme rýžové mléko s kokosovým, přidáme vyškrábaný vanilkový lusk, osladíme cukrem a za stálého míchání vaříme na mírném ohni až do úplného zhoustnutí. Rýži rozdělíme do misek, ozdobíme ovocem nebo čokoládovou polevou a můžeme podávat.

Tento dezert lze podávat teplý i studený. Do rýže můžete také přidat sekané oříšky nebo kousky rozinky či sušeného ovoce.

Drobenkový pomerančový koláč

Drobenka:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 200 g třtinového cukru
  • 200 g másla
  • lžička strouhané pomerančové kůry (z 1 čerstvého - chemicky neošetřeného plodu)

Náplň:

  • 1 tvaroh
  • 1 zakysaná smetana
  • 1 Philadelphia Original
  • 1 velké nebo 2 malá vejce
  • mléko dle potřeby
  • 3 balíčky vanilkového cukru

 

Postup přípravy drobenkového koláče

3 Drobenkový pomerančový koláč-400Z mouky, strouhané pomerančové kůry a másla si připravíme drobenku. Pokud se vám zdá drobenka hodně "mokrá", můžete přidat ještě trochu mouky. 2/3 drobenky nasypeme na malý plech (nebo do střední dortové formy o průměru 21 cm) vyložený pečícím papírem a rovnoměrně upěchujeme na dně. Připravíme si náplň smícháním tvarohu, kysané smetany a Philadelphie. Osladíme vanilkovým cukrem a zašleháme vejce. Tuto náplň vlijeme na drobenkový korpus a nakonec posypeme zbylou drobenkou. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 15 – 20 minut. Délka pečení se odvíjí od vlastních zkušeností s troubou. Po upečení necháme koláč vychladnout a poté nakrájíme na řezy a můžeme podávat.

TIP: Do náplně můžete přidat rozinky namočené v černém čaji nebo ovocné šťávě, případně také čerstvé nebo kompotované ovoce (meruňky).

Autorka receptů: Tereza Mrowiecová, Karviná-Ráj

 

Jemná tuňákovo-zeleninová pomazánka

  • konzerva tuňáka v olivovém oleji
  • konzerva sardinek
  • lžička sezamového oleje
  • 1 balení žervé nebo tvarohu
  • 1 jarní cibulka
  • 1 středně velká mrkev
  • čerstvá bazalka
  • čerstvá pažitka
  • čerstvý libeček
  • lžička citronové šťávy
  • sůl
  • pepř

 

Postup přípravy tuňákovo-zeleninové pomazánky

15 tuňáková pomazánka-400Olej z tuňáka slijeme (ponecháme si stranou), tuňáka vložíme do mísy, přidáme druhou konzervu se sardinkami. Pokrájíme jarní cibulku na malé kousky, nadrobno nastrouháme mrkev a nakrájíme rovněž bylinky, které jsme si nejlépe vypěstovali doma na okně, na balkoně či na zahradě. Společně s žervé či tvarohem přidáme do mísy a důkladně promícháme. Přidáme lžičku sezamového oleje a lehce zakápneme zbylým olivovým olejem z tuňáka, abychom dosáhli optimální hustoty pomazánky. Podle chuti opepříme a osolíme, přidáme lžičku citronové šťávy. Ta totiž v kombinaci s rybou dělá hotové divy. Libovolně můžeme přidat také další nadrobno pokrájenou zeleninu, jako je například paprika nebo najemno nastrouhaný kousek celeru. Tuňákovo-zeleninovou pomazánku mažeme na oblíbené pečivo, nejlépe pak volíme domácí celozrnný chléb, knäckebrot či kváskové pečivo. Přípravou této snadné pomazánky dostaneme do dětí poměrně jednoduchou cestou potřebné látky obsažené v rybách a zelenině v jednom - díky absenci ostré cibule, jemnosti tuňáka a sýru žervé či tvarohu je natolik jemná, že ji zvládne i ten největší odpůrce rybí chuti.

Cizrnová pomazánka

  • 1 hrnek cizrny
  • 1/2 petržele
  • 1/2 rajčete
  • 3 středně velké žampiony
  • 1/2 pórku
  • lněný olej
  • slunečnicový olej
  • sůl
  • pepř
  • libeček a zelenina na ozdobení (pórek, rajče, kolečko cukety)
  • bio celozrnný chléb

 

Postup přípravy cizrnové pomazánky

IMG_20140326_191640Cizrnu uvaříme do měkka. Ideální je namočit ji alespoň půl dne předem a poté vodu vyměnit, ale lze uvařit i ihned (pouze déle trvá). Pro tento recept jsme použili bio cizrnu a vodu pro vaření cizrny jsme nesolili, ochutili jsme až úplně nakonec. Na pánvi na slunečnicovém oleji orestujeme na půlkolečka nakrájený pórek, petržel a na menší kousky pokrájené žampiony. Necháme vychladnout. Do nádoby nasypeme uvařenou cizrnu, přidáme vychladlou směs žampionů a zeleniny. K tomu přidáme půlku rajčete a libovolné bylinky dle chuti a zakápneme lněným olejem - použít se dá jakýkoli podle chuti. Poté vše mixujeme tyčovým mixérem do požadované konzistence. Pro okamžitou konzumaci stačí oleje skutečně stopové množství, pokud budeme cizrnovou pomazánku konzumovat například následující den a budeme ukládat do lednice, doporučujeme přidat oleje malinko více, případně přimíchat žervé, aby pomazánka příliš neztuhla. Dochucujeme solí a pepřem. Podáváme na oblíbeném pečivu a ozdobíme zeleninou. Pro tento recept jsme použili lisovaný plátkový celozrnný žitný chléb v bio kvalitě, na ozdobu jsme použili pórek, rajče, plátek cukety a doma vypěstovaný libeček.

Autorka receptů: Soňa Novotná, Vizovice

 

Pečený losos se salátem

  • losos bez kůže
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • máslo
  • citron
  • směs salátů
  • cherry rajčata
  • balkánský sýr

 

Postup přípravy pečeného lososa

pečený lososLososa naporcujeme, osolíme, opepříme, pomažeme olejem a dáme do trouby na rozpálený plech na cca 200°C. Po 10 minutách lososa otočíme a necháme dalších cca 10 minut opéct (podle tloušťky filetu). Nakonec na každé porci necháme rozpustit kousek másla a zakápneme šťávou z citronu. Salát, rajčata a sýr smícháme, zakápneme olivovým olejem a trochou citronu a podáváme k lososovi. 

Autorka receptu: Sabina Raabová, Moravské Bránice

 

Tvarohovo-sýrové muffiny s rajčaty

Na 12 kousků

  • 150 g tvarohu
  • 60 ml mléka
  • 150 g šunky
  • 5 rajčat
  • 1 vejce
  • 1 cibule
  • 180 g špaldové mouky
  • 3 lžičky prášku do pečiva
  • sůl
  • pepř

 

Postup přípravy tvarohovo-sýrových muffinů

11 tvarohovo-sýrové muffiny-400Rajčata spaříme, oloupeme, vydlabeme dužinu a nakrájíme na kousky, cibuli a šunku nakrájíme nadrobno. V jedné misce smícháme mouku s práškem do pečiva, v druhé smícháme tvaroh, mléko, polovinu nastrouhaného sýra, vejce, osolíme a opepříme dle chuti. Veškeré ingredience poté smícháme dohromady, naplníme silikonové formičky na muffiny, posypeme zbylým strouhaným sýrem a pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 30 – 40 minut dozlatova (doba pečení závisí na typu trouby). Použijeme-li formu na muffiny, vymažeme ji před plněním olejem. 

Autorka receptu: Marie Vyskočilová, Praha

 

Pomazánka z červené řepy

  • 4 menší červené řepy
  • 1 červená cibule
  • tvrdý sýr dle chuti
  • 1 menší balení majonézy light nebo 1 jogurt

 

Postup přípravy pomazánky z červené řepy

9 pomazánka z červené řepy-400Řepy uvaříme s kmínem, bobkovým listem a anýzem doměkka. Řepu oloupeme a nastrouháme, cibuli nakrájíme na drobné kousky, sýr nastrouháme najemno. Vmícháme lehkou majonézu nebo jogurt a necháme uležet v lednici.

Autorka receptu: Květa Jílková, Brno

 

Zapečené brambory s brokolicí

  • 8 středních brambor
  • 1 brokolice
  • 1 hrnek mléka
  • 2 vejce
  • sůl
  • pepř
  • 100 g tvrdého sýra
  • trocha olivového oleje

 

Postup přípravy zapečených brambor s brokolicí

12 zapečená brokolice s bramborama-400Brambory uvaříme ve slupce doměkka, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na kolečka. Brokolici rozdělenou na růžičky povaříme asi 5 minut ve vroucí osolené vodě a ihned propláchneme studenou vodou, aby neztratila barvu. Pekáček vymažeme olejem, naskládáme brambory, osolíme, opepříme, dále klademe vrstvu brokolice a znovu brambory, které zase osolíme, opepříme. V mléku rozšleháme vejce, mírně osolíme a nalijeme rovnoměrně na brambory. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C nejdříve asi 15 minut, poté posypeme nastrouhaným sýrem a necháme zapéct ještě asi 15 minut.

Autorka receptu: Aneta Bednářová, Hradec Králové

 

Grilovaná plněná cuketa

Pro 2 osoby:

  • 1 větší cuketa
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • šunka
  • tvrdý sýr
  • sůl
  • tymián nebo oregano
  • olej

 

Postup přípravy grilované plněné cukety

4 grilovaná plněná cuketa-400Cuketu podélně rozpůlíme a vydlabeme dužinu. Dužinu nakrájíme a na cibulce orestujeme společně s nakrájenou šunkou. Ke konci přidáme i prolisovaný česnek a touto směsí naplníme cukety. Posypeme strouhaným sýrem a grilujeme na grilovacím tácku, který jsme potřeli olejem. Jakmile se sýr roztaví a zbarví do zlatova, je cuketa hotová.   

Autorka receptu: Michaela Šustrová, Tábor

 

Zeleninový kuskus se žampiony

  • 0,5 l zeleninového vývaru
  • 200 g kuskusu
  • žlutá paprika
  • rajče
  • cuketa
  • žampiony
  • slunečnicový olej
  • troška olivového oleje
  • bazalka
  • pažitka
  • petrželka
  • sůl
  • pepř

 

Postup přípravy zeleninového kuskusu

14 kuskus se zeleninou-400Kuskus zalijeme horkým vývarem, přiklopíme a necháme dojít. Občas promícháme, aby se kuličky kuskusu neslepily k sobě. Papriku a rajče nakrájíme nadrobno a vložíme do velké mísy. Cuketu nakrájíme na kousky a restujeme na lžičce oleje dozlatova a po vychladnutí přidáme do mísy k zelenině. Žampiony rovněž nakrájíme na kousky, restujeme a poté dusíme, aby byly houby pro děti co nejlépe stravitelné. Společně s kuskusem přidáme do mísy a důkladně promícháme. Nakrájíme čerstvou bazalku, petrželku, pažitku nebo další doma pěstované bylinky dle chuti. Na závěr osolíme, opepříme, velmi jemně zakápneme olivovým olejem, celou kuskusovou směs opět důkladně promícháme a můžeme podávat. Pokrm se hodí ke konzumaci za tepla i za studena jako salát. Poměry zeleniny a kuskusu upravujeme dle aktuální chuti strávníků.

Autorka receptu: Dita Zapletalová, Brno

 

Brokolice se sýrovou omáčkou

  • 1 brokolice
  • 4 velké smetanové tavené sýry
  • 1 kelímek smetany 12%
  • 1 lžíce hladké mouky
  • plátek másla
  • lžička koření Formaggio od Antonína
  • sůl

 

Postup přípravy brokolice se sýrovou omáčkou

1 brokolice se sýrovou omáčkou-400Brokolici uvařím v osolené vodě. Mezitím si udělám sýrovou omáčku – na kousku másla zpěním mouku a po chvíli zaliju smetanou. Přidám tavený sýr, koření, případně trošku přisolím. Podávám s vařenými brambory, brokolicí a plátkem šunky.

Autorka receptu: Lada Kunetková, Valašské Meziříčí

 

Polévka z červené čočky s rajčaty

  • 40 g červené čočky
  • 150 g loupaných rajčat z konzervy
  • 40 g rajského protlaku (nebo pyré) 
  • 1 lžička olivového oleje
  • 20 g tvrdého sýra (nějaký méně slaný)
  • 20 g cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 150 ml zeleninového vývaru
  • sůl
  • pepř
  • tymián

 

Postup přípravy polévky z červené čočky

8 polévka z červené čočky-400Na rozpáleném olivovém oleji osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli, pak přidáme rajčata a přilijeme polovinu vývaru. Za chvíli přidáme protlak, utřený česnek a čočku. Vaříme, dokud není čočka měkká, pak přidáme tymián a případně trochu pepře a soli. Nakonec nalijeme zbytek vývaru a opět krátce povaříme. Na talíři posypeme ještě horkou polévku nastrouhaným sýrem.

Autorka receptu: Mirka Škampová, Staňkov

 

 

 

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 2372x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.