Lichořeřišnice: nedoceněná pomocnice v boji proti zánětům

Fotolia_70681995_XSLichořeřišnice je rostlina původně pocházející z Jižní Ameriky. Do Evropy se dostala až po Kolumbovských výpravách a nejvíce se zde rozšířila v 17. století. Tato rostlina se hojně užívá jako ozdoba balkónů, zahrad, skleníků a parků, ale je i léčivou bylinou, jejíž účinky mají blahodárné vlivy na lidské zdraví.

Lichořeřišnice je jednoletá bylina, avšak některé její odrůdy jsou vytrvalé. Lodyhy této rostliny jsou masité, poléhavé nebo popínavé, s dlouhými řapíkatými listy. Její dlouze stopkaté úžlabní květy jsou barvy oranžově žluté, s ohnivě červenými pruhy, jiné jsou špinavě žluté, výjimečně i ohnivě červené. Kvete od června až do prvních mrazíků. Plodem je trojpouzdrá ledvinovitá tobolka. Známá je u nás i pod lidovými názvy řeřicha kapucínská nebo řeřicha otáčivá.

Léčivé účinky lichořeřišnice jsou pozoruhodné, jedná se o přírodní antibiotikum, které nás může ušetřit užívání syntetických léčiv. V některých případech dokonce ničí i zlatého stafylokoka. Indiáni v Peru využívají léčivých vlastností lichořeřišnice po dlouhá staletí.

Léčivé účinky lichořeřišnice

Pro její léčivé účinky používáme a pěstujeme odrůdu zvanou lichořeřišnice větší. Peruánští Indiáni využívají z rostliny listy, které mají antibakteriální účinky. Lichořeřišnice má unikátní vlastnosti - má silné léčivé účinky a navíc je velice ohleduplná k tělu. Lichořeřišnice neničí přirozenou mikroflóru zažívacího traktu a jiných sliznic, tak jako chemická antibiotika.

Spařená lichořeřišnice se využívá v koupelích, ulevuje od migrén a bolestí různých svalů. Peruánci ji rovněž doporučují jako pomocníka při různých vyrážkách, vřídcích a hojení ran. Směsí vína a nálevu z této rostliny se doporučuje natírat hnisající rány pro jejich lepší a rychlejší zhojení. Potírání tváře květem lichořeřišnice má podle šamanských rad léčit ječné zrno a zmenšovat kruhy pod očima. Šťáva vymačkaná z listů a semínek rostliny se podává při infekcích močové soustavy a onemocněních horních cest dýchacích. Pití šťávy z lichořeřišnice se doporučuje pro posílení imunity organismu, léčily se jí kurděje – obsahuje totiž hojně vitamín C. Tinktura z rostliny pomáhá omezovat akné, opary nebo lišeje.

Lichořeřišnice účinně působí proti všem 46 kmenům stafylokokových bakterií způsobujících zánětlivá onemocnění močových cest a ledvin. Léčitelé i lékaři zaznamenávají obrovské úspěchy v použití lichořeřišnice v boji s obtížně léčitelným zlatým stafylokokem, který je schopen odolávat i silným antibiotikům a zdraví nakažených ohrožuje i po mnoho let a v mnoha úrovních organismu.

Nasekané lichořeřišnice přidané do koupele mohou pomoci upravit menstruační cyklus.

Výrazně antibioticky působí rostlina v urogenitální oblasti, působí léčivě při zmíněných zánětech močových cest, ledvin, ale i při zánětech dýchacích cest. Včasným podáním a užitím lichořeřišnice můžeme infekční nákazu zlikvidovat nebo už v samém jejím počátku omezit. Její působení je i preventivní.

Tato bylina se dříve užívala jako prostředek proti vypadávání vlasů a proti lupům. Dodnes je možné ji najít jakožto součást přírodních přípravků proti těmto potížím.

Užívá se hojně také v homeopatii, vzhledem k jejím mimořádným antibakteriálním účinkům je velice vděčná pro toto zpracování. Výchozí surovinou může být jakákoliv část rostliny, ale nejjednodušší je zpracování ze semene.

Pro homeopatické zpracování se však používá i nať a květy. Nať se sbírá v období květu rostliny a to ve dne mezi dvanáctou a třináctou hodinou.

Její velikou výhodou je, že v případě jejího užívání se nemusíte se bát žádných nežádoucích účinků (dokonce ani předávkování), je vhodná i v těhotenství či pro kojící ženy. Předávkování lichořeřišnicí se zcela ojediněle projevuje nechutenstvím a bolestmi břicha. Neměla by se však užívat přespříliš často, může snižovat plodnost. Lichořeřišnici můžete dokonce kombinovat s antibiotiky, umocní jejich účinek.

Nálev z lichořeřišnice

Jeho příprava je velice jednoduchá. Hrst listů této rostliny přelijete vroucí vodou a necháte louhovat. Po vychladnutí je přecedíte přes gázu a použijete při oplachování vlasů. Nalít jej také můžete do rozprašovače, a před vysoušením vlasů jemně rozprášíte do vlasů a především k jejich kořínkům.

Tinktura z lichořeřišnice

Připravíme si dvě lžíce listů a dvě květů lichořeřišnice, dále 3 dcl 60% lihu. Bylinku zalijeme lihem a necháme na teplém místě louhovat po dobu 14 dní. Nezapomínejte dvakrát denně protřepávat. Po uplynutí lhůty tinkturu přecedíme, nalijeme do tmavé sklenice a na chladném místě uskladníme.

Při zánětech močových cest užíváme tinkturu z lichořeřišnice po dobu dvaceti dní, 3x denně 15 kapek. Nevynechejte ani jediný den!

Účinky tinktury můžete vyzkoušet také na různé vřídky a vyrážky na kůži.

V případě nachlazení, onemocnění chřipkou, zánětech průdušek či astmatu, užívejte po dobu 14 dnů, 3x denně 20 kapek lichořeřišnicové tinktury rozpuštěných ve 2 dl neperlivé vody. Pravidelnost a dodržení 20ti denní kúry, je nutné, především kvůli možné recidivě.

Jedenkrát ročně byste si měli udělat 8-týdenní antibakteriální kúru z lichořeřišnice. Užívá se 3x denně 15 kapek tinktury. Pravidelnost je stejně důležitá, jako dodržení 8 týdnů kúry.

Sirup z lichořeřišnice

Dvě lžíce nasekané lichořeřišnice zalejeme sklenicí vroucí vody (případně i mléka) a osladíme medem. Každé dvě hodiny podáváme jednu lžíci při nachlazení a potížích horních cest dýchacích.

Fotolia_63757287_XS

Lichořeřišnice v kuchyni 

Kromě své okrasné funkce a léčivých vlastností můžete lichořeřišnici využít i v kuchyni. Její chuť je mírně peprná, možná i drobně štiplavá. Její mladé listy i květy lze přidat do salátů. Květy i listy mají obdobnou chuť. Zkuste je přidat do zeleninového nebo bramborového salátu, přidají skvělou příchuť. Skvělá je lichořeřišnice i na chleba s máslem namísto ředkviček. Poupata a semena je možné užít v kuchyni místo kaparů. 

Falešné kapary z plodů lichořeřišnice

Tyto falešné kapary vytvoříme z 1/4 kg plodů, sklenice vinného octa a 50 gramů cukru, nového koření, celého pepře, bobkového listu a soli. 1/2 litru vody osolíme a přivedeme do varu, po dobu 10 minut v něm vaříme zelené plody rostliny. Pak slijeme, necháme okapat a vložíme do sterilizované sklenice. Přidáme poté koření, zalijeme vroucím octem, svařeným s cukrem, bobkovým listem a novým kořením. Zavíčkujeme a 1/4 hodiny zavařujeme. Falešné kapary z lichořeřišnice poté přechováváme na tmavém a chladném místě.

Čaj z lichořeřišnice

Vrchovatou lžičku řezaných, sušených květů nebo 2 lžičky čerstvých listů zalijeme šálkem horké vody, necháme cca 10 minut louhovat a přecedíme. Popíjíme 3x denně.

Využití čerstvých květů, listů i semen lichořeřišnice v kuchyni

Zcela nespornou výhodou této rostliny je fakt, že její list, květ i plod jsou v čerstvém stavu jedlé. Její listy a květy jsou vynikající do salátů. Jejich chuť je mírně kořeněná. Čerstvé utržené listy omyjeme vodou a pokrájíme na tenčí plátky. Květy do salátu můžeme přidat celé, jejich chuť je méně výrazná. Výtečné je přidat lichořeřišnici třeba i do pomazánek – sýrových nebo vaječných.

Přímo z rostliny je možné konzumovat semena, v případě, že by se nám zdála příliš pálivá, můžeme je přidat i do salátů nebo pomazánek, na chléb s máslem a podobně. Mladší, ještě nedozrálá semena je možné nakládat do octa, užívat namísto kapari.

Listy můžeme využít stejně, jako jinou salátovou zeleninu. Do salátů jsou nejvhodnější mladé listy a výhonky lichořeřišnice.

Nakládaná poupata

Čerstvě natrhaná, dosud nerozvinutá poupata lichořeřišnice vložíme do slaného roztoku. Ten připravíme z 1 litru vody a 110 gramů soli, ideálně mořské. V nálevu poupata ponecháme po dobu 24 hodin. Po uplynutí této doby poupata přecedíme, vložíme do menší sklenice a zalijeme horkým zálivem z vinného či jablečného octa s lístky estragonu, dochutit můžeme ještě křenem, cibulí, šalotkou. Zavíčkujeme a měsíc skladujeme. Poté můžeme konzumovat.

Tvarohová pomazánka s lichořeřišnicí

Tipem pro rychlou a zdravou snídani nebo přesnídávku je pomazánka s lichořeřišnicí. Listy lichořeřišnice nakrájejte a zamíchejte do mírně osoleného tvarohu nebo do Lučiny. Pomazánku namažte na pečivo a ozdobit můžete květy lichořeřišnice.

Tofu pomazánka s lichořeřišnicí 

K přípravě této pomazánky budete potřebovat 1/2 balení přírodního tofu, tři lžíce másla, sůl a asi 10 lístků lichořeřišnice větší. Tofu nejprve najemno nastrouháte a spojíte s měkkým máslem. Solí a nadrobno nakrájenými listy lichořeřišnice dochutíte. Příjemná pikantní chuť Vás překvapí.

Pěstování lichořeřišnice

Lichořeřišnici nejlépe vyhovuje slunné stanoviště s chudou půdou.  Rostlina netrpí chorobami a dokonce odhání různé parazity, jako jsou například mšice a jiné. Rostliny si můžeme předpěstovat, a to v období března až dubna nebo si osivo vysévat přímo na pozemek, a to v čase od dubna po měsíc květen.

Semena můžeme vysévat na záhony, do truhlíků, do větších květináčů nebo i mís. V teplotě nad 18 °C ve vlhčené půdě vyklíčí během tří týdnů. Semena dávejte do jamky po dvou až čtyřech, potom jsou rostliny hustší i více kvetou. Nejlépe se jim daří na slunných stanovištích, v půdě spíše chudší.

Zálivku lichořeřišnic přizpůsobte konkrétním požadavkům rostliny a jejímu umístění. Rostliny umístěné na slunci a v květináči budou potřebovat více vody, než rostliny vysazené na záhoně. Substrát vždy nechejte mírně vyschnout a teprve potom přistupte k zálivce. Mnoho vody může lichořeřišnicím uškodit, trpí častěji chorobami, uhnívají a špatně kvetou. Lichořeřišnice sázejte na stanoviště chráněné před silným větrem, aby se pnoucí lodyhy neponičily.

Kromě lichořeřišnice větší, kterou pěstujeme pro její léčivé účinky, je možné pěstovat i mnohé její další druhy. Balkón zpestří třeba lichořeřišnice kanárská, tato plazivá rostlina ozdobí i pergoly a podobně. Další krásnou a navíc neobvykle zbarvenou je lichořeřišnice peruánská. Její květy jsou velké, zajímavé a listy tmavě zelené barvy.

Další odrůdou je lichořeřišnice nízká, kvetoucí mahagonově červenými květy. Tato letnička roste rychle. Je vhodná pro záhony i okenní truhlíky, dalším krásným kultivarem této lichořeřišnice je Empress of India s červenými květy.  

Setkat se můžete i s lichořeřišnicí stěhovavou, je to velmi rychle rostoucí popínavá jednoletka s lysými stonky a jemnými, svěže zelenými, dlanitě laločnatými listy. Její květy jsou malé a roztřepené, s hákovitě zahnutou ostruhou. Tento druh tvoří velké množství květů citronově žluté barvy.

Lichořeřišnice hlíznatá má listy spíše šedo-zelené barvy, dlanitě členěné. Její květy jsou malé a oranžovočervené, s červenavou ostruhou. Hlízy lichořeřišnice hlíznaté jsou jedlé.   

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 51125x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Zrovna ji piji v domácí tinktuře, protože mě přemohl zánět močových cest.. Doufám, že to bude stačit a nebudu muset pro ATB.