Kopřiva dvoudomá

kopřivaKopřiva dvoudomá je jedna z nejlepších léčivých rostlin. Kdyby prý lidé věděli, jak je kopřiva léčivá, nepěstovali by na zahradách už nic jiného. Kopřivu však můžeme využít v kuchyni, v kosmetice nebo jako hnojivo na zahrádce.

Původ a vzhled kopřivy dvoudomé

Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica L.) je známá planě rostoucí bylina dorůstající výšky 30 až 250 cm. Má vejčitě zaoblené, zubaté, tmavozelené listy, které při doteku pálí. Kopřiva má svůj původ v Evropě, Asii a severní Africe. Kvete od června do října nazelenalými květy v převislých, drobných květenstvích.

Kde kopřivu najdeme

Nejčastěji se kopřiva vyskytuje na okrajích lesů, při cestách, plotech, štěrku a hromadách suti, od nížin až do hor. Má ráda stinná stanoviště a vlhké půdy bohaté na dusík. Kopřiva se řadí mezi plevel. Pokud by jsme chtěli kopřivu pěstovat, stačí jeden výsev, poté se rostlina vysévá volně sama. Šíři se rovněž kořenovými odnožemi.

Kdy sklízíme kopřivu

Nejlepší doba ke sběru kopřiv je na jaře. Od března do dubna se sklízejí především mladé výhonky, pokud však kopřivu kosíme, můžeme ji sklízet téměř celý rok. Používáme 4-6 nejvýše posazených listů včetně řapíku a samotného výhonku. Kořeny a semena sbíráme od srpna do listopadu.

Sušení kopřivy

Kořeny kopřivy se suší na slunci, nadzemní části kopřivy se suší v kyticích zavěšených na suchém a stinném místě. Sušenou kopřivu skladujeme v plátěných pytlících.

Kopřiva v pověrách

kopřivyZe Slánska pochází pověra, kdy o Valpružině noci (30.4.) děvečky vycházely vyrývat trsy kopřiv. V každém domě pak zasadily po jedné kopřivě do opálky naplněné pískem, na níž byla cedulka se jménem hospodyně. Opálku postavily do sklepa a ráno na 1.května, před východem slunce, se šly na kopřivu podívat. Pokud byla kopřiva zvadlá, bylo to znamení, že hospodyně do roka zemře.

Kopřiva pověšená v domě platila za silný ochraňující prostředek před všemi nemocemi. Pokud přesto někdo v domě onemocněl, byl kopřivou vyšlehán.

Účinné látky v kopřivě dvoudomé

Kopřiva má významné léčivé účinky a je proto pro nás zdrojem potravy s mnoha přednostmi. Například obsah proteinů v kopřivě převyšuje téměř dvakrát obsah proteinů v sójových bobech. Obsahuje také velké množství minerálů Ca, Mg, K, P, Fe. Obsahuje dále vitamin C, B, karoten, chlorofyl, třísloviny, glukokininy, celulózu acetylcholin, sacharidy, bílkoviny, fytoncidy apod.

Zdravotní účinky kopřivy

Kopřiva má čistící, detoxikační, stahující, posilující a antirevmatické účinky, snižuje krevní tlak, používá se u dny a aterosklerózy. Kopřiva je antiseptická, působí antivirově, proti kašli, je vhodná pro diabetiky, jelikož snižuje hladinu krevního cukru. Působí dobře na žaludek a játra, podporuje trávení, vylučování žluči a vyprazdňování střev. Kopřiva se podává u chudokrevnosti na podporu krvetvorby, čistí krev, pomáhá také při vnitřním krvácení. Užívá se při chřipce, léčí močové a dýchací orgány. Zvláště na jaře pomáhá kopřiva oživit metabolismus.

K vnitřnímu užití používáme odvary z kořenů a nadzemních částí kopřivy, k vnějšímu použití nálevy, odvary a tinktury z kořenů, macerované listy na vosí bodnutí.

Kopřiva v zahradě

Kopřiva je velmi užitečným pomocníkem v zahradě. Vyrábí se z ní především kopřivová jícha, která slouží jako vydatné hnojivo pro rostliny a stromy. Odpuzuje mšice a housenky. Kopřiva, kterou necháme růst někde v rohu zahrady, poskytne útočiště motýlům. Jejich housenky se kopřivami živí. Kopřivou můžeme také mulčovat záhony, hodí se pro všechny pěstované rostliny. Kopřivu přidáváme též do kompostu.

Kopřiva v kosmetice

Kopřiva se používá proti padání vlasů a na jejich posílení. Kopřivová vlasová voda potlačuje svědění vlasové pokožky a tvorbu lupů. Vrací lesk tmavým vlasům a světlé vlasy ztavuje.

Použití kopřivy v kuchyni

Kopřiva dvoudomáListy kopřivy se připravují na způsob špenátu, do rizota, do těsta na knedlíky, noky a nudle nebo se z nich dělá polévka. Dále ji přidáváme do bramboráků, omelet, těstovin, závinů a nádivek, se sýrem na pizzu. Kopřiva se dá jíst dokonce i syrová, je třeba ji však najemno nasekat nebo pomačkat válečkem na nudle, aby se zneškodnily žahavé chloupky. Syrové kopřivy přidáváme například do pomazánek. Sušené kopřivy se používají jako koření nebo na čaj. Kopřivu můžeme zamrazit do zásoby. Semena kopřiv, pražená na másle, jsou lahodnou pochoutkou a přísadou do jídel. Kopřiva se může přidávat dokonce i do sladkých jídel, třeba do koláčů, vaflí apod. Z kopřivy připravujeme posilující a čistící nápoje a sirupy.

Detoxikace s kopřivou

Na jaře pomáhá kopřivová kúra k detoxikaci organismu. Připravíme ji následovně: 50 g kořenů a listů z kopřivy dvoudomé vaříme v 1 litru vody 4 minuty. Odvar pijeme 4-6 x denně po dobu 3 týdnů, z toho 1 šálek nalačno a 1 před spaním. Během kúry jezte hodně čerstvé zeleniny a omezte bílkoviny.

Nálevy, nápoje, sirupy, vody a tinktury z kopřivy

Šťáva z kopřiv

Je výborná proti jarní únavě. Připravíme ji z mladých vrcholků kopřiv, které umyjeme a rozmixujeme. Šťávu přecedíme, dochutíme cukrem a citronem a pijeme zředěné napůl s vodou. Uchováváme v ledničce.

Nápoj z kopřiv

Tento nápoj čistí krev a zbavuje tělo škodlivin. Mladé jarní kopřivy vykopeme i s kořenem, dobře opereme, přelijeme převařenou vodou a necháme 24 hodin odstát. Poté přecedíme přes jemné síto. Následující 3 dny nápoj popíjíme.

Kopřivový čaj a nálev

kopřivový čaj2 lžičky pokrájených čerstvých nebo sušených kopřiv zalijeme ¼ litrem vody a necháme projít varem. Poté odstavíme, necháme 10 minut odstát, scedíme a pijeme.Čaj pijeme při chudokrevnosti, preventivně proti nachlazení a chřipce nebo zevně na vyrážky, kopřivku a při padání vlasů.

Kopřivová tinktura

Kopřivové kořeny dobře očistíme a nadrobno nakrájíme. Vložíme je do hliněné nádoby a přelijeme lihem smíchaným napůl s převařenou vodou. Uzavřeme a necháme stát v tmavé místnosti 4 týdny. Nádobu každý den protřeseme. Potom přecedíme a slijeme do lahviček.

Kopřivová tinktura na vlasy

2 lžíce čerstvých listů a kořene kopřivy zalijeme 5 lžícemi lihu a postavíme na 1 – 2 týdny v uzavřené nádobě na slunné místo. Potom přecedíme a zředíme ¼ litrem převařené vody. Tinkturou masírujeme pokožku hlavy. Pomáhá proti padání vlasů.

Kopřivová vlasová voda

1 hrst sušených kopřiv přelijeme ¼ litrem vroucí vody, přilijeme 1 lžíci vinného octa a necháme 10 minut odstát. Potom přecedíme a tímto odvarem oplachujeme vlasy po umytí.

Vlasová kúra z kopřiv

200 g listů čerstvé kopřivy dvoudomé zalijeme 1 litrem vody, přidáme 2 lžíce octa a vaříme vše 5 minut. Poté necháme chvíli odstát, přecedíme a používáme na oplach vlasů každý večer po dobu 14 dní. Odvar vydrží 2-3 dny, poté připravíme čerstvý. Kúra je vhodná proti padání vlasů. Tmavé vlasy po ní získávají lesk, světlé tmavnou.

Odvar z kopřiv proti padání vlasů

Hrst čerstvých kopřiv zalijeme vařící vodou a necháme louhovat 20 minut. Poté přidáme šťávu z 1 citronu a přecedíme. Používáme 1 lžíci denně. Tímto odvarem si masírujeme vlasovou pokožku.

Kopřivový sirup I.

80 mladých kopřiv (vysokých asi 20 cm) opereme, necháme okapat a zalijeme 4 l převařené vlažné vody. Odstavíme na 24 hodin. Potom scedíme, zahřejeme na 80 st.C, přisypeme 4 kg krystalového cukru, 100 g kyseliny citronové a 1 dl rumu. Slijeme a užíváme denně 1 lžíci.

Kopřivový sirup II.

250 g čerstvých listů kopřivy zalijeme 1,5 l vody a přivedeme k varu. Potom odstavíme na 12 hodin. Scedíme, přidáme 500 g cukru a svaříme do hustého sirupu. Poté slijeme do láhve. Užíváme 3 x denně 1 lžíci.

Kopřivový sirup III.

80 kopřiv (asi 20 cm vysokých) opereme, zalijeme 3,5 l vody, přidáme 20 g kyseliny citronové a 4 na kolečka (i s kůrou) nakrájené citrony. Vše krátce povaříme a odstavíme na 24 hodin. Potom vymačkáme a přecedíme. Přidáme 3,5 kg cukru, který mícháme do rozpuštění. Slijeme do lahví. Tímto sirupem můžeme sladit čaj nebo užíváme preventivně 1 lžíci denně.

Recepty z kopřivy

Kopřivová polévka I.

kopriva-13Čerstvé listy mladých kopřiv spaříme vroucí vodou a hned poté je zchladíme studenou vodou. Pokrájíme je na kousky, zalijeme vodou a máme základ kopřivové polévky. Do ní můžeme přidat dle chuti kořenovou zeleninu, brambory, cibulovou jíšku.. Ochutíme solí, pepřem a oblíbeným kořením. Můžeme zahustit smetanou a zjemnit máslem.

Kopřivová polévka II.

Čerstvé, jemně nasekané listy osmahneme na olivovém oleji nebo ghí společně s cibulkou a česnekem. Zalijeme vodou a smetanou, poté rozšleháme do krémovita. Kopřivovou polévku dochutíme solí a pepřem, na talíři pak chlebovými kostičkami osmaženými na másle a česneku. Polévka má jemnou chuť připomínající ústřice.

Kopřivový špenát

Čerstvé listy mladých kopřiv spaříme vroucí vodou a hned poté je zchladíme studenou vodou. Necháme okapat a mezitím opražíme na tuku drobně nakrájenou cibulku. Přidáme kopřivy, můžeme také přilít smetanu a nakonec prolisovaný česnek a koření.

Kopřivová pomazánka

Připravíme ji smícháním jemně nasekaných kopřiv s ovčím sýrem, trochou česneku a olivového oleje.

Kopřivy na mozeček

Hrst najemno nasekaných kopřiv podusíme na 60g tuku (vhodné je ghí), přidáme 3 vejce a mícháme. Dochutíme solí a pepřem.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 5277x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.