Jaterní dieta není vhodná jen při onemocnění jater, ale i jako účinná prevence

Jaterní dieta může být vhodná nejen při onemocnění jater, ale i jako prevence. Játra mají zásadní význam pro detoxikaci organismu. Mají přímý vliv na velké množství zdravotních obtíží, mimo jiné na nádorová onemocnění, alergie, cévní potíže atd. Toxická jaterní zátěž vyvolává permanentní únavové stavy. Jakékoliv toxiny, které zhoršují činnost jater, pak mají dopad na celkové zdraví. Jaterní dieta může být vhodná nejen při těchto problémech, ale i pro pravidelnou očistu, po které se budeme cítit skvěle. 

Játra jsou dokonalou chemickou továrnou, která zajišťuje množství enzymů důležitých pro trávení potravy. V jaterních buňkách se tvoří žlučové kyseliny. Ty ovlivňují trávení, zejména pak trávení tuků. Játra produkují glykogen a cholesterol. Vlivem špatné životosprávy se může žluč zahustit a potom se v ní tvoří kamínky a usazeniny různého složení. Tyto nánosy silně zhoršují trávení a detoxikační schopnosti jater. Toxické zatížení stojí za většinou vážných zdravotních problémů. Špatná funkce jater může mít navíc vliv na kůru nadledvinek, která produkuje stresové hormony. Zdravá fungující játra znamenají vysokou odolnost vůči stresu, naopak zanesená játra vedou k agresi a zatrvrzelosti. Koneckonců říká se někdy o špatně naladěném člověku, že je žlučovitý, a tento příměr není daleko od pravdy.

Detoxikace jater

Játra jsou naštěstí orgánem, který má schopnost velice dobré regenerace. Pro zdravou funkci jater je nicméně nutné je pravidelně čistit. Ideální dobou k očistě jater je jaro, a to období mezi 15. únorem a 15. květnem. Po takovéto očistě jistě zaznamenáte, že únava klesá, zbavíte se pocitů zlosti a výbušnosti, bolestí kyčlí apod. Očištěná játra přinesou pocit mnohem většího životního elánu.

Bylinky jako prevence proti onemocnění jater

Ostropestřec mariánský

Ostropestřec mariánský je pro detoxikaci jater ideální rostlinou. Neutralizuje vlivy škodlivých látek, jako jsou různé chemické léky, příměsi potravin, alkohol nebo drogy. Podporuje regeneraci nových jaterních buněk. U nemocných rakovinou snižuje ostropestřec mariánský riziko poškození jater při chemoterapii a urychluje zotavování. Ostropestřec mariánský též zklidňuje záněty a zpomaluje bujení kožních buněk při lupénce.

Ostropestřec se též úspěšně využívá pro řešení endometriózy, nejčastější příčině ženské neplodnosti, neboť napomáhá játrům zpracovávat hormon estrogen, jehož vysoká hladiny zhoršuje bolesti a jiné příznaky tohoto onemocnění. Užívání ostropestřce mariánského prospívá prevenci žlučových kamenů. Tato bylina je jednou z nejbezpečnějších vůbec, nejsou popsány žádné její vedlejší účinky. Ostropestřec se lépe vstřebává v kombinaci s lecitinem.

Česnek

Česnek obsahuje sloučeniny síry, které fungují jako aktivátory jaterních enzymů, které jsou zodpovědné za vylučování toxinů z těla. Česnek navíc obsahuje allicin a selen, dvě velmi důležité složky, které chrání játra před poškozením toxiny.

Grapefruit

Je to bohatý zdroj antioxidantů a také vitamínu C. Podobně jako je tomu u česneku, i grapefruit obsahuje sloučeniny, které podporují výrobu jaterních detoxikačních enzymů. Grapefruit obsahuje flavonoid naringenin, který způsobuje, že játra spíše tuky spalují, než že by je ukládala. 

Zelený čaj

Tento čaj obsahuje látky, které prokazatelně odstraňují tuk z jater a také správnou funkci jater podporují. Zelený čaj brání játra před kumulací toxinů, které jim škodí.

Listová zelenina

Ve veškeré listové zelenině je obsaženo velké množství čistících složek, které mají schopnost neutralizovat těžké kovy poškozující játra. Takovouto listovou zeleninou je nejen třeba špenát, rukola nebo polníček, ale třeba i pampeliška nebo čekanka.

Avokádo

I avokádo je skvělým ochráncem jater a zesiluje jejich čistící schopnosti.

Vlašské ořechy

Ořechy pomáhají čištění jater, jsou skvělé pro lepší okysličování krve a ze slupek ořechů se často vyrábí přípravky na jaterní očistu.

Kurkuma

Jeden z nejsilnějších přírodních prostředků pro udržení zdravých jater. Aktivně chrání játra před poškozením toxiny, napomáhá regeneraci jaterních buněk, zmenšuje přeplněné jaterní kanálky a zlepšuje funkci žlučníku, který také napomáhá čištění těla.

Onemocnění jater 

Nemoci jater vznikají nejčastěji v důsledku onemocnění žloutenkou, při nadměrném užívání alkoholu nebo při poškození některými léky.

  • Hepatitidy: Infekční žloutenky neboli hepatitidy jsou virovým onemocněním. Hepatitida typu A se přenáší na základě špatných hygienických podmínek orální cestou, hepatitida B a hepatitida C především krevní cestou.
  • Cirhóza: Při onemocnění jater cirhózou se jaterní tkáň pomalu proměňuje na zjizvenou hmotu s omezenou funkčností. Celý proces tzv. „tvrdnutí jater“ probíhá pomalu a nepozorovaně. Nejběžnějším způsobem, kterým si lze přivodit cirhózu jater je častá a vytrvalá konzumace alkoholu a asi jedna třetina cirhóz vzniká jako důsledek chronického zánětu, žloutenky typu B a C.
  • Příznaky onemocnění jater: Onemocnění jater se manifestuje tmavou močí a světlou stolicí. Nemocní jsou unavení, malátní a trpívají nechutenstvím. Typické jsou i přidružené trávicí obtíže, nepříjemné pocity v nadbřišku, nadýmání, zvracení a nevolnosti. Běžnou součástí jaterních onemocnění jsou pocity únavy a slabosti, hubnutí. Jedním z příznaků jsou i poruchy srážlivosti krve, snadno se tvoří modřiny, objevuje se krvácení z dásní apod. 
  • Jaterní dieta: Jaterní dieta je důležitým dietním opatřením, které provází léčbu některé jaterní diety. Takovouto dietu obvykle doporučuje lékař.

Jaterní dieta a nevhodné potraviny 

  • tučná jídla a tuky všeobecně
  • maso prorostlé tukem a polévky z něj (vývary)
  • uzeniny, paštiky
  • konzervy a konzervované výrobky
  • kořeněné potraviny a ostřejší koření
  • tučné sýry a mléko, smetanové jogurty, smetana
  • tatarská omáčka, majonéza, dresingy, hořčice, kečup
  • mák, kokos, semínka (vč. pečiva se semínky) 
  • nadýmavá a silně aromatická zelenina (květák, zelí, kapusta, cibule, česnek, ředkvička apod.)
  • uzené a tučné ryby
  • kakao
  • sladkosti
  • čerstvé pečivo, koláče, kynuté knedlíky
  • kompoty
  • nadýmavé ovoce a ovoce s malými zrníčky (hrušky, borůvky, angrešt, maliny)
  • jídla smažená, grilovaná a pečená
  • vaječný žloutek 

Dušená ryba se zeleninou je ideální pro jaterní dietu.Jaterní dieta a vhodné potraviny 

  • libové maso (zejména kuřecí, telecí, králičí, krůtí)
  • libové ryby (např. pstruh, přírodní filé na vodě)
  • ovoce – vše mimo zakázaného, vhodné je ovoce loupat a zbavit všech jadérek
  • zelenina – vše mimo zakázaného
  • nízkotučné mléčné výrobky
  • rýže
  • bezvaječné těstoviny
  • vhodná je příprava jídla je vařením a dušením na vodě
  • bylinkové koření – majoránka, bazalka apod.
  • suchary
  • vaječný bílek 

Jaterní dieta - recepty 

Kuřecí stehna pečená na zelenině

  • 2 kuřecí stehna 
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • 1 menší celer
  • olivový olej
  • sůl 
  • tymián 

Kuřecí stehna pečená na zelenině - recept

Zeleninu oloupeme, nakrájíme na drobnější kostky, osolíme, smícháme s tymiánem a trochou olivového oleje, rozprostřeme do pekáče. Kuřecí stehna zbavíme nadbytečného tuku (bílých částí pod kůží a na okrajích), lehce osolíme, potřeme trochou olivového oleje a posypeme špetkou tymiánu. Kuřecí stehna položíme na zeleninu, podlijeme skleničkou vody a pečeme na 190 °C asi 1 hodinu, než bude zelenina měkká a kuřecí maso hotové i u kosti. Během pečení párkrát přelijeme kuře vypečenou šťávou. V případě vážnějšího onemocnění jater kuřecí stehna před konzumací zbavíme tučnější kůže. 

Pampeliškový salát s čekankovými puky 

  • 1 - 2 čekankové puky
  • jablko
  • čerstvě natrhané a omyté pampeliškové listy
  • 1 - 2 květy měsíčku lékařského
  • nízkotučný bílý jogurt
  • citrón

Pampeliškový salát s čekankovými puky - recept

Čekankové puky omyjeme a pokrájíme, přidáme na malé kousky nakrájené jablko, pár čerstvě natrhaných a omytých pampeliškových listů a květy měsíčku lékařského. Vše zalijeme nízkotučným bílým jogurtem, zakapeme trochou citronové šťávy a necháme asi 1 hodinu v ledničce.

Kuřecí závitky se špenátem

  • 2 kuřecí prsa
  • 2 rajčata
  • 1 balení čerstvého špenátu
  • 4 plátky kuřecí šunky
  • 100 g nízkotučného sýra
  • sůl
  • čerstvá bazalka

Kuřecí závitky se špenátem - recept

Kuřecí prsa si nařízneme tak, abychom z nich mohli vytvořit co největší plát, naklepeme na stejnou tloušťku, osolíme a posypeme nasekanou bazalkou. Špenát v cedníku zalijeme vroucí vodou a po vychladnutí přebytečnou vodu vymačkáme. Na kuřecí prsa rozprostřeme šunku, posypeme nastrouhaným sýrem, poklademe nakrájenými rajčaty a špenátem. Závitky zatočíme, zabalíme do alobalu tak, aby byl balíček dokonale utěsněný a pečeme v rozehřáté troubě na 190 °C asi 45 minut doměkka (dobu pečení uzpůsobíme tloušťce plátků). Podáváme s rýží nebo vařenými brambory. 

Lehký bramborový salát 

  • 1 kg brambor typu A
  • 1/4 pórku
  • 1 petržel
  • 1/4 celeru
  • 1 mrkev
  • 3 vejce uvařená natvrdo - použijeme pouze bílek
  • šťáva z 1/2 citronu
  • nízkotučný bílý jogurt  
  • sůl

Lehký bramborový salát - recept

Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Nadrobno nakrájenou očištěnou petržel, celer a mrkev uvaříme do měkka v mírně osolené vodě, na poslední asi 2 minuty přidáme nakrájený pórek a necháme vše vychladnout. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky, přidáme nakrájené bílky, zeleninu, osolíme, ochutíme citronovou šťávou, promícháme s jogurtem a dáme vychladit. 

Pstruh dušený v zelenině

  • 1 čerstvý vykuchaný pstruh 
  • 2 rajčata zbavená slupky a semínek
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 1 mrkev
  • 1 hrst petrželové natě
  • 1 citron
  • sůl
  • olivový olej

Pstruh dušený v zelenině - recept

Pstruha očistíme, omyjeme a lehce osolíme (i zevnitř). Do vykuchaného vnitřku pstruha dáme petrželku a 2 kolečka citronu. Rajčata nakrájíme na větší kousky, mrkev a řapíkatý celer na velmi malé kostičky nebo velmi tenké plátky. Zeleninu smícháme s trochou soli a olivového oleje a 1/2 zeleniny rozprostřeme na pekáček. Na zeleninu položíme pstruha, pokryjeme druhou polovinou zeleniny a pekáček přikryjeme alobalem. Pečeme na 180 °C asi 30 minut. 

Dýně plněná krůtím masem

  • 1 máslová dýně 
  • 200 g mletého krůtího masa 
  • 1 hrst petrželové natě
  • 2 jarní cibulky 
  • nízkotučný tvrdý sýr
  • čerstvý rozmarýn
  • sůl
  • olivový olej 

Dýně plněná krůtím masem - recept

Dýni (neoloupanou) přepůlíme podélně, vydlabeme semínka, potřeme po celém povrchu olivovým olejem, lehce osolíme a dáme péct na 190 °C asi 45 minut doměkka. Maso necháme na kapce oleje nebo nasucho zatáhnout na pánvi. Upečenou dýni vydlabeme, dužinu nakrájíme na malé kousky, smícháme s masem, rozmarýnem, nadrobno nakrájenou cibulkou a petrželkou, osolíme. Směsí naplníme vydlabané dýně, posypeme strouhaným sýrem a dáme dopéct na 200 °C asi 20 - 25 minut. 

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 3997x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Mám vyzkoušený olej z Ostropestřce Mariánského. K tomu jsem omezila tučnější potraviny, přidala více ovoce a zeleniny a klesl mně cholesterol z 5,5 na 4,3. Přestalo mě pobolívat břicho a upravila se mně stolice. V současné době jsem jej na nějakou dobu vysadila a zůstávám jen u dietnější stravy. Cítím se dobře. Tímto chci říct, že pokud člověk nemá vyloženě nemocná játra a pokud stravou "nehřeší" každý den a dlouhodobě, dá se mým doporučením… celý příspěvek

Dobrý den, dostala jsem chuť na tu plněnou dýni, zní to skvěle :-). Poradíte mi, kde ji teď mimo sezónu sehnat? Jsem z Brna. Děkuji.

Minuly tyden jsem ji videl v bille, druh presne nevim, ale byla to takovata co vypada jak prerostla hruska.