Domácí tymiánová tinktura

Co budeme potřebovat?

  • hrst tymiánu
  • vysokoprocentní alkohol

Tymiánová tinktura - recept

Čerstvý nebo sušený tymián si nakrájíme na menší kousky a vložíme do vyšší sklenice. Zalijeme čirým alkoholem tak, aby byla bylinka zcela ponořená. Nádobu uzavřeme a dáme macerovat na 4 týdny na tmavé místo. Každý den protřepeme. Po měsíci tinkturu scedíme a užíváme ji vnitřně po kapkách nebo zevně. Tymiánovou tinkturou se můžeme masírovat, přidávat ji do aromatických bylinkových koupelí nebo ji přidávat do domácí kosmetiky.

Tymiánová tinktura - léčivé účinky

Tymián obecný je příbuzný mateřídoušky a sbírá se v průběhu června a července. Je účinný na trávicí a dýchací obtíže. Pomáhá od bolestí břicha, podporuje trávení a působí proti nadýmání. Zároveň je velmi účinný při chřipce a nachlazení a funguje proto jako antibiotikum. Pochází ze Středomoří a je součástí provensálského koření.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 906x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.