Bezlepková dieta je jediné řešení při nestravitelnosti glutenu

Bezlepková dieta vylučuje všechny výrobky obsahující gluten (lepek), které jsou nahrazeny jinými potravinami. Bezlepková dieta je jediným řešením pro zabránění projevů nemocí jako je celiakie, Duhringova dermatitida a alergie na lepek.

Lepek neboli gluten je bílkovina obsažená v obilí (ječmen, pšenice, triticale, oves a žito). Alergie na lepek nebo nesnášenlivost lepku se může projevit kdykoliv bez ohledu na věk a v takovém případě se musí bezlepková dieta stát součástí života, a to natrvalo, neboť neexistují žádné medikamenty ani metody, které by nesnášenlivost lepku úplně vyléčily.

Bezlepková dieta je nezbytná při onemocnění celiakií, Duhringovou dermatitidou a při alergii na lepek.

Celiakie neboli nesnášenlivost lepku

Celiakie je chronické onemocnění sliznice tenkého střeva, které je způsobené nesnášenlivostí (nestravitelností) potravin obsahujících lepek. Tato choroba je nevyléčitelná, bezlepková dieta proto musí být dodržována celoživotně, aby byly potlačeny veškeré příznaky celiakie, jako jsou:

  • dlouhodobé průjmy střídající se s mastnou (lesklou) stolicí i se zácpou
  • bolesti břicha
  • únava a slabost
  • záněty a bolesti kloubů
  • křeče svalů
  • anémie
  • poškození zubní skloviny
  • vyrážky
  • potraty
  • u dětí navíc nechutenství, zvracení, nepřibírání na váze a nafouklé břicho

Spouštěčem celiakie může být dlouhodobá a nadměrná konzumace stravy obsahující lepek, genetické předpoklady, ale i virová infekce, stres nebo trauma. Aby byla diagnóza celiakie potvrzena, musí pacient nezbytně absolvovat nepříjemná vyšetření biopsie střeva.

Duhringova dermatitida (Duhringův syndrom)

Duhringova dermatitida je kožním projevem intolerance lepku, kdy se na různých částech těla objevují svědivé puchýřky. Podobně jako celiakie se Duhringova dermatitida může projevit v jakémkoliv období života, ale jde o chorobu vzácnější než celiakie. Bezlepková dieta je při tomto onemocnění základní terapií, ne vždy při ní příznaky úplně vymizí, v některých případech je nutné navíc brát léky.

Alergie na lepek

Stejně jako předchozí choroby, i alergie na lepek se může začít projevovat v jakémkoliv věku, a to ze začátku jen nenápadně. Ve spoustě případů jde v podstatě o podobné projevy jako při přejezení nevhodnými potravinami, proto si často alergii na lepek lidé ani neuvědomují. Nejčastějšími projevy alergie na lepek jsou:

  • křeče v břiše
  • nadýmání
  • nevolnost
  • průjem střídavě se zácpou
  • vyrážka
  • únava
  • nechutenství


Na rozdíl od celiakie se alergie na lepek projevuje hned po požití potraviny obsahující lepek nebo do několika hodin. I při alergii na lepek existuje jen jediná cesta, jak se zbavit příznaků, a tou je bezlepková dieta.

Bezlepková dieta – zakázané potraviny

I když se na první pohled zdá, že stačí z jídelníčku prostě jen vynechat obiloviny, ve skutečnosti je bezlepková dieta trochu složitější. Lepek se totiž vyskytuje jako „skrytá hrozba“ v mnoha dalších pokrmech, proto je třeba pozorně číst informace na obalech. Bezlepková dieta se musí obejít bez následujících potravin:

  • běžné pečivo (včetně sušenek, perníků, oplatek, strouhanky,…)
  • cereálie, vločky, kroupy, krupice
  • těstoviny (existují však i bezlepkové těstoviny)
  • pokrmy z mouky obsahující lepek (např. palačinky, lívance, knedlíky, …) - vhodnou náhražkou je např. kukuřičná nebo rýžová mouka
  • omáčky a polévky zahušťované jíškou i dochucovací omáčky (tatarka, dressingy, sójová omáčka, kečup, hořčice…)
  • čokolády, bonbóny, zákusky, zmrzlina, ...
  • mléčné výrobky obsahující škrob
  • uzeniny, bujóny, směsi koření
  • pivo a jiné alkoholické nápoje s obilnou složkou
  • potraviny s lepkem, který je používán jako emulgátor
  • velké množství léků obsahujících pšeničný škrob jako plnící přísadu

Bezlepková dieta – povolené potraviny

Bezlepková dieta se neobejde bez podrobného studování složení na obalech potravin, některé jsou označeny přeškrtnutým klasem, což znamená, že se jedná o potravinu vhodnou při bezlepkové dietě. Při této dietě jsou povoleny:

  • výrobky z kukuřičné mouky, prosa, pohanky, rýže (např. rýžová mouka), sójových bobů, jáhel (tedy i pečivo z nich)
  • výrobky opatřené značkou (přeškrtnutý klas)
  • brambory, rýže, luštěniny, vejce
  • zelenina a ovoce
  • maso, tuky, mléko, některé mléčné výrobky (je nutné číst informace na obalech vč. dochucovacích přísad)
  • základní koření
  • med, ořechy, káva, čaj, víno

Bezlepková dieta – recept

Bezlepkové muffiny

½ šálku cukru
2 šálky rýžové mouky
¾ lžičky soli
2 lžičky bezlepkového prášku do pečiva
1 lžička xantanové nebo guarové gumy
1 a ¼ šálku mléka
1 vejce
3 lžíce rozpuštěného másla
½ šálku jakéhokoliv ovoce

Rýžovou mouku smícháme s bezlepkovým práškem do pečiva, přidáme cukr, sůl a dále všechny ostatní ingredience kromě ovoce, vše důkladně promícháme pomocí šlehače. Ovoce nakrájíme (pokud je potřeba) na malé kousky a přidáme do hladké směsi a promícháme. Plech na bezlepkové muffiny vysteleme pečicím papírem nebo vymažeme máslem nebo použijeme papírové košíčky (asi 3 na sebe, aby udržely těsto), nalijeme těsto asi do ¾ košíčků a pečeme při teplotě 180°C do tmavě růžova. Během pečení neotvíráme troubu.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 4657x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

ty mufínky jsou výborné. je to óbr mňamka!