Vitamíny podle abecedy: Jak mohou vitamíny skupiny B posílit nervový systém?

img

Vitamíny skupiny B jsou pro náš organismus nezbytné. Pokud bychom jich měli v těle nedostatek, mohlo by to napáchat velké škody. Zjistěte, který B-vitamín je k čemu dobrý, v jakých potravinách se přirozeně vyskytuje a proč jej vlastně potřebujeme.

Každý z B-vitamínů má v našem těle svoji specifickou úlohu. Avšak jejich vlivy jsou dokonale provázané. Právě proto bývají označované jako B-komplex. Krom vitamínu B12, se vitamíny skupiny B neukládají v těle do zásoby, je nutné je pravidelně doplňovat. A k čemu jsou tedy nutné?

 Vitamíny skupiny B

Tato skupina vitamínů patří do skupiny rozpustných ve vodě. Dalo by se říci, že jejich největší předností je nemožnost předávkování. V těle se tyto vitamíny neusazují a jejich případný nadbytek je vyloučen močí. Vitamíny skupiny B mají v lidském těle klíčovou roli. Jsou nezbytné pro mnoho pochodů: zejména pro zdárný růst, buněčný a tkáňový metabolismus i pro metabolismus orgánů. Také jsou nezbytné pro tvorbu a využívání energie a hormonů. Chrání před kardiovaskulárními nemocemi i rakovinou. Pojďme si jednotlivé vitamíny skupiny B probrat podrobně.

Čtěte také:

Nejdůležitější vitaminy, minerály a stopové prvky

Konopný olej z technického konopí obsahuje zázračný vitamín E - lék na pokožku i vlasy

Netradiční obiloviny ve výživě

 Vitamin B1: Thiamin 

Je nezbytný pro nervový systém. Hraje klíčovou roli při přenosu nervových vzruchů do svalů. Jeho hlavním úkolem je štěpení cukrů na glukózu. Ta dodává tělu energii pro životní procesy a je nezbytná pro mozek. Vitamin B1 pomáhá zdolávat stres, nervozitu, podráždění a velkou duševní zátěž. Povzbuzuje chuť k jídlu, zahání bolesti hlavy i migrény a napomáhá koncentraci. Větší dávky potřebují těhotné a kojící ženy, diabetici a lidé požívající větší množství kávy nebo alkoholu. Thiamin je možno sehnat jako doplněk stravy buď samostatně jako thiaminmononitrát nebo thiamin hydrochlorid. Případně je i součástí B-komplexu.

Přírodní zdroje: pivní kvasnice, celozrnné obilné produkty, brambory, hrách, fazole, vepřové a drůbeží maso, ořechy.

 Vitamin B2: Riboflavin  

I tento vitamín ovlivňuje metabolismus cukrů, bílkovin a tuků. Je důležitý pro kůži, vlasy a nehty. Posiluje srdce, pomáhá produkci hormonů v nadledvinkách a zlepšuje vidění za šera. Větší spotřebu mají těhotné a kojící ženy, celiaci, cukrovkáři a lidé po léčbě antibiotiky. Je vhodným doplňkem při kožních onemocněních. Nedostatek vitamínu B2 může způsobit kožní poruchy, afty, “koutky”, popraskané rty, otoky, vypadávání vlasů, bolest v krku, poruchy jater či problémy s reprodukčním a nervovým systémem.

Přírodní zdroje: pivní kvasnice, játra, brokolice, špenát, tvaroh, vepřové maso.

Vitamin B3: Niacin, nikotinamid, vitamín PP  

Zjednodušeně řečeno, vitamín B3 pomáhá přeměnit jídlo, které jíme, na energii, kterou potřebujeme. Je také nezbytně důležitý pro vývoj a funkci buněk v našem těle. Vitamín B3 ve velké míře ovlivňuje nervovou soustavu, snižuje tlak a hladinu cholesterolu. Odstraňuje bolesti hlavy a léčí deprese.

Přírodní zdroje: pivovarské kvasnice, játra, rýže, tuňák, luštěniny, ořechy, brokolice, mrkev, vejce.

 Vitamin B4: Adenin  

Je důležitým účastníkem biochemických procesů v těle. Potřebujeme ho pro růst, opravu a náhradu buněk, ale také pro zdravé srdce. Pomáhá vytvářet takzvaný „hormon štěstí“. U dětí potlačuje hyperaktivitu.

Přírodní zdroje: pivovarské kvasnice, celozrnné pečivo, maso, vejce.

Vitamin B5: Kyselina pantothenová  

Nachází se ve všech tkáních v celém těle a hraje klíčovou roli v metabolismu. Navíc zabraňuje usazování LDL cholesterolu v cévách. Protože zvyšuje tvorbu antistresových hormonů v nadledvinkách, je považován za antistresový hormon. Je vhodné užívat ji při zácpě, průjmu, plynatosti, před plánovaným otěhotněním a také před i po operaci, aby se rány lépe hojily. Údajně také zajišťuje dlouhověkost. Kyselina pantothenová je samostatně v doplňcích stravy často ve formě pantothenátu vápenatého nebo pantethinu. Případně je pak pochopitelně i součástí B-komplexu.

Přírodní zdroje: celozrnné pečivo, droždí, luštěniny, maso a vnitřnosti, ořechy.

Vitamin B6: Pyridoxin  

Podporuje krvetvorbu a také nervové a imunitní funkce. Pečuje o zdravé buňky. Chrání před kardiovaskulárním onemocněním i epileptickými křečemi. Nedostatek se může projevit rozpraskanými koutky úst, afty, nervozitou nebo nočními křečemi v nohou. Vitamín B6 se také podílí na vývoji mozku během těhotenství a kojení. Nedostatkem vitamínu B6 jsou ohroženi lidé, kterým nepracují správně ledviny, lidé s autoimunitními poruchami (Chrohnova choroba, ulcerózní kolitida…) nebo lidé závislí na alkoholu.

Přírodní zdroje: pivovarské kvasnice, ořechy, maso, většina druhů zeleniny, vejce.

Vitamíny skupiny B jsou i ve snídaňových cereáliích

Vitamin B7: Biotin, vitamín H 

Tělo jej potřebuje pro přeměnu sacharidů, tuků a bílkovin na energii. Je důležitý pro metabolismus aminokyselin a mastných kyselin. Stará se o zdravou pleť, vlasy i nehty. Podporuje spánek, pomáhá při hubnutí a upravuje hladinu cukru v krvi. Pečuje o zdravý nervový systém a je doporučovaný při depresích. 

Přírodní zdroje: kvasnice, ořechy, játra, vaječný žloutek, ovesné vločky.

Vitamin B8: Cholin, inositol

Vitamín B8 je nedílnou součástí buněčných membrán. Jde o významný antioxidant, který snižuje riziko civilizačních chorob. Stará se o zdravý kardiovaskulární systém a doporučuje se během redukčních diet, protože zabraňuje ukládání tuků. Má vliv na dobrou paměť a je vhodný při nervovém vyčerpání.

Přírodní zdroje: kvasnice, vnitřnosti, ryby a plody moře, vaječný bílek, jablka, červená řepa, luštěniny.

Vitamin B9: Kyselina listová

Tělo potřebuje vitamín B9 k syntéze DNA a RNA, aminokyselin a k tvotbě červených krvinek. Kyselina listová je také nazývána “těhotenským vitamín”, protože se stará o správný vývoj plodu. Právě proto se hojně doporučuje se zejména ženám, které plánují těhotenství a těhotným ženám v prvních třech měsících těhotenství. Vitamín B9 působí také na nervový systém, zklidňuje tělo, zahání deprese, snižuje tlak a odstraňuje nechutenství. Používá se jako prevence proti některým druhům rakoviny.

Přírodní zdroje: zelená listová zelenina, kvasnice, játra, pomeranče. Kyselina listová se často i do některých potravin přidává (snídaňové cereálie, různé druhy chlebů a podobně).

Vitamin B12: Kobalamin  

Je to důležitá prevence anémie i jiných krevních chorob. Je nutný pro krvetvorbu, obnovu buněk i správnou funkci nervového systému. Nedostatkem mohou trpět nejen někteří vegetariáni a vegani (vždy záleží na individuální skladbě jídelníčku), ale nedostatek vitamínu B12 mají často i lidé, kteří jedí maso. Pokud však živočišné produkty nejíte vůbec, je nutné suplementovat. V doplňcích stravy se vitamín B12 vyskytuje obvykle jako kyanokobalamin. Jde o formu, kterou si tělo snadno převede na aktivní formy methylkobalamin a 5´-deoxyadenosylkobalamin. Doplňky stravy s vitamínem B12 však mohou obsahovat i přímo methylkobalamin. Nedostatek vitamínu B12 je charakterizován velkou únavou, anémií, slabostí, zácpou, nechutenstvím a hubnutím. Neobvyklé nejsou ani neurologické změny, jako je necitlivost nebo brnění rukou a nohou. Nedostatek vitamínu B12 se může projevit i depresemi, zapomětlivostí, zmateností, později i demencí.

Přírodní zdroje: zejména živočišné produkty (maso, mléko, sýry, vejce, vnitřnosti) a dále je ho dostatek v zkvašených potravinách.

Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.