Minerály v kostce: Může bor fungovat jako účinná prevence osteoporózy?

img

Bor patří mezi minerály, které mají rozmanité a životně důležité role v metabolismu. Je nezbytný pro zdraví rostlin, zvířat i lidí. Bor je minerál, který hraje důležitou roli v kostech. Stará se o jejich zvápenatění a udržuje jejich kvalitu i v pokročilém věku. Jeho nedostatek může nabourat metabolismus vápníku, a tudíž zapříčinit lámavost kostí.

Minerální prvek, u kterého se dá s nadsázkou říci, že je spíše pro ženy. Právě osteoporóza, které pomáhá předcházet, je totiž v drtivé většině nemocí právě žen. Vědecké výzkumy totiž jednoznačně prokázaly, že bor zabraňuje pohlcování vápníku. Což je důležité nejen pro osoby trpící osteoporózou, ale zejména pro ženy v období menopauzy, kdy dochází k větším ztrátám vápníku v organismu. Rovněž je tento prvek prospěšný při prevenci a léčbě artritidy a v neposlední řadě také stimuluje růst u dětí.

Bor: Borum, B

Bor procházel vědcům pod rukama mnohokrát. Bylo provedeno nesčetně studií, které prokazovaly jeho účinky. Dnes už víme, že bor má antiseptické, antimykotické a antivirové vlastnosti. Dá se říci, že je i lehce antibakteriální. Pro všechny rostliny, zvířata a také pro lidi je důležitý, neboť pečuje o správnou pevnost a funkci pojivových tkání. A to včetně buněčných stěn. Bor se stejně jako mnohé jiné minerály vyskytuje sice ve všech tkáních, ale nejvíce se kumuluje v přívěscích štítné žlázy, v kostech a v zubech. Je nezbytný pro zdravé a pevné kosti. Reguluje vstřebávání vápníku, hořčíku a fosforu. A má rovněž značný vliv na hormonální funkci přívěsků štítné žlázy.

Čtěte také:

Manukový med pomáhá nejen ke zdraví, ale i ke kráse. Pleť, kůže i vlasy získají opět zdravý vzhled

MED je elixír mládí a silné přírodní antibiotikum

Máte rádi ořechy? Dnes servírujeme nejlepší ořechové recepty

Minerály: Bor a jeho zdroje

Bor se přirozeně vyskytuje v některých potravinách. Nejvíce boru je obsaženo v ovoci, zelenině a oříšcích. Najdeme jej v jablkách, hruškách, švestkách, datlích, rozinkách, broskvích, brokolici, luštěninách (zejména v sójových bobech), v mandlích i medu. Ukrývá se v bramborách nebo avokádu. Vyšší množství boru obsahují i čisté ovocné šťávy a mošty. Téměř nulové množství prvku je pak v mase a masných produktech. Je také dobré podotknout, že většina boru přijatého ze stravy se v těle mění na kyselinu boritou, která se rychle a z velké části (až z 90 procent) vstřebává.

Minerály: Bor a doporučená denní dávka

Ideální denní příjem boru není nikde zmiňován. Denní dávka by však měla být nejlépe kolem dvou miligramů denně, což bez problémů pokryje pestrá strava.

Minerální prvek bor se ukrývá i v medu

Minerály: Nedostatek boru

Jak nedostatek, tak i nadbytek boru jsou poměrně vzácné stavy. Ostatně vědci si stále nejsou tak úplně jisti, zda nízký příjem boru může způsobit nějakou škodu. I když některé studie naznačují, že lidé, kteří mají nízký příjem boru, mohou mít větší problém s mentální bdělostí a soustředěností, mohou je trápit křeče, ledvinové kameny, cévní skleróza či u žen obtíže s vaječníky. Podle odborníků je také při malém příjmu boru v organismu je narušen metabolismus některých minerálních prvků. Zejména pak vápníku, hořčíku, draslíku a fosforu. I cholekalciferolu – tedy vitamínu D3, jež může mít za následek právě vznik osteoporózy. Rovněž i demineralizaci a křehnutí kostí. Nedostatek boru se rovněž může projevit u dětí zpomaleným tělesným růstem.

Minerály: Nadbytek boru

Bor v nadbytečném množství je naopak pro tělo velice toxický. Příliš mnoho boru může vyvolat nevolnost, pocit na zvracení, zvracení, průjem, vyrážky, bolesti hlavy, křeče a letargii. Bor v potravinách a nápojích však škodlivý není.
 



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.