Minerály v kostce: Hořčík si poradí s únavou i nervovým vyčerpáním. Víte, které potraviny jej nejvíc obsahují?

img

Hořčík se řadí mezi minerály, které jsou nezbytné pro spoustu procesů v našem těle. A to včetně regulace nervové a svalové soustavy. Pečuje i o správnou hladinu cukru v krvi, stabilizuje krevní tlak a podílí se na tvorbě bílkovin, kostí a je nezbytný pro DNA. Až 70 procent obyvatel se potýká s dlouhodobým nedostatkem hořčíku.

Pokud máte mnoho práce a ještě často unavení, pak byste se na některé minerály, a tedy především hořčík, měli ve své stravě zaměřit. Není nutné užívat ho uměle, ale naučit se přijímat více potravin, ve kterých je přirozeně obsažen. K čemu je hořčík dobrý a kde všude ho najdete? 

Hořčík: Magnezium, Mg 

Jde o další velmi podstatný prvek v našem organismu. Pokud budeme hovořit o jeho chemické stránce, pak jde o lesklostříbrný kov, který se často přidává do průmyslových slitin. Uvnitř našeho organismu máme sice jen stopové množství hořčíku, nicméně i tak je pro náš život velmi podstatný a nemůžeme bez něj žít. Pečuje o zdravý kardiovaskulární systém, respektive má vliv na jeho funkce. Zajišťuje, aby srdce správně tlouklo, snižuje krevní tlak a rozšiřuje tepny. Tedy je prevencí proti emboliím. Odstraňuje veškeré křeče v těle – ať už jde o nejčastěji rozšířené lýtkové křeče, tak i menstruační bolesti. Pokud křeče jakéhokoliv druhu na svém těle zpozorujete, pak jde o jasný ukazatel toho, že máte nízkou hladinu hořčíku. A tu je tedy nutné doplnit.

Čtěte také:

K čemu je dobrý hořčík v těhotenství a kde ho najdeme?

Hořčík a jeho využití při sportu

Únava, křeče a vysoký krevní tlak? Nejspíš vám chybí hořčík!

Minerály: Hořčík a jeho účinky na zdraví

Kromě výše uvedených zdravotních účinků má hořčík vliv také na chronickou únavu, kterou odstraňuje. Reguluje funkci štítné žlázy. Léčí astma, bronchitidu i záněty průdušek. Je to nutný doplněk při osteoporóze – brání demineralizaci kostí. Posiluje obranyschopnost těla a pomáhá při depresích a špatných náladách. Vyšší spotřebu hořčíku mají těhotné a kojící ženy. Také ženy užívající hormonální antikoncepci a ženy v menopauze. Více hořčíku využije i organismus diabetiků, starých a nemocných lidí či jedinců s vylučovacími problémy (průjem, často močení, zácpa apod.)

Minerály: Hořčík a jeho doporučená denní dávka

V případě doplňování hořčíku tabletami, je je doporučená denní spotřeba 200-300 g. Sáhneme-li po tabletách, pak je vhodné užívat hořčík společně s vápníkem. A to v poměru 1 díl hořčíku, 2 díly vápníku. Oba minerály se tak dobře vstřebají a tělo je plně využije. Hořčík navíc zabraňuje nadměrnému usazování vápníku v těle. 

Minerály: Hořčík a jeho nejlepší formy pro užívání

Na trhu je nepřeberné množství minerálů, doplňků stravy. Mezi formy hořčíku, které se tělem snáze vstřebávají, patří například citrát hořečnatý, laktát hořečnatý a chlorid hořečnatý. Naopak mezi méně vhodné formy patří oxid hořečnatý, uhličitan hořečnatý nebo síran hořečnatý. Jde o anorganické formy hořčíku, které mají všeobecně nízkou vstřebatelnost a účinnost. Tyto formy jsou vhodné výhradně pro zevní využití (například v koupeli). A které minerály tedy volit pro vnitřní užití? U hořčíku se vyplatí sáhnout po těchto formách:

  • Citrát je nejčastější a hojně doporučovaná forma hořčíku. Vstřebatelnost se pohybuje kolem 80 procent. Nevýhodou jsou však mírně projímavé účinky.
  • Malát náš organismus výrazně povzbuzuje a máme díky němu více energie. Díky tomu i podporuje správné fungování nervového systému, oddaluje pocit svalové únavy a posiluje činnost jater.
  • Chelát patří mezi nejlepší formy hořčíku. Má totiž vynikající vstřebatelnost. Tělo využije prakticky celý, téměř nic nevyloučí. Má spíše relaxační a uklidňující účinky. Je výborný pro dobrý spánek a jako prevence při nadměrně stresovém období.
  • Treonát je skvělá forma hořčíku, posiluje paměť, posiluje koncentraci a bystří mysl.
  • Orotát využívají především sportovci. Tato forma hořčíku podporuje především fyzickou zdatnost a výkonnost, posiluje činnost srdce. 

Minerály: Hořčík a jeho přírodní zdroje

Nejlepší je však dopravit do těla hořčík do těla v potravinách. Což preventivně nebo při mírném poklesu hladiny hořčíku bohatě stačí. Největším a nejlepším zdrojem jsou celozrnné obiloviny, banány, mandle, lískové oříšky, sójové boby, datle, maliny, sušené meruňky, třešně, pohanka, luštěniny, špenát a ostatní tmavá zelenina

Hořčík je obsažen třeba i v malinách

Minerály: Hořčík a jeho nedostatek

Z krátkodobého hlediska menší příjem hořčíku nevadí, dlouhodobě je to však už problém. Jestliže jde jen o krátkodobý výpadek hořčíku, pak ledviny tělu pomohou zadržovat hořčík. Respektive nepovolí jeho vylučování močí. Pokud by šlo však již o dlouhodobý nedostatek, mohou se objevit varovné příznaky. Mezi ně patří ztráta chuti k jídlu, nevolnost, zvracení, únava a slabost. Extrémní nedostatek hořčíku pak může způsobit necitlivost, brnění, svalové křeče, záchvaty nebo abnormální srdeční rytmus. Ohroženi nedostatkem hořčíku jsou predevším lidé s gastrointestinálními chorobami (Crohnova nemoc, celiakia apod.), lidé s diabetem II. typu, starší jedinci či alkoholici

Minerály: Hořčík a jeho nadbytek

Nutno podotknout, že předávkování hořčíkem prostřednictvím stravy není možné. Pokud už dojde k nadbytku hořčíku v těle, poznáte to podle svalového třesu, poruch vidění, nervozitě až k úzkosti. Objevit se může i průjem nebo nevolnost. Mohou vznikat žaludeční vředy a zvýší se hladina tuků v krvi. Extrémně vysoké dávky pak mohou způsobit nepravidelný srdeční rytmus nebo zástavu srdce. 

Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.