Teplé omáčky k masu ve čtyřech variacích

img

Teplé omáčky k masu oceníte při každém rodinném grilování. Hodit se budou zejména k hovězím steakům, jejichž chuť dokonale doladí. Připravit je ovšem můžete i jen tak k masovému plátku, který jste upekli v troubě k obědu či večeři.

Inspirujte se čtyřmi recepty na teplé omáčky k masu. Každý si mezi nimi jistě vybere svého favorita! Bude to snad kovbojská máslová omáčka, co vás nadchne? Nebo dáte raději přednost té fazolové se sezamovou pastou? Tyto a další tipy naleznete níže.

Teplé omáčky k masu 4x jinak: Kovbojská máslová směs

Pakliže si rádi dopřáváte grilované hovězí anebo kuřecí steaky, určitě si k nim připravte kovbojskou máslovou směs! Ta patří mezi velmi delikátní teplé omáčky k masu.

Čtěte také:

Dipy k masu v pěti různých variacích

Potřebné ingredience na kovbojskou máslovou omáčku k masu

  • rozpuštěné máslo: 6 lžic

  • šťáva a kůra: z ½ kusu citronu

  • česnekové stroužky: 4 ks

  • dijonská hořčice: 1 lžíce

  • kajenský pepř: 1 špetka

  • mletá paprika: ¼ lžičky

  • čerstvá petrželka (jemně nasekaná): 2 lžíce

  • čerstvá pažitka (jemně nasekaná): 1 lžíce

  • mletý tymián: 2 lžičky

  • chilli vločky: ¼ lžičky

  • sůl a mletý černý pepř: dle chuti

Recept na kovbojskou máslovou omáčku k masu

Do malého hrnce vlijte citronovou šťávu a smíchejte ji se strouhanou citronovou kůrou, rozpuštěným máslem, lisovanými česnekovými stroužky, mletou paprikou, kajenským pepřem a také s dijonskou hořčicí. Vše mírně zahřejte a dokončete přidáním jemně sekané petrželky, pažitky, chilli vloček, tymiánu, soli a pepře. Kovbojskou máslovou směs si zamilujete především s pokrájeným hovězím steakem a jistě ji zařadíte mezi své nejoblíbenější teplé omáčky k masu. Nezapomeňte, že tato směs je určená k rychlé konzumaci. Určitě ji nijak neuchovávejte po delší dobu v lednici. Dobrou chuť!

Teplé omáčky k masu 4x jinak: Křenová směs s česnekem a šalotkou

Dále tu máme vynikající záležitost v podobě křenové směsi s česnekem a šalotkou. Patří mezi teplé omáčky k masu, jejichž základem je rozpuštěné máslo Výtečně se hodí ke grilovaným hovězím steakům!

Potřebné ingredience na křenovou omáčku s česnekem a šalotkou

  • rozpuštěné máslo: 8 lžic

  • šalotka: 1 ks

  • pažitka (čerstvá): 5 snítek

  • česnekové stroužky: 3 ks

  • jemně strouhaný křen (je možné použít kupovaný): 2 až 3 lžíce

  • dijonská hořčice: 2 lžíce

  • čerstvý tymián: 3 lžičky

  • kajenský pepř: 1 špetka

  • sůl a mletý pepř: dle chuti

Recept na křenovou omáčku s česnekem a šalotkou

Začněte tím, že si v mixéru rozmělníte na kaši loupané česnekové stroužky spolu se šalotkou, pažitkou, křenem, hořčicí, čerstvým tymiánem, kajenským pepřem, mletým černým pepřem a solí. Tuto směs pak přemístěte do menšího rendlíku a promíchejte s kousky másla. Vše zahřejte na mírném plamenu, aby se suroviny propojily. V tuto chvíli je směs patřící mezi teplé omáčky k masu, hotová. Odstavte ji z plotny a před konzumací ještě jednou promixujte. Dobrou chuť!

Teplé omáčky k masu budou vynikající i s příměsí čerstvé chilli papričky.

Teplé omáčky k masu 4x jinak: Fazolová směs se sezamovou pastou

Zejména k hovězím steakům se bude hodit taktéž fazolová směs se sezamovou pastou, která se řadí mezi netradiční teplé omáčky k masu. Až ji ochutnáte, určitě si ji zamilujete pro její intenzivní chuť!

Potřebné ingredience na fazolovou omáčku se sezamovou pastou

  • nakládané černé fazole: ½ konzervy

  • hnědý cukr: 1 lžička

  • přírodní med: 2 lžičky

  • mleté koření pěti vůní: 1 lžička

  • strouhaný zázvor: ½ lžičky

  • chilli paprička (očištěná a nasekaná): 1 ks

  • tahini pasta (ze sezamu): 2 lžičky

  • jablečný ocet: 2 lžíce

  • sójová omáčka: 2 lžičky

  • voda: 5 lžic

Recept na fazolovou omáčku se sezamovou pastou

Začněte tím, že si do kuchyňského robota vložíte okapané černé fazole z konzervy. Pak k nim přidáte hnědý cukr, med, koření pěti vůní, zázvor, chilli, tahini pastu, jablečný ocet, sójovou omáčku a vodu. Směs následně přelijte do menšího kastrůlku a provařte na mírnějším plamenu asi pět minut. Teplé omáčky k masu oceníte nejen v létě, ale i v zimě. Až ochutnáte tuhle, určitě se k ní budete rádi vracet! Dobrou chuť!

Teplé omáčky k masu 4x jinak: Nivová směs se smetanou

Na závěr pro vás máme velmi jednoduchý recept na nivovou směs se smetanou, která se řadí mezi teplé omáčky k masu kuřecímu. Obecně ji však můžete použít k dochucení pečené nebo grilované drůbeže.

Potřebné ingredience na nivovou omáčku se smetanou

  • máslo: 25 g

  • smetana na vaření (nebo mléko): 150 ml

  • nasekaná niva: 50 g

  • hladká mouka: 1 lžíce

Recept na nivovou omáčku se smetanou

Nejprve si zpěňte na rozpálené pánvi máslo. Po chvíli jej zasypte hladkou moukou a za stálého míchání vytvořte jemnou jíšku. K té následně přilijte smetanu a několik minut vařte na středním plamenu. Mezitím směs šlehejte metličkou, aby se nevytvořily hrudky. Nakonec vložte rozmělněnou či nasekanou nivu a nechte zcela rozpustit. Za pár minut bude vše hotové. Tato směs patří mezi teplé omáčky k masu, které lze využít jak v létě při grilování kuřecích prsou, tak i v chladnějších měsících například k pečenému kuřeti. Je tedy jen na vás, jak si tuto lahůdku dopřejete.

Autor článku: Iveta Berezkinová

Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.