Sladké staročeské recepty z rebarbory 4x jinak

img

Sladké staročeské recepty z rebarbory neboli reveně přijdou vhod, když zrovna zatoužíte po chutném nedělním dezertu, anebo potřebujete připravit pro návštěvu „něco na zub“ ke kávě. Inspirujte se několika tipy na měkký koláč, piškot se sněhovou čepicí a jiné lahůdky. Sladkokyselou chuť rebarbory si zamilují i ti, kteří ji nikdy nejedli.

Sezóna rebarbory je tu co nevidět! Začíná zhruba v polovině května a končí v půlce června. V tomto období ji tedy hravě seženete na farmářských trzích, v supermarketech anebo si ji prostě natrháte na zahrádce, pokud jste zahradnickými nadšenci. Jaké sladké staročeské recepty si z této řapíkaté zeleniny připravit?

Sladké staročeské recepty z rebarbory: JEMNÝ KOLÁČ S REBARBOROU, JAHODAMI A DROBENKOU

Výčet sladkých staročeských receptů zahájíme nejprve skvělým koláčem z piškotového těsta, který je plný šťavnatých jahod a samozřejmě také rebarbory. Dokonalou třešničkou je pak křupavá máslová drobenka. Až ochutnáte, budete se oblizovat až za ušima!

Čtěte také:

Ovocný koláč na pět různých způsobů. Inspirujte se recepty babiček!

Potřebné ingredience na jemný koláč s rebarborou, jahodami a drobenkou

  • 250 gramů cukru krystal
  • 500 gramů polohrubé mouky
  • 2 vajíčka
  • 150 gramů měkkého másla
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 4 polévkové lžíce vanilkového pudinku
  • cca 125 mililitrů polotučného mléka
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • cca 250 gramů mražených či čerstvých jahod
  • cca 500 gramů řapíků z rebarbory (stonky)

Staročeský recept na jemný koláč s rebarborou, jahodami a drobenkou

Nejprve si do mísy nasypte 250 gramů krystalového cukru, 500 gramů polohrubé mouky, vanilkový cukr a přidejte měkké máslo. Ze všech surovin vypracujte sypkou drobenku – odeberte asi hrníček a dejte stranou. Poté pokračujte se zbytkem v přípravě těsta. Do drobivé směsi přilijte mléko, vajíčka, prášek do pečiva a pečlivě promíchejte. Mělo by vám vzniknout řidší těsto na koláč. To následně vlijte na plech s pečícím papírem a rovnoměrně rozprostřete. V dalším kroku si pokrájejte/případně i oloupejte řapíky rebarbory (ty mladé není potřeba loupat) a vložte do mísy společně s přepůlenými a očištěnými jahodami (či těmi mraženými). Suroviny posypte malým množstvím cukru, přidejte vanilkový cukr a promíchejte. Ovocnou směs pak poklaďte na těsto v plechu, posypte drobenkou a dejte péct do vyhřáté trouby na zhruba 15 až 20 minut při 160 až 170 °C. Propečení těsta můžete zkontrolovat špejlí. Jakmile se koláč upeče, posypte ho moučkovým cukrem a nechte vychladnout. Až tento moučník ochutnáte, zařadíte jej mezi nejoblíbenější sladké staročeské recepty!

Sladké staročeské recepty z rebarbory: PIŠKOT S REBARBOROU A SNĚHOVOU ČEPICÍ

Typické sladké staročeské recepty ovládají levou zadní především naše prababičky a babičky. A jeden takový pro vás nyní máme v podobě piškotu s rebarborou a sněhovou čepicí. Tento moučník se dokonale hodí k nedělnímu posezení s rodinou a přáteli u kávy či čaje. Je to neskutečná dobrota.

Potřebné ingredience na piškot s rebarborou a sněhovou čepicí

  • krupicový cukr: 125 gramů do těsta + 150 gramů na sněhovou čepici
  • škrob: 70 gramů
  • hrubá mouka: 150 gramů
  • vanilkový cukr: 1 balíček
  • vajíčka: 5 kusů
  • kypřící prášek: 1 kávová lžička
  • měkké máslo: 150 gramů
  • řapíky rebarbory: 500 gramů
  • šťáva z citronu: 1 kávová lžička
  • plátky mandlí: dle preferencí

Staročeský recept na piškot s rebarborou a sněhovou čepicí

Začněte tím, že si oddělíte u tří vajec žloutky od bílků. Bílky budete později potřebovat na ušlehání sněhu. Dále si k ruce vezměte větší mísu a do ní vsypte nejprve cukr, který utřete s měkkým máslem do pěny. Následně přidejte dvě celá vejce, tři žloutky, kypřící prášek do pečiva, škrob a prosátou hrubou mouku. Ze všech surovin vypracujte hladké homogenní těsto, které naneste do kulaté koláčové formy vystlané pečícím papírem. Poté očistěte/oloupejte řapíky rebarbory, nakrájejte je na menší kousky (1 až 2 cm) a poklaďte na povrch těsta. Takto dejte do vyhřáté trouby při 165 °C na cca čtvrt hodiny péct. Nakonec koláč vyjměte a připravte si sněhovou čepici – vaječné bílky ušlehejte do tuhého sněhu společně s citronovou šťávou a krupicovým cukrem. Sníh následně navrstvěte na koláč s rebarborou, posypte mandlovými lupínky a dejte dopékat do trouba na 6 až 10 minut. Tento sladký staročeský recept však můžete připravit i z jiného ovoce, jako např. jahod, meruněk, borůvek a podobně.

Rebarbora se skvěle hodí i k zavařování nebo na přípravu džemů a marmelád.

Sladké staročeské recepty z rebarbory: KYNUTÉ KNEDLÍKY S REBARBOROU

Dalším sladkým staročeským receptem jsou bezkonkurenčně dobré kynuté knedlíky s rebarborou! Pokud jste je ještě nejedli, určitě je vyzkoušejte. Touto dobrotou potěšíte zejména své ratolesti a největší rodinné mlsouny. TIP: rebarboru můžete smíchat i s jahodami a vytvořit také skvělou náplň do knedlíků.

Potřebné ingredience na kynuté knedlíky s rebarborou

  • čerstvé droždí: 20 gramů
  • vanilkový cukr: 1 balíček
  • špetka soli
  • polohrubá mouka: 400 gramů
  • vlažná voda: cca 250 až 260 mililitrů
  • mletá skořice dle chuti
  • řapíky rebarbory (očištěné): 600 gramů
  • tvaroh na strouhání k podávání + moučkový cukr (možná je i zakysaný smetana)

Staročeský recept na kynuté knedlíky s rebarborou

Začněte nejprve přípravou kvásku – tj. do hrnku si rozdrobte droždí, přidejte trochu cukru, lžíci mouky, trochu vlažné vody, promíchejte a nechte vzejít. Dále si prosejte do mísy polohrubou mouku, vsypte do ní špetku soli, přidejte zbylý vanilkový cukr, vlažnou vodu, vzešlý kvásek a těsto propracujte. Nakonec jej vytvarujte do hladkého bochánku, přikryjte utěrkou a nechte nakynout na teplé místě cca 60 minut. Poté jej vyjměte na vál a oddělte z něj asi 12 stejně velkých kousků, z kterých vytvarujte koule a následně placky. Ty nechte chvíli na vále „odpočívat“ a připravte si rebarborovou náplň do knedlíků. Rebarboru tedy oloupejte, pokrájejte na menší kusy a spařte horkou vodou – nebo krátce provařte v horké vodě. Scezenou rebarboru pak posypte skořicí dle chuti (či skořicovým cukrem), promíchejte a náplň je hotová. V tomto bodě začněte tvořit knedlíky – plňte placky a tvarujte těsto do koulí (spoje dobře utěsněte prsty). Hotové knedlíky nechte ještě asi deset minut nakynout na vále a poté je vařte ve vroucí vodě zhruba 5 až 8 minut. Zda je těsto skutečně uvařené, zkontrolujete jednoduše na jednom rozkrojeném kousku. Rebarborové knedlíky podávejte dle chuti s čímkoliv jen chcete – věřte však, že vám tento sladký staročeský recept přiroste k srdci a budete jej připravovat pravidelně!

Sladké staročeské recepty z rebarbory: REBARBOROVÁ BÁBOVKA

Jste milovníky bábovek na všechny způsoby? Pak vás nadchne dozajista i tento sladký staročeský recept na rebarborovou bábovku. Postup zvládne i naprostý začátečník – a když budete hlídat čas pečení, chutný výsledek se stoprocentně dostaví!

Potřebné ingredience na rebarborovou bábovku

  • polohrubá mouka: 500 gramů
  • kypřící prášek do pečiva: 1 balíček
  • řapíky rebarbory: cca 400 gramů
  • krupicový cukr: 250 gramů
  • vajíčka: 2 kusy
  • vanilkový cukr: 1 balíček
  • čerstvá citronová kůra: půl lžičky
  • slunečnicový olej: 125 mililitrů
  • mléko: 250 mililitrů
  • trochu másla a hrubé mouky na vymazání/vysypání formy

Staročeský recept na rebarborovou bábovku

Tvoření sladkého staročeského receptu na bábovku zahajte tím, že si oloupete rebarboru a nakrájíte ji na plátky či kostičky. Poté si do mísy vyklepněte vajíčka a promíchejte je s cukrem do pěny. Dále přilijte mléko, olej, vsypte prosátou mouku, citronovou kůru, kypřící prášek a vypracujte vařečkou nebo mixérem polotekuté těsto bez hrudek. Do něj nakonec zakomponujte vařečkou ještě pokrájenou rebarboru. Směs vlijte do vymazané i vysypané formy na bábovku a pečte ve vyhřáté troubě na cca 170 °C po dobu 40 minut – záleží však na vašich zvyklostech při pečení. Hotovou rebarborovou bábovku nechte krátce zchladnout, poté vyklopte na talíř, posypte moučkovým cukrem a jezte po úplném vychladnutí s šálkem mléka, kávy, čaje nebo kakaa.

Autor článku: Iveta Reinisch



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.