Domácí vegeta je daleko zdravější. Jak ji připravit?

img

Domácí vegeta je skvělou a především pak zdravější alternativou vůči té kupované. Neobsahuje totiž glutamát sodný, na který mohou být někteří lidé alergičtí. Kromě jiného si do směsi vsypete přiměřené množství soli anebo nepoužijete žádnou. Sůl je sice nad zlato, ale měla by se používat skutečně s mírou.

Představíme vám dva jednoduché recepty, díky kterým se domácí vegeta bude vyjímat ve vašich kuchyňských zásobách koření. Použít kořenící směs můžete k dochucování mnoha různých pokrmů, a to od polévek až po omáčky, masové směsi a podobně.

Domácí vegeta a něco málo z její historie

Poprvé se zeleninová kořenící směs zvaná vegeta objevila na evropském trhu v padesátých letech minulého století. Konkrétně se začala prodávat v Jugoslávii. Několik let poté bylo koření exportováno i do ostatních zemí Evropy včetně Česka. Vegeta je od šedesátých let produkována i v tuzemsku pod společností Vitana.

Čtěte také:

Pažitka pobřežní neboli šnytlík ve čtyřech směsích koření

Domácí vegeta s kurkumou podle hospodyňky Barbory

Domácí vegeta může obsahovat i exotické koření z Indie zvané kurkuma. Své o tom ví hospodyňka Barbora. Inspirovat se můžete velmi jednoduchým receptem na kořenící směs. Tou ochutíte třeba kuřecí i vepřové maso. Dokonce i krevety díky ní budou skvělé.

Ingredience:

  • sušené kousky mrkve: 240 gramů

  • mletá kurkuma: 3 lžíce

  • česnekový prášek: 2 lžíce

  • mořská sůl: 5 lžic

Příprava domácí vegety s kurkumou

Aby měla domácí vegeta skutečně správnou konzistenci, je potřeba sušené kousky mrkve mírně nadrtit v kuchyňském robotu. Zeleninu pak smíchejte jednoduše s kurkumou, česnekovým práškem a mořskou solí. Dle chuti je možné přidat i sušenou petrželku. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě.

Do domácí vegety hospodyňky často přidávají kurkumu. Ta dodá koření syté zabarvení.

Domácí vegeta na klasický způsob podle hospodyňky Hanky

Nyní tu máme klasický recept na zeleninovou kořenící směs od Hanky. Její domácí vegeta je skutečně pestrá, co do složení. Použít vegetu můžete třeba do oblíbené polévky.

Ingredience:

  • kedlubna: 400 gramů

  • sůl: 100 gramů

  • cibule: 400 gramů

  • libeček: 120 gramů

  • celer i s natí: ½ kilogramu

  • petržel: 300 gramů

  • mrkev: 300 gramů

  • pórek: 400 gramů

Příprava klasické domácí vegety

Domácí vegeta vyniká úžasnou chutí i vůní, protože je připravovaná z čerstvě nasušené sezónní zeleniny. Postupujte tedy tak, že si všechny suroviny důkladně očistíte od slupky. Poté je nastrouhejte nahrubo (pórek nakrájejte na tenká kolečka a libeček nasekejte) a sušte buď v sušičce na potraviny anebo v troubě na 50 °C. Až budete mít hotovo, přesypte zeleninu do kuchyňského robotu a rozmělněte. Nakonec smíchejte se solí (lze použít dle chuti) a umístěte do vzduchotěsné nádoby.

Domácí vegeta a další možné přísady

Domácí vegeta snese jako přísady různé druhy bylinek a zeleniny. Použít můžete například sušenou pažitku, kopr, sladkou papriku, řapíkatý celer, kapustu i sušený a nadrcený česnek (nejen ten práškový). Pokud si chcete směs ozvláštnit, lze do ní přidat taktéž sušenou mořskou řasu. Podoba výsledného produktu je ostatně jen na vás a vaší kulinářské fantazii.

Autor článku: Iveta Reinisch



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.