Minerály v kostce: Jak moc důležité je železo v našem těle a čím můžeme podpořit vstřebávání železa?

img

Železo je důležitý minerál, který tělo potřebuje především pro růst a vývoj. Tělo ho využívá zejména k výrobě hemoglobinu a myoglobinu. Hemoglobin přenáší kyslík z plic do všech částí těla. Myoglobin zase dodává kyslík do svalů. Železo však náš organismus využívá také k výrobě některých hormonů.

Železo je druhý nejrozšířenější kov na Zemi. Pro správné fungování lidského těla je nezbytné. V těle dospělého jedince se nachází 3-5 gramů železa. Většina z toho (cca 2,5 gramu) je obsažena v hemoglobinu, ze kterého jsou tvořeny červené krvinky. Přirozená denní ztráta železa je 0,03 – 0,08 miligramů močí. U žen při menstruaci toto číslo poměrně hodně stoupá. A to až na 80 miligramů za den. Ještě větší ztráty pak mohou být pochopitelně všude tam, kde je úbytek krve – tedy nejvýrazněji při úrazech či operacích.

Železo, Ferrum (Fe)

Červené krvinky zajišťují přenos kyslíku z plic do ostatních tkání v těle. Krom toho je železo rovněž nezbytná součást řady enzymů a také imunitního systému. Železo se vstřebává v počáteční části tenkého střeva (v dvanáctníku). S potravou přijímáme zároveň denně zhruba deset miligramů železa. Jenže z nich se vstřebá pouze cca deset procent. Je to hlavně proto, že neexistuje mechanismus, který by dokázal vyloučit nadbytečné množství železo. Je proto regulováno už na úrovni vstřebávání. Příroda to má dobře zařízeno. Při zvýšené potřebě železa (úrazy, operace, těhotenství, menstruace…) se vstřebávání železa zvyšuje. Když je v těle naopak nadbytek železa, pak se jeho resorpce sníží. Tělo si tedy jeho příjem železa řídí samo. Problém však vzniká ve chvíli, kdy se mechanismy vstřebávání „porouchají“. Pak můžeme snadno mít nadbytek nebo nedostatek železa. A ani jeden strav pro nás není rozhodně v pořádku.

Čtěte také:

Podpora krvetvorby: Co jíst při chudokrevnosti a jak podpořit správnou funkci sleziny

Nedostatek železa v krvi: 7 příznaků, podle kterých poznáte, jak jste na tom

Minerály: Železo a jeho vliv na zdraví

Deficit železa v těle vzniká z důvodu nedostatečného příjmu (špatná výživa), při poruše vstřebávání (například nemoci trávicího ústrojí) nebo při nadměrných krevních ztrátách. Jakmile hladina železa v těle poklesne, začneme na sobě pociťovat nepříjemné příznaky. A následné krevní testy potvrdí, zda jsme se nemýlili. Když začne tělu železo chybět, využívá tělo železo uložené ve svalech, játrech, slezině a kostní dřeni. Následně se objeví anémie z nedostatku železa. Červené krvinky se zmenšují a obsahují méně hemoglobinu. Výsledkem je, že krev přenáší méně kyslíku z plic do celého těla. Mezi příznaky anémie způsobené nedostatkem železa patří slabost, únava, nedostatek energie, problémy s koncentrací i obtíže s pamětí. Lidé, kteří mají málo železa navíc hůř bojují s bakteriemi a viry.

Vstřebávání železa

Existují látky, které vstřebávání železa do organismu podporují či potlačují jeho správnou resorpci. Mezi takové látky patří například zejména káva, čaj, vápník, vláknina, některé látky v zelenině (oxaláty, polyfenoly, fytáty) nebo některé druhy léků. Tyto látky snižují vstřebávání železa a pomáhají jej vylučovat močí. Dále je nutno být obezřetní, pokud užíváme vitamíny. Například vitamín C (čistá kyselina askorbová) zvyšuje vstřebávání prvku do organismu. Stejně tak funguje měď. Naopak vitamín E užitý společně s železem ruší vzájemně své účinky. Pokud je tedy užijeme zároveň, jde o absolutně zbytečný akt. Mezi užitím železa a vitamínu E je nutné udělat minimálně tříhodinovou pauzu, jistější je však delší časový úsek – alespoň 8-10 hodin. Teprve pak budeme mít skutečně jistotu, že se oba prvky nebudou vzájemně ovlivňovat. Vysoké dávky železa mohou také snížit vstřebávání zinku. Stejně tak pozor na vápník – nikdy by neměl být užit ve stejný čas s železem. Mezi vápníkem a železem je nutné udělat alespoň dvouhodinovou pauzu v užití.

Minerály: Železo a přírodní zdroje

Denně bychom měli přijmout zhruba 14 miligramů železa, dospívající dívky a ženy při menstruaci a ženy v těhotenství či kojení, o něco více – až 15-18 mg. Ideálně pochopitelně přijímáme železo z přírodních zdrojů.

Tmavě zelená zelenina obsahuje spoustu železa

Pomineme-li maso (zejména hovězí) a vnitřnosti (játra), pak je ho nejvíce ukryto v korýších, třtinové melase, ovoci (meruňky, fíky, třešně, višně, švestky), zelenině (červená řepa, brokolice, mořské řasy), semenech a oříšcích (kešu, pistácie, slunečnice, sezam), v pšeničných klíčcích, otrubách, luštěninách (čočka, hrách, cizrna).

Může být železo škodlivé?

Železo, pokud to přeženeme s jeho užíváním, může být pro náš organismus velice škodlivé, až nebezpečné. Užívání vysokých dávek železa, především na prázdný žaludek, může způsobit podráždění žaludku, bolesti břicha, zácpu, nevolnost, zvracení, a dokonce i mdloby. Rozhodně buďte opatrní při suplementaci výživovými doplňky. Vždy se raději poraďte s  lékařem nebo lékárníkem. Při výrazném nadbytku železa může docházet k poškození jater, slinivky břišní (může se rozvinout cukrovka), nemocem srdce (poruchy srdečního rytmu), onemocnění kloubů či žláz s vnitřní sekrecí. Typické je bronzové zbarvení kůže. Nadbytek železa však není běžnou záležitostí, většinou je tento stav geneticky podmíněn.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.