Cuketa

Nenápadná podlouhlá zelenina, která vypadá jako přerostlá okurka, má široké využití především ve středomořských kuchyních. Slovo cuketa pochází z italského názvu tykve, tedy zucca. V jiných jazycích tento název zdrobňují a říkají jí zuketti neboli letní tykvička.

Cuketa a účinky na zdraví

Cukína by se měla stát součástí zdravého životního stylu

Konzumace cuket prospívá hlavně lidem obézním, diabetikům, pacientům s chorobami jater a žlučníku, nemocným trpícím dnou a revmatismem. Tato nepříliš výrazná zelenina je bohatá na minerální látky, především draslík, hořčík, vápník, fosfor, železo, měď a zinek. Draslík na sebe váže přebytečné soli v těle a pomáhá odvádět vodu. Kromě zmíněných prvků se v cukíně nacházejí také vitamíny A, B a C, které zlepšují imunitu a posilují látkovou přeměnu v buňkách.

S cuketou proti rakovině a dalším nemocem

Diabetici ocení, že díky nízkému glykemickému indexu tykev nezpůsobuje kolísání cukru v krvi. Tato zelenina by se měla stát také součástí jídelníčku těhotných žen, jelikož obsahuje kyselinu listovou, která působí příznivě na nervovou soustavu dítěte. Jelikož cuketu z více než 90 % tvoří pouze voda, stala se vhodnou potravinou při dietě a detoxikaci organismu. Látky v ní obsažené zlepšují pohyb střev, jejich průchodnost i vyprazdňování. Navíc jsou letní tykve lehce zásadité a pomáhají udržet acidobazickou rovnováhu v těle.

Zajímavosti o cuketě

  • První plody mohou pěstitelé sklízet už po 60 - 65 dnech od výsevu
  • K přípravě pokrmů se používají i cuketové květy, a to především plněné
  • Plody se sklízejí v rukavicích a s dlouhými rukávy, protože lodyhy i listy rostlin na sobě nesou ostny nebo tuhé chlupy
  • Existují až stovky odrůd - cukety žluté, bílé, černé, pruhované, světlé či tmavě zelené nebo podélné i kulaté
  • Mladé listy se občas zbarvují do žluta, je to způsobeno nízkými teplotami a nejedná se o nemoc rostliny
Rozbalit všechny příspěvky
Vložit příspěvek

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Další léčivé potraviny

Tip na recept

všechny recepty >

Plněné cukety

Cukety důkladně umyjeme, podélně rozřízneme a uprostřed vydlabeme. Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno, petrželovou nať nasekáme a čedar nastrouháme.  V pánvi rozehřejeme trochu olivového olejem a cibuli asi 2 minuty...

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

  • Syrniki

    Pochopitelně je tím myšleno měkký tvaroh v alobalovém obalu (250 g) ;-) výraz "tvaroh ve staniolu" se používal dříve

  • Brokolicová polévka pro děti

    Polévka je super. Nejím vařenou zeleninu, dělala jsem pro svou 16m dceru, ale ta polévka tak voněla, že jsem ji polovinu snědla, dala jsem si…

  • Pečená kořenová zelenina

    Mám moc ráda opečenou kořenovou zeleninu, ale zelenina byla po 45 minutách měkká a rozhodně nebyla zlatavá.

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte