Vitamíny podle abecedy: Opravdu nás vitamín C ochrání před nemocemi z nachlazení? A znáte pravidla pro jeho užívání?

img

Jde o druh vitamínu, který je v dnešní době nejčastěji skloňován – mluví se o něm v souvislosti s prevencí nemocí z nachlazení. Vitamín C toho umí však daleko více. Údajně je i nadějí pro onkologické pacienty. Zkusme alespoň částečně poodhalit jeho tajemství.

Vitamín C je jedním z nejdůležitějších vitamínů pro lidské tělo. Vypíná pokožku, posiluje obranyschopnost organismu, chrání před hromaděním usazenin v cévách a dokonce také i před rakovinou. V poslední době se také stal podpůrným lékem při této nemoci. Nejlepším zdrojem, odkud ho brát, je ovoce a zelenina. Pokud denně sníte odborníky na výživu doporučovaných 500 g denně, pak nemusíte mít obavy, že byste měli céčka nedostatek. 

Vitamín C: Nejen pro zdraví, ale i pro krásu

I když je vitamín C spojován především se zdravím, má i mnoho dalších benefitů, které nejsou příliš známé. Působí totiž jako antioxidant (neutralizuje volné radikály), které nenapravitelně poškozují naše buňky a urychlují tak proces stárnutí. Je nezbytný pro tvorbu kolagenu, který zajišťuje pevnost kůže a tedy i to, aby na ní nebyly vidět známky stárnutí. Preventivně tedy působí proti vzniku vrásek, hojí jizvy a je skvělým podpůrným prostředkem při léčbě křečových žil. Dnes už je céčko přidáváno i do spousty “omlazujících” krémů na pleť. Můžete si tedy vybrat pro vás ten nejvhodnější.

Čtěte také:

Nejdůležitější vitaminy, minerály a stopové prvky

Konopný olej z technického konopí obsahuje zázračný vitamín E - lék na pokožku i vlasy

Celer – zázračná zelenina plná vitamínů, kterou oceníte nejen v kuchyni

Vitamíny: Vitamín C je nazýván jako “levný zázrak”

Vitamín C je vhodné užívat i preventivně. Plně zdravému jedinci postačí, pokud ráno vypije vymačkaného půl citrónu s vlažnou či teplou vodou. Céčko hojí rány a regeneruje organismus. Větší denní dávku potřebují kuřáci a také lidé kteří jsou často ve stresu – jejich tělo má totiž až o 100 % zvýšenou potřebu tohoto vitamínu. Vitamín C dále snižuje hladinu cholesterolu v krvi a také reguluje krevní tlak. Působí jako přírodní projímadlo, zabraňuje vzniku krevních sraženin a chrání před infekcemi a nemocemi z nachlazení. Vitamín C podporuje vstřebávání železa z potravy a snižuje hladinu LDL (tzv. “zlého”) cholesterolu a triglyceridů v krvi. Suplementace vitamínem C může navíc i značně zkrátit délku a projevy nachlazení či virových onemocnění.

Vitamíny: Může být vitamín C prevencí rakoviny?

Vysoké dávky vitamínu C jsou studovány v léčbě onkologických pacientů od sedmdesátých let minulého století. Studie s vysokými dávkami vitamínu C, které proběhly u onkologických pacientů, prokazují zlepšení kvality života a snížení nežádoucích účinků protinádorové léčby. Navíc ve velmi vysokých dávkách v rozmezí 0,75 – 1,75 g/kg tělesné hmotnosti vykazuje vitamin C selektivně cytotoxický účinek na tumorové buňky

Vitamíny: Potraviny bohaté na vitamín C

Zdravému člověku plně postačí dodávat tělu vitamín C ze stravy. Zde je však nutné podotknout, že tepelnou úpravou se ničí. Nejlepší variantou je tedy jíst čerstvou zeleninu a ovoce, bez jakýchkoliv úprav. Mnoho vitamínu C obsahují brambory (vařené v páře), paprika, kysané zelí, listová zelenina, křen či brokolice. Například v jednom kiwi a jednom pomeranči je obsaženo více než 100 mg vitamínu C. Oproti tomu třeba porce cornflakes obsahuje 5 mg vitamínu C. Nejšetrnější formou uchování vitamínu C je mražení.

Vitamíny: Doporučená denní dávka vitamínu C

Doporučená denní dávka vitamínu C je u dospělých osob 80-100 mg. U dětí je dávka pochopitelně o něco nižší. Potřeba vitamínu C stoupá při kouření, stresu, chladu, operaci, infekcích, úrazech, nadměrné fyzické námaze a onkologických onemocněních. Dále při užívání antibiotik nebo léků, které obsahují kortizon. Vyšší dávky vitamínu C potřebují i ženy v období těhotenství a kojení. Chcete-li suplementovat, můžete pořídit vitamín C v sypké formě jako kyselinu askorbovou. Ještě lepší – vstřebatelnější formou – je lipozomální forma vitamínu C.

Vitamín C: Infuze versus perorální podání

Pokud se tážete, proč je vhodnější infuzní podání než perorální (tedy ústy), pak vězte, že při vysokých (terapeutických) dávkách je už nutné výhradně touto formou. Do krevního oběhu se během cca půl hodiny dostane tak vysoká dávka tohoto vitamínu, kterou by tělo nemělo šanci jinak zpracovat. Perorálně, tedy ústy, je tělo jednorázově schopno zpracovat maximálně jen 250 mg vitamínu C. Vyšší dávky již vyloučí močí. Infuzi vitaminem C je vhodné použít nejen jako podporu při mnoha onemocněních, ale velmi dobře se uplatňuje také jako prevence. Infuze si mohou dopřát i lidé, kteří jsou podrobeni neustálému stresu. Případně i ti, kteří se chtějí v chladných měsících chránit před virózami. Do žíly se jednorázově dává obvykle dávka 0,1 g/ 1 kg tělesné hmotnosti. Taková dávka by se při podání ústy neměla šanci vstřebat.

Vitamín C je jedním z nejdůležitějších vitamínů

Vitamín C: Megaskorbická léčba

Megaskorbická léčba je synonymum pro užívání vysokých dávek vitamínu C. Má to však svá přísná pravidla, která se musí dodržovat. Ovšem ani tak není jisté, zda větší množství tělo nevyloučí. Pokud chcete vyzkoušet tuto terapii, nejprve si pořiďte opravdu kvalitní vitamín C. Užívat začínáme na minimální dávce 40 mg/ 1 kg tělesné váhy na den. A postupně navyšujeme. Horní hranice není stanovena. Případné předávkování poznáte tak, že se začnete nadýmat nebo budete mít průjem. Vysoké dávky je pak už nutné neutralizovat. A to tak, že na 3-4 díly vitamínu C přidáte 1 díl jedlé práškové sody. Tato léčba je vhodná zejména při počínajících virózách.

Vitamín C a jeho nedostatek

Nedostatek vitamínu C se projevuje zejména únavou, slabostí a bolestí svalů a kloubů. Neobvyklé nejsou ani krvácející dásně či častější infekční onemocnění. Extrémní nedostatek vitamínu C pak způsobuje nemoc zvanou kurděje, tedy chudokrevnost. Velmi nízká hladina vitamínu C se může projevit i křehkostí kostí nebo žaludečními vředy.

Vitamín C a jeho nadbytek

Vzhledem k tomu, že jde o vitamín rozpustný ve vodě, tělo si s nadbytečným množstvím vitamínu C poradí. Vyloučí jej močí. Vysoké dávky mohou způsobit průjem, nevolnost, bolesti břicha, bušení srdce, křeče nebo například i kopřivku. Velmi vysoké dávky pak mohou mít za následek tvorbu ledvinových kamenů a nadměrné zatížení jater. 

Vitamín C: Šípek jako bohatý zdroj céčka

Plody, šípky, obsahují až desetkrát více vitamínu C, než mají citróny. Ve 100 g dužiny je ho totiž 200-500 mg. Z vitamínů pak obsahují také velké množství karotenů – provitamínu A a vitamínů skupiny B. Zanedbatelné nejsou ani minerální látky, stopové prvky, organické kyseliny, třísloviny a hojivé slizové látky. Abychom však uchovali veškerý vitamín C, pak je nutné připravit čaj bez vaření, za studena. Šípky rozdrtíme například kuchyňským válečkem, mlýnkem na kávu nebo v hmoždíři. Ideálně by to mělo být něco nekovového. Šípky vhodíme do hrnce, zalijeme vodou a necháme zahřát na 40 stupňů, maximálně. Čaj přikryjeme poklicí a necháme 24 hodin louhovat. Druhý den opět zahřejeme, maximálně na 40 stupňů. Čaj přecedíme a můžeme ihned popíjet. 



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.