Staročeské recepty ze sezónního špenátu 4x jinak

img

Staročeské recepty bývají prověřené hned několika generacemi, primárně však vycházejí ze zkušeností našich prababiček či babiček. Ty používaly k vaření kvalitní a nezřídka kdy vlastně vypěstované a vyrobené produkty a suroviny. Načerpejte inspiraci v níže uvedených receptech na pokrmy ze špenátu, jehož sezóna je aktuálně v plném proudu – plyne od dubna do září.

Ať už dostanete chuť na hřejivou polévku, vydatné jídlo, svačinu anebo něco malého na zub, jistě si ze staročeských receptů zahrnujících sezónní špenát, vyberete to pravé pro sebe. Potěšeni budou nejen masožravci ale i vegetariáni!

Staročeské recepty ze špenátu: ŠPENÁTOVÁ POLÉVKA

Výčet staročeských receptů ze sezónního špenátu zahájíme velmi chutnou polévkou, kterou si může dopřát k obědu celá rodina včetně odrostlejších dětí. Na přípravu je velmi snadná, a tak ji zvládne bez obav i začátečník.

Čtěte také:

Staročeské recepty z brambor 4x jinak: Vsaďte na klasiku našich předků!

Potřebné ingredience na špenátovou polévku

  • listový špenát (čerstvý): 500 g
  • smetana ke šlehání: 100 ml
  • zeleninový vývar: ½ l
  • hladká mouka: ½ polévkové lžíce
  • česnekové stroužky: 2 ks
  • šalotka: 2 ks
  • máslo: 1 polévková lžíce
  • sůl a mletý pepř dle chuti

Staročeský recept na špenátovou polévku

Nejprve si nechte pomalu a jistě rozpustit v kastrolu máslo. Mezitím oloupejte šalotky, nakrájejte je nadrobno a osmahněte na tuku. Až cibule zesklovatí, posypte ji hladkou moukou a promíchejte. Tak získáte přirozeně jíšku, která polévku zahustí. Následně na jíšku vlijte zeleninový vývar a do něj přidejte prolisovaný česnek. Pak si k ruce vezměte špenátové listy, nasekejte na menší kousky a vložte též do hrnce s vývarem a ostatními surovinami. Krátce nechte povařit (asi 5 až 10 minut), a nakonec ještě zjemněte smetanou, dochuťte pepřem a přidejte sůl. Po mírném pětiminutovém probublání je špenátová polévka hotová, a tak ji můžete promixovat do jemné konzistence. Tento staročeský recept však můžete variabilně upravit dle svých preferencí – místo zeleninového vývaru lze použít totiž i ten uzený z masa anebo čistě jen vodu. Podávejte horké například s opečenými chlebovými krutony.

Staročeské recepty ze špenátu: ŠPENÁTOVÉ KROKETY

Špenátové krokety jsou velmi zajímavým pokrmem, který můžete konzumovat buď jako chuťovku s pečivem nebo jako plnohodnotný pokrm na oběd s bramborami. V tomto staročeském receptu se snoubí krom špenátu i mleté maso, sýr, česnek a cibule. Je to levná, snadná a rychlá dobrota pro kdejakého mlsouna.

Potřebné ingredience na špenátové krokety

  • sekaný listový špenát (čerstvý nebo mražený): 500 g
  • mix mletého masa (vepřové a hovězí): 200 g
  • vajíčka: 2 ks
  • strouhaný eidam (nebo jiný tvrdý sýr dle preferencí): 100 g
  • česnekové stroužky: 3 ks
  • sůl a mletý pepř dle chuti
  • žlutá cibule: 1 ks
  • tuk na smažení kroket (ideálně řepkový olej, může být i sádlo)
  • máslo: 1 lžíce
  • trochu strouhanky
  • suroviny na trojobal, tj. vajíčko, hladká mouka a strouhanka

Staročeský recept na špenátové krokety

Začněte tím, že si oloupete cibuli a najemno ji nasekáte. Poté si v pánvi rozehřejte lžíci másla a orestujte na něm připravenou cibulku. Po chvilce přidejte i prolisované česnekové stroužky, sůl, nasekaný špenát, promíchejte a krátce orestujte a poduste. Směs nakonec odstavte z plotny a nechte chladnout. Jakmile bude špenát vlažný, přidejte k němu mix vepřového a hovězího mletého masa, vajíčka, mletý pepř, najemno nastrouhaný tvrdý sýr a také malinko strouhanky. Ze všech surovin vypracujte homogenní těsto. Z něj následně tvořte přiměřeně velké koule, které obalujte v trojobalu. Špenátové krokety budou hotové v momentu, kdy je řádně ze všech stran osmažíte na tuku. Před podáváním nechte okapat na papírových utěrkách. Staročeský recept na špenátové krokety můžete samozřejmě připravit i z masa kuřecího anebo jen čistě vepřového/hovězího. Dobrou chuť!

Špenátová polévka skvěle zahřeje v žaludku a krom jiného doplní vitamíny a minerály.

Staročeské recepty ze špenátu: PLACKY Z BRAMBOR SE ŠPENÁTOVÝM NÁKYPEM

Klasikou mezi staročeskými recepty jsou lahodné bramborové placky, které mnohým lidem připomínají dětství a prázdniny u babičky a dědy. My vám nyní přinášíme chutnou kombinaci se špenátovým nákypem, jež potěší i vegetariány.

Potřebné ingredience na placky z brambor a špenátový nákyp

Na bramborové placky budete potřebovat:

  • vařené brambory: ½ kg
  • trochu mléka
  • trochu husího sádla
  • sůl dle chuti
  • hrubou mouku: 140 g

Na špenátový nákyp budete potřebovat:

  • listový špenát: 600 g
  • česnekový stroužek: 2 ks
  • vajíčka: 4 ks
  • strouhanku: 4 lžíce
  • trochu másla
  • sůl a mletý pepř dle chuti

Staročeský recept na placky z brambor a špenátový nákyp

Začněte přípravou bramborových placek, tedy vařené brambory oloupejte a prolisujte do mísy/případně rozšťouchejte. Pak k nim přidejte hrubou mouku, sůl dle chuti a trochu mléka. Ze surovin byste měli vypracovat těsto tužší konzistence. Z něj uválejte šišku a oddělte několik kousků na vyválení placek. Tyto placky následně opékejte z obou stran na rozpálené suché pánvi dozlatova. Před podáváním pomažte rozpuštěným husím sádlem. Aby byl však tento staročeský recept kompletní, pusťte se dále do výroby špenátového nákypu. Listový špenát si nasekejte a poté jej poduste spolu s prolisovaným česnekem, solí a pepřem na troše másla. Nakonec si oddělte vajíčka na bílky a žloutky. Žloutky přidejte ke špenátu, promíchejte a odstavte z plotny. Z bílků následně ušlehejte tuhý sníh a zakomponujte jej do vychladlé špenátové hmoty spolu se strouhankou. Ze všech ingrediencí umíchejte nadýchané těsto, které naneste do máslem vymazané formy/nebo vystlané pečícím papírem. Nákyp pečte ve vyhřáté troubě několik minut/než bude mít pevnou konzistenci. Hotový pokrm podávejte ještě teplý s bramborovými plackami.

Staročeské recepty ze špenátu: ŠPENÁTOVÉ LÍVANCE

Pokud máte rádi lívancové těsto, jistě si zamilujete i tento pokrm řadící se mezi staročeské recepty. Špenátové lívance jsou skvělou chuťovku nejen k pivu ale i k vínu. Příprava není složitá, musíte mít ovšem trpělivost při kynutí těsta.

Potřebné ingredience na špenátové lívance

  • listový špenát (sekaný čerstvý nebo mražený): 150 g
  • vajíčko: 1 ks
  • česnekové stroužky: 3 ks
  • tvrdý sýr (strouhaný najemno): menší bloček
  • olej dle potřeby na smažení
  • hladká mouka: 300 g
  • droždí: 25 g
  • mléko: 750 ml
  • sůl dle chuti
  • trochu cukru
  • majoránka sušená na dochucení
  • mletý nebo drcený kmín na dochucení

Staročeský recept na špenátové lívance

Nejprve si spařte horkou vodou špenát, pokud máte čerstvý. Pak jej nasekejte na kousky. Mražený nechte povolit v sítu a okapat. Dále si připravte kvásek v hrnku z trošky vlažného mléka, rozmělněného droždí a špetky cukru – na teplém místě nechte vzejít. Následně si k ruce vezměte velkou mísu, prosejte do ní mouku, přidejte kvásek, zbylé vlažné mléko, vajíčko, majoránku a kmín dle chuti, sůl, špenát, lisovaný česnek a vypracujte homogenní vláčné těsto na lívance. To nechte na teplém místě kynout aspoň 30 až 40 minut. Nakonec z těsta odebírejte lžící menší množství a tvořte na pánvi s rozpáleným olejem lívance – opékejte z obou stran dozlatova. Před podáváním ještě horké obalte v jemně strouhaném sýru. Tento staročeský recept si můžete samozřejmě také přizpůsobit svým chutím – masožravci například ocení kousky libové slaniny v lívancovém těstě.

Autor článku: Iveta Reinisch



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.