Vepřové maso

Vepřové maso může být díky svým živinám součástí zdravé a vyvážené stravy. Pokud se rozhodujeme pro dietnější způsob stravování, kvalitní vepřové maso by zde nemělo chybět. Ačkoli se vepřové maso považuje za tučné a pro dietní stravu nevhodné, vždy záleží na druhu masa, jaký zvolíme. Ideální je si vybrat libové, tedy například kýtu, kotlety zbavené tuku nebo panenskou svíčkovou. Při přípravě navíc můžeme viditelně tučné části odstranit. Důležitý je i způsob přípravy masa. Smažení bychom měli nahradit pečením nebo vařením. Neměli bychom zanedbávat ani volbu přílohy, vhodná je dušená zelenina nebo čerstvý zeleninový salát.

Libové vepřové maso

Vepřové maso obsahuje dostatek bílkovin. Také nám prospívá svými aminokyselinami. Libové vepřové maso je poměrně lehce stravitelné a není pro naše zažívání zátěží. Tato potravina také obsahuje kolagen, který zabraňuje stárnutí pokožky a posiluje chrupavky. 

Jak vybrat kvalitní vepřové maso?

Při nákupu vepřového masa bychom neměli zanedbávat jeho kvalitu. Starší maso má tmavší načervenalou barvu, čerstvé maso je spíše růžové. Ve velkých obchodních řetězcích nemusí být vždy kvalita masa na prvním místě. Nejlepší je zvolit nákup přímo v řeznictví, kde bývá vepřové maso většinou kvalitnější. To nás vrací opět k tomu, že nejlepší je nakupovat přímo u osvědčeného řezníka.

Dále je důležitý i původ vepřového masa. Pokud je maso dovážené z ciziny, mohly do něj být přidány stabilizátory nebo jiné látky, které by udržely maso při převozu k nám čerstvé. Abychom měli záruku, že budeme mít maso co nejčerstvější, je dobré si koupit to s českým původem.

Raději se také vyhněme masu mletému. Nevíme, co do něj výrobce mohl přidat a ani nemůžeme přesně určit, jaký má podíl tuku. Řešením je požádat řezníka, aby přímo pro nás maso pomlel anebo si mleté maso zpracovat doma sami. Když chceme konzumovat vepřové maso z domácího chovu, je vhodné se předtím ujistit, že poražený kus prošel veterinární kontrolou

Rozbalit všechny příspěvky
Vložit příspěvek

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Další léčivé potraviny

Tip na recept

všechny recepty >

Vepřové ragú

Očištěné maso nakrájíme na kostky, zeleninu na menší kostičky. Na rozehřátém oleji ze všech stran zprudka orestujeme maso, které osolíme a opepříme. Přendáme ho do pekáčku a uložíme na teplé místo. Na stejné pánvi na...

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

  • Cheesecake z ovesných vloček

    Jedním slovem katastrofa, nejsem proti zdravějším dezertů, ale tohle je naprosto bez chuti, nemastné-neslané. 3lzice medu na skoro kilo tvarohu…

  • Malinový cheesecake

    Dobrý den, já jsem ho dělala ve formě o průměru 25 ⌀. Tudíž Vám vyjde stejná výška jako je na obrázku.

  • Pomalu pečená krkovice

    Představ si, že dáš maso do pekáče a přikryješ ho tou druhou půlkou pekáče. Já používám tenhle -…

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte