Hrušky

Skvělá chuť a k tomu lepší zdraví. Hrušky léčí vysoký krevní tlak, špatné zažívání anebo záněty. Na tělo působí detoxikačně a pochutnat si na nich můžou i diabetici. Hrušky navíc zahání žízeň. Výhod tohoto ovoce je celá řada. Abychom si je mohli dopřávat opravdu často, vypěstujme si vlastní hrušku. Poradíme, jak na to. K tomu přidáme i skvělé nápady, jak hrušky využít v kuchyni.

Léčivé účinky hrušek

Snižují krevní tlak a riziko infarktu

Pokud trpíme hypertenzí, hrušky nám pomůžou. Snižují totiž krevní tlak. Je to díky jejich diuretickým účinkům a zároveň díky tomu, že neobsahují žádný sodík, který by v těle zadržoval vodu. K snižování krevního tlaku pomáhá i vysoký obsah draslíku. Hrušky snižují také riziko infarktu, jiných onemocnění srdce a taky mozkové mrtvice. Abychom těchto účinků hrušek využili naplno, konzumujme je i se slupkou.

Lepší imunita a rychlejší hojení ran

Hrušky nám pomůžou bojovat proti zánětům. Je to díky jejich organickým kyselinám a taninům. Toto ovoce urychluje hojení ran a modřin. Hrušky mají také absorpční účinky. Zbavují naše tělo virů a celkově se nám s jejich konzumací zlepší imunita. Hrušky pomáhají obnovit hladinu minerálů v našem těle, mají totiž demineralizační účinky. Obsahují vyšší obsah bóru, který nám pomáhá k udržení vápníku v organismu.

Zdravější ledviny

Hrušky jsou výborné na fungování našich ledvin. Pokud trpíme selháváním ledvin anebo nefrózou, hrušky nám pomohou. To stejné platí i pro kardiální a ledvinový edém. Je to díky tomu, že obsahují draslík a naopak neobsahují žádný sodík.

Detoxikují a snižují riziko rakoviny

Hrušky snižují hladinu kyseliny močové a jiných dusíkatých látek, podporují totiž jejich vylučování. Proto jsou velmi vhodné také pro očistu těla, mají alkalizující účinky. V těle neutralizují nadbytečné kyseliny, které se do něj dostávají třeba nadměrnou konzumací masa. Antioxidant Quercetin, který hrušky obsahují, dokonce snižuje riziko výskytu rakoviny. Hrušky eliminují i riziko výskytu osteoporózy.

Vhodné i pro diabetiky

Sladkou chuť hrušek si můžou dopřát i diabetici. Toto ovoce sice obsahuje velký obsah sacharidů, ale většina z nich je fruktóza. Hrušky mají nízký glykemický index.

Proti zácpám a poruchám trávení

Skvělým pomocníkem jsou hrušky také při trávících obtížích. Jsou lehce stravitelné a velmi rychle se dostávají do tlustého střeva.  Bojují proti hnilobným procesům ve střevech, mají stahující účinek a působí i proti plynatosti střev v důsledku zánětu tlustého střeva. Bojují i proti poruchám trávení. Vláknina, kterou obsahují, je převážně tvořená ligninem. Ten má projímavé účinky, proto jsou hrušky užitečné, pokud trpíme zácpou

Věděli jste o hruškách?

  • Plané hrušky mají víc léčivých účinků, než hrušky ušlechtilé.
  • Kojenci by jako své první ovoce měli sníst právě hrušky. Je totiž nejmenší šance, že na ně budou mít alergickou reakci.
  • Existuje kolem 1500 odrůd hrušek.
Rozbalit všechny příspěvky
Vložit příspěvek

Diskuze k léčivé potravině: 1 příspěvek

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Tento příspěvek byl smazán,
neboť porušil etiku diskuze na portále Spektrum Zdraví.

Redakce

Další léčivé potraviny

Tip na recept

všechny recepty >

Hruškový kompot

Hrušky si připravíme zralé, ale raději tvrdší, bude se nám s nimi lépe pracovat a budou i chutnější. Oloupeme je, rozkrojíme na čtvrtky a vyjmeme jádřinec. Do misky si dáme trochu vody a do ní nasypeme kyselinu...

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

  • Syrniki

    Pochopitelně je tím myšleno měkký tvaroh v alobalovém obalu (250 g) ;-) výraz "tvaroh ve staniolu" se používal dříve

  • Brokolicová polévka pro děti

    Polévka je super. Nejím vařenou zeleninu, dělala jsem pro svou 16m dceru, ale ta polévka tak voněla, že jsem ji polovinu snědla, dala jsem si…

  • Pečená kořenová zelenina

    Mám moc ráda opečenou kořenovou zeleninu, ale zelenina byla po 45 minutách měkká a rozhodně nebyla zlatavá.

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte