Chilli

Drobné barevné papričky doslova nažhaví každého labužníka. Pálivá látka jménem kapsaicin způsobuje pálení v ústech, pro které jej mnozí vyhledávají. Kuchyně všech národů po celém světě přidávají do svých jídel tyto papričky jako koření zvýrazňující chuť. Na trhu jsou k dostání různé barvy a chutě, kořenící prášek, pasta nebo čalamáda. Pro pozitivní účinky na zdraví se doporučují konzumovat až 4 papričky týdně. Pozor by si však měly dát osoby trpící nemocemi zažívacho traktu. 

Léčivé účinky chilli 

Chilli představuje jednu z nejzdravějších surovin na světě. Milióny lidí jsou živoucími důkazy jeho blahodárných účinků, včetně zvýšení odolnosti organismu a prevence nemocí. Pálivý kapsaicin tělo nejenom zahřívá, ale také léčí.

  • Kapsaicin má antibakteriální, antikarcinogenní a analgetické vlastnosti.
  • Chilli podporuje sekreci a čištění sliznic nosu a celého trávicího traktu.
  • Prevence rakoviny spočívá v zastavení růstu rakovinných buněk a následnému zničení bez poškození okolních zdravých tkání. Nejlepší výsledky jsou v oblasti rakoviny plic, prostaty a pankreatu.
  • Výskyt kapsaicinu v krvi stimuluje vytváření hormonů endorfinu a serotoninu, které způsobují pocity štěstí. 
  • Společně se zlepšením krevního oběhu a prokrvením dochází také ke zlepšení potence, proto se chilli považuje za afrodiziakum.
  • Zabraňuje krevním sraženinám, kardiaci je mohou užívat místo aspirinu, snižuje riziko vzniku mrtvice, infarktu a plicní embolie.
  • Chilli papričky snižují hladinu LDL cholesterolu u obézních jedinců.
  • "Ohnivé" jídlo zahřeje organismus, zároveň spaluje kalorie v těle a zvyšuje spotřebu kyslíku až 20 minut po snězení.
  • Kromě kapsaicinu chilli obsahuje také antioxidanty, vitamín A, flavonoidy, beta‑karoten, lutein a kryptotoxanthin.
  • Z minerálních látek se v papričkách vyskytuje draslík, mangan, železo a hořčík, které působí na stavbu buněk.
  • Léčivé přípravky s kapsaicinem jsou rovněž prospěšné při léčení artritické bolesti, postherpetické neuropatické bolesti a bolestech svalů.

Zajímavosti o chilli

  • Základním měřítkem pro zjištění pálivosti je tzv. Scovilleho stupnice, pro představu má sladká paprika skóre 0, mexické Jalapenos mají okolo 2500 - 4000 jednotek SHU a odrůda Habaneros dosahuje až 500 000 jednotek SHU.
  • Mezi nejpálivější papričky světa patří odrůdy Trinidad Moruga Skorpion nebo Carolina Reaper, jejich hodnoty na Scovilleho stupnici jsou několik milionů jednotek SHU.
  • Papričky se používají také k přípravě mastí a tinktur kvůli svým protizánětlivým a analgetickým účinkům.
  • Původní druhy chilli pocházejí z údolí Cayen v dnešní Francouzské Guayaně, odkud se také odvodil český název cayanský pepř zkomoleninou překladu anglického slova pepper, což může znamenat papriku i pepř.
  • Čím déle se chilli v pokrmu vaří, tím více se jeho pálivost rozvine, proto se přidává až na konec vaření.
  • Lidé, kteří pravidelně přidávají chilli do svého jídla, si vytvoří odolnější mikroflóru a snáze se tedy vyhnou průjmům a dalším bakteriálním onemocněním trávicího taktu.
Rozbalit všechny příspěvky
Vložit příspěvek

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Další léčivé potraviny

Tip na recept

všechny recepty >

Domácí chilli omáčka

Domácí chilli omáčka - recept Chilli papričky nasekáme najemno. Rozpálíme máslo a opečeme cibuli nakrájenou na kostičky. Poté přidáme rajčatový protlak a další suroviny. Krátce povaříme a poté rozmixujeme tyčovým...

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

  • Syrniki

    Pochopitelně je tím myšleno měkký tvaroh v alobalovém obalu (250 g) ;-) výraz "tvaroh ve staniolu" se používal dříve

  • Brokolicová polévka pro děti

    Polévka je super. Nejím vařenou zeleninu, dělala jsem pro svou 16m dceru, ale ta polévka tak voněla, že jsem ji polovinu snědla, dala jsem si…

  • Pečená kořenová zelenina

    Mám moc ráda opečenou kořenovou zeleninu, ale zelenina byla po 45 minutách měkká a rozhodně nebyla zlatavá.

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte