Dýňová polévka

900 g dýně
1 větší cibule
1 mrkev
1 řapíkatý celer
5 šálků vývaru
sůl
1/4 lžičky sušené šalvěje
čerstvě mletý pepř
lžíce másla

Dýňová polévka – postup přípravy

Dýni oloupeme a vyndáme semínka. Dužinu nakrájíme zhruba na centimetrové kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky, mrkev a celer oškrábeme a také nakrájíme nadrobno. Na pánvi rozpálíme máslo, na něm osmahneme cibulku, mrkev a celer dokud nezměknou, ale nikoliv zhnědnou. Přidáme dýni nakrájenou na kostičky, 4 šálky zeleninového vývaru, šalvěj, sůl a pepř. Přivedeme rychle k varu pak snížíme teplotu a zakryté vaříme asi 45 minut, nebo než je dýně měkká. Dochutíme dle chuti.

Uvařenou dýňovou hmotu nalijeme do mixéru a rozmixujeme (nebo pečlivě rozmixujeme tyčovým mixérem). Přidáme zbývající šálek vývaru. V případě, že je dýňová polévka příliš hustá, naředíme ji vodou nebo mlékem. Znovu přihřejeme a podáváme. Dýňová polévka se nakonec ozdobí snítkou bylinek.

Čtěte také:

Dýně Hokaido

Stáhnout v PDF

Přečteno: 3449x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Doporučujeme k tématu

Kayenský pepř mletý 50g DNM

Směs mletých chilli papriček Složení: chilli papričky mleté Kayenský pepř…

Cena: 30 Kč

Jídlem ke zdraví

Autor: Iva Georgievová Publikace autorky Ivy Georgievové je nejen výběrem všech…

Cena: 249 Kč

Biryani masala 50g DNM

Směs koření v prášku vhodná do rýžových pokrmů Kořenící směs…

Cena: 58 Kč

Éterický olej HŘEBÍČEK 10ml Dr.Popov

Přírodní aromatický esenciální olej, prohřívá a posiluje Esenciální olej…

Cena: 73 Kč

Římský kmín mletý 50g DNM

Jedno ze základních koření v indické kuchyni Kumín - cummin - kmín jednoletý…

Cena: 38 Kč

Chilli mleté 50g DNM

Ostré koření Pro svoji velmi palčivou chuť a výrazné aroma se chilli užívá…

Cena: 33 Kč

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte